Přísady v potravinách - škodí nám?

Pokud byste se zrovna nerozhodli konzumovat pouze bio výrobky, a přesto se chtěli vyhnout nejrůznějším přísadám v potravinách, nemohli byste prakticky jíst nic. Některé přísady neboli aditiva, tj. éčka, však nejsou našemu zdraví škodlivá.

Co jsou aditiva

Aditiva neboli Éčka jsou látky, které se přidávají do potravin při výrobě, balení, přepravě, skladování, čímž se stávají součástí konečné potraviny. Seznam přídatných, aditivních látek se označuje na potravinách tzv. E kódy. Jejich povolení se řídí podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek v potravinách.

Kdo zavedl kód E pro přídatné látky

Tento kód zavedla Evropská unie, a to pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií, a zároveň jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

V jakých případech lze používat přídatné látky v potravinách

  • Při jejich použití je zachována výživová hodnota potraviny
  • Je prokázána jejich technologická potřeba
  • Nepředstavují riziko pro spotřebitele ve stanovených množstvích
  • Zlepšují organoleptické vlastnosti nebo prodlužují trvanlivost potravin
  • Jsou prospěšné při výrobě, zpracování, přípravě, balení, dopravě či skladování za předpokladu, že nezakrývají použití závadných surovin nebo nehygienických postupů při výrobě

Druhy přídatných látek v potravinách

  • Antioxidanty
  • Balicí plyny
  • Barviva
  • Emulgátory
  • Konzervanty
  • Látky ošetřující mouku
  • Látky zlepšující mouku
  • Látky zvýrazňující chuť a vůni
  • Leštící látky
  • Odpěňovače
  • Pěnotvorné látky
  • Propelant
  • Regulátory kyselosti
  • Rozpouštědla
  • Sladidla
  • Stabilizátory
  • Zahušťovadla
  • Zvlhčující látky
  • Želírující látky

Antioxidanty jako přísada v potravinách

  • Neškodné antioxidanty - látky s protiokysličujícími vlastnostmi od E 300 do E 309 jsou nezávadné, co se týče zdravotního hlediska. Ovšem při nadužívání může hrozit tvorba močových kaménků. Mezi tyto neškodné antioxidanty patří: kyselina askorbová, askorbát sodný, askorbát vápenatý, estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou, extrakt s obsahem tokoferolů, alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol.
  • Antioxidanty, které mohou vyvolat alergie, migrénu - propylgalát (E 310), octylgalát (E 311), butylhydroxyanisol - BHA (E 320) butylhydroxytoluol - BHT, které se přidávají do žvýkaček, výrobků z brambor, fritovacích olejů, lecitin (E 322).
  • Antioxidanty, které mohou mít vliv na hyperaktivitu dětí - kyselina ortofosforečná (E 338) a fosfáty. Fosfáty se přidávají do masných a rybích výrobků, pečiva, kondenzovaného mléka, tavených sýrů a výrobků z brambor a vajec.
  • Antioxidanty škodlivé pro malé děti - E 385 kalcium-dinatriumethylen-diamintetraacetát.

Barviva jako přísada v potravinách

Azobarviva jsou potencionálně škodlivá. U nás byla v potravinářské výrobě zakázána pro jejich kancerogenitu (schopnost vyvolávat rakovinu). Ze strany konzumentů existuje opatření: odmítat potraviny, nápoje barvené syntetickými barvivy, dávat přednost neškodným barvivům přírodního původu, třebaže by byla vyrobena i synteticky.

  • Neškodné přírodní barvivo - například zelený chlorofyl (E 140), příp. obohacený o měď (E 141), je vyráběn extrakcí z kopřiv. Barví se jím některé likéry, deserty, nápoje, cukrovinky.

Emulgátory jako přísada v potravinách

  • Neškodné emulgátory - pektin (E 440a), celulóza přírodního původu (E 460) a z ní umělým zásahem vyrobené varianty (E 461 až E 466), estery kyseliny octové (E 472a), kyseliny mléčné (E 472b) a kyseliny citronové (E 472c), látky používané k ošetření mouky.
  • Emulgátory, které mohou vyvolat alergii - mezi ně se řadí polysorbáty, konkrétně (E 432) až (E 436). U některých z Vás však mohou vyvolat alergické reakce. Dále sorbitan a jeho sloučeniny (E 491 až E 495). Mezi ně patří: polyoxyethylensorbitanmonolaurát, polyoxyethylensorbitanmonooleát , polyoxyethylensorbitanmonopalmitát, polyoxyethylensorbitanmonostearát, polyoxyethylensorbitantristearát.
  • Emulgátory, které mohou nepříznivě ovlivnit metabolismus minerálních látek v kostech - difosfát (E 450), trifosfát (E 451) a polyfosfát (E 452) jsou jak emulgátory, tak stabilizátory kyselosti.
  • Emulgátory nevhodné pro jedince trpící nemocemi ledvin - potraviny obsahující aditivum hliník a jeho sloučeniny (E 520 až E 523).
  • Emulgátory, které mohou ve vyšších dávkách vyvolat průjem - kyselina glukonová - glukonát (E 574), regulátor kyselosti a stabilizátor. Používá se v limonádách i některých cukrovinkách.

Konzervační látky jako přísada v potravinách

Mnohé konzervační látky patří do skupiny tzv. potenciálně rizikové.

  • Neškodné konzervační látky - k neškodným však můžeme řadit například kyselinu sorbinovou (E 200) a její sloučeniny (soli) se sodíkem, draslíkem a vápníkem (E 201, E 202, E 203). Převážně jsou vyráběny uměle, synteticky.
  • Konzervační látky, které mohou vyolat alergie - aditiva od E 210 do E 219. Mezi ně patří: kyselina benzoová, benzoát sodný, benzoát draselný, benzoát vápenatý, ethylparahydroxybenzoát, ethylparahydroxybenzoát sodná sůl, methylparahydroxybenzoát, methylparahydroxybenzoát sodná sůl.
  • Konzervační látky, které mohou vyvolat alergie, migrénu - aditiva od E 220 do E 228. Mezi ně patří: oxid siřičitý, Siřičitan sodný, hydrogensiřičitan sodný, disiřičitan sodný, disiřičitan draselný, siřičitan vápenatý, hydrogensiřičitan vápenatý, hydrogensiřičitan draselný.

K ošetření povrchu citrusových plodů slouží difenyl, bifenyl (E 230), a to i přesto, že je to fungicid, z to důvodu byste neměli kůru citrusových plodů používat, ledaže byste měli jistotu, že pochází z plodů z bio-produkce.

Dusitan a dusičnan sodný (E 250, E 251), případně i dusičnan draselný (E 252) se používají v technologii uzenářských výrobků, z nichž vzniklý oxid dusnatý dodává masu stálou červenou barvu, která se udrží dokonce i po tepelném zpracování.

Látky zvýrazňující chuť a vůní jako přísada v potravinách

  • Látky, které mohou vyvolat migrénu - Kyselina glutaminová (E 620) a její sloučeniny (soli) se sodíkem, draslíkem, vápníkem, amoniakem a hořčíkem (E 621 až E 625). Tyto látky se přidávají do výrobků z masa, ryb, do polévek, omáček, polévkového koření a kostek, desertů, cukrovinek i do nápojů. Mezi ně patří: kyselina glutamová, glutamát sodný, glutamát draselný, glutamát vápenatý, glutamát amonný, glutamát hořečnatý.

Okyselující prostředky jako přísada v potravinách

  • Neškodné regulátory kyselosti - kyselina octová (E 260) a její sloučeniny acetáty draslíku, sodíku, vápníku (E 261, E 262, E 263), kyselina mléčná (E 270).
  • Regulátory kyselosti, které mohou být škodlivé - kyselina propionová (E 280) zabraňuje plesnivění chleba i balených pekařských výrobků. Ke konci osmdesátých let bylo její použití zakázáno v Německu, Rakousku, Švýcarsku, stejně tak i jejích sloučenin (solí) se sodíkem, vápníkem a draslíkem (E 281, E 282, E 283), v současné době je kyselina propionová v zemích EU povolena.

Sladidla jako přísada v potravinách

  • Sladidla, která mohou vyvolat migrénu, alergii - aspartam, který je současně nevhodný pro jedince nemocné fenylketonurií (vrozená porucha metabolismu aminokyselin u novorozených dětí). Aspartam je přidáván do nápojů, žvýkaček, mléčných výrobků.

Zahušťovadla, želírující látky jako přísada v potravinách

  • Neškodná zahušťovadla a želírující látky - konkrétně (E 406) až (E 415), nevyvolávají vážnější zdravotní potíže. Pouze při vysokých dávkách mohou působit projímavě. Mezi ně patří: agar, karagenan, guma euchema, karubin, guma guar, tragant, arabská guma, xanthan, guma karaya.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18790 (novesluzby.cz#21412)


Přidat komentář