Zázvor a jeho účinky

Příroda vám nabízí řadu rostlinek, které můžete bez obav konzumovat pro zlepšení vaší fyzické kondice a psychické pohody. Jedním z těchto zázraků je zázvor, a to oddenek této krásné rostlinky. Jistě vás okouzlí jeho aroma, chuť a léčivé účinky.

Rovnováha z přírody

Cítíte se nemocní, unavení, máte často chřipku, nachlazení, bolí vás celé tělo? Ano, uvažujete určitě o tom, že máte oslabenou imunitu a že je třeba začít s tím něco dělat. Snažíte se žít zdravě, přijímáte dostatek tekutin, jíte zeleninu a ovoce, vyhýbáte se sladkostem, tučným jídlům, fast foodům, alkoholu a všemu, co je považováno za nezdravé.** **

Většina z vás také zavítá to lékárny a začne utrácet spoustu peněz za různé přípravky a preparáty, které vám mají pomoci navrátit ztracené zdraví, sílu a vitalitu. Tyto doplňky stravy, vitamíny a enzymy jsou opravdu velmi účinné, ale nemusíte se opírat pouze o jejich pomoc.

Zpravidla vše, co často nakupujete za drahé peníze, pochází z přírody. Proto si dopřejte k těmto léčebným kůrám i trochu přírodního léku a využijte rostlinky, kořínky či listy, které jsou běžně k dostání v obchodech s potravinami nebo třeba rostou někde na louce či v lese. V našem povídání se zaměříme na zázvor.

Léčivé účinky zázvoru

Indická medicína využívá léčivých účinků zázvoru už po staletí. I vy si můžete zlepšit svůj zdravotní stav a zařadit tuto rostlinu do svého jídelníčku. Obsahuje řadu látek, které prospějí vašemu organismu.

Jaký je původ zázvoru?

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie. V Indii se s ním setkáte pod názvy Adrak nebo Sunthi. I přes tyto údaje neexistuje žádný stoprocentní záznam o jeho původu. Zázvor se ovšem po více než tři tisíciletí používal jako koření v Indii a v Číně. Díky rozkvětu obchodu se pak dostal do dalších zemí a zejména do Řecka a Říma, tedy do Středomoří. Postupně se také na palubách lodí dostal do Afriky.

Jeho původ je sice nejistý, ale aroma a chuť, které nabízí je jedinečné. Zázvor se využívá od nepaměti pro přípravu různých jídel, chuťovek a pamlsků. Ve středověku byl nedílnou součástí každodenní tabule.

V současnosti se pěstuje právě pro účely obchodování. Většina zázvoru tak vyrůstá na Jamajce, v Indii, Brazílii nebo Nigérii a je určena pro export do celého světa.

Charakteristika zázvoru

Zingiber oficinale je latinský název zázvoru pravého nebo zázvoru obecného. Jedná se o rostlinku s růžovobílými květy nebo květy nažloutlé barvy. V zemi se pak nachází oddenek (často laiky nazýván jako kořen). Z oddenku se zpracovává koření nebo se zpracovává za syrova.

Oddenky mají velmi výraznou vůni, ve které ucítíte nádech citrónové kůry. Jsou zbarvené dožluta nebo dočerna. V obchodech můžete zakoupit zázvor černý, což jsou neoloupané oddenky, nebo zázvor bílý, což jsou již oloupané oddenky. Zvláštností i kulinářskou specialitou je zázvor růžový, což jsou nakládané oddenky. S těmi se setkáte zejména v Japonsku.

Jaká je chuť zázvoru?

Zázvor nelze nepoznat. Jeho aroma a chuť je velmi specifická. Obsahuje řadu složek, které dodávají zázvoru typickou výraznou lehce citrónovou vůni, ostrou a specifickou chuť. Při jeho užívání v syrovém stavu ucítíte pálení. Toto pálení je způsobeno látkou nazývanou kapsaicin, která je obsažena např. v pálivých paprikách nebo v chilli.

Jeho aroma je natolik jedinečné a výrazné, že se používá také v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů. V potravinářském průmyslu se zpracovává jako přísada do aromatických látek.

Jak se zpracovává zázvor?

Zázvor se využívá buď v jeho syrovém stavu nebo se oddenky suší a následně melou. Pomletý se přidává do různých druhů koření, prodává se také samostatně. Šťáva ze zázvoru se využívá pro výrobu potravinářských aroma.

Zázvor se vyznačuje svými kladnými účinky na:

  • procesy trávení – látky obsažené v zázvoru podporují správnou peristaltiku střev, usnadňují celkový trávicí proces a zpracování potravy v žaludku a ve střevech, ovlivňuje funkční biochemii, zklidňuje žaludek, snižuje pocity plnosti a pocity těžkého přesyceného žaludku, blahodárně působí při pocitech nevolnosti při cestování dopravními prostředky, při častém říhání, nadýmání, plynatosti, při těhotenských nevolnostech
  • zvyšuje produkci žluče
  • průdušková onemocnění – rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a působí protizánětlivě, čímž předchází k návratu onemocnění a vzniku chronických nemocí
  • zmírňuje nevolnosti způsobené chemoterapií
  • krev – stimuluje krevní oběh, snižuje horkost těla
  • imunitu – posiluje imunitní systém člověka a chrání jej před nachlazeními a chřipkami, angínami a jinými opakujícími se nemocemi
  • pomáhá odbourávat tuk a snižuje hladinu cholesterolu
  • zmírňuje nebo odbourává bolesti hlavy
  • záněty
  • působí jako afrodisiakum
  • desinfikuje

Využití zázvoru v kuchyni

Zázvor se pro svou jedinečnou chuť a vůni často využívá v kuchyni. Není tedy jen dobrým lékem, ale také výborným kořením. Zázvor můžete zpracovávat za syrova a využít z něj vymačkanou šťávu pro dochucení nápojů, zmrzlin či jogurtových nápojů.

Z rozsekaného zázvoru uvaříte vynikající zázvorový čaj, který můžete přisladit trochou medu. Zázvor se rovněž může nastrouhat jako koření na dochucení mdlých potravin, např. mořských živočichů. Zázvorem jde také dochutit jakékoliv nápoje, např. kávu.

Zázvor, jak jsme zmínili výše, napomáhá dobrému trávení, zvyšuje peristaltiku střev a čistí je. Proto je velmi vhodné používat zázvor při pečení těžkých mas, jako jsou vepřové výpečky nebo kachna či husa.

Ze zázvoru se vyrábí speciální zázvorové víno, pivo, limonáda nebo řada jiných aromatických likérů.

Sušené koření z oddenků dochutí pečená masa, bramboráky, polévky nebo jiné nápoje, na Vánoce se peče cukroví zázvorky či jiné druhy s touto typickou výraznou chutí. Chuť zázvoru je opravdu sváteční.

Nakládaný růžový zázvor

Nakládaný růžový zázvor si můžete připravit i vy sami v pohodlí domova. Postačí vám k tomu 150 gramů oloupaného zázvorového oddenku, 90 mililitrů rýžového octa, 50 gramů cukru a čtvrtina lžičky soli.

Zázvor za pomocí škrabky nakrájíte na tenké plátky, na 30 vteřin vhodíte do horké vody, vytáhnete a necháte okapat a vychladnout. Do sklenice dejte směs octa, soli a cukru, přidejte zázvor, promíchejte a nechejte na 24 hodin odstát v lednici. Sklenici před vložením do lednice dobře uzavřete víčkem. Takto naložený zázvor vydrží i několik týdnů.

Formy produktů ze zázvoru

V lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou či potravinami můžete zakoupit:

  • čerstvý kořen zázvoru neloupaný
  • čerstvý kořen zázvoru loupaný
  • čerstvý kořen zázvoru nakládaný
  • zázvorové koření
  • zázvor v medu
  • závor celý loupaný sušený
  • kandovaný zázvor
  • tabletky
  • kapsle
  • zázvorový čaj v kombinaci např. s vanilkou, medem, citrónovou trávou
  • mletý zázvor
  • kousky sušeného zázvoru
  • zázvorová tinktura
  • tělová mléka a krémy obsahující výtažky zázvoru

Je zázvor vhodný pro každého?

Zázvor je všeobecně dobře snášen. Maximální doporučená denní dávka je 5 gramů. Pokud byste překročili toto dávkování, mohli byste na sobě začít pozorovat příznaky z předávkování. Ty se projevují jako nevolnost, zvracení, průjmy, pálení žáhy nebo srdeční poruchy.

Při užívání zázvoru si vždy hlídejte doporučené dávkování a nikdy jej nepřekračujte. Lépe jej užívejte jednou za dva dny než 2x denně. Pokud trpíte onemocněním srdce, cukrovkou nebo jiným závažnějším onemocněním, o užívání zázvoru se raději poraďte se svým lékařem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18815 (novesluzby.cz#21613)


Diskuze a zkušenosti

m | 17.02.2014 21:44
Re: Zázvor a jeho účinky m


Přidat komentář