Rakytníkový olej - regenerační účinky rakytníku

Rakytníkový olej je znám především pro své regenerační účinky a skvělým pomocníkem na problémy s pletí. To je však jen základní popis tohoto vzácného oleje, více již v následujícím článku.

Rakytník jako keř

Malé oranžové rakytníkové bobule plodí stejnojmenný trnitý keř, někdy také keřovitý strom, který pochází z Ruska. Nyní se vyskytuje po téměř celé Evropě a Asii. Na pěstování není tento keř náročný, i když se spíše vyskytuje v oblastech s velkým přísunem slunečních paprsků, na lehčí, písčité půdě, bohaté na vápník. Výjimkou nejsou ani vlhké, nebo slané půdy.

Rykytník v minulosti

Když zabrousíme trochu do minulosti, zjistíme, že se rakytník nejprve využíval v Mongolsku, na Sibiři a v Číně jako lék na onemocnění plic, kloubů a vnitřních orgánů zejména jater. A kromě léčebných účinků se užíval také v kosmetice.

Rakytníkový olej

Není nutno uvádět, že se rakytníkový olej vyrábí z bobulí trnovníku Rakytník. Když se podíváme do minulosti, zjistíme, že vyrábí již od středověku. Tenkrát jimi léčili onemocnění žaludku, jater, dýchací obtíže, bolestivé klouby a především hojení ran a problémy s pletí a kůží. V antickém Řecku dokonce již znali skvělé účinky na vlasy. Obdobné použití měl rakytníkový olej po staletí, až do dnešní doby, kdy se zkoumal, a zjistilo se, proč je tak velice účinným lékem na tolik různých chorob, poranění a skvělý v kosmetickém průmyslu. ** **


 

Rakytník - obsah - co ukrývá rakytník

Moderní věda a několikaleté průzkumy zaznamenaly obsah hned několika biochemických složek, prospěšných pro lidské tělo. Pro přehled je rozdělíme do skupin, kam patří:

Vitamíny - rakytník

Nemohla by to snad ani být léčivá složka přírody, bez obsahu alespoň jednoho vitamínu či provitamínu. V rakytníkovém oleji se jich nachází hned několik. Například vitamín E, jenž je jedním z pomocníků pro udržování zdravé a mladistvý vypadající pleti. Pokožku regeneruje také při popáleninách a jiných poškozeních kůže. Mimo to podporuje plodnost a činnost srdce. Pro vitamín K jsou hlavní parketa střeva, kde udržuje zdravou střevní mikroflóru. Nezbytný je také pro srážlivost krve. Z v tucích rozpustných vitamínů je zde také bohatě zastoupen vitamín D, který podporuje zdravé kosti a jejich správný růst.

Flavonoidy - rakytník

Také nazývané bioflavonoidy jsou velice vzácnými rostlinnými složkami se skvělými léčivými účinky. Z množství vlastností, kterými oplývají, jsou vybrány jen ty nejzákladnější. Flavonoidy jsou dokonalými látkami snižující a upravující obsah cholesterolu v krvi. A u krve ještě zůstaneme – flavonoidy krev očišťují tím, že pomáhají tělu zbavovat se jedů a škodlivin, mají přímo antioxidační účinky, kterými posilují cévy a bravurně si poradí se zánětlivým poraněním, jemuž urychlují hojení. Pomáhají vitamínům vstřebávat se do těla snáze a svými antibakteriálními vlastnostmi zlepšují stav při akutním i chronickém onemocnění. Některé flavonoidy, zvláště pak ve spojení s vitamíny podporují léčbu virových onemocnění, jako jsou chřipky, nebo velice časté opary. Flavonid rutin je používá jako prostředek ke snížení krvácivosti dásní.

Karotenoidy - rakytník

Složek jako jsou kartenoidy obsahuje rakytníkový olej mnoho. Zařazen mezi nimi je i beta – karoten, tedy provitamín A, který se hodí k přiřazení i mezi vitamíny. Pro jeho vyniknutí se však zdá atraktivnější právě mezi karotenoidy. Je totiž velice známým antioxidantem, který neutralizuje volné radikály a tím tedy zamezuje rychlému stárnutí orgánů a tkání. Tato skvělá vlastnost neposiluje jen zdravé tělo, ale také odvrací negativní působení buněk, které se podílejí na vzniku nádorů. Mimo to snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zamezuje vznik sraženin v krvi a tím pádem je prevencí hned několika srdečním a smrtících chorob. To, že se provitamín A v organismu přeměňuje na vitamín A, je známo. Vitamín A potřebuje tělo k ochraně zraku, také jako prevenci očních chorob a mimo oblast očí značně omezuje výskyt rakoviny prsu, prostaty, plic, mozku a tlustého střeva, jenž je v České republice velice bohužel rozšířená.

Ostatní - rakytník

Kromě těchto základních skupin obsahuje rakytníkový olej další složky, pro které se vytvořila skupina ostatní. Patří sem, mimo organické kyseliny upravující správnou činnost střev, také třísloviny, látky důležité pro lidský organismus hned z několika důvodů. Mají velice příznivé účinky na žaludek a střeva, jejichž činnost vracejí, v případě vychýlení, do normálu, u neproblémové činnosti zase podporují obranyschopnost trávicího ústrojí. Nejenže zabraňují průjmům, také krvácení ve střevech a co víc, mají detoxikační účinky. Tím ale nekončí, skvělé vlastnosti také projevují zevně na kůži. Zde jsou platné při hojení ran a při změnách kůže, tj. popáleniny, spáleniny aj. Kde se uplatňuje jejich protizánětlivý a antibakteriální účinek. Mimo to pokožku stahují a tím urychlují její regeneraci.

Kdy olej z rakytníku použít?

Ze všech uvedených důvodů jasně vyplývá, že Rakytníkový olej má své nejsilnější uplatnění na zevní rány, nebo popáleniny, kterým pomáhá s hojením, dále při střevních a trávicích obtížích a jako silné antibakteriakum s protizánětlivými účinky. Mimo to je skvělým doplňkem při žaludečních a dvanácterníkových vředech a pomáhá bojovat proti chorobám a onemocněním tlustého střeva, rakoviny nevyjma. Žaludeční vředy omezuje tím, že neutralizuje negativní žaludeční kyseliny, které jsou jedny z příčin této, dnes již civilizační choroby. V trávicím ústrojí ještě zůstaneme, neboť rakytníkový olej je dokonale přírodou vytvořen tak, aby zamezoval zánětlivým stavům v trávicím ústrojí, ale také zánětům ústní dutině a u žen v pochvě. Nejen že je výtečným pomocníkem při popáleninách, které se po zevním potření oleje lépe a rychleji hojí, svůj um dokazuje i při kožních chorob jakými jsou plísně (mykózy), různé praskliny, anebo dokonce bradavice a opary.

Chemoterapie je silný zásah do organismu jedince

je tedy nutné při této léčbě organismus co nejvíce chránit. Rakytníkový olej pomáhá léčbu snášet mnohem lépe. Uplatnění má také při velice nepříjemných hemeroidech. Tady se využívají jeho regenerační účinky. Rakytníkový olej je však mimo zdravotnictví užitečný i v kosmetice. Dle výše uvedeného je jasné, že bude mít pozitivní vliv na pokožku a pleť. Běžně se užívá do koupelí, anebo bývá součástí krémů. Pozor však při užívání na celé tělo – rakytník uvolňuje své oranžové barvivo a to se projeví na zabarvení prádla. Parádo trp! A tak se večer po koupeli namísto drahého krajkového prádla vsoukáme do bavlněného pyžama. Odměnou bude hebká, vláčná pokožka bez svědění. Rakytníková olej posiluje vlasy a omezuje jejich padání. V tomto případě se doporučuje užívat denně olej vnitřně a také si jím potírat vlasy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18694 (novesluzby.cz#20639)


Přidat komentář