Upečte si domácí chléb - domácí pekárna

Nebaví vás každý den brzy vstávat, aby na vás v obchodě zbylo alespoň nějaké pečivo? Máte raději čerstvé pečivo? Upečte si domácí chléb, kdykoli budete mít chuť! Hitem současných kuchyní se staly domácí pekárny!

Pomohou s přípravou domácího chleba či dalšího pečiva! Odhoďte vzpomínky na ruční mísení těsta a spoustu špinavého nádobí! To všechno za vás udělá moderní domácí pekárna!

Jak se peče v domácí pekárně?

Příprava pečiva v domácí pekárně je velmi jednoduchá. Záleží ovšem i na typu pekárny. Všechny suroviny nasypete do pekárny, ta je promíchá a tím vzniká těsto, které nechá vykynout a upeče. Vy pak už jen po upečení vyndáte čerstvé domácí pečivo.

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Na českém trhu je v současné době široký výběr domácích pekáren. Chcete malý či velký chléb? Podle typu pekárny si můžete upéct chleba vážící 500 – 1800g. Patříte k náročným zákazníkům, kteří si potrpí na kvalitu výrobku? Pak pro vás může být rozhodující i počet a funkce programů. Nejnovější typy pekáren dokážou připravit nejen chleba, ale také ostatní pečivo nebo i džemy. Většina se však specializuje pouze na pečení chleba.

Pečení a ranní vstávání

Máte rádi ke snídani čerstvý chléb a nechce se vám ráno vstávat, abyste si ho připravili? Pak právě pro vás je u každé pekárny nastavena funkce „odložený start“. Díky ní si večer připravíte všechny suroviny do pekárny, nastavíte čas, kdy chcete mít chléb či pečivo připravené a ráno vás mile překvapí vůně čerstvého chleba k snídani!

Kolik má být hnětačů?

Pekárnu určitě nevybírejte podle počtu takzvaných hnětačů, obvykle bývá jeden, ale u některých pekáren mohou být i dva. Tyto hnětače zpracovávají těsto, ale nevýhodou je, že v těstu zůstávají i během pečení, takže v chlebu pak zůstává díra. A pokud jsou v pekárně dva hnětače, máte uvnitř chleba dvě takové díry. Navíc, domácí pekárny nejsou tak rozměrné, aby těsto nedokázal umísit jeden hnětač.

Ovládání domácí pekárny

Každá pekárna má digitální displej. Problémem může být, že tlačítka jsou popsána obvykle v anglickém nebo německém jazyce. Jen velmi málo pekáren má popisky v českém jazyce. Spokojení zákazníci ale tvrdí, že si časem dokážou zapamatovat těch několik výrazů v cizím jazyce. A pokud nemáte paměť na cizí slova, můžete si jednoduše položit vedle pekárny český překlad slovíček uvedených na pekárně. Samozřejmě, že každá pekárna má přiložen popis i záruční list v českém jazyce.

A co spotřeba energie?

Spotřeba elektrické energie není tak velká, jak se může zdát. I když je doba přípravy poměrně dlouhá, pekárna po celou dobu nejede na plný výkon. Při mísení a kynutí těsta má pekárna výrazně nižší spotřebu než při pečení. Podstatné je, jaké těsto připravujete. Pokud je tužší, spotřeba je samozřejmě o něco vyšší.

Jak vypadá chléb z domácí pekárny?

Díky tvaru domácích pekáren, který je obvykle hranatý nebo mírně zaoblený, je chléb z domácí pekárny přizpůsoben tomuto tvaru. Kůrka chleba je tenčí a jemnější, pouze z horní strany je o trochu silnější a křupavější.

Domácí chléb – jak se peče?

Existuje spousta receptů na chutný domácí chléb, bagety či jiné pečivo. Zkuste si sami upéct celozrnný, tmavý, pšenično-žitný, slunečnicový, bezlepkový či sladký chléb! Vše záleží na tom, jaké ingredience použijete. V obchodech najdete různé druhy mouky či dalších přísad jako jsou například sezamová, slunečnicová, dýňová semínka nebo kmín či další koření. Do sladkého chleba můžete přidat rozinky, oříšky či různé druhy sušeného ovoce.

Je možné směs na chleba i koupit?

Pro ty, co si chtějí ulehčit práci je tu dobrá zpráva – v obchodech si můžete zakoupit i hotové směsi na přípravu pečiva! Tuto směs pak pouze vysypete do pekárny, zalijete vodou a můžete zapnout pekárnu. Výhodou je, že nemusíte mít obavy, zda jsou suroviny ve správném poměru.

Chleba,bagety,veky,vánočky…

Ano, i to lze v domácí pekárně upéct. Všechny druhy pečiva, jaké si vzpomenete! A u některých nejnovějších pekáren výrobci dokonce uvádějí, že v pekárně lze připravit i džem.

Jak dlouho trvá pečení chleba?

Záleží na druhu chleba, ale obvyklá doba přípravy je 3-5hodin. Samozřejmě pekárny mají i zrychlený program, díky kterému je možné upéct chleba už za dvě hodiny, ale tento program není příliš doporučován, chleba je totiž nedopečený. Rychlý nebo zrychlený program se používá, pouze pokud je uveden v receptu.

Nadstandardní funkce pekárny:

Domácí pekárna vám může být výborným pomocníkem také při přípravě kvásku na koláče či džemu. Nebaví vás ruční mísení těsta na koláče? Všechny suroviny vložte do pekárny, zapněte program pro mísení a kynutí těsta a za chvíli máte hotovo! Vyndáte kvásek z pekárny a můžete připravovat koláče, vdolečky, štrúdly a další!

Chcete ušetřit čas při přípravě džemu?

Uvařte si džem v pekárně! Všechny suroviny vložte do pekárny, která bude ovoce při vysoké teplotě více jak hodinu rovnoměrně míchat. Horkou směs pak už jen vlijete do skleniček! Ve speciálních pekárnách si můžete dokonce připravit i domácí jogurt, ale je nutné, aby pekárna měla regulovatelnou teplotu.

Příprava v pekárně versus pečení v troubě

Někdo může namítnout, že domácí chléb si může upéct i v troubě. Samozřejmě i to je možné. Ale zvažte úsporu času i námahy při použití domácí pekárny! Vzpomeňte si, kolik času zabere správné zadělání těsta a umytí nádobí! Při pečení v troubě musíte chléb kontrolovat, aby se nespálil, ale při pečení v pekárně stačí zapnout správný program a pekárna už si s tím poradí. Výhodou také je, že klasická trouba má vyšší spotřebu energie než domácí pekárna.

Ušetřete své finance!

V dnešní době, kdy se neustále zvyšuje cena potravin, se vám investice do domácí pekárny zanedlouho jistě vrátí. Zvážíte-li výši nákladů-cena surovin na přípravu chleba a spotřeba elektrické energie- zaručeně zjistíte, že domácí pekárna se vyplatí.

Několik rad při přípravě chleba:

  • Pokud nechcete péct chleba z hotových směsí, můžete si najít několik receptů na internetových stránkách. Je jich tam skutečně spousta. K pekárnám sice výrobci přikládají několik receptů, ale nedoporučují se, protože suroviny jsou obvykle uvedeny v nesprávném poměru.
  • Po upečení chléb vyndejte z pekárny, nechte chvíli zchladnout, aby se lépe krájel. A pokud se vám zdá kůrka příliš tvrdá, potřete ji hned po upečení vodou, aby změkla.
  • Na čištění pekárny používejte vždy pouze navlhčený hadřík s trochou čisticího prostředku. Nedoporučuje se používat agresivní čisticí prostředky či hrubé drátěnky, aby se nepoškodila vnitřní forma.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18539 (novesluzby.cz#20123)


Diskuze a zkušenosti

Lucy | 28.05.2014 14:03
Re: Upečte si domácí chléb - domácí pekárna Já mám tuhle domácí pekárnu http://domaci-pekarny.hyperzbozi.cz/moulinex-ow610131#.U4XI0KwzTlc a jsem spokojená! Zvládne i bezlepkový chleba, kynuté těsto i bagety. Navíc se dá nastavit i na menší množství těsta.


Přidat komentář