Těstoviny - špagety nebo makaróny?

Někdy se nesprávně uvání, že těstoviny pochází z Číny a do Evropy je přivezl cestovatel Marco Polo. To je však fáma. Domovem těstovin je samozřejmě Itálie. Podívejme se na ně trochu blíže.

Na světě prý existuje až 300 druhů těstovin. A vlastně i vy sami z vlastní iniciativy můžete tento počet navýšit. Stačí, když z mouky a vejce (někdy stačí jen voda) vytvoříte těsto, které dle své fantazie a šikovnosti tvarujete. A pokud je pojmenujete, vytvořili jste další druh těstovin. Alespoň tak lze odůvodnit, proč jich je evidováno takové množství.

Plněné těstoviny

Těstoviny používané jako samostatné jídlo, většinou s omáčkou. Plní se jak masem, tak zeleninou či houbami a různými směsi.

Ravioli

Taštičky s různou náplní a vroubkovaným krajem. Dají se koupit, ale nejlepší jsou čerstvě dělané.

Triangoli

Podobné raviolám jsou triangoli a jak už název napovídá, jsou trojúhelníkového tvaru.

Agnolotti

Malé ravioli, často vykrajované kolečka, která se plní hovězím masem a překládají. Výjimkou ale nejsou ani malé čtverečky.

Sorrentino

Vyrábí se většinou strojově. Patří také do rodiny raviol, ale okraje jsou rovné a tvarují se do čtverečků.

Tortellini

Stočené plněné těstoviny do tvaru prstýnku. Plněné bývají masem nebo sýrem.

Tortelloni

Lze je snadno splést se zmíněnými tortellini. Avšak Tortelloni se netočí do tzv. prstýnků, nýbrž jakýchsi stočených šátečků, či kloboučků.

Fogittini

Malé šátečky plněné většinou masovou směsí. Doprostřed čtverečku z těsta vložíme masovou hmotu, okraje stlačíme k sobě (jako při tvoření klasických šátečků) a zatočíme.

Cappelleti

Jsou plněné těstovinové kloboučky. Náplní bývá zpravidla maso, masové směsi.

Panzarotti

Jemné těstoviny, velmi často se zeleninovou náplní, nejběžnější jsou rajčata s mozarellou. Výjimkou nejsou ani náplně špenátové a houbové.

Neplněné těstoviny

Takto početná skupina se může dále dělit. Pro lepší orientaci ji tak rozdělíme na nudlovité, duté, zvláštní tvary a ostatní.

Nudlovité

Capellini

Velice tenké, vlastně nejtenčí nudle. Proto se také někdy používají do polévek. Jako příloha jsou velmi lahodné, jemné.

Fedelini

Dali by se nazvat sestry výše uvedených capellin. jen jsou o něco širší. Využití je ale stejné jako u capellin.

Spaghettini

Již název napovídá, že půjde o podobné těstoviny, jaké jsou nám velice známé a oblíbené špagety. A skutečně tomu tak je. Tělo spaghettin je kulaté, dlouhé a o něco tenčí, než následující špagety.

Spaghetti

Česky zvané špagety není nutno více představovat. Známé jsou u nás již desítky let a pořád se těší velké oblibě. Časté užití v české kuchyni je spojené se směsí masovými s rajčaty posypané sýrem. Začaly se ale také doplňovat čerstvými rajčaty, bylinkami či špenátem.

Vermicelli

Velikostně jsou tak něco mezi spaghettami a spaghettinami. Jsou ale placatější, a existují i v rýžové podobě.

Bucatini

Popsat by se dali asi jako přechod mezi spaghettami a makaróny. Jsou mnohem tlustší než spaghetti a uvnitř mají malinkou dutinu. Jsou vhodné k masovým pokrmům, zejména k vepřovému a hovězímu.

Fusilli bucati lunghi

Je nutno je zmínit už pro jejich tvar. Jinak jsou to chuťově i složením špagety. Jsou to vlastně takové spaghettové spirálky.

Ziti

Makaróny nasekané na menší kousky. Proto se často a snadno spletou. Hladké na povrchu, duté uvnitř.

Makaróny

Oblíbené duté špagety. Výbroné jsou s kousky masa a smetanovými omáčkami.

Lasagnette

V prodejnách je poznáme snadno - jsou to placaté, úzké těstoviny zatočené do jakýchsi hnízd.

Tagliatelle

Jsou dost podobné lasagnettám. Občas bývají také smotané do hnízd. Jsou však o něco širší a často i barvené více do žluta a špenátem do zelena.

Taglierini

Vaječné, na chuť lahodné pásky, velice tenké. Opět i zde se často setkáváme s přírodním dobarvováním. Výjimky nejsou na tmavé, téměř černé těstoviny.

Pappardalle

Široké vaječné těstoviny prodávané v klubkách, vhodné ke špenátovým jídlům. Obvykle jsou také podávány k masům a těžším omáčkám.

Fettuccine

Často se s nimi můžete setkat na dovolené ve střední nebo jižní Itálii. Zde jsou totiž velice oblíbené tyto širší nudle.

Duté těstoviny

Do této kategorie se také řadí výše uvedené Ziti, Makkaroni a další. Protože jsou ale dlouhé, řadíme je do nudlovitých.

Cannelloni

Asi deset centimetrů dlouhé trubičky s dostatečným průměrem tak, aby se dali plnit směsí masa a špenátu. Následně se polévají bešamelem a zapékají. Jejich použití je tedy obdobné lasagním.

Penne

Tyto těstoviny moc dobře známe. Duté rourky zešikma řezané, na povrchu rýhované. Výborné jsou jako příloha k omáčkám a masům.

Pennoni

Pennoni jsou již dle názvu kratší, ale širší variantou těstovin penne.

Ragatoni

Těstoviny, které svádí děti nasazovat si je na prsty jako prstýnky. Také tak vypadají a na povrchu jsou stejně jako penne rýhované.

Elicoidali

Neboli naše kolínka. Malé trubičky zahnuté, mírně rýhované na povrchu.

Cavatappi

Jsou to taková spojená kolínka. Malé, duté, na povrchu rýhované a zatočené do spirál.

Rigatoni

Krátké, ale poměrně široké roury s mírným a šikmým rýhováním na povrchu.

Zvláštní tvar těstovin

Farfalle

Velice známé mašličky. Často bývají vyráběny ve třech barvách - klasické, červené a zelené. Vše je barveno přírodně - rajčaty a špenátem.

Fusilli

V naší domovině nic nového. Nazýváme je vřetena a používáme je řady let. Fusilli je jejich oficiální název.

Rotelle

Vzhledem připomínají kola od vozů. Jsou kulatá, úzká a na povrchu mírně rýhovaná.

Fricelli

Jsou to takové malé, úzké jakoby kornoutky.

Radiatori

Na základě vnější podobnosti získali radiatori název od radiátorů. Duté rourky se zřetelnými žebrováním na povrchu se vyrábí ve třech oranžových odstínech.

Ostatní těstoviny

Gnocchi

Bramborové noky jemné chuti. Výborně chutnají s jemnou smetanovou omáčkou. Běžně se užívají také s rajčaty a špenátem.

Lasagne

Ploché, široké pásky. Alespoň tak se prodávají v obchodech. Pro okamžité použité se vyrábí velké, rozválené těsto tak, aby pokrylo celou plochu zapékací mísy. Při použití se skládají na sebe a prokládají masem a prolévají bešamelem. Následně se zapékají a v současné době získávají v ČR stále větší oblibu.

Rice papers

V překladu rýžový papír. A opravdu tak vypadají. Užitečné jsou k balení směsí na zapékání apod.

Orecchiette

Vzhledem připomínají malá ouška anebo mušličky. Setkat se můžete také s lidovým názvem "kloboučky". Používají se zejména jako příloha k masitým pokrmům.

Fricelli

Ručně vyráběny rolováním do tvaru zeleného fazolového lusku.

Conchiglie

U nás jim běžně říkáme mušličky a užíváme je stejně tak, jako třeba kolínka.

Těstoviny do polévek

Stelline

Velice oblíbená zavářka do polévek. Z neuvařených děti v mateřských školách vyrábí náramky a náhrdelníky.

Rissoni

Již podle názvu je jasné, že mají co dočinění s rýží. Občas se nazývají i těstovinová rýže.

Alfabetti

Z názvu je patrné, že půjde o abecedu. A to abecedu v podobě malých těstovin, oblíbených zejména u dětí.

Filini

Klasické vlasové nudle. Asi takové, jaké se vyrábí i u nás podomácku.

Acini di pepe

Malinké zrníčka podobné kukuřici či menšímu hrášku se také používají do salátů. Avšak v polévkách jsou nečastější.

Corallini

Název vypovídá, že jde o jakési korálky. A skutečně - malé těstoviny požívané do polévek jsou v syrovém stavu podobné běžným korálkům. Tudíž i ony jsou občas užívány jinak, než k jídlu.

Peperini

Těstoviny nakrájené na maličké kostičky. Uvádí se, že jsou snad nejmenšími těstovinami vůbec.

Anellini

Malé kroužky tvaru prstýnlů.

Conchigliette

Krátké, tenké špagety

Farfalline

Malá varianta farfallin, tedy mašliček. V polévce vypadají velice dobře.

Ditali

Těstoviny tvaru prstýnků používané jako zavářka do polévek.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18571 (novesluzby.cz#20256)


Diskuze a zkušenosti

lola | 28.07.2014 08:12
Re: Těstoviny - špagety nebo makaróny? Kde se dnes dají sehnat ty tlusté, dlouhé makaróny, se kterými jsme jako brčkem srkali omáčky?


Přidat komentář