Překyselení žaludku - kvalitní produkty

Býváte unavení, bolí vás hlava či klouby? Kazí se vám zuby? Trpíte záněty močového měchýře? To vše může mít jednu příčinu: překyselení. Poradíme Vám, na které potraviny se zaměřit, abyste se cítili lépe.

Naše tělo je velká chemická laboratoř, v níž v každém okamžiku probíhají stovky složitých reakcí. Aby vše fungovalo, jak má, musí být uvnitř stálé prostředí. Jednou z nejdůležitějších podmínek je přitom rovnováha kyselin a zásad - stačí malá odchylka a enzymy, které umožňují zdárný průběh všech biochemických reakcí, přestávají plnit svoji funkci

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Které potraviny jsou zásadotvorné, které kyselinotvorné, a v jakém poměru bychom je měli konzumovat?

Někteří odborníci doporučují 80 % jídel zásadotvorných a 20 % jídel kyselinotvorných, jiní se drží reálnějšího půl na půl. Podstatné je uvědomit si, že každý díleček na stupnici pH směrem k „zásaditému" životnímu stylu znamená pro vaše tělo velkou úlevu. A také se vám za to bohatě odmění - třeba ústupem některé z potíží, na něž se sice neumírá, ale dokážou život pořádně znepříjemnit.

Velmi zásadotvorné potraviny

  • Jáhly
  • Pohanka
  • Brambory
  • Kořenová zelenina
  • Řepa
  • Cibule
  • Brokolice
  • Banány
  • Zakysané mléčné výrobky
  • Mořské řasy
  • Mandle
  • Para ořechy
  • Jablečný ocet
  • Zelený čaj

Mírně zásadotvorné potraviny

  • Klíčky
  • Kukuřice
  • Většina druhů syrové zeleniny
  • Čerstvé ovoce (kromě citrusů)
  • Jogurt
  • Med
  • Javorový sirup
  • Melasa
  • Kokos
  • Sója a výrobky z ní
  • Hrách
  • Len
  • Sezam
  • Slunečnicová semena

Mírně kyselinotvorné potraviny

  • Většina obilovin
  • Ovesné vločky
  • Těstoviny
  • Drůbež
  • Vnitřnosti
  • Mléko
  • Ryby
  • Kysané zelí
  • Švestky
  • Citrusové plody
  • Čočka
  • Černý čaj
  • Ocet
  • Ořechy

Velmi kyselinotvorné potraviny

  • Cukr a sladkosti
  • Maso
  • Vejce
  • Sýr
  • Máslo a sádlo
  • Výrobky z bílé mouky
  • Zavařované a sušené ovoce
  • Alkohol
  • Kečup
  • Káva
  • Kakao
  • Konzervanty
  • Instantní potraviny
  • Chemické léky

Věčný souboj kyselin a zásad uvnitř těla

Hodnoty pH v jednotlivých orgánech se mohou výrazně lišit - např. v žaludku, do něhož je vylučována koncentrovaná kyselina chlorovodíková, je pH 1,0, což je prostředí vysoce kyselé (neutrální pH je 7,0). Lidský organismus jako celek je však mírně zásaditý, pH krevní plasmy je 7,4. Existuje ale spousta faktorů, které mohou tyto hodnoty ovlivňovat - přitom však platí, že nadměrná zásaditost člověka ohrožuje jen velmi výjimečně. Většina z nás naopak zápasí s výrazným překyselením organismu.

  • Největší podíl na tom má naše strava. Ne vždycky to ale bylo takové - naši předkové totiž konzumovali až 80 % tzv. zásadotvorných potravin a jen 20 % kyselinotvorných. To, čím se dnes živíme my, je ovšem pravý opak: jídelníček většiny z nás tvoří z více než 90 % potraviny kyselinotvorné.
  • Svoji roli však hraje i sedavý způsob života v uzavřených místnostech, rychlé hubnutí, nedostatek či naopak přemíra pohybu. Hodně se na překyselení podílí i stres. Při něm se totiž stahují cévy v našich útrobách, což vede k hromadění odpadních látek kyselé povahy.
  • Kyselost však mohou zvyšovat** ** i některé nemoci** -** choroby jater a ledvin, cukrovka, horečnatá onemocnění, otravy, ale i „obyčejná" zácpa.
  • Zastánci alternativní medicíny hovoří o tzv. kyselinotvorných emocích. Zejména varují před závistí, hněvem a strachem.
  • Naše tělo samozřejmě není vůči kyselinám bezbranné: část z nich „pohltí" látky jménem pufry, něco vydýcháme plícemi, další trošku vyloučí ledviny.
  • Pokud ale tělu nedopřejeme trochu toho „zásaditého oddechu" bude se snažit udržet správné pH v životně důležitých orgánech za každou cenu. Například tím, že výrazně zvýší kyselost tam, kde to přímo neohrožuje život - v ústech, močovém ústrojí, ve střevech apod.

Nepříjemné následky překyselení organismu

Pokud Váš organismus překyselíte, můžete se „těšit" na zvýšenou kazivost zubů, revmatismus, parodontózu, zápach z úst, zhoršené vstřebávání cukrů ve střevech, které je rizikovým faktorem cukrovky. V kyselém prostředí se také velmi daří bakteriím, které způsobují chronické záněty a tvorbu zánětlivých ložisek.

Dalším obranným mechanismem je vytváření jakýchsi vnitřních skladů kyselin, například v tukových tkáních - typickým důsledkem je třeba celulitida.

Při neutralizačních soubojích uvnitř těla dochází k vyplavování minerálů, zejména pak vápníku, hořčíku a zinku Nedostatek prvního jmenovaného vede například k osteoporóze, ale může být příčinou i bolestí zad. Vyčerpání minerálních látek může způsobovat nadměrnou únavu, problémy se soustředěním a pamětí, bolesti hlavy, nespavost, poruchy imunity a celou řadu dalších potíží.

Upravení pH organismu směrem k zásaditým hodnotám

Existují samozřejmě potravní doplňky (například vojtěška či nápoj z výhonků mladého ječmene), nejsou ale všemocné.

  • Jediné co opravdu zabere je radikální změna životního stylu a zejména pak stravovacích návyků. Omezit příjem kyselinotvorných potravin a naopak do jídelníčku přidat ty zásadotvorné.
  • Ovocné plody byste měli jíst jen zralé; v nezralých plodech není cukr ještě dokonale vytvořen, a proto mohou v organismu vyvolat kyselou reakci. Zralé plody naproti tomu, i když chutnají kysele, vyvolávají v těle reakci zásaditou.
  • Ovšem pozor: „kyselinotvorný" není totéž co „kyselý" - například jablečný ocet patří mezi výrazně zásadotvorné pochutiny!
  • Omezit konzumaci sladkostí. Jestliže se jí rafinovaný cukr v jakékoliv formě nebo moučný výrobek společně s ovocem během jednoho jídla (s výjimkou banánů, datlí, fíků a hrozinek) nebo během jedné až dvou hodin po jídle, mají cukry a škroby v zažívacím ústrojí sklon ke kvašení, což vede dříve nebo později k chemické reakci zvané acidosa nebo k překyselení žaludku.
  • Na trávení cukru je zapotřebí velké množství minerálů, jejichž úbytek pak způsobuje zvýšení kyselosti. Neznamená to, že se jich musíme úplně vzdát, stačí je jen trochu omezit, a chuť na sladké zahnat potravinami mírně zásadotvornými (např. med, melasa, javorový sirup).
  • Další oblastí, v níž je zapotřebí ubrat, je maso a další potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Ty jsou totiž složeny z aminokyselin, které, jak už název napovídá, jsou povahy kyselé. Jejich trávení navíc nadměrně zatěžuje ledviny.
  • Tabu jsou i další výdobytky civilizace: káva, alkohol, bílé pečivo, instantní potraviny a všechny „chemické" součásti jídelníčku.
  • Zásaditost pokrmů snižuje také tepelná úprava.
  • Při sestavování jídelníčku je potřeba řídit se intuicí a poslouchat své tělo. Každý člověk je originál. Reakce lidí na jednotlivé potraviny se můžou lišit podle toho, k jakému metabolickému typu patří. Někteří lidé mnohem snáze zpracovávají bílkoviny (to jsou ti, kteří se bez masa prostě nedokážou obejít), a jiní zase cukry.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18654 (novesluzby.cz#20515)


Přidat komentář