Poprvé připravujeme sushi

Sushi je drahé -pak je dobré, levné sushi - není dobré. Platí zároveň, že čím dražší suroviny, tím lépe se s nimi pracuje. Přinášíme Vám informace pro první pokus výroby sushi doma, ale nejprve jej ochutnejte někde v restauraci.

Jak si připravit domácí sushi

Nepředpokládáme, že by někdo z Vás chtěl připravit domácí sushi, aniž by se s ním někdy setkal v restauraci, na večírku, na návštěvě – prostě jej již někdy neochutnal. Pro případ, že by jste chtěli tuto japonskou pochoutku zkusit, máte možnost navštívit nepřeberné množství Sushi barů a restaurací, které u nás rostou jako houby po dešti.

Ingredience potřebné k přípravě sushi

  • Kulatou bílou rýži - s dobrou lepivostí, která je u nás dostupná jako rýže Nishiky, takzvaná kalifornská rýže, která se prodává v 10 kilovém balení asi za 110 Kč ua 1 kg a rýže Premium dovážená z Koreje. Ta je balená v kilových sáčcích a cena se pohybuje okolo 90 Kč za 1 kg. Rýži nelze nahrazovat klasickou rýží.
  • Čerstvé ryby, tuňák, sardinky, losos - ryby a mořské plody pro přípravu Sushi musí být především čerstvé, a to hlavně proto, že většinou jsou pojídány v syrovém stavu. Je třeba umět bezpečně rozpoznat nejčerstvější a tudíž i nejlahodnější maso.
  • Mořské plody - krevety, ústřice, mušle apod. U nich platí to samé co pro ryby.
  • Avokáda, okurky, listový špenát, ředkev, bambus, paprika, dýně nebo lusky.
  • Mořskou Nori řasu - lisovanou a sušenou. Plátky mořských řas nori se používají především na obalování rýže při tvorbě maki rolek. Nori je výživná potravina bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C a D. Plátky řas by měly být absolutně suché, aromatické, hladké na dotek a měly by mít tmavější zelenou barvu. Je třeba upozornit, že řasy obsahují vyšší množství jódu, a proto nejsou vhodné ke konzumaci pro osoby s poruchou činnosti štítné žlázy. Mají mimo dekorativní funkce i výživný charakter. K dostání jsou u nás různé druhy mořských řas - jako řasy Nori nebo Kombu. Jsou balené po deseti až třiceti kusech. Práce s nimi vyžaduje hlavně suché ruce, protože absorbují hodně vodu.
  • Wasabi křen - sušený, nebo již připravený v tubě. Wasabi má schopnost zbavit ryby typického zápachu. Je absolutně nepostradatelný pro přípravu Sushi a smíchaný se sójovou omáčkou dokresluje chuť Sushi. Wasabi je zelený křen. Je hodně ostrý a tak s ním musíme být opatrní. Je k dispozici jako pasta nebo prášek
  • Rýžový ocet - mimo dochucovacích prostředků má i dezinfekční význam. Sushi se připravuje ručně a tak nám nahrazuje i přírodní dezinfekci.
  • Sojovou Kikkoman omáčku - je možné napoprvé okusit i jinou. Existují dva základní druhy sójové omáčky - tmavě zbarvená koi-kuči shoyu a světle zbarvená usu - guči sóju. Světlá omáčka je méně aromatická a obsahuje více soli. Tmavá sójová omáčka slouží pro téměř domácí vaření a podává se také k Sushi.
  • Marinovaný nakládaný zázvor – bílý nebo červený kořen zázvoru krájený na plátky a marinovaný ve sladkokyselém nálevu slouží k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty Sushi. Působí také jako podpora pro trávení.
  • Okurka kappa - Oblíbené zeleninové sushi se vyrábí z okurky kappa. Rolky s okurkou jsou velice osvěžující a chuťově přitažlivé a v restauracích stojí již od sta korun. Výhodou je i jejich snadná příprava. Po vyříznutí nakrájejte masitou část okurky na proužky a ty položte do centra rolky. Při přípravě se vyhýbejte jadérkům uprostřed okurky.
  • Dále budete potřebovat nůž, bambusovou roletku, hůlky

Jaké druhy sushi známe?

Maki sushi - nejzákladnějším druhem servírování má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny velmi chutnou mořskou řasou Nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem.

Nigiri sushi - prsty vytvarovaný váleček z rýže, ozdoben druhem nakrájené syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s wasabi.

Chirashi sushi - Sushi salát. Jde o směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu Sushi. Směs se dochucuje sojovou omáčkou a wasabi a je podávaná v malých mističkách.

Temaki sushi - vytvoříme, když plátek řasy nori svinete do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem ... Je to takové Sushi do ruky.

Jak správně balit sushi

Na bambusovou podložku položíte řasu nori lesklou stranou dolů. Na ni rozprostřete vychladlou rýži v tenké vrstvě a lehce potřete křenem wasabi. Na kraj blíž k sobě umístěte zhruba centimetrový proužek náplně - ryby, zeleniny, kraba. Pak přišel ten nejtěžší okamžik: mých prvních patnáct rolek rozhodně nebylo na výstavu a ani ty vaše nebudou. Není to tím, že bychom byli nešikovní, ale kouzlo, díky kterému drží rolka pevně pohromadě a dá se i nakrájet, spočívá v posledním utažení, tedy stlačení rolky bambusovou podložkou. To ale potřebuje cvik, tak to nevzdávejte.

Umekyo-natto-maki se švestkovými povidly

  • Potřebujeme - 100 g nakládaných žlutých sójových bobů, 1 lžíce japonských švestkových povidel, 2 plátky řasy nor , 25 g rýže na sushi, salátová okurka a wasabi
  • Příprava - kousek okurky umyjeme a slupku s troškou dužiny, cca ½ cm, vcelku oloupeme a nakrájíme na nudličky. Sójové boby slijeme a necháme okapat. Následně je nasekáme nahrubo a smícháme v misce se švestkovými povidly. Plátky nori napříč rozpůlíme, poklademe sushi rýži, kterou potřeme wasabi. Na rýži poklademe švestková povidla se sójovými boby a okurkové kousky, nudličky. Pomocí podložky zavineme a vytvarujeme váleček, nebo čtyřhran. Nakrájíme.

Temaki sushi v západním stylu

  • Potřebujeme - 2 lososí filety, ½ krabičky řeřichy, 2 proužky nakládané japonské ředkve, 1 kousek, salátové okurky, 4 plátky řasy nori, 200 g rýže na sushi a 1 lžička wasabi
  • Postup - filety opláchneme ve studené vodě a necháme osušit. Filety nakrájíme na tenké plátky a grilujeme je do křupava, necháme vychladnout. Řeřichu omyjeme a osušíme, ředkev necháme okapat a nakrájíme na 5 cm nudličky. Okurku omyjeme, osušíme a i se slupkou nakrájíme na stejné nudličky co ředkev. Připravíme si nori řasu, kterou rozpůlíme. Poklademe sushi rýži na řasu a potřeme ji wasabi, obložíme lososem a ředkví, okurkou.

Jak sushi podávat?

Kousky sushi namáčejte ve směsi japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Wasabi šetřete, opravdu hodně pálí. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18836 (novesluzby.cz#21842)


Přidat komentář