Zdravá zmrzlina - recepty

Léto s sebou přináší také nadměrnou konzumaci zmrzliny. Zmrzlina s sebou nese nálepku tučné sladkosti. Nemusí tomu tak ale být vždy. Je zvláštní, kolik existuje mýtů spojených se zmrzlinou.

V následujícím článku se mimo jiné dozvíte jak udělat chutnou domácí zmrzlinu.

Pokud si zmrzlinu rádi dopřejete a máte starost o svou váhu, nekupujte tu kornoutovou. Nemůžete se o ní dozvědět z čeho přesně je vyrobena. Zajděte do supermarketu, kde je výběr zmrzlin větší, nebo si připravte domácí zmrzlinu. Domácí zmrzlina je lákavá, protože si můžete udělat takovou, kterou máte rádi a dalším plusem je, že víte naprosto přesně co obsahuje.

Co je to zmrzlina?

Zmrzlina je chlazený nebo mražený výrobek ze směsi smetany, mléka, cukru a různých přísad mezi nimiž jsou také ochucovadla a stabilizátory. Počátky zmrzliny spadají až do starého Řecka, kde se lidé ochlazovali sněhem či ledem ochuceným medem. První skutečnou zmrzlinu pravděpodobně vynalezli Mongolové. Roku 1903 byl patentován první zmrzlinový kornoutek a v roce 1921 byla zase vyrobena první zmrzlina na dřívku, dnes označovaná jako nanuk.

Dříve se zmrzlina vyráběla z mléka a smetany, šlo tedy o mléčný výrobek. Dnes převažuje ta vyráběná z rostlinných tuků. Kopeček poctivé smetanové zmrzliny Vám nijak neuškodí, obsahuje totiž jen kolem 200kcal. Problémem ovšem bývá na takovou zmrzlinu narazit.

Zmrzlina obsahuje všechny nutriční složky, skládá se tedy z cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Kvalitní zmrzlina je také vyrobena z kvalitních ingrediencí jako je mléko, tvaroh a ovocné šťávy uchované zmražením.

Zmrzlina se v současnosti vyrábí z rostlinných tuků převážně kvůli finančním důvodům, rostlinné tuky jsou totiž mnohem levnější než smetana či tvaroh. Jsou sice také mnohem zdravější, ale někteří výrobci šetří tak moc, že do zmrzliny přidávají ne moc kvalitní rostlinné tuky.

Při nákupu zmrzliny v obchodě si přečtěte etiketu na vaničce, která by měla udávat z čeho se zmrzlina skládá a také by měla uvádět množství obsažených kalorií.

Obsahuje zmrzlina hodně tuku?

Většina druhů zmrzlin obsahuje pouze 4 – 8 % tuku. Pokud si dáte zmrzlinu s polevou, obsah tuku se může vyšplhat až na 20 %.

Je zmrzlina vysoce kalorická?

To, že zmrzlina obsahuje velké množství kalorií je jedním z největších mýtusů. Ovšem narazíte na pravé italské smetanové zmrzliny, se kterými byste to rozhodně neměli přehánět, ale díky rostlinným tukům ze kterých se vyrábí naprostá většina zmrzlin, je zmrzlina poměrně nízkokalorickou potravinou.

Obsahuje zmrzlina hodně cukru?

Většina druhů zmrzlin obsahuje maximálně kolem 15 % cukru. Pokud ale budete hledat, najdete i takovou, jež neobsahuje více než 10 % cukru.

Obsahuje zmrzlina umělá barviva?

Zmrzliny často obsahují umělá barviva, ale není tomu tak u všech. Například vodové ovocné zmrzliny si bez barviv většinou vystačí.

Ztrácíte se v názvech zmrzlin?

Smetanová zmrzlina

Je vyrobená z mléčného tuku, kterého musí být nejméně 8 %. Při její výrobě tudíž nesmí být použit rostlinný tuk.

Mléčná zmrzlina

Vyrábí se z jogurtu nebo tvarohu. Mléčného tuku ovšem musí obsahat nejméně 2,5 % a stejně jako u smetanové zmrzliny nesmí být k výrobě použity rostlinné tuky.

Zmrzlina s rostlinným tukem

Místo mléčného tuku se používá tuk rostlinný.

Ovocná zmrzlina

Je vyráběna z vody a ovocné pasty, přičemž musí obsahovat minimálně 15 % ovocné složky. Nesmí také obsahovat žádný přidaný tuk.

Sorbet

Sorbet je ovocnou zmrzlinou, která obsahuje nejméně 25 % ovocné složky a je bez přídavku tuku.

Vodová zmrzlina

Neobsahuje žádný tuk. Jejím základem je voda.

Jak na domácí zmrzlinu?

Receptů na domácí zmrzlinu existuje velké množství. Mezi ty nejjednodušší patří například domácí jahodová a vanilková zmrzlina.

Jahodová zmrzlina

Budete potřebovat 500 g jahod, 1 banán, 200 ml mléka (nebo smetany), moučkový cukr.

Jahody a oloupaný banán nakrájený na kousky dejte do mísy a posypte je lžící cukru. Mísu poté dejte na několik hodin do mrazáku, dokud její obsah nezmrzne. Dvakrát mísu promíchejte, aby se jahody při mražení nepřilepily k sobě.

Jahody a banán poté rozmixujeme v mixéru, dokud nevznikne jahodová drť. Poté přilijeme trochu mléka (smetany), přisladíme a znovu mixujeme. Za stálého pomalého míchání přiléváme mléko (smetanu), dokud nemá směs řidší konzistenci. Myslete na to, že při mražení zmrzlina ještě ztuhne.

Vanilková zmrzlina

Budete potřebovat 1 polévkovou lžíci vody, želatinu, 3 rozdělené šálky mléka, 3 velké žloutky, moučkový cukr a 1 vanilkový lusk.

Dejte želatinu do misky a přidejte 1 polévkovou lžíci vody. Nechte vodu nasáknout a mezitím jednou či dvakrát promíchejte. Vytváříte tak základ pro zmrzlinu.

Nalijte 1 ½ šálku mléka do velkého kastrolu přidejte semena vanilky z lusku. Zahřívejte na mírném ohni.

Našlehejte žloutky s trochou mléka. Přidejte je do teplého mléka a šlehejte dokud se směs nespojí. Poté znovu zahřívejte za stálého míchání na mírném ohni po dobu 3 – 5 minut. Nepřivádějte ovšem k varu, došlo by ke ztuhnutí celé směsi.

Směs přelijte přes jemné sítko do další mísy. Nyní přidejte rozměklou želatinu a šlehejte, dokud se směs nespojí. Poté přidejte zbytek mléka.

Směs chlaďte v lednici, aby si odpočinula, alespoň dvě hodiny, teprve poté ji dejte do mrazáku.

  • Výroba domácí zmrzliny není nic těžkého a ani na to nepotřebujete přístroj na výrobu zmrzliny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18734 (novesluzby.cz#20877)


Přidat komentář