Volte zdravější varianty rafinovaného cukru

Cuky jsou pro nás důležitým zdrojem energie, na druhou stranu jsou největším nebezpečím pro naši linii. Kdy společně s tukem tvoří přímo vražednou kombinaci. Není ale cukr jako cukr. Jsou opravdu všechny cukry stejně špatné?

Cukry znamenají pro lidský organismus zdroj potřebného množství energie, zásobárnu energie ve formě glykogenu i stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy) a jsou pro výživu člověka nepostradatelné.

Avšak nadměrná konzumace jednoduchých cukrů, jmenovitě rafinovaného řepného cukru je pro naše zdraví velmi škodlivá a má na svědomí řadu zdravotních potíží. Při správném metabolismu cukrů jsou minerály využívány žlázami k produkci enzymů, které cukry štěpí. Rafinovaný řepný cukr při procesu rafinace však o minerály přichází a dodává nám pouze tzv. "prázdné kalorie" - energii bez jakékoli výživné hodnoty. Při nadměrném užívání cukru dochází k překyselení střevního prostředí. Kyseliny odbourávají důležité minerální látky a vitamíny a tělo přichází hlavně o vápník z kostí. Vyšší příjem cukru také znamená zvýšené riziko nejrůznějších typů kvasinkových onemocnění. Tradiční řepný cukr lze nahradit jinou zdravější variantou.

Denní dávka veškerého cukru by neměla převýšit deset procent energetického příjmu.

Základní členění sacharidů

  • Jednoduché - cukry** **
  • Složené - škroby ** **

Sacharidy by měly tvořit 55-60 % celkového energetického příjmu, tedy v průměru 330 g u žen a 430 g u mužů za den.

Mezi cukry patří zejména:

  • glukóza - cukr hroznový (přirozeně obsažený například v medu)
  • fruktóza - cukr ovocný (jehož zdrojem je med a především ovoce)** **
  • galaktóza - součást mléčného cukru** **
  • maltóza - cukr sladový (glukóza + glukóza)
  • laktóza
  • sacharóza - řepný cukr (glukóza + fruktóza)** **

Škroby

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, brambory, ořechy, luštěniny, olejnatá semena a některá zelenina.

Zdravější varianty rafinovaného řepného cukru

Přírodní třtinový cukr (nerafinovaný, tzv. hnědý cukr)

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován vyšší obsah biologicky hodnotných látek, charakteristická chuť a vůně. Přírodní cukr obsahuje draslík, hořčík a řadu aminokyselin. Slouží ke slazení nápojů a k pečení. Hnědé zabarvení způsobuje obsah melasy.

Med

Kvalitní včelí med je biologicky velmi hodnotnou potravinou. Je složen z fruktózy, glukózy a sacharózy. Obsahuje důležité minerální látky a stopové prvky (železo, jód, fluor, měď, mangan, kobalt, hořčík, vápník, fosfor, draslík), vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K, biotin, cholin a acetylcholin a další. Díky obsahu inhibitinu, který ničí bakterie a hojí rány, můžeme med provizorně použít i k ošetření drobných poranění.

Med je jedinou známou potravinou (rezervoárem spór Clostridium botulinum ) spojovanou s kojeneckým botulismem. Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u starších dětí a dospělých, což umožňuje bakteriím se množit a produkovat botulotoxin, který způsobuje botulismus. Botulotoxin při něm blokuje funkci nervů a dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího. Proto by se med neměl podávat dětem do jednoho roku jejich věku.

Med obsažený jako dochucovadlo např. v instantních kojeneckých kaších je upravován technologiemi, které ničí případné bakterie, a není tedy nebezpečný.

Javorový sirup

Pravý čistý javorový sirup neobsahuje přidaný cukr ani kukuřičný sirup. Získává se zahuštěním mízy vytékající při poranění kmene speciální odrůdy javoru. 1 litr sirupu se získá odpařením téměř 40 litrů šťávy. Javorová šťáva obsahuje cukr, který vzniká působením enzymů ze škrobů, organické kyseliny, minerální a aromatické látky. Kvalita sirupu se označuje písmeny A až D (D označuje nejvyšší kvalitu). Čím tmavší sirup a výraznější vůně po karamelu, tím je kvalitnější. Javorový sirup obsahuje vitaminy řady B, vápníku, železa a stopové množství minerálních látek. Použití javorového sirupu v kuchyni - polévání pokrmů (lívanců, palačinek, vaflí, kaší, jogurtů, zmrzlin), jako náhrada cukru do pečených výrobků (3 díly sirupu za 4 díly cukru), do teplých i studených nápojů.

Melasa

Melasa je vedlejší produkt vzniklý při výrobě cukru z cukrové třtiny. Má méně kalorií než ostatní sladidla (dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti klasickému cukru). Obsahuje asi tři procenta bílkovin (řepný cukr neobsahuje žádné), vitaminy skupiny B a má vysoký obsah minerálů (železo, měď, fosfor, draslík, hořčík, zinek). Svou výživovou hodnotou předčí nejen cukr, ale i přírodní cukr, med a javorový sirup. Použití melasy v kuchyni - namísto běžných sladidel.

Obilný a rýžový slad

Výtažky z naklíčeného ječmene, slad - pod obchodními jmény Sladovit (tekutý nebo sušený) a Sladěnka (tekutá, podobná konzistence medu) jsou směsí jednoduchých cukrů. Zakyselující vlastnosti sladu jsou však menší než u rafinovaných cukrů. Šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky.Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Slad obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, fosfor a železo. Zdravější variantou rafinovaného cukru je také slad rýžový. Rýžový slad je vyráběn pomalým, přírodním procesem, kdy jsou celá zrnka narušována, až se změní v hustou sladkou tekutinu, která obsahuje asi 30% rozpustných komplexních sacharidů, 45% maltózy, 3-4% glukózy a 20% vody.V rýžovém sladu je vysoký obsah vitamínu skupiny B a minerálů. Rýžový slad je chuťově nevýrazný a tak neovlivňuje chuť výchozího pokrmu jako např. melasa. Použití obilného a rýžového sladu v kuchyni - ke slazení nápojů, kaší atd. Sladovit je často používané sladidlo v makrobiotické a vegetariánské kuchyni.

Karob (neboli svatojánský chléb)

Svatojánský chléb jsou jedlé lusky stromu rohovníku obecného (Karab, Ceratonia siliqua), který roste v jižní Evropě, západní Asii, Kalifornii a v oblasti Středomoří. Karobové lusky  obsahují třikrát více vápníku než mléko, vitamíny A, B, D, minerální látky jako hořčík a draslík, stopové prvky (železo, měď, mangan a další) a bílkoviny. Navíc jsou bohaté na vlákninu, která prospívá našemu trávení. Prášek z restovaných zralých plodů obsahuje 50% přírodního cukru. Vypadá a chutná podobně jako kakao, ale neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny a má pouhá 4% tuku. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi. U nás se prodává ve formě prášku a drobných peciček. Použití karobu v kuchyni - prášek používáme stejně jako běžné kakao (do pečiva, pudinků, nápojů). Pecičky na posypání horkých kaší, na kterých se lehce rozpustí.
Umělá sladidla

Nízkokalorická umělá sladidla nejsou zcela špatným řešením, ale je nutné hlídat si jejich příjem a upřednostňovat výrobky, které obsahují takzvaná alkoholová sladidla.Hydrogenované hydrolyzáty obilných škrobů, nazývají se též alkoholové cukry, neboli polyoly. Tato skupina sladidel se těší v poslední době rostoucí oblibě, protože má řadu užitečných vlastností. Neškodí zubům a má o jednu třetinu méně kalorií než klasický cukr. Typickými představiteli této skupiny jsou: sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol, isomalt apod.

Použití umělých sladidel

Sladidla tohoto typu mají příjemnou sladkou chuť, hodí se na pečení i pro slazení nápojů, jsou užitečná i pro zavařování a slouží jako surovina pro výrobu cukrovinek i čokolád a podobně. Jsou vhodná i pro diabetiky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18853 (novesluzby.cz#21920)


Přidat komentář