Rozinky - zdravé a chutné

Rozinky představují koncentrovaný zdroj energie, cukru a živin. Obsahují řadu vitamínů, minerálů, vlákniny. Rozinky jsou doslova nadupané jednoduchými cukry, čímž jsou pro nás velmi významné při poklesu energie. Obsahují však i unikátní antioxidanty.

Výživové složení rozinek

  • Vitamin A (retinol) - je nezbytný pro tvorbu pigmentu v tyčinkách oční sítnice, zabraňuje šerosleposti. Příznivé účinky vitaminu A lze využít při suchosti pokožky a vlasů, při akné, lomivosti nehtů, pomáhá při tvorbě kostí a zubů u dětí, podporuje i hojení drobných ran. Je důležitý také pro tvorbu imunitního systému.
  • Vitamin B1 (thiamin)- pomáhá udržovat zdravé nervy, posiluje srdce, zklidňuje zažívací potíže, je důležitý k růstu a obnově všech tělesných tkání, k látkové výměně, k  produkci energie a metabolismu cukrů.
  • Vitamin B2 - působí proti migréně, pomáhá při hojení ran, zpomaluje vývoj šedého zákalu.
  • Vitamín C - plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radiály. Působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci.
  • Vitamin E - antioxidant, zlepšuje využití kyslíku, působí v prevenci předčasných porodů, snižuje riziko potratů, působí proti srážlivosti krve. Slouží k výživě pokožky, proti stárnutí pleti a její suchosti.
  • Vláknina - pomáhá chránit před zácpou, protože zvyšuje objem stolice (díky schopnosti vlákniny zadržovat vodu působí v žaludku i ve střevech jako houba, která do sebe nasává tekutinu). Zrychluje průchod zbytků jídla střevem, takže pomáhá udržovat střeva v dobrém stavu a snižuje riziko střevních nemocí. Vláknina se netráví, odchází z těla „neporušena". Přesto se na ní vyživují bakterie žijící v tlustém střevě. Následné kvašení dává vzniknout těkavým mastným kyselinám, jež slouží buňkám střevní stěny jako zdroj energie. Vyšší spotřeba vlákniny se osvědčuje v prevenci zánětu slepého střeva, žlučových kamenů, kamenů, ale především v prevenci nádorů tlustého střeva. Vyšší obsah vlákniny se osvědčuje i v prevenci zubního kazu, příznivě ovlivňuje stav dásní.
  • Cukry – rozinky obsahují jednoduché cukry, glukózu a fruktózu – jedná se v podstatě o ovocný cukr, a to v celkovém množství 60%.
  • Vápník – minerál, který je důležitý pro kosti, svaly, nervy, krev. Naše tělo si nedokáže samo vyrobit, získává ho z potravy. Vápník se nejlépe vstřebává v kyselém prostředí, které můžete sami podpořit pitím ovocných šťáv, džusů. Vstřebávání je nejlepší v noci. Absorpci vápníku napomáhá také vitamín D, kyselina listová. Lidský organismus hladinu vápníku v krvi velmi přísně reguluje. Při jejím poklesu začne naše ledvina ihned zadržovat vápník z moči, zahájí jeho uvolňování z kostí a střevo zvýší jeho absorpci.
  • Draslík – minerál, který je potřebný pro regulaci balance tekutin v našem organismu, hladiny acidity, krevního tlaku i nervověsvalových funkcí. O zvýšený přísun draslíku by měli dbát jedinci se srdeční arytmií, mrtvicí, premenstruačním syndromem, vysokým krevním tlakem, ledvinovými kameny.
  • Železo – minerál, který je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Železo léčí chudokrevnost, je velmi potřebný v těhotenství, také u žen se silným menstruačním krvácením.
  • Antioxidanty – obsažené antioxidanty v rozinkách mají velký význam v prevenci rakoviny, kdy zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují enzym, který se značně podílí na tvorbě metastáz, zabraňují vzniku nových cév vyživujících nádor. Antioxidanty brání nebo zmírňují negativní dopad škodlivých volných radikálů na lidský organismus. K nejvýznamnějším patří zejména: vitamíny A, E, C, B 2, B 15, dále selen, mangan, zinek, karotenoidy a bioflavonoidy, a to například právě katechin, quercetin a resveratrol, které jsou obsaženy právě v rozinkách.
  • Nepatrné množství bílkovin
  • Tuky

Unikátní antioxidanty v rozinkách

Katechin; quercetin; resveratrol - obsah těchto látek je významnější u odrůd s červeně a fialově zbarvenými plody.

  • Katechin disponuje velmi silnými antioxidačními účinky a z celkového množství obsažených fenolických látek se v hroznech vyskytuje v tom největším poměru. Katechiny jsou látky podobné strukturálně flavonoidům. Katechiny, které efektivně štěpí tuky, mají pozitivní vliv na hubnutí. Napomáhají spalování tuků, chrání buňky v lidském těle, působí proti ukládání cholesterolu v cévách.
  • Antioxidant quercetin patří také mezi fenolické látky, stejně jako katechin a resveratrol. Quarcetin dokáže rozpouštět krevní sraženiny a má navíc protizánětlivé vlastnosti.
  • Resveratrol se vyskytuje především ve slupkách červeně a fialově zbarvených bobulí, kde zastává funkci tzv. přirozeného fungicidu, tj. rostlina jím brání plody proti ultrafialovému záření, chladu a škodlivému vlivu aktivních forem kyslíku. Tento významný antioxidant se v poslední době stále častěji ocitá pod zkoumavým pohledem vědců, protože pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a s velkou pravděpodobností má i protinádorové účinky.

Potraviny obsahující vitamíny v rozinkách

  • Vitamin A - játra, vaječné žloutky, žlutá a oranžová zelenina. Vitamin A přijímáme do těla ve dvou podobách, a to z oleje z rybích jater, vajec, sýrů másla a jater, kdy získáme čistou formu vitaminu A, nazývanou retinol. Druhá forma je karoten, který je obsažený v zelenině, jako je mrkev, kapusta nebo špenát. Největší obsah karotenu je v zelenině s červeným nebo žlutým zabarvením, a v zeleně zabarvených listech zeleniny.
  • Vitaminy skupiny B - pivovarské droždí, pšeničné klíčky, otruby, černý chléb, játra, vepřové** ** vnitřnosti, neloupaná rýže, pohanka, chřest, mléko, tvaroh, brambory, melasa, vejce, banány, celozrnné obiloviny, oříšky, mrkev, špenát.
  • Vitamin C - šípky, petrželová nať, rakytník, černý rybíz, jahody, citron, pomeranč, křen, paprika, řeřicha, kopřiva, mochna husí.
  • Vitamin E - listová zelenina (špenát), obilí, rostlinné oleje, ovesné vločky, máslo, celozrnné výrobky, játra, slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněná semínka.

Průměrný obsah živin ve 100 g rozinek

Energie 266 kcal / 1113 kJ

  • Vápník - 52 mg (6,3 % DDD)
  • Železo - 1,8 mg (13 % DDD)
  • Draslík -  860 mg (26 % DDD)
  • Vitamin B1 - 0,1 mg (7 % DDD)
  • Vitamin B2 -  0,08 mg (5 % DDD)

DDD – doporučená denní dávka

Využití rozinek

  • Mlsání během dne
  • Doplňují energii ztracenou při sportovním výkonu
  • Vhodné na pečení, vaření, do jogurtu, müsli, desertů

Nákup rozinek

Vybírejte spíše nesířené rozinky, což znamená, že nejsou konzervovány oxidem siřičitým či siřičitany. Oxid siřičitý je potenciálním alergenem a ve vysokých dávkách může působit dokonce toxicky. Nenechte se ovšem zmást vzhledem nesířených rozinek, které jsou do určité míry nevzhlednější, než sířené.

  • Dávejte přednost spíše rozinkám z červených a fialových odrůd, před tzv. zlatými rozinkami, a to vzhledem k obsahu unikátních antioxidantů.
  • Dejte přednost rozinkám, které jsou balené v průhledném obalu.
  • Všímejte si také záruční doby na obalu.
  • Rozinky, co se týče vzhledu, nesmí být lámavé a přesušené.

Skladování rozinek

Rozinky skladujte v chladu, temnu a po otevření ve vzduchotěsné dóze.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18809 (novesluzby.cz#21567)


Přidat komentář