Sezam, sezamový olej

Sezam (Sesamum indium) je kvetoucí jednoletá bylina. Je pěstován pro jedlá semena, která rostou v luscích a je široce využíván v kuchyni, stejně tak ze semen lisovaný olej. Jde o jedno z nejstarších koření na světě, které je prospěšné našemu zdraví.

Sezam (Sesamum indicum)

Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum. Květy jsou převážně žluté, ale vyskytují se také rostliny sezamu jejichž květy mají modrou nebo fialovou barvu, záleží na druhu sezamu. Rod sezamu totiž obsahuje 38 druhů. Rostlina dosahuje výšky 50 - 100 cm.

Sezamová semínka

Semena sezamu mají různou barvu od bílé až po černou. Obsahují 50 % rostlinných olejů a 20 % bílkovin. Používají se především jako posyp na pečivo. Lisuje se z nich sezamový olej a také se z nich vyrábí sezamová pasta.

Sezam původně pochází z oblasti kolem Eufratu, ale dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především potom v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě.

Složení sezamových semínek

Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.

Látka**na 100 g sezamových semínek
**
B11 mg
B20,25 mg
B35 mg
vápník500 - 1500 mg
hořčík350 mg
železo10 mg
zinek10 mg
draslík410 mg
fosfor890 mg
### Léčivé účinky sezamových semínek

Léčivé účinky semen sezamu na lidský organismus jsou tak široké, že jsou  považovány za jedny z nejzdravějších semen vůbec.

  • Sezamová semínka působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů.
  • Vysoký obsah zinku podporuje imunitu.
  • Příznivě působí také na chod srdce.
  • Díky vysokému obsahu vitamínů B1 a B3 a hořčíku s fosforem působí proti depresím a neuróze.
  • Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě.
  • Zmírňují příznaky menopauzy.
  • Pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku.
  • Zlepšují látkovou výměnu.
  • Díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy.
  • Pro vegetariány slouží jako náhrada masa díky vysokému obsahu bílkovin.
  • Kvůli vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti.
  • Pro ty s nesnášenlivostí na laktózu je sezamové mléko skvělou náhradou kravského mléka.
  • Zmírňují nadměrné pocení, především u žen v menopauze.

Využití sezamových semínek v kuchyni

Nejčastějším využitím sezamových semínek je jejich posyp na pečivu. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamová pasta Tahini a sezamové máslo. V Arabských zemích se z něj vyrábí chalva. Jde o mletá semena s přídavkem medu či cukru a prodávají se v obchodech se zdravou výživou.

Nejlepší je kupovat** neloupaná sezamová semínka, protože jejich slupka obsahuje nejvíce cenných vitamínů, minerálů a živin** o které jsou loupaná semínka ochuzena.

Sezamový olej

Jde o jedlý rostlinný olej vyráběný ze semen sezamu. Sezamová semínka patří mezi první semena ze kterých se olej kdy vyráběl a sezam se řadí mezi jedno z prvních koření vůbec. Sezamový olej využívali již v letech 600 př.n.l. Asyřané jako potravinu, lék i jako léčivé masti. Jeho výroba byla ovšem nákladná.

Výroba sezamového oleje

Sezamový olej se vyrábí lisováním, nebo extrahováním loupaných mletých semínek sezamu. Olej se lisuje za studena a má zlatožlutou barvu, oříškovou vůni a nasládlou chuť.  Extrahovaný olej je zase světle žlutý a jeho vůně i chuť jsou neutrální. Olej se také může vyrábět z pražených semínek, jeho barva je potom červenohnědá a oříšková chuť je intenzivnější. Výroba sezamového oleje je ovšem poněkud náročná a zahrnuje hodně ruční práce.

Složení sezamového oleje

mastná kyselinaminimum %maximum %
palmitová7 %12 %
palmitoolejovástopy0,5 %
stearová3,5 %6 %
olejová35 %50 %
linolová35 %50 %
linolenovástopy1 %
eikosenovástopy1 %
### Léčivé účinky sezamového oleje

  • Stejně jako sezamová semínka podporuje i sezamový olej funkci trávicího a vylučovacího ústrojí.
  • Dále podporuje obranyschopnost organismu.
  • Pomáhá také k udržení stálé hodnoty cukru v krvi, což je výhodné především pro diabetiky.
  • Sezamový olej působí proti kornatění tepen.

Použití sezamového oleje

Sezamový olej se používá především v potravinářském průmyslu k výrobě margarínu. Lisované oleje se používají do salátů a k vaření. Nejvhodnější je sezamový tuk na pečení.

Čistý olej se také používá v kosmetickém průmyslu především k péči o suchou pokožku a k péči o vlasy, které přirozeně ztmavuje. Olej se po zahřátí také hodí k masážím. Používá se k výrobě mýdel, pleťových mlék a také je významnou ingrediencí v parfumerii.

Nežádoucí účinky sezamu a sezamového oleje

U sezamových semínek i sezamového oleje nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, pokud jsou konzumovány v doporučených dávkách. Ovšem vzhledem k nedostatku vědeckých studií zabývajících se nežádoucími účinky sezamu při nadměrné konzumaci, by jejich konzumaci měli omezovat především těhotné a kojící ženy a lidé s onemocněním jater a ledvin. Lidé alergičtí na arašídy mohou být na sezam více náchylní.

Sezamová semínka se dají běžně koupit v obchodech se zdravou výživou a v bio obchodech, stejně tak i sezamový olej.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18742 (novesluzby.cz#20955)


Přidat komentář