Med versus cukr

Med představuje přírodní extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody, vzduchu. Naproti tomu řepný cukr má značný podíl na vzniku a průběhu civilizačních chorob. Dopřejte si každý den místo řepného cukru voňavé tekuté zlato.

Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Je vytvořena společenstvím včel z nektaru nebo medovice ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují se svými látkami, uskladňují, nakonec nechávají zrát v plástech.

Prospívá nám cukr?

Jíme-li rafinovaný cukr, kvasí v našem těle a vede k tvorbě kyseliny octové, kyseliny uhličité a alkoholu. Cukr škodí také slinivce břišní. Jestliže jíme něco, co obsahuje cukr, je slinivka břišní přetížena a vystavena ničivým reakcím. Rafinovaný cukr také škodí zubům. Parodontóza je výsledkem pomalé degenerace dásní a zubů, způsobené nadměrnou konzumací potravy obsahující škrob a cukr. Cukr je příčinou mnoha chorob a potíží. Pro lidské tělo jsou užitečné pouze cukry přírodní (syrové ovoce, syrová zelenina, med).

Med a jeho léčivé účinky

Med je vynikající potravinou, která má své nenahraditelné uplatnění v kuchyni, ať už se jedná o pečení perníčků, omáčku pod masa, koláče, ochucení nápojů, sladkou pochoutku s chlebem a máslem. Med je však i pomocným lékem na mnohé nemoci. Med působí protizánětlivě, zlepšuje naše trávení, posiluje psychiku, srdce. Používáme ho při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, kašle, chřipkových onemocnění apod. Med je účinný při léčení otrav, a to hlavně houbami. Med podávaný před spaním léčí nespavost a mírní nervovou vyčerpanost. Zkuste teplé mléko s medem. Med se doporučuje i na rány a popáleniny. V plastické chirurgii při transplantaci kůže bylo zjištěno, že pacientovi rány se rychleji a bez komplikací hojí, dostává-li stravu doplněnou o med.

Mohou med užívat i malé děti?

Med představuje cennou potravinu ve výživě dětí. Ideálně se vněm doplňují vlastnosti léčebného a výživného charakteru. Med má velký vliv na růst a přírůstky. Med je vhodný ke slazení všech pokrmů dětí.

Med v kosmetice

Trpíte-li drsnou kůží na loktech, kolenou, ploskách nohou, zkuste si ji zjemnit medově-citrónovým zábalem. Smíchejte dvě lžíce medu se dvěma lžícemi šťávy z citronu a zahřejte ve vodní lázni. Následně teplou hmotu naneste na kůži, zakryjte igelitem a nechejte dvacet minut působit. Nakonec omyjte vlažnou vodou a osušte.

Obsažené látky v medu

Med obsahuje monosacharidy, glukózu (cukr hroznový), fruktózu (cukr ovocný), dextriny, oligosacharidy, vodu, bílkoviny, enzymy, inhibic, vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P), vonné látky, barviva (karoten, flavony), pylová zrnka, minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, chlór, síra, železo, křemík, mangan aj.), včelí mateří kašičku, volné organické kyseliny, aminokyseliny.

Jak uchovávat med

Med skladujeme při pokojové teplotě v suché místnosti, chráníme ho před přímým slunečním zářením. Nejlepší nádoby na med jsou ze skla, kameniny, hliníku, smaltovaného nebo pocínovaného plechu. Zkrystalizuje-li nám med, nezahříváme ho na teplotu vyšší než 46°C, pak by ztratil většinu svých vitamínů a enzymů.

Jak koupit správný med

Raději se vyhněte zahraničním druhům medu, které obsahují pyly cizích rostlin. Průmyslově vyráběný med obsahuje velké množství umělých přísad, které snižují kýžený efekt nabuzení imunitního systému. Nejlepší volbou je nalézt včelaře ve vašem blízkém okolí, jehož med obsahuje stejné pyly, které vám způsobují problémy. Pokud nikoho takového nenaleznete, stačí se spokojit s domácím medem ze vzdálenějšího okolí.

Druhy medu

Lesní med

Je z květů bylin, kvetoucích stromů a keřů. Má tmavší barvu a pomalou krystalizaci. Má harmonickou chuť, což je dáno vyšším obsahem minerálních látek a menší kyselostí.

Pastový med

Je květový med zpracovaný postupem, při kterém med získá krémovou konzistenci, neztvrdne a je dobře tvárný, měkký, snadno se roztírá. Při nabírání med nekape a neztéká. V pastovaném medu jsou zachovány všechny látky jako v tekutém medu.

Květový med

Pochází z květů rostlin, keřů, stromů. Jeho barva je světle žlutá. Květový med je lehce stravitelný, obsahuje především jednoduché cukry: glukózu a fruktózu. Jsou v něm zastoupeny bílkoviny pylu, může proto působit i protialergicky.

Akátový med

Je skoro bezbarvý s vůní akátového květu. Zůstává dlouho v tekutém stavu.

Lipový med

Má zlatožlutou barvu, těžko krystalizuje.

Smíšený med

Je kombinací světlého květového a tmavšího lesního medu, který pochází ze včelami zpracované mízy listnatých i jehličnatých stromů.

Luční med

Má žlutou až tmavohnědou barvu a vůni květů, ze kterých převládala snůška. Vydrží dlouho v tekutém stavu.

Med s přísadami

Představují novinku, kdy do pastovaného medu se přidávají výtažky z léčivých rostlin: rakytníku, zázvoru aj.

Med s propolisem

Je užíván k předcházení řady obtíží. Je oblíben při virových onemocněních, žaludečních vředech, při nachlazení. Přináší úlevu při celkové vyčerpanosti organismu při různých infekcích. Propolis má dezinfekční účinky, ničí nebo brzdí v růstu některé bakterie, viry, houby, kvasinky a plísně.

Med s mateří kašičkou

Vyrábí se z mateří kašičky, která je přimíchávána do pastového medu. Med přispívá ke zlepšení látkové výměny, pomáhá snižovat krevní lipidy a cholesterol. Mateří kašička je přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků v oblasti činnosti jater, srdce, centrálního nervového systému, stimulace krvetvorby, podpoře imunitního systému.

Med s pylem

Obsahuje řadu účinných látek (bílkoviny, minerální látky, enzymy, vitamíny). Používáme ho při celkové vyčerpanosti, zvýšené únavě, v rekonvalescenci. Napomáhá při poruchách trávicího procesu a vylučování. Příznivě ovlivňuje činnost jater. Květní pyl je vynikající pramen energie nejen v zimě a na jaře.

Medovina

Je vyráběna způsobem kvašení vodného roztoku medu indukovaného přidáním kultury dolských kvasinek. Specifická chuť je dotvářena přídavkem chmelových šištic a dalších několika bylin a koření. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 16%.

Porovnání medu a cukru

Včelí enzymy obsažené v medu vyvolávají chemické reakce štěpící nevstřebatelné složité cukry na vstřebatelné jednoduché cukry. Ty vcházejí přímo do krve, následně do buněk, a proto tělo nezatěžují procesem štěpení v játrech. Na druhé straně celý objem řepného cukru musí projít našimi játry, kde se štěpí na jednodušší, vstřebatelné cukry. Tento proces celkově zatěžuje lidské tělo a ochuzuje ho o minerální látky.

  • med je zdrojem energie x cukr je zdrojem obezity,
  • med je snadno stravitelný x cukr je těžko stravitelný,
  • med posiluje imunitu x cukr vyvolává onemocnění,
  • med napomáhá při léčení chorob x cukr obecně zhoršuje zdravotní stav,
  • med je ekologicky čistý x cukr může být znečištěný,
  • slazení medem je přirozené x slazení cukrem je nepřirozené.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18569 (novesluzby.cz#20252)


Přidat komentář