Zdraví z ovoce v každé podobě - čerstvé, sušené, zavařené

To, že ovoce prospívá našemu zdraví, je známá věc. Dopřávat bychom si ho však měli ve zvýšené míře právě v období výskytu chřipek a nachlazení. Den co den se však zakousnout do jablka, které leží v košíku, nás moc neláká.

Co si však připravit pro sebe, ostatní členy rodiny nebo pro návštěvu osvěžující ovocný nápoj? Takovému způsobu podání ovoce se nebudou bránit ani děti. Naopak se u Vás doma rázem zvýší spotřeba ovoce a současně zaznamenáte sporadičtější návštěvy u praktického lékaře.

Ovocné šťávy, příprava ovocných šťáv

Říkáte si, proč si připravovat ovocné šťávy, když si můžete v potravinách zakoupit celou plejádu džusů, a nebude Vás to stát žádnou námahu? Jenže džusy se nevyrovnají právě vymačkané ovocné, případně zeleninové šťávě. Kromě toho, jste si u celé řady džusů jisti, co pijete? Podívali jste se do složení? Pokud si zrovna nezakoupíte 100% džus, pak budete v určitém množství pít cukr. Kromě toho i v 100% standardním džusu je voda. Kdyby tomu tak nebylo, pak by nebyl tak řídký. Celá řada džusů je také zbavena kousků dužiny ovoce. Což je velká škoda. Dužina totiž přispívá k lepší peristaltice střeva.

Ovocné šťávy a džusy, vymačkané šťávy

Ochutnáte-li pro porovnání například vymačkanou šťávu z jablek a jablečný džus, zcela jistě Vás překvapí markantní rozdíl. A pokud budete ještě k tomu používat pro šťávu Vaši vlastní úrodu, pak jste pro Vaše zdraví, stran ovoce udělali maximum.

I když je důvěra pěkná vlastnost, nejste ve výrobně, kde dochází ke zpracování ovoce. A tak, kdo Vám skutečně zaručí, že zrovna do džusu, který jste si zakoupili, se nezatoulalo nějaké to nahnilé ovoce?

Získání lahodné ovocné šťávy

Ovocné šťávy je možné dosáhnout rozličnými způsoby. Osvědčeným způsobem, který používaly naše maminky a babičky, když ještě nebyla důmyslná technika, bylo cezení šťávy přes husté plátýnko. Také se do toho můžete pustit. Ovšem, co si budeme říkat, jedná se o značně časově náročnou záležitost. Na druhou stranu si však posílíte celou skupinu svalů. Pokud jste se rozhodli, že vymačkáte ovocnou šťávu pro celou rodinu, či návštěvu, pak přeci jen je lepí zvolit jiný způsob.

Rychlost, snadnost docílení ovocné šťávy bez jakékoli námahy, to jsou přednosti moderních odšťavňovačů.

S odšťavňovačem získáte ovocnou šťávu raz dva

Ti, kteří váhají nad koupí některého z odšťavňovačů, může například odrazovat pracné mytí stroje a všech jeho komponent. Je však třeba brát v potaz to, že kdybyste jiným způsobem z ovoce získávali šťávu, tak Vám vše zabereme mnohem více času, než samotné mytí odšťavňovače. Na to se však rádo zapomíná. Je to však vcelku logické, protože rádi využíváme možností, které nám přináší výhody. Avšak současně také velmi rychle zapomínáme, jak jsme k cílovému stavu museli dříve dospět. A to se netýká jen odšťavňování.

Sušené ovoce, příprava sušeného ovoce

Ovoce si nemusíte dopřávat jen v čerstvé formě. Pokud rádi zobete u filmu, či při práci u počítače, pak to nemusí být vždy zrovna oříšky, nebo brambůrky. Zamlsáte-li si na sušeném ovoci, pak vůbec nemusíte mít výčitky svědomí. Uděláte totiž hodně pozitivního pro Vaše zdraví. Jen pozor, kupované sušené ovoce, jako například ananas, papája, mango aj., je plné cukru. Proto je lepší si připravit vlastní sušené ovoce. Budete mít jistotu, že je ovoce bez jakéhokoli přidaného cukru a navíc není sířené.

Jak připravit sušené ovoce

Ovoce je možné sušit hned několika způsoby. Můžete sušit například na topení, v troubě, na sluníčku, či v sušičce. Použití sušičky je nejjednodušší a nejrychlejší. Navíc máte kontrolu, že třeba ovoce nepřesušíte.

Sušičky ovoce

Sušičky, stejně jako odšťavňovače, nemusíte používat výhradně jen na ovoce. O houbařské sezóně můžete sušit nakrájené plátky hub. Pokud se Vám na zahrádce urodila ve větším množství rajčata, i ta můžete usušit. Jsou pak skvělá například na pizzu, do zapékaných toustů aj.

Kromě toho sušené ovoce, zelenina, houby, jsou milým dárkem pro Vaše blízké a kolegy z práce. Stačí je jen pěkně naaranžovat do celofánového sáčku, stáhnout lýkem. A pokud budete chtít být skutečně styloví, pak můžete upéci perníčky ve tvaru sušených dobrot, například ve tvaru jablíčka, hrušky, švestky, houbičky, banánu, ananasu, třešní aj.

Ovoce, které se maže - marmeláda

Pečete cukroví, koláče, buchty? Připravujete palačinky, lívance, bramborové placky? Pak se zcela jistě neobejdete bez slaďoučké** marmelády**. A že Vám zrovna došla? Je to jednoduché, stačí zajít do nejbližší prodejny a vybrat si. Zavítáte-li do většího hypermarketu, pak se na Vás bude smát celý regál sladkého mazání.

Domácí marmelády, džemy

Neuvažovali jste však, že byste si udělali domácí marmeládu, nebo džem? Dáte tam přesně tolik cukru, kolik jen chcete. A co se týká ovoce, zcela jistě dáte do marmelády jen to zdravé, bez jakéhokoli nahnití apod. Pokud máte zahrádku a pěstujete na ní rozličné ovoce, pak můžete například vyzkoušet marmeládu, či džem z jablek, hrušek, malin, červeného rybízu, černého rybízu, angreštu, třešní, višní aj. kromě toho můžete jednotlivé** ovoce zkombinovat**. Skvělou kombinací je například červený a černý rybíz, maliny s černým rybízem aj.

Domácí marmelády jako dárek

domácími marmeládami je sice práce navíc, zato však se budete moci těšit z plné chuti ovoce. Nebudete muset utrácet za kupované marmelády. Domácí marmelády jsou také skvělým dárkem. V tomto případě stačí vkusná polepka s uvedením druhu marmelády a ozdobný kousek látky se stužkou, kterou dáte přes víčko.

Marmeláda z černého rybízu

Černý rybíz propláchněte pod studenou vodou. Nemusíte ho zbavovat stopek. Okapaný rybíz dejte do dostatečně velkého hrnce a povařte po dobu cca 20 minut. Následně vzniklou směs propasírujte přes husté sítko, či přes pevné plátýnko.

K získané šťávě pak přidejte cukr. Co se týká množství, pak se řiďte jednoduchým pravidlem. Na jeden litr šťávy přidejte 900 g pískového cukru. Jak šťávu, tak cukr dejte do hrnce a vařte po dobu cca 30 minut. Vařte pouze na mírném plameni.

Příprava sklenic na marmeládu

Mezitímco se bude marmeláda vařit, tak si připravte sklenice. Pečlivě je vymyjte teplou vodou a nechte okapat. Hotovou marmeládu naplňte do skleniček, a to buď s uzavíratelným víčkem, či šroubovacím, případně na zavařovací hlavu. Naplněné skleničky pak otočte hlavou dolů a nechte marmeládu vychladit.

Angreštový džem

Další z kyselejších dobrot je angreštový džem. Angrešt by se dal považovat za hotový poklad. Jen málokdy se Vám podaří ho jako ovoce běžně zakoupit. Pokud máte zahrádku, pak máte tu možnost si angrešt sami pěstovat. Nemusíte ho však konzumovat pouze čerstvý. Z jeho lahodné chuti se budete moci těšit třebas i v třeskuté zimě. Stačí si vyrobit domácí angreštový džem.

Příprava angreštového džemu

Na domácí angreštový džem budete potřebovat angrešt, některý ze želírovacích přípravků a cukr.

Angrešt propláchněte ve studené vodě a nechte okapat. Zbavte ho stopiček z obou stran a dejte povařit. Jakmile je angrešt rozvařený, pak ho rozmixujte a ještě chvilku povařte s cukrem a želírovacím pomocníkem. Angrešt je chuťově méně kyselý, můžete tak dát cukru o poznání méně, než v případě rybízové marmelády.

Uvařený džem naplňte do vypláchnutých sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18918 (novesluzby.cz#23141)


Přidat komentář