Sýry - abeceda 2. část

Kde a jak vznikl sýr. Jaké druhy sýra existují a jaké jsou nejvhodnější či nejkvalitnější? Sýry nám známe a další dosud nepoznané. Článek je inspirací pro gurmány a průvodcem pro neznalce.

 Crottin

Rychle zrající francouzský sýr s modrou plísní je dost často používán na grilování.

Cuajada

Ručně vyráběný ovčí sýr ve Španělsku kvašením mléka. Je znám svou zvláštní výrobou, kdy se do mléka dávají horké kameny, následně se přidává sýřenina a tím začne kvašení. Takovýto horký sýr se vlévá do nádob a nechá vystydnout.

Desmond

Nejde o název slovenské hudební skupiny, ale o ovčí sýr vhodný pro fondue. Pochází z Irska.

Dolce di macomer

Italský sýr vyráběn z kravského mléka má velmi nízký obsah tuku. Je měkký, lahodný a krémový.

Double gloucester

Plnotučný sýr chutná po cibuli a produkuje se z mléka. Středně tvrdý, oranžové barvy je původem z Británie.

Edam - Eidam

Typický holandský sýr. Polotvrdý, vyráběn z kravského mléka. Tento sýr není třeba více představovat, všichni jej velice dobře známe. Co však každý neví je, že svoje jméno sýr dostal podle města Edam, kde se začal vyrábět. V Česku se nejspíš zkomolením slova ujal název eidam. Oficiální název je tedy edam.

Ementál

Původ má ve Švýcarsku, ale vyrábí se po celém světě z kravského mléka a solného nálevu. Střídáním teplé a studené místnosti s dostatečnou vláhou se v něm vytvoří známé díry.

Epoisses

Lahodně kořeněný, měkký a francouzský. Od jiných sýrů se odlišuje například výrobou kravského mléka s přidaným vínem.

Esrom

Je dánský sýr pikantní chuti. Zraje tři měsíce a je středně tvrdý.

Féta

Netradiční výrobce sýrů Řecko, vytvořil tento měkký, v nálevu zrající sýr. Vyrábí se z ovčího a kozího mléka. Tradičně je používán do řeckých zeleninových salátů.

Gabriel

Výrazná chuť, konzistencí i chuťově podobný parmezánu. Vyrábí se v Irsku z ovčího mléka.

Gamalost

I Norsko se řadí mezi výrobce sýrů. Zejména pro tento hnědý sýr vyroben z kysaného mléka na povrchu s plísní. Pro svůj obsah funguje dobře proti infekcím.

Gorgonzola

Sýr s dlouhou historií a původem z Itálie. Zraje po dobu dvou měsíců, kdy se do něj bodá jehlami proto, aby vytvořil svou specifickou zelenomodrou plíseň.

Gouda

S eidamem tvoří dvojici typických holandských sýrů. Krémový, středně měkký s malými dírkami zraje půl roku a vyváží se v klasické červené voskové folii.

Gruyére

Sýr ze švýcarských Alp, zrající v jeskyních asi půl roku. Výborný sýr pro další zpracování do pokrmů a také na fondue.

Gubeen

Irský, poloměkký sýr se vyrábí ručně a chuť je jemné uzená.

Gudbrandsdalsost

Další norský sýr a opět tmavé barvy. Měkká konzistence vhodná k dalšímu zpracování.

Harborne blue

Angličané vyrábí tento sýr s modrou plísní z kozího mléka. je tedy aromatický a kořeněný.

Havarti

Dánský sýr bez kůrky je velice pikantní a okořeňuje se různými přísadami jako je kopr nebo kmín.

Hervé

Ostrý sýr, ochucený bylinkami zraje tři měsíce. Původem z Belgie je tento sýr s červenou kůrkou na povrchu.

Hidelchas

Země původu tohoto silného, krémového sýra je Švýcarsko. Vhodný sýr na saláty a sýrové mísy.

Ibores

Zraje dva měsíce a po celou dobu je potírán olivovým olejem a paprikou. V konečné fázi je tak kořeněný s načervenalou kůrkou. Španělé jej vyrábí z kozího mléka a později přidávají do pokrmů.

Idiazábal

Opět ze Španělska, tentokrát však vyráběn z mléka ovčího. Je nakyslý a vhodný na uzení.

Jarlsberg

Norský děravý sýr s nízkým obsahem tuk. Chuťově je mírně kořeněný a uzený.

Kafalotiri

Slaný, tvrdý sýr z Řecka se obvykle vyrábí smícháním ovčího a kozího mléka.

Kashkaval

Bulharsko je výrobcem tohoto sýra, zaměnitelného s řeckým sýrem Féta. Je tedy slaný, středně tvrdý s příjemnou vůní.

Kasséri

Tři měsíce zrající řecký sýr nažloutlé barvy a lesklým povrchem. Obvykle je vyráběn z ovčího mléka, avšak často se dolévá mlékem kozím.

Laguiole

Kvalitní francouzský sýr vyráběn ručně z kravského mléka. Na povrch se razí znak býka. je velice jemný.

Lancashire

Sýr, balící se při zrání do plátna. Produkují ho Britové z kravského mléka. Mladý sýr je velice jemný, stářím pak nabývá na těžkosti a tvrdosti.

Langres

Rychle zrající francouzský sýr. Měkký se silnou vůní a aroma.

Leyden

Sýr vonící po kmínu. Je to samozřejmě tím, že se pří výrobě, ve své domovině - Holandsku, do něj přidává.

Livarot

Pruhovaný povrch a naoranžovělá barva jsou typické pro tento sýr z Normandie. Aby se dosáhlo menšího obsahu tuku, smíchává se večerní mléko s mlékem ranním.

Maasdam

Letos tento sýr oslaví své, teprve 30. narozeniny. Je tedy zajíčkem mezi svými kolegy nejen z Holandska, ale také s celého světa. Je podobný ementálu s tím rozdílem, že je jemnější, kvalitnější a také dražší.

Mahon

Ve Španělsku se z kravského mléka vyrábí také tento sýr, jemně načervenalé barvy. Čím je sýr tvrdší, tím je vyzrálejší. Typická je jeho ostrá chuť.

Parmigiano reggiano

Italský dlouho zrající sýr, u kterého je pevně dána strava krav. Až tak je náročný na mléko.

Parmesan

Původem z Itálie, známý také pod názvem grana padano. Zraje dva roky a vyrábí se z mléka krav speciální krmených. Mléko se pak nechá odstát, odebere se smetana pro nižší obsah tuku.

Pecorino

Tento sýr oproti předchozímu na mléko náročný není. Naopak, vyrábí se z jakéhokoli mléka. Podle toho je pak také několik různých výsledků a mírně odlišných sýrů. Někdy se i používá místo parmesanu.

Pelardon

Jemný kozí sýr z Francie, rychle uzrává. Výborný je na grilování.

Pepato

V průběhu výroby se tento italský sýr pepří. Vyráběný je ze sraženého, kysaného ovčího mléka.

Pere Joseph

Velmi slaný, zrající sýr z Belgie. Vhodný jako přísada do jídel, či k aperitivu nebo pivu.

Patit Lathuy

Také belgický sýr, avšak tento je vyhlášené chuti - krémový, lahodný, přímo se rozpouští na jazyku. Vyrábí se z kravského mléka.

Picodon

Nakyslý kozí sýr původem z Francie. Je jemný, nasáklý olivovým olejem, rychle zrající – uzrálý je do měsíce.

Poivre d´ane

Opět francouzský sýr. Velice měkký při výrobě obalován v bylinkách. Je aromatický a do měsíce uzrálý.

Pont l´éveque

Pikantní sýr s historií sahající až do 12. Století. Je výjimečný svou výrobou a zráním na slámě. Výtečný je k bílým vínům.

Pouligny saint pierre

Od jiných sýrů se odlišuje svým pyramidovým tvarem. Na povrchu s modrou plísní, měkký, aromatický s rozmanitou chutí.

Provolone

Vyroben ze sraženého a zahřátého kravského mléka. Následně se tato hmota namotává dokola a vznikne tak kulatý tvar tohoto sýru. Je měkký, až krémový.

Pultost

Drobivý sýr z Norska. Prodává se proto v krabičkách. Vyroben z kysaného mléka, chutný, aromatický.

Queso de cabra

V překladu ze španělštiny – kozí sýr. Logicky je to tedy španělský sýr se zvláštním aroma a chutí.

Quesucos

Sýr vyráběný z míchaného mléka ve Španělsku. Občas se udí.

Raclette

Švýcarský sýr jemně narůžovělý na povrchu a s malými dírkami uvnitř. Je velice měkký, až roztíratelný a lahodný.

Reblochon

Francouzský sýr na povrchu oranžové barvy a celkové lahodné chuti. Při zrání se solí a obrací. Nejlépe chutná po pěti měsících.

Ricotta

Měkký, suchý italský sýr tvarohového typu. Vhodný do pomazánek, na těstoviny a na pečivo.

Ridder

Pikantní aromatický sýr z Norska. Uzrálý je ostré chuti, vhodný k pečivu.

Savarin

Jemný a hodně tučný sýr krémové konzistence. Má nakyslou chuť a původ ve Francii.

 

Sýry - abeceda 1. část

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18566 (novesluzby.cz#20243)


Přidat komentář