Třtinový cukr a melasa - alternativní sladidla

Myslíte na své zdraví, přesto rádi sladíte? Vyzkoušejte alternativní přírodní sladidla. K alternativním sladidlům, které jsou mnohem zdravější než bílý cukr patří vedle medu i přírodní třtinový cukr a melasa.

Jak název napovídá, třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny. Jde o cukr přírodní, neboli surový. Pozor, i když má hnědou barvu, nejde o hnědý cukr, který je v podstatně stejný jako obarvený bílý rafinovaný cukr. Třtinový cukr je mnohem zdravější.

Co to je třtinový cukr?

Třtinový cukr se na rozdíl od běžného bílého rafinovaného cukru, který se získává z cukrové řepy, získává z rostliny jménem třtina cukrová (Saccharum officinarum). Někdy je třtinový cukr také označován jako raw sugar, tzn. že je přírodní, chemicky nezpracovávaný

Cukrová třtina (Saccharum officinarum)

Cukrová třtina je rostlina podobná bambusu. Jde o druh trávy pěstovaného pro vysoký obsah cukru. Rostlina dosahuje výšky až 6 metrů a pěstuje se na plantážích. Jde o mohutnou víceletou travinu, jež vyrůstá v trsech.

Cukrová třtina pochází z tropických oblastí jižní a jihovýchodní Asie. V současnosti se ovšem pěstuje po celém světě, nejvíce však v Brazílii a Indii. Cukrová třtina se využívá na výrobu jak třtinového cukru, tak rumu, melasy, panely či ethanolu.

Jak se třtinový cukr vyrábí?

Stonky cukrové třtiny se sklízejí většinou ručně a to odsekáváním stébel mačetou. Jejich zpracování je tedy poměrně náročné. Třtinový cukr se získává lisováním stébel cukrové třtiny, jejichž dužina se skládá z 20 % ze sacharidů. Lisováním se získá šťáva, která se nechá usušit dokud z ní nevznikne hustý sirup. Z tohoto sirupu se poté získává zkrystalizovaná třtinová šťáva, neboli třtinový cukr. Přírodní třtinový cukr se již dále nerafinuje a tím si uchovává všechny důležité živiny.

Odpad při zpracování třtinového cukru se nazývá melasa. Jde ovšem o plnohodnotnou a zdravou potravinu obsahují stejné vitamíny, enzymy a minerální látky jako samotný třtinový cukr.

Třtinový cukr má různé odstíny, což je způsobeno množstvím zbytkové melasy. Vyrábí se tedy ve čtyřech druzích. Demerara, neboli krystalový třtinový cukr. Surový třtinový cukr, který má typickou hnědou barvu. Dále muscovado, jež je tmavější než surový třtinový cukr a melasový cukr, jehož barva je černá. Ten také obsahuje nejvíce melasy.

Proč je třtinový cukr lepší než bílý rafinovaný cukr?

Rozdíl mezi třtinovým cukrem a bílým cukrem je jednak v barvě, ve způsobu výroby i ve složení.

Třtinový cukr neprochází chemickou rafinací a bělením, takže na rozdíl od bílého cukru neztrácí vitamíny a minerály, enzymy, stopové látky, vlákninu a neobsahuje žádné zbytkové chemické látky.

Dávejte ovšem pozor na hnědý cukr, který se s třtinovým cukrem často zaměňuje. Ve skutečnosti jde o bílý rafinovaný cukr pouze obarvený melasou. Melasa tedy není uvnitř krystalků cukru, ale je jen barvou na jejich povrchu.

Při velké spotřebě může bílý cukr škodit našemu zdraví.Může oslabit Váš imunitní systém, přispívá díky vysokému glykemickému indexu i díky energetické bohatosti k obezitě. Dále zvyšuje hladinu cholesterolu, způsobuje bolesti hlavy i deprese.

Melasa

I když jde o odpad při výrobě třtinového cukru, obsahuje pro lidské tělo cenné vitamíny, minerály a enzymy mezi něž patří vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a zinek. Je podobná tmavému medu, či sirupu, má ovšem specifickou vůni a chuť připomínající karamel.

  • Při dlouhodobém užívání melasa pomáhá k pročištění lymfatického systému a zlepšuje funkci svalů.
  • Díky obsaženým látkám také pomáhá při krvetvorbě a příznivě působí na srdce.
  • Dále pomáhá udržovat stálý krevní tlak a hojit záněty.

Velkou výhodou melasy je, že obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla. Obsahuje také cukr ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém rafinovaném cukru. K oslazení jí tedy stačí méně než bílého cukru.

Využití melasy v kuchyni

Kromě konzumace melasy kvůli jejím léčivým vlastnostem se využívá i v kuchyni. Je vhodná jako alternativní sladidlo do nápojů jako je kakao, káva či čaj. Slouží také jako sladidlo při pečení perníků, buchet či koláčů a různých moučníků.

Do většiny potravin se přidává bílý cukr. Ten spolu s medem slouží jako nejpoužívanější sladidlo. Mezi vhodnější a zdravější sladidla ovšem patří právě třtinový cukr, melasa či med.

Pamatujte ovšem, že nadměrná konzumace jakéhokoliv sladidla škodí Vašemu zdraví. Slaďte tedy a konzumujte sladké potraviny s mírou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18745 (novesluzby.cz#20979)


Přidat komentář