Potravinové alergie

Zjišťujete, že Vás někdy trápí zažívací potíže: průjem, nadýmání, křeče? Nebo se u Vás vyskytne vyrážka a za pár dní, jak se objevila, zase zmizí? Vaše potíže mohou souviset s potravinovou alergií.

Alergie a nesnášenlivost na potraviny

U alergie vyvolává reakci i nepatrné množství potraviny.

U nesnášenlivosti se závažnost reakce stupňuje s množstvím požité potraviny.

Co je alergie

Alergie představuje** nepřiměřenou obrannou reakci našeho organismu na alergeny**. Alergii mohou způsobovat nejrůznější látky, nejčastěji se však jedná o látky bílkovinné povahy, které jsou ve vzduchu, vodě, potravinách, srsti, peří apod.

Co je potravinová alergie

Potravinovou alergií trpí zhruba 4% dětí, ovšem s rostoucím věkem se jejich počet snižuje. Sklon k alergickým reakcím je dědičný, takže pokud ve vaší rodině již někdo alergií trpí, je určité riziko, že se vyvine i u vás. Nedědí se přímo konkrétní alergie, ale náchylnost k přehnané reakci na různé alergeny.

U nesnášenlivosti, na rozdíl od alergie, se na reakci nepodílí imunitní systém. Nesnášenlivosti mohou být vrozené, ale mohou se objevit i kdykoli během života. Nesnášenlivost způsobují látky, které jsou běžnou součástí potravin, nežádoucí reakce se však dostaví jen u člověka, který k ní má předpoklady. Mezi příčinu nesnášenlivosti potravin a jejich složek patří především nedostatečná funkce některého z enzymů. Díky této poruše nedokážeme správně strávit nebo přeměnit určitou složku potravy a tato složka pak působí potíže.

Prošlé potraviny - rozhodně nikdy nekonzumujte potraviny, které mají prošlou lhůtu, byť jednoho dne. V těchto potravinách se vyskytují okem nepostřehnutelné plísně nebo bakterie, které příslušnou potravinu rozkládají a vytvářejí následně nebezpečné látky, které Vám mohou dokonce způsobit i životu nebezpečnou reakci. V případě, že je na obalu potravin uvedeno „spotřebujte do“, tak tyto potraviny v žádném případě nekonzumujte po uplynutí data. V případě, že je na obalu potravin uvedeno „minimální trvanlivost do“, mohou se i nadále prodávat, ovšem musí být zdravotně nezávadné.

Příznaky potravinové alergie a potravinové nesnášenlivosti

Příznaky jsou často velmi podobné.

  • Příznaky - vyrážky, opakované nebo dlouhodobé zažívací problémy, jako je průjem, nadýmání, křeče, dále dýchací obtíže, jaterní potíže aj.

Potravinové alergie podle věku

Rizikovost potravin se s postupujícím věkem mění.

  • Děti do 3 let -  alergie na bílkovinu kravského mléka, vaječný bílek, sóju.
  • Děti školního věku - alergie na mák, ořechy, arašídy, celer a další běžné rostlinné potraviny.
  • Dospívající děti - alergie na ryby, mořské produkty, koření, exotické ovoce a alkoholické nápoje.

Kdy se projevuje potravinová alergie

Alergie, včetně potravinových, se mohou projevit v kterémkoli věku.

Jak zjistit, že jste alergičtí na některé potraviny

  • Zapisujte si po určitou dobu, jaké potraviny (druh, množství, čas) jste konzumovali, jaké potíže jste daný den pociťovali (kdy se objevili, jak dlouho trvali). V případě, že se některé jídlo nebo jeho součást a s ním potíže u Vás opakují, pak jste pravděpodobně našli daný alergen.
  • Tuto potravinu po nějakou dobu vyřaďte ze svého jídelníčku. Současně kontrolujte potraviny, zda nebudou danou potravinu obsahovat, i v minimálním množství.
  • Po určité době opět zařaďte tuto potravinu do jídelníčku a sledujte, zda se u Vás opět vyskytnou potíže, které nejspíš byli spojené s onou potravinou.
  • V případě, že se žádná reakce nedostaví, zkuste dávku této potraviny zvýšit. A sledujte, zda na Vás má vliv, či ne.
  • Tímto způsobem můžete postupovat se všemi potravinami.
  • V případě, že jste skutečně alergičtí na určité potraviny, je téměř jedinou možností tyto potraviny ze svého jídelníčku vyškrtnout, nebo alespoň snížit na minimum.

Potraviny, které mohou vyvolat alergie

Potraviny, na které můžete být alergičtí:

Fenylalanin jako možný alergen

Nesnášenlivost fenylalaninu neboli fenylketonurie, je dědičná choroba, kdy její následky jsou velmi vážné, je na toto onemocnění běžně testován každý novorozenec. Fenylalanin je běžnou součástí rostlinných i živočišných potravin. Z toho důvodu jídelníček nemocných je hodně omezený. Dříve se doporučovala dieta jen do dosažení dospělosti, dnes je však již nasazována celoživotně.

Fruktóza jako možný alergen

Fruktóza neboli ovocný cukr obsahují potraviny, jako jsou ovoce, některé cukrovinky, sacharózy. Nesnášenlivost na ovocný cukr je dědičného charakteru a vyskytuje se již u kojenců při přikrmování.

  • Projevy nesnášenlivosti na fruktózu - zvracení, křeče, poruchy srážení krve, bezvědomí až smrt.

Lepek jako možný alergen

Nesnášenlivost na lepek je dědičná a vyskytuje se u geneticky predisponovaných jedinců. S rostoucím věkem většinou trávicí potíže ustupují a nemoc se může projevit jinak, nebo naopak již u Vás nevyvolá žádné příznaky. Na druhou stranu se však choroba také může projevit až v dospělosti. Ten, kdo trpí nesnášenlivostí na lepek, musí vynechat veškeré potraviny, které jsou vyrobené z pšenice, ječmene, ovsa, žita, tj. pečivo, dále těstoviny, ale i potraviny s obsahem mouky nebo škrobu, který pochází z výše jmenovaných obilovin. Lepek se dokonce přidává do potravin, kde byste ho možná nečekali, jako jsou uzeniny, hotové a konzervované potraviny.

  • Projevy nesnášenlivosti na lepek - hubnutí, podvýživa, průjem, nadýmání, bolest břicha, nedostatek důležitých živin.

Mléko, mléčné výrobky jako možný alergen

Nesnášenlivost mléka je pouze jednou z nežádoucích reakcí na mléko. Často se vyskytuje nesnášenlivost laktózy, tj. mléčného cukru. Při mírné poruše vyvolává problémy pouze větší množství mléka, u středně závažné poruchy se vyskytnou problémy i po požití kysaných mléčných výrobků, jako jsou jogurty, kyšky, zákysy apod. (je v nich méně mléčného cukru díky působení mléčných bakterií) nebo sýrů. Lidé s nejtěžší poruchou bohužel nemohou konzumovat ani potraviny nebo léky s minimálním množstvím laktózy.

  • Projevy nesnášenlivosti na mléko, mléčné výrobky -  průjem, nadýmání, bolesti břicha.

Rajská jablka, ryby, jahody, vaječný bílek jako možný alergen

Někteří jedinci nemohou konzumovat výše uvedené potraviny, protože u nich způsobují nejrůznější alergie.

  • Projevy nesnášenlivosti - svědění, kopřivka, průjem, dýchací potíže.

Potraviny, které v minimálním měřítku vyvolají alergii

  • Ovoce - borůvky, hrušky, mirabelky, meruňky, švestky, třešně, vinné hrozny.
  • Zelenina - cuketa, čekanka, dýně, fenykl, hrášek, chřest, kapusta, kedluben, květák, mrkev, okurka, saláty (hlávkový, polní, ledový), špenát, zelí (bílé, červené, čínské).
  • Maso - hovězí, husa, kachna, králík, kuře, krůta, vývary z uvedených mas.
  • Sladidla - hroznový cukr, zahuštěná hrušková šťáva.
  • Obilniny - jáhly, bramborový škrob, kukuřičný škrob, oves, rýže, rýžový škrob.
  • Oleje, tuky - kukuřičný olej, margaríny bez mléčné bílkoviny, rafinované rostlinné oleje, sezamový olej, slunečnicový olej, olivový olej.

Potraviny, které mohou vyvolat alergii

  • Ovoce - ananas, angrešt, broskve, citrusové plody (pomeranč, grep, citron), datle, fíky, jablka, jahody, kiwi, maliny, ostružiny, rybíz.
  • Zelenina - celer, křen, paprika, rajčata, ředkev, ředkvičky, zelí (kysané), luštěniny (čočka, fazole, hrách).
  • Sladidla - cukr (bílý, hnědý), javorový sirup, med, sladkosti.
  • Mléko, mléčné výrobky - všechny druhy (mléko, jogurty, tvaroh, sýry aj.).
  • Ořechy, semena - ořechy všech druhů (arašídy, lískové oříšky, mandle, para ořechy, piniové ořechy, pistácie, vlašské ořechy aj.), dýňová semínka, slunečnicová semínka.
  • Koření - bazalka, kari, muškátový oříšek, řeřicha, skořice, vanilka.
  • Vejce
  • Ryby
  • Měkkýši

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18791 (novesluzby.cz#21413)


Diskuze a zkušenosti

Hana | 29.12.2013 15:31
Re: Potravinové alergie Mohou se alergie na potraviny objevit i v sedmdesáti letech?


Přidat komentář