Šípky - vitamínový poklad

Šípkové keře zdobí naši krajinu na jaře i na podzim. Jejich něžně růžové květy na jaře rozzáří okraje cest, lesů. Šípkový keř vyniká nezdolností, velmi lehce se rozmnožuje, vytváří neproniknutelné houští. Plody šípku jako by přejaly jeho sílu a vitalitu.

Růže šípková (Rossa canina)

Růže šípková je rozšířena po celé Evropě a zasahuje až do střední Asie. Daří se jí téměř všude, roste od nížin do podhůří, obvykle se sní, ale nesetkáme v horách.

Je to keř vysoký asi 3 metry nebo opíravá liána, která může za příhodných podmínek dorůst až desetimetrové výšky. Její větve s tuhými, nepravidelnými srpovitě zahnutými ostny mohou být buď vzpřímené, nebo obloukovitě sehnuté. Listy šípkové růže mají 2-3 jařma, lístky se zubatým okrajem mají obvykle eliptický tvar.

Růžové nebo bílé květy vyrůstají jednotlivě nebo ve vrcholících a mají typickou příjemnou vůni. Plodem jsou šípky, souplodí různého tvaru a velikosti, které mají po dozrání oranžově červenou až hnědočervenou barvu.

Sběr, sušení, uchování šípků

  • Šípky jsou velmi žádanou drogou. Sbírají se za slunného počasí obvykle v září, někdy i začátkem října, tedy v době, kdy plody obsahují nejvyšší množství vitaminu C.
  • Při sběru se vyřazují svraštělé nebo skvrnité šípky, ve kterých obvykle bývají vajíčka hmyzu. Odstraňují se rovněž nedozrálé plody a zbytky plodních stopek a kališních lístků.
  • Šípky se suší co nejrychleji v tenké vrstvě na volném vzduchu nebo umělým teplem. Správně usušená droga má temně červenou barvu a plody jsou lámavé.
  • Sušené šípky uchováváme v dobře uzavřené nádobě na chladném, temném a vzdušném místě. Obsah vitaminu C v šípkách při skladování klesá až o 50 % za rok, při špatném skladování ještě mnohem rychleji.

Šípky jako výtečný zdroj vitaminu C

  • Obsah vitaminu C stoupá na počátku zralosti, pak začne klesat a neustále se snižuje.
  • Obsah vitaminu se liší také v závislosti na tom, jaké bylo počasí a na jakém stanovišti šípky rostly.

Účinky šípkového čaje na lidský organismus

Šípky jsou ceněny především v zimě jako výtečný zdroj vitaminu C a mohou např. v podobě šípkového čaje zajistit jeho denní přísun.

Příprava šípkového čaje

  • 1 kávová lžička rozdrcených šípků na šálek vody se nechá alespoň jednu hodinu macerovat, pak krátce povařit a následně 15-20 minut luhovat.** ** Je vhodné čaj přecedit přes pláténko, protože chloupky kolem semen jsou silně dráždivé.** ** Užívá se: třikrát denně, dávkování lze zvýšit.
  • Čaj ze šípků má močopudné účinky, zlepšuje metabolismus a působí mírně spamolyticky. Tyto vlastnosti se rovněž využívají při podpoře léčby chřipky a nachlazení, kdy tělo potřebuje vyloučit jedy a další škodlivé látky.
  • Šípkový čaj se doporučuje pít při dlouhodobém podávání léků, kdy tělu dodává celou řadu potřebných látek a podporuje činnost jater, která jsou léky zatížena.

Vliv šípků na lidský organismus

  • Šípky obsahují 1,8 % - 6 % kyselina askorbová a dehydroaskorbové, sušené šípky obsahují dokonce 10-20 % těchto kyselin. Kyseliny askorbová a dehydroaskorbová, tedy vitamin C, se zúčastňují některých oxidačně redukčních procesů, zasahují do metabolismu aminokyselin, ovlivňují některé enzymatické reakce, zlepšují vstřebávání železa v trávicím ústrojí.
  • Naše tělo může využít vitamin C ze šípků ke své antioxidační ochraně. Vitamin C jako antioxidant a další látky ze šípků (flavonoidy, karotenoidy) regulují působení volných radikálů, které za normálních okolností plní celou řadu potřebných funkcí, například se podílejí na přenosu energie a imunitní ochraně. Za určitých okolností, ale mohou volné radikály působit zhoubně a organismus poškozovat.
  • Přispívají k ochraně organismu proti různým nemocem, které mohou být volnými radikály ovlivněny, jako jsou například zánětlivá onemocnění, srdečně-cévní choroby, neurodegenerativní onemocnění, poškození jater, zhoršení zraku či rakovina. Antioxidanty rovněž zpomalují stárnutí.
  • Při pravidelném užívání podporují hojení ran, posilují imunitu organismu, příznivě ovlivňují činnost mozku, odstraňují pocit únavy a zkracují dobu rekonvalescence.
  • Mají mírné antibakteriální účinky, proto se užívají v případě infekcí či chřipky, kdy má navíc organismus zvýšenou potřebu vitaminu C a dalších látek.
  • Šípky se díky svým tonizačním vlastnostem a obsahu důležitých látek velmi dobře uplatňují v rekonvalescenci, podporují regeneraci organismu, hojení ran a zlomenin, pomáhají v případě proleženin a vředů. Zlepšují funkci jater.
  • Koncentrát ze šípků je často zdrojem vitaminu C v potravinových doplňcích.

Účinné látky v šípkách

V šípkách byla zjištěna celá řada dalších látek, které působí synergicky a dodávají šípkům jedinečné tonizační a léčebné vlastnosti. Antioxidační účinky mají kromě vitaminu C:

  • flavonoidy ( kamferol, kvercetin),
  • karotenoidy (betakaroten, lykopen, rubixantin).

Spolu s vitaminem C zpevňují tyto látky kapiláry a zlepšují jejich funkci.

Šípky dále obsahují:

  • vitaminy skupiny B (kyselina nikotinová, riboflavin, thiamin),
  • vitamin K,
  • organické kyseliny (jablečná, citronová),
  • sacharidy,
  • pektiny,
  • třísloviny,
  • silice,
  • minerální látky,
  • draslík a vápník a částečně mohou hradit jeho denní potřebu.

Semena šípků obsahují:

  • sacharidy,
  • oleje,
  • menší množství vitaminu C (0,3 %),
  • vitamin E.

Semena se v minulosti užívala k přípravě odvaru, který se podával při písku a kamenech v moči.

Recepty z šípků pro inspiraci

  • Šípková marmeláda

Šípky zbavíme stopek, rozpůlíme, vyškrabeme vnitřky i s chloupky, poté důkladně propereme ve vodě. Vsypeme do nerez hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Propasírujeme přes husté síto, případně do něj vložíme gázu nebo filtrační papír. Protlak za stálého míchání pomalu zahušťujeme, horký plníme do skleniček, zavíčkujeme a asi 10 minut pasterujeme při teplotě 80 °C.

  • Omáčka k drůbeži a zvěřině (teplá i studená)

Stejný poměr šípkové marmelády a rybízového džemu, suché přírodní červené víno podle chuti, mletý bílý pepř nebo zázvor, špetka soli a jemně nastrouhaný křen rozmixujeme. Dále buď vychladíme, nebo zjemníme lžící smetany nebo másla a prohřejeme.

Historie šípků

Léčebné využití v minulosti měly především květy růží a růžová silice. Ani autor jednoho z našich prvních herbářů Mathioli (1526) šípkům nevěnuje nijak zvláštní pozornost a zabývá se především účinky růží. O šípkách uvádí pouze informaci, že se s úspěchem podávají proti ledvinovým kamenům a že se z nich připravuje lektvar, který prospívá osobám trpícím kapavkou, „červenou nemocí", a jenž pomáhá při škytavce. Dále se zmiňuje o semenech růže, která by se měla usušit a roztlouci. Pak prý vysušují a zastavují hleny. V herbářích, které byly vydané ve druhé polovině minulého století, jsou již šípky zařazeny. To souvisí s objevem vitaminu C. V roce 1937 dostal Albert Szent Györgyi za výzkumy související s tímto vitaminem Nobelovu cenu.

Tradiční čínská medicína využívající šípky

Také v tradiční čínské medicíně se používají léčebně některé druhy růží a jejich plody, květy, kořeny či listy. Týká se to například druhu Rosa laevigata, který roste v Číně, Japonsku a ve Vietnamu. Tato růže má bílé, silně vonné květy a její šípky jsou pokryty chloupky. Podle Číňanů mají neutrální povahu a kyselou svíravou chuť. Působí na meridiány ledvin, močového měchýře a tlustého střeva. Plody této růže se čínsky nazývají jinyingzi a jsou doporučovány například při krvácení z dělohy, výronu semene, sexuální nedostatečnosti, nočním pomočování, častém močení, pocení, průjmu či prolapsu konečníku a dělohy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18679 (novesluzby.cz#20584)


Diskuze a zkušenosti

L. Susssrová | 04.11.2010 11:17
škodí chloupky ze šípků Jsou škodlivé chloupky ze šípků ?


Přidat komentář