Ovoce - nepříliš časté plody

Na našem trhu se můžeme setkat jak s plody tradičními, tak i těmi méně obvyklými. A protože jsme zvyklí připravovat pokrmy z tradičních surovin, je tu následující článek, který může pomoci odbourat obavy z neznáma.

FÍKOVNÍK SKVOŇ – OVOCE, JENŽ DÁVÁ KŘÍDLA

Tato subtropická rostlina zahrnuje 700 až 1000 druhů. Je to dáno tím, že fíkovník je znám po dlouhá staletí i tisíciletí a postupně se různě křížil, šlechtil a vyvíjel. Je to keř dorůstající výšky asi tří metrů a s kulovitými plody červené až fialové barvy. Díky obsaženým látkám je fíkovník po konzumaci velice výborným a rychlým přísunem energii a povzbuzení. Ze zdraví prospěšných látek obsahuje velké množství vitamínů C a B2, dále provitamínu A, bílkoviny, draslík, vlákninu a sacharidy. Protože se čerstvé fíky nedají přepravovat na větší vzdálenost, často se proto suší. Bohužel takto připravené fíky ztrácí velké množství vitamínu C a i dalších látek. Což je škoda, protože pro svůj obsah je fík výborný při zažívacích problémech, zejména jako přírodní projímadlo.

CURUBA – ZELENÝ BANÁN NEMUSÍ BÝT VŽDY BANÁN

Další, méně známé ovoce pro naše kraje. Vzhledově připomíná banány. Vlastně vypadá jako zelený banán. Chuťově připomíná zelené jablko. Do Evropy se sice dováží, ale u nás zatím nezískal zvláštní oblibu. Také proto, že není až tak často k sehnání. Oproti tomu je národním ovocem v Kolumbii, odkud se dováží a export curuby také provádí Nový Zéland. Zpět ale k samotnému plodu, který pod tuhou slupkou skrývá rosolovitou dřeň narůžovělé barvy s velkým množství jadérek, určené také ke konzumaci. Curuba obsahuje velké množství vitamínů A, C, B1 a B2. Konzumuje se syrová a připravují se z ní sirupy, šťávy, zmrzliny, anebo míchané nápoje.

SALAK – OVOCE V KŮŽI HADA

Pro naši oblast stále neznámé ovoce, přezdívané hadí ovoce. Pěstuje se hojně v Asii a Austrálii. V poslední době se dostává na evropský trh, i když v menším zastoupení. Rostlina salak je vlastně palma, s malým kmenem a dlouhými listy. Plodem rostliny je stejnojmenný plod, tvarem většího fíku s kožovitou slupkou, která vzhledově připomíná kůži hada, proto taková přezdívka. Uvnitř plodu se nachází tři nebo čtyři bílé dílky, chuťově sladké, mírně nakyslé, osvěžující. Mírně připomíná hrušku a ananas.

BRUSINKA OBECNÁ – SILNÝ ANTIOXIDANT A PŘÍRODNÍ LÉK

Plody brusinky obecné jsou u nás velice známé a často podávané ke svíčkové. O jejich výborných léčivých a podpůrných účincích toho naopak zas až tolik nevíme. Omezme tedy seznámení se samotnou rostlinou a vrhněme se rovnou na obsah tohoto zázračného plodu. Obsahuje velké množství vitamínu C, řadu organických kyselin a antioxidanty. Díky tomu je skvělá v boji proti rakovině, ať již zmírňujícími účinky při tomto onemocnění anebo jako prevence. Předchází také infarktu a onemocnění srdce. Výborná je také při léčení močového ústrojí, předcházení vředů, dokonce i zubního kamene a virových onemocnění. Zmírňuje onemocnění dýchací soustavy, jako je astma, zánět průdušek anebo chřipka. Celkově pak zvyšuje imunitu.

UMEBOSHI – ŠVĚSTIČKY Z JAPONSKÉ ZAHRÁDKY

Umeboshi jsou japonské nakládané švestky ovocného plodu ume. Původně pocházejí z Číny, ale v Japonsku se jim mnohem lépe daří. Připravují se nejprve sušením, poté se na ně pokládají lísky jedné tamější rostliny, a s mořskou solí se několik let nechávají fermentovat. Dají se však konzumovat také čerstvé, syrové, hned po dozrání. Umeboshi má velký obsah kyseliny citrónové, také vápník, železo a draslík. Díky tomu pomáhají při střevních obtížích, působí protizánětlivě, posilují imunitu, redukují kožní problémy a přispívají ke zdravým játrům.

DATLE – POVZBUDÍVÉ, UVOŇUJÍCÍ ALE KALORICKÉ

Datle, jaké známé nejsou u nás žádnou novinkou. Nejčastěji jsou na našem stole vidět v období Vánoc. Pojďme si je představit trochu více. Objevili se v Přední Asii a Mezopotámii a jejich pěstování má tradici více než 5 tisíc let. Pro svoji trvanlivost byly datle důležitým pokrmem na dalekých cestách pouští. Známé jsou také jejich afrodiziakální účinky. Konzumací z nich tělo získává hodně bílkovin, vitamínu B5, draslíku, železa, vápníku a dalších látek. To čerstvé datle, sušené navíc obsahují měď a hořčík. Na druhou stranu jsou zas energetickou bombou. Proto bychom je měli konzumovat výjimečně. I přesto, že jsou velice prospěšné pro naše psychické zdraví. Dále podporují zdravé kosti, zuby, vlasy, kůži a povzbuzují při únavě.

JUJUBA – ČÍNSKÉ DATLE S PŘÍZNIVÝMI ÚČINKY NA CELÝ ORGANISMUS

Říká se jim čínské datle, a jak už název napovídá, jedná se o menší plod s peckou. Tyto datle jsou bohaté na vitamín C, provitamín A, z minerálních látek pak měď, kobalt, jód, draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, sodík, mangan z dalších látek to je rutin. Tím jsou prospěšné pro žaludek a trávicí systém. Výborný je proti kašli, revmatickým obtížím, skvěle si poradí s problémy v ústní dutině a je dobrým pomocníkem při snižování krevního tlaku. Obvykle se konzumují čerstvá, syrová, také jako klasické datle, tedy sušená kandovaná. Používají se při výrobě kompotů, sirupů, ochucovadel, apod.

POMELO – KŘÍŽENEC POMERANČE A GRAPEFRUITU

Dnes je pomelo u nás k dostání běžně. Avšak i tak nejsou zcela známy jeho pozitivní účinky na organismus. Pomelo je plod citrusu kříženým grapefruitu a pomeranče. A tomu je i odpovídající chuť – není tak hořké jako grep, zato není až tak lahodné jako pomeranč. Ale zpět k zdraví prospěšným látkám. Logicky, a jako každý citrus i pomelo obsahuje spousty vitamínu C, dále vitamín A a železo. Dalším výrazně obsáhlým prvkem je draslík, jenž také přispívá ke snížení cholesterolu v krvi, a působí jako prevence srdečních onemocnění.

ACEROLA – ZDRAVÁ TŘEŠEŇ

Strom Acerola pochází z Karibiku, nyní je rozšířen v Jižní Americe a částečně Americe Střední. Květy jsou růžové, plody červené, velikostně odpovídají naší třešní, proto se také acerole přezdívá barbadoská třešeň. Plody aceroly mají měkkou dužinu a hodně malých semínek. Acerola je bohatá na vitamín C, dokonce mnohokrát více než v citrónu. Dalším, bohatě zastoupeným vitamínem jsou vitamíny B1, B2, B3 a B6, provitamín A a látky jako vápník, železo či hořčík. Plod aceroly se nejčastěji používá jako přísada do šťáv a jídel. Díky svému obsahu je přírodním léčivem jaterních chorob, průjmů a i nachlazení.

CAMU-CAMU – TŘEŠNIČKY S BOHATÝM OBSAHEM VITAMÍNU C

Camu-camu je nízký keř, pěstovaný v Jižní Americe. Plodem rostliny camu-camu jsou stejně pojmenované červené plody o velikosti podobné našim třešním, nebo švestkám. Tyto plody jsou bohatými zdroji vitamínu C, železa, niacinu, riboflavinu a fosforu. V menším množství pak obsahují minerální a stopové látky, vápník, karotin a proteiny. Camu-camu našemu organismu výrazně pomáhá pro podporu imunitního systému, je skvělým doplňkem stravy pro zdravé oči, kůži a zubů. Podporuje** lepší náladu a činnost mozku**. Plody camu-camu se běžně užívají pro výrobu marmelád, džusů, zmrzlin a bonbónů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18652 (novesluzby.cz#20513)


Přidat komentář