Ovoce pro zdraví a krásu

Ovoce hraje v našem jídelníčku významnou roli. Prospívá nám nejen pro naše zdraví svými obsaženými vitamíny, ale i pro naši krásu. Ovoce můžeme jíst prakticky v jakoukoliv roční dobu.

Již je pryč doba, kdy jsme se pouze na vánoce těšili na ovocné pochoutky, jako jsou banány, pomeranče, mandarinky. Dnes si můžeme pochutnávat na sezónním i exotickém ovoci současně. Ovoce svojí svěží chutí, vůní a pestrostí skvěle obohacuje naše každodenní pokrmy. Můžeme je konzumovat samostatně, jako chutnou svačinu, nebo v kombinaci s hlavním jídlem. Ovoce si ceníme díky bohatému zdroji vitamínů. Proto je co nejlepší, konzumovat ovoce v syrovém stavu.

Ovoce se také využívá i v kosmetickém průmyslu. Máme spoustu krému, masek,  zábalů a olejíčku z ovoce. V dnešní době se také hodně používá jako doplněk stravy, vitamíny a různé prášky z ovoce.** **

Biologická hodnota ovoce

Sběrné ovoce, jako jsou lesní a plané plody většinou obsahují více pro nás důležitých ochranných látek, než ovoce šlechtěné. Ovoce, které se může pyšnit největší biologickou hodnotou: jahody, maliny, ostružiny, borůvky, šípky, jeřabiny, černý rybíz, červený rybíz, angrešt. Podívejme se nyní podrobněji na ovoce, které bychom rozhodně neměli vynechat v našem jídelníčku.

Angrešt pro naše zdraví a krásu

  • Dužnatá bobule angreštu působí močopudně, zrychluje odplavování jedovatých látek a těžkých kovů z těla. Angrešt pomáhá i při menstruačních potíží.
  • Obsažená vláknina podporuje činnost střev. Jeho minerální látky významně posilují vaziva a srdce. Obsažený křemík posiluje krevní cévy.
  • Zralé plody angreštu poznáte podle jejich lehké průsvitnosti s pevnou slupkou.
  • Angrešt můžete přímo konzumovat, nebo použít do míchaných salátů, na ovocné koláče, kompot, džem, marmeládu.

Červený rybíz pro naše zdraví a krásu

  • Rybíz podporuje vylučování trávicích šťáv, posiluje nervy. Syrová šťáva snižuje horečku.
  • Rybíz obsahuje velké množství vitamínu C, dále provitamín A, B1.
  • Zralé plody rybízu poznáte podle typické rybízové vůně. Bobule jsou napnuté, nesvraštěné, nezkvašené.
  • Rybíz můžete konzumovat přímo, nebo použít do letních ovocných salátů, kde nahrazuje kyselou chuť citrónu. Využijete jej do koláčů, pohárů, na džem, marmeládu, želé, šťávu i víno.

Jahody pro naše zdraví a krásu

  • Jahody umožňují odplavování těžkých kovů a solí z těla. Pročišťují tělo díky vysokému obsahu draslíku a vody. Příznivě ovlivňují pružnost pokožky, vlasů, nehtů. Podporují tvorbu krve, posilují nervy a paměť. Podporují imunitní systém. Bojují proti zánětům v těle.
  • Jahody obsahují mnoho minerálních látek (draslík, fosfor, vápník, sodík, mangan), vitamín C, kyselinu salicylovou.
  • Zralé jahody nemají hnědé skvrnky a zvadlé kališní lístky.
  • Jahody můžete konzumovat přímo, lépe s mlékem, kvůli možné kopřivce. Jejich využití je bohaté: do pohárů, koláčů, na džem, marmeládu, koktejlů, ovocných knedlíků aj.

Maliny pro naše zdraví a krásu

  • Maliny povzbuzují látkovou výměnu, posilují nervy a kosti. Napomáhají k odplavování jedovatých látek z těla. Podporují činnost jater. Jsou účinné při ledvinových chorobách. Díky malým pecičkám urychlují pohyb střev a vyprazdňování. Pomáhají při krvácení z dásní a z nosu.
  • Maliny obsahují mnoho minerálních látek (draslík, železo, mangan, fosfor), ovocné kyseliny, vlákninu, pektiny, vitamín C. Z
  • ralé maliny se většinou prodávají v papírových krabičkách. Jejich čerstvost a svěžest poznáte podle toho, že nejsou pomačkané, zkvašené a krabičky nejsou promáčené.
  • Maliny můžete konzumovat přímo, dále v koktejlech, pohárech, do koláčů, rolád, řezů, na džem.

Ostružiny pro naše zdraví a krásu

  • Ostružiny zpomalují stárnutí buněk, zpevňují vaziva, pomáhají při cévních obtížích, křečových žilách a hemeroidech. Posilují imunitní systém, nervy. Působí konejšivě a zbraňují zánětu sliznic.
  • Ostružiny představují beta karotenovou bombu. Ostružiny dále obsahují nezanedbatelné množství vitamínu C.
  • Ostružiny můžete konzumovat přímo, dále v ovocných a zmrzlinových pohárech, v palačinkách, syrových ovocných salátech. Oceníte je v koláčích, bublaninách, v džemu, želé, marmeládě.

Švestky pro naše zdraví a krásu

  • Švestky pomáhají tlumit stres a napětí. Stimulují látkovou výměnu uhlohydrátů, rychle obnovují energii. Posilují činnost srdce a imunitní systém. Sušené obsahují více pektinu a pomáhají proti zácpě.
  • Švestky obsahují provitamín A, vitamín C, vysoký obsah vitamínů z řady B a P, nenasycené kyseliny.
  • Čerstvé švestky poznáte podle napnuté a nepoškozené slupky.
  • Švestky můžete konzumovat přímo, dále v ovocných salátech, ovocných koláčů, knedlíků. Jsou vhodnou náplní do pečené drůbeže a vepřových rolád. Využijete jej na skvělý džem a marmeládu.

Třešně pro naše zdraví a krásu

  • Třešně příznivě působí na krevní obraz. Jsou užitečné při astmatu, dně, revmatismu, ledvinových potíží. Vysoký obsah ovocných kyselin posiluje zuby a dásně.
  • Třešně obsahují beta karoten, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, velké množství minerálních látek (draslík, vápník, železo, fosfor).
  • Zralé plody třešní poznáte podle lesklé, pevné, nesvraštěné slupce. Stopky nejsou ovadlé.
  • Třešně můžete konzumovat přímo, dále se hodí do kompotů, zavařenin. Jsou výborné do koláčů, bublanin, zavařenin, ovocných knedlíků.

Vinné hrozny pro naše zdraví a krásu

  • Vinné hrozny zmírňují únavu a depresi.
  • Vinné hrozny obsahují balastní látky, vlákninu, vysoký obsah vitamínu C, mangan, hořčík, hroznový cukr.
  • Čerstvé plody poznáte podle zamžených, pevných, nesvraštěných, nenahnilých bobulí.
  • Vinné hrozny můžete konzumovat přímo, v ovocných salátech. Hodí se do kompotů, šťáv, na sýrové chlebíčky, jednohubky, na želé a rosol. Vybrané odrůdy se používají na víno.

Citróny pro naše zdraví a krásu

  • Citróny posilují imunitní systém, snižují krevní tlak. Mají výrazné bělící, hojící a antiseptické účinky.
  • Citróny obsahují vitamín C, pektiny, vonné silice, provitamín A, minerální látky (vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek), kyselinu citrónovou.
  • Citróny využijete v salátech, moučníkách, vánočním pečivu, zmrzlině, limonádě, džemu. Pro spalování tuku si dopřejte každé ráno na lačno sklenici teplé vody s vymačkaným citronem.

Ananas pro naše zdraví a krásu

  • Ananas napomáhá rychlému trávení, zklidňuje střevní potíže, podporuje mizení stařeckých skvrn, působí močopudně.
  • Ananas obsahuje téměř všechny vitamíny a mnoho minerálních látek. Jeho nejdůležitějších obsaženou látkou je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny.
  • Ananas můžete konzumovat přímo, dále jej využijete v pohárech, koktejlech, flambovaných dezertech. Opravdovou lahůdku jednoduše vykouzlíte, když ananas vložíte na gril.

Banány pro naše zdraví a krásu

  • Banány zbavují tělo jedovatých látek, působí močopudně, léčí záněty žaludeční sliznice, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém, zmírňují poruchy spánku, uklidňují nervy.
  • Banány obsahují uhlohydráty, vitamín A, vitamín C, skupinu vitamínů B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek).
  • Banány využijte ve studené i teplé kuchyni, v ovocných salátech, pohárech, koktejlech aj.

Broskve pro naše zdraví a krásu

  • Broskve posilují vaziva, cévy, srdce, krevní oběh, obrňují proti stresu. Povzbuzují chuť k jídlu, látkovou výměnu.
  • Broskve obsahují minerální látky (draslík, vápník, hořčík, sodík, železo), vitamíny skupiny B, provitamín A, kyselinu listovou.
  • Broskve můžete konzumovat přímo. Hodí se i k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin.

Borůvky pro naše zdraví a krásu

  • Borůvky působí proti infekcím, zánětům hrtanu, ústní dutiny, proti průjmu.
  • Borůvky obsahují třísloviny, ovocné kyseliny, pektiny, karoten, vitamíny skupiny B, vitamín C, minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, zinek).
  • Borůvky můžete konzumovat přímo, smíchané s cukrem a mlékem. Výborné jsou v knedlících, koláčích, na lívance, v jogurtu, v pohárech.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18537 (novesluzby.cz#20112)


Přidat komentář