PIZZA

Chodíte rádi do pizzerie, nebo jste zdatné kuchařinky a svoji pizzu máte doma již v malíčku? Kde se pizza vlastně vzala a jaké druhy můžete ochutnat snad v každém městě v naší zemi i za hranicemi?

Pizza, pizza, pizza

Jedni říkají, že je pizza původem od Římanů, druzí hovoří o placce s rajčaty, olivami a dalšími dobrotami, kterou znali už staří Řekové a Egypťané. Novodobá pizza – pochází z jižní Itálie, konkrétně okolí Neapole. Právě tam historici pizzy zasazují první zmínky o typické pizze a pizzeriích, jejichž vznik datují do konce 17. století. Z téhož regionu pochází i myšlenka používat k dochucení základního slaného koláče mozzarellu.

Pizza snižuje riziko infarktu

Vědci hlásají, že pravidelní jedlíci pizz prý mají výhodu a posilují si tím kardiovaskulární systém. Placka z mouky potřená omáčkou z rajčat a bohatě ozdobená ingrediencemi jako kvalitní sýr, špenát, ryba, žampiony nebo olivy papričky, ančovičky, ananas... si získala srdce nebo spíše žaludek milionů lidí na celém světě.

Druhy pizzy – několik příkladů

  • Margherita – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
  • Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská sůl
  • Capricciosa – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
  • Pizza quattro stagioni – suroviny jsou stejné jako u Capricosy pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
  • Pizza quattro formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů
  • Mare e monti – rajčatový základ, sýr, tuňák a žampiony
  • Salami picante - rajčatový základ, sýr eidam, salám, feferonky, paprika, cibule
  • Frutti di bosco – sladká pizza, smetana, mascarpone, lesní směs
  • Prosciuto rukola – mozzarelle čerstvá rajčata, parmská šunka, parmazán a rucola
  • Hawana bianca - Smetana, eidam, šunka, ananas
  • Broccolli - Rajčata-sugo, eidam, niva, brokolice, anglická slanina
  • Contadina - Rajčata-sugo, mozzarella, pečené plátky brambor, klobása calabrese, cibule
  • Montanara - Rajčata-sugo, mozzarella, hovězí šunka bresaola, italská slanina pancetta, nakládané hřiby, smetana
  • Gamberetti - Rajčata-sugo, mozzarella, krevety, parmská šunka, artyčoky, smetana

Podle čeho poznáte kvalitu?

Tak někdy prostě stačí říct že Vám chutná, ale v zásadě lze říci, že správnou pizzu poznáte podle těsta a jíst se musí ještě horká. Další kvalitu pizzy poznáte podle sýra. Pokud tam restaurace nebo pizzerie dá jiný sýr než mozzarellu, poznáte to tak, že sýr prostě při pečení zhnědne, což se u mozzarelly nestane, ten zůstane čistě bílý. Největší chyba, kterou by mohla pizzerie udělat je – že by místo rajčatové omáčky potřela placku kečupem. Bazalka se dává na ozdobu, až když je pizza již upečená.

Pizza pečená doma

Za prvé je nutno podotknout, že ji nikdy nebudete mít takovou, jako ji udělají v dobré pizzerii. Ať se totiž budete snažit sebevíc, nejspíš nemáte doma pec na dřevo, kde docílíte teploty 380 °C ani takovou speciální troubu. Zkušenosti, receptury, které jsou lety vyzkoušené to vše dělá kvalitní pizzu pizzou.

První pokus o pizzu doma

K takovému počinu si můžete koupit buď několik pomocníků

  • Nejjednodušší varianta – mražená pizza :-(
  • Chlazená pizza – určená na dopečení
  • Korpus – poklademe ingredience a upečeme
  • Míchaná sypká směs na přípravu těsta na pizzu + ingredience

Recept na pizzu č. 1

Ingredience - 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, kostku droždí, zhruba půl litru vlažné vody a sůl.

Rajčatová omáčka - připravte si 300 g loupaných rajčat v plechovce. Rajčata rozmixujte v míse a dochuťte je špetkou soli, lžící olivového oleje a lžící cukru.

Postup přípravy těsta - Těsto na pizzu si připravte nejlépe den dopředu, má se nechat minimálně 12 hodin odležet v ledničce. Použijte při rozdělávání droždí perlivou vodu, pizza bude křupavější. Droždí rozdělejte s vlažnou vodou, pak přidejte olivový olej, po částech přidávejte do hnětače k hladké mouce, zpracujte v suché, ale vláčné těsto, které se nelepí. Hotové těsto roztrhněte na čtyři díly. Bochánky těsta na pizzu nechte odpočinout minimálně 12 hodin ve folii v lednici. Pizzu rozprostřete třeba na klasický obdélníkový plech, nemusíte si dělat kulaté placky.

Připravte ji třeba jako Margheritu s mozzarellou a bazalkou pro děti, na půlku a na druhou ještě přidejte šest ančoviček jako na Napoletanu, kterou mají rádi dospělí. Plech na pečení vymažte olivovým olejem. Odleželé těsto nejprve na prkénku roztlačte do stran do tvaru obdélníku, pak ho přeneste na plech a prsty roztáhněte až do krajů plechu. Těsto potřete připravenou rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu půlku přidejte ještě filátka ančoviček. Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě při nejvyšší teplotě. Délku pečení si musíte ohlídat, je závislá na vlastnostech trouby. Pozor - okraje těsta musí být upečené dozlatova.

Recept na pizzu č. 2

Ingredience

  • droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 dl teplé vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • rajčatová omáčka
  • měkký salám
  • nakrájená bazalka
  • žampióny
  • cibule
  • zelená paprika
  • černé olivy
  • sardinky
  • mozzarela
  • parmezán

Postup přípravy - v misce s vodou rozpustíme droždí a cukr, přidáme prosátou mouku a sůl a promícháme. Na moukou posypaném vále hněteme těsto asi 10 minut, dokud není hladké a poddajné. Vytvoříme z něho kruh a vložíme do okrouhlého pekáče na pizzu. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, posypeme salámem nakrájeným na nudličky, bazalkou, houbami, cibulí, nakrájenou paprikou a olivami. Navrch poklademe sardele a pizzu posypeme mozzarellou a parmezánem. V předehřáté troubě ji pečeme 30 minut.

Nejdražší pizza

Novinky.cz nedávno přinesly zprávu o nejdražší pizze na světě. Kterou upekl skotský kuchař. Původem italský pokrm byl upraven tak, aby vyhovoval těm nejvybranějším gurmánům a neměl chybu. Pizza je ozdobena kaviárem, který je nasáklý pravým šampaňským, humrem marinovaným v koňaku, uzeným lososem a zvěřinou.

Celou pizzu pak zdobí hoblinky čtyřiadvaceti karátového zlata. Domenico Crolla, který luxusní pizzu vytvořil, pojmenoval svůj výtvor Pizza Royale 007. Kuchař ze skotského Glasgow věří, že svou třiceticentimetrovou pizzu vydraží na internetovém serveru eBay alespoň za 80 až 85 tisíc korun.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18857 (novesluzby.cz#21975)


Přidat komentář