Sladidla - jsou zdraví prospěšná?

Pryč je doba, kdy jsme při konzumaci sladidel pociťovali hořkost a jistou pachuť. Současná náhradní sladidla jsou chuťově téměř nerozeznatelná od cukru, navíc jsou několiksetkrát sladivější a některá dokonce neobsahují žádnou energii.

Co jsou náhradní sladidla

Náhradní sladidla patří mezi látky přídatné a jsou definována jako látky, které dávají potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Náhradní sladidla nahrazují v potravinách cukr a to zejména z důvodu energetických, nebo dietních. Náhradní sladidla jsou důležitá nejen pro lidi, kteří chtějí zhubnout, ale jsou nezbytná i pro diabeti

Povolená náhradní sladidla

Mezi povolená náhradní sladidla patří sorbitol, mannitol, acesulfam K, aspartam, sacharin aj.

Rozdělení náhradních sladidel

  • Nekalorická náhradní sladidla - sacharin, cyklamat, aspartam, acesulfam-K. Tato sladidla mají mnohonásobně vyšší sladivost, neobsahují téměř žádnou energii, neovlivňují glykémii, jsou tedy vhodná i pro diabetiky.
  • Kalorická náhradní sladidla - sorbitol, xylitol, maltitol.

Historie sladidla aspartam

Aspartam byl objeven Jamesem Schlatterem. Aspartam byl připraven jako meziprodukt při vývoji protinádorového léčebného postupu. Schlatter sladkou chuť zaznamenal, když si naslinil prst, aby obrátil stránku v zápisníku. Látka Aspartam se později stala známou jako nízkoenergetické sladidlo Nutra Sweet. Pod tímto obchodním názvem byl Aspartam uveden na trh, a to v roce 1983. V témže roce také začalo jeho úspěšné pronikání na světové trhy. Aspartam má energetickou hodnotu 4 kcal/1g a je považován za nízkoenergetické sladidlo.

Historie sladidla sacharin

Ira Remsen, odchovanec německé chemie spolu s C. Fahlbergem připravili roku 1879 imid kyseliny o-sulfobenzoové, u kterého Fahlberg zjistil silnou sladivost. Bez vědomí Remsena pak patentoval a zavedl tento produkt na trh pod názvem Sacharin. Sacharin je nejstarší náhražkou cukru na trhu; prodává se od roku 1900.

Co rozhoduje při výběru náhradního sladidla za cukr

Při výběru náhradního sladidla rozhoduje především chuť. První umělá sladidla totiž byla hořká, doprovázená pachutí a rozhodně se chuti cukru nevyrovnala. Z toho důvodu se museli lidé vzdát požitku ze sladkosti při používání umělých sladidel částečně, nebo úplně.

Proč vlastně sladíme

Již během těhotenství nenarozený plod dokáže rozpoznat sladkou chuť pokrmů, které si dopřává jeho maminka. Především v posledním trimestru, kdy si žena vezme sladký pokrm, tak miminko se z něj pěkně zakulacuje. Obliba sladké chuti je u nás v podstatě již vrozená. Dáte-li dítěti jako první příkrm sladký pokrm, ať už v podobě ovoce, nebo přesnídávky, bude Vám poté odmítat pokrm, který neoplývá sladkou chutí, jako například zelenina, brambory.

Sladké:

  • uspokojuje naše chuťové buňky,
  • je výborným a rychlým zdrojem energie,
  • vyvolává v nás dobrou náladu.

Co se v našem těle děje po požití cukru

Sníme-li jakoukoliv potravinu s obsahem cukru, vyprovokuje to naši slinivku břišní k intenzivní produkci inzulínu, který má za úkol přeměnit nadbytek cukru na zásobní polysacharid glykogen, který se následně ukládá v játrech, tělních buňkách. Nastává ovšem paradox. I když jsme snědli cukr, máme ho najednou nedostatek, což se projeví jako hypoglykémie, tj. malátností, únavou. Konzumujeme-li pravidelně sladké pokrmy a cukrovinky, vznikají u nás opakované hypoglykemické stavy, které postupně mohou vést k bolesti hlavy, agresi, nervozitě, depresi apod.

Zvyšující se spotřeba cukru

Na počátku tohoto století činila spotřeba cukru na jednoho obyvatele zhruba 0,5 kg na rok. V současnosti je to však až 45 kg na rok, na jednoho obyvatele. Což je enormní skok.

Náhradní sladidla & zdraví

Náhradní sladidla jsou více zdraví prospěšnější, než cukr, například mají nižší obsah energie a mohou je konzumovat i diabetici. Na druhou stranu, i pro náhradní sladidla platí, že méně znamená více. Každopádně je lepší si postupně zvykat na méně sladkou chuť pokrmů a snažit se celkově omezit konzumaci sladkého.

Druhy sladidel

Acesulfam draselný

Nekalorické sladidlo, které je asi 200 krát sladší než cukr. Je vysoce stabilní a byl schválen pro použití v mnoha druzích potravin, jako jsou nápoje, deserty, cukrovinky, pekárenské výrobky, ovocné pomazánky aj. Acesulfam draselný není zpracováván trávicí soustavou, ale je jí vylučován v nezměněném stavu.

Aspartam

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, a to s velmi malou energetickou vydatností, zhruba 200krát sladivější, než cukr. Aspartam je složen ze dvou aminokyselin, kyseliny asparagové a methylesteru fenylalaninu. Komponenty aspartamu jsou přirozenou součástí mnoha potravin, jako je napříkad maso, mléčné produkty, ovoce, zelenina. Jakmile si vezmeme aspartam, je v našem těle rozložen na své dvě základní složky a zpracováván dále tou samou cestou jako aminokyseliny z jakéhokoliv jiného jídla.

Chuť aspartamu & cukru

Aspartam je svoji chutí skoro nerozeznatelný od cukru. Ovšem na rozdíl od cukru neobsahuje téměř žádnou energii.

Aspartam při přípravě pokrmů

I když je aspartam využíván jako sladidlo, a to do různých druhů potravin i nápojů, není vhodný pro přípravu jídel, která se musí dlouhodobě zahřívat nebo péci, protože ztrácí sladivost, ovšem může být použit na konci vaření nebo pečení.

Neohesperidin dihydrochalkon

Představuje nové sladidlo, které je vyráběno hydrogenací neohesperidinu, flavanoidu vyskytujícího se v přírodě v hořkých pomerančích. Jeho sladivost je přibližně 1500 - 1800 krát vyšší než cukr.

Polyoly

Polyoly, neboli alkoholické cukry, se vyskytují přirozeně, a to například v různých druzích ovoce: jablka, jeřabiny. Toto náhradní sladidlo se používá především při výrobě cukrovinek, bonbónů, sušenek, pečiva, žvýkaček. Nejznámějšími zástupci této skupiny je sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol. Nevýhodou těchto sladidel je ovšem jejich vysoká energetická vydatnost. Některé polyoly, jako např. sorbitol, mohou produkovat při svém odbourávání plyny v zažívacím traktu, či způsobovat při vyšší konzumaci dokonce průjem.

Xylitol - polyalkohol, který se v přirozené formě vyskytuje v ovoci, ale i některých rostlinách a průmyslově se připravuje z břízy. Nejedná se tedy o látku, která by byla pro náš organismus zcela nová a cizí. Xylitolu se připisuje vynikající účinek v prevenci zubního kazu. Je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, která následně degeneruje a hyne. Tento efekt může být ještě posílen přítomností fluoru. Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního povlaku.

Sacharin

Jedná se o nekalorické sladidlo, zhruba 300 krát sladší než cukr. Jako sladidlo je velmi stabilní, proto je vhodný nejen pro oslazení nápojů, ale také do vařených jídel a pro pečení. V lidském těle není odbouráván, proto nedodává žádnou energii. V minulosti se objevily určité pochybnosti o jeho zdravotní nezávadnosti, ale rozsáhlé studie na zvířatech i lidech však nepotvrdily žádnou spojitost mezi užíváním sacharinu a nádorovým onemocněním.

Thaumatin

Jedná se o sladidlo, které pochází z bobulí rostliny Thaumatococcus danielli, která roste v tropické západní Africe. Je to bílkovinná látka sladké chuti obsahující 207 aminokyselin. Ke svým chuťovým vlastnostem má omezené použití, a to především ve výrobě cukrovinek.

Stévie

Toto nízkokalorické sladilo má příznivý vliv na hladinu krevního cukru. Je velice vhodné pro diabetiky.Zajímavé je, že extrakt Stévie sladké je mnohonásobně sladší než řepný cukr. Tento typ přírodního sladidla lze použít pro slazení jogurtů, nápojů, ale také třeba pro přípravu moučníků. Význámný je také celkový vliv na zdraví člověka, pomáhá léčit psychické nemoci, rozšiřovat cévy, snižovat vysoký krevní tlak a bojovat s nadváhou. Využití má také v kosmetice.

Pro koho nejsou sladidla vhodná

Jedinci, kteří mají poruchu metabolismu fenylalaninu, tzv. fenylketonurií, musí kontrolovat přísun této aminokyseliny z potravy.

Těhotným diabetičkám nejsou doporučována sladidla, jako je sacharin, aspartam, acesulfam K, sukralóza a cyklamát.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18789 (novesluzby.cz#21409)


Přidat komentář