Vietnamská, čínská, indická, thajská kuchyně
Asijská kuchyně je charakteristická kombinací nejrůznějšího koření, chutí a vůní. Asijská kuchyně má nejen své typické pokrmy, ale i nádobí jako wok pánve, hůlky, mističky apod. Pojďme si představit kuchyni čínskou, indickou, thajskou a vietnamskou!Vietnamská kuchyně
Vietnamská kuchyně je ovlivněna kuchyní francouzskou, čínskou a thajskou. Vietnamská jídla jsou velmi zdravá. Klade se důraz na čerstvé plodiny. Bylinky, zelenina a ovoce jsou většinou syrové, a tak jsou c nich zachovány důležité látky.
Pro vietnamskou kuchyni je základní surovinou rýže. Nezastupitelné místo má nejrůznější koření a bylinky. Často se připravují ryby a mořské plody, rybí a krevetová omáčka, ovoce a zelenina. Co se týká masa, převažuje vepřové a hovězí. Z koření můžeme zmínit především citronovou šťávu, mátu, koriandr a bazalku.
Ve vietnamské kuchyni se můžete setkat také s pojídáním hadů, psů, hmyzu a jiných „lahůdek“, které nás mohou pohoršovat, pobuřovat a znechucovat. Běžné restaurace je však nenabízejí, a tak se jimi nebudeme dále zabývat.
Některé vietnamské pokrmy:
Bun Cha – grilované vepřové maso, nudle, salát
Bun bo Hue - nudlová polévka (fazolové výhonky, krevetová omáčka, limetka aj.)
Canh chua – rybí polévka (ananas, rajčata, chilli a další ingredience)
Bun rieu – krabí nudlová polévka
Banh xeo – rýžové omelety plněné masem, mořskými plody a bylinkami
Banh Chung – rýžový koláč (rýže, vepřové maso, fazolová pasta), který se vaří a zeleném listu
Indická kuchyně
V indické kuchyni se hodně využívá koření, a tak se tu mísí nespočet chutí a vůní. Základními surovinami pro indickou kuchyni jsou rýže, zelenina a koření. Významné jsou také brambory, chilli papričky a rajčata. Zdá se, že indickou kuchyni budou mít v oblibě i vegetariáni.
Indie mnoho regionů, takže se v různých oblastech vaří odlišně. V určitých oblastech se lidé dokonce stravují výhradně vegetariánsky, a to kvůli náboženství. Tam, kde se konzumuje maso, převládá kozí, jehněčí a drůbež. Nedílnou součástí kuchyně jsou samozřejmě ryby a exotické ovoce. Často používanou surovinou je kokos. Mořské plody, hlavně krevety, se připravují hlavně v jižní Indii.
Co se týká koření, na prvním místě je kari (curry). Dalším častým kořením je koriandr, kurkuma, česnek, římský kmín, zázvor, fenykl, chilli papričky, pepř, hořčičná semínka, pískavice, kardamon, hřebíček, šafrán a skořice.
Některá indická jídla:
Chutney – příloha k jídlu, směs zeleniny či ovoce s kořením
Kheer – sladký dezert, kořeněný rýžový puding (mandle, ovoce, kokosové mléko)
Kofta – masové karbanátky, rýže
Morma – dušené maso v jogurtu a nejrůznějším koření
Murgh makhani – grilované či pečené kuře v omáčce z másla a směsi koření
Pakora – osmažená kořeněná zeleninová směs v těstíčku
Papadum – křupavá placka z obilnin a luštěnin (jako předkrm či příloha)
Raita – příloha k pokrmům, kořeněná jogurtová směs
Tandoori maso – maso marinované v jogurtu a směsici koření, pečené na rožni v hliněné peci Tandoor
Thali – bývá podáváno především v indických restauracích, několik menších indických jídel
Vindaloo maso - kořeněná masová pálivá směs
Chléb Chapati, Naan, Roti – pečené placky, příloha k jídlům (placky mohou být i plněné)
Čínská kuchyně
Čínská kuchyně je doslova přehlídkou rozmanitých chutí a aroma, stejně tak jako obrovského množství receptů. V Číně je spousta regionů a v každém regionu převládá jiný styl vaření. Dominantní postavení má kuchyně sečuánská, pekingská, šanghajská a kantonská.
Čínská kuchyně je známá po celém světě a je to vůbec nejrozšířenější asijská kuchyně. V mnoha městech po celé zemi existují i čínské čtvrti, ve kterých jsou ty nejchutnější čínské restaurace.
Čínský styl vaření preferuje zejména rychlé smažení, fritování, vaření v páře a dušení. Důraz se klade na rychlost přípravy pokrmů. Nedílnou součástí čínské kuchyně jsou hůlky, a tak se pokrmy přizpůsobují k pozdější snadné konzumaci těmito hůlkami.
Pro Číňany je stravování a stolování nesmírně důležité. Je nutné, aby bylo všech pět chutí v rovnováze – slané, sladké, hořké, kyselé a pálivé.
V oblibě je podávání jídla o mnoha chodech.
Obvyklými surovinami jsou rýže, maso – vepřové, hovězí, drůbeží, ryby a plody moře, zelenina, koření, sója a sójové produkty, houby, luštěniny, rýžové víno, bambusové výhonky, oříšky, olej, sádlo, glutamát aj. Co se týká koření, používá se hlavně skořice, zázvor, hřebíček, badyán a anýz. Na sladkosti si čínská kuchyně příliš nepotrpí.
Některá čínská jídla:
Pekingská kachna – kachna je připravena zcela jedinečným způsobem (spaří se, potře cukerným roztokem, suší se několik dní a poté se peče v troubě). Díky nátěru má typickou červenou barvu. Nakonec se maso nakrájí na malé kousky a podává se různými způsoby, například v rýžových omeletách.
Kachna Zhangcha – kachna, která se udí na čajových lístcích
Polévka ze žraločí ploutve – proslulá čínská specialita
Moo Shu – směs vepřových nudliček, hub, výhonků, sójové omáčky a dalších ingrediencí
Rybí karbanátky – vařené koule z mletého rybího masa (podávají se s nudlemi nebo v polévce)
Kung Pao – směs masových kousků, zeleniny, arašídů, chilli a sójové omáčky
Nudle Cho Fun – smažené nebo dušené široké rýžové nudle s masem (popř. rybou nebo mořskými plody), cibulí, výhonky a sójovou omáčkou
Thajská kuchyně
Exotická thajská kuchyně zajisté patří k těm nejlepším na světě. Vyznačuje se skvělou kombinací a vyvážením chutí a vůní.
Běžné suroviny v thajské kuchyni: rýže, zelenina, exotické ovoce, kokosové mléko, nudle, nejrůznější druhy koření, rybí omáčka. K koření můžeme jmenovat koriandr, bazalku, chilli, citronovou trávu, zázvor, kurkumu, tamarind, galangal a jiné.
Jídla se obvykle připravují za pomoci smažení, fritování, dušení a vaření v páře. Nepostradatelnou součástí kuchyně jsou ryby a plody moře. Z masa je oblíbené hlavně drůbeží a vepřové. Thajská kuchyně je také bohatá na různé polévky a saláty – zejména pálivé.
V Thajsku se jí především lžící a vidličkou, hůlky se tak často nepoužívají (pouze na některá nudlová jídla).
Některé thajské pokrmy:
Som tam – pálivý thajský salát (papája, rajčata, chilli aj.)
Tom Yum – nejznámější ostrá polévka (s kuřecím masem nebo mořskými plody a dalšími surovinami)
Tom Kha – ostrá polévka (kokosové mléko, chilli, citronová šťáva aj.)
Yam nuea yang – pálivý salát (hovězí maso, chilli, zelenina aj.)
Yam wun sen – ostrý salát (chilli, nudle, maso aj.)
Thot Man Pla – předkrm, placky z mletého rybího masa a fazolí
Phad Thai – smažené rýžové nudle, rybí omáčka, kuře či mořské plody a další ingredience
Khao Phad – smažená rýže, maso, česnek, rajčata a jiné suroviny
Červené nebo zelené curry - Kang Phed nebo Kang kiaow wan – populární thajská jídla, jejich základem je buď zelená nebo červená curry pasta (směs koření)