Med - pochoutka, sladidlo i lék

Lidé odpradávna obdivují řád včelího života,který je ojedinělý v říši hmyzu a zvířat vůbec,proto právem přikládali včelím produktům léčivé účinky.Včela sebraný nektar obohatí vlastními výměšky, pozmění jej ve svém trávicím ústrojí a uloží v plástvích.

Med - pochoutka, sladidlo i lék

Prastaré památky vydávají mnohá svědectví o tom, že včelí produkty byly používány na léčebné účely už v nejdávnějších dobách a téměř všemi národy. V knihovně asyrského krále Aššurbanirpala (669 - 633 př.n.l.) se našly na hliněných tabulkách při popisu léčiv i zmínky o medu. Medu si velmi vážili i muslimové. Prorok Mohamed dokonce hrozil lidem, kteří pohrdali božími zákony, odnětím medu.

Med ve starém Egyptě

Stará Egyptská legenda vypráví, že včely jsou oživlé slzy boha slunce RA. Tehdy byl med vcácný a drahý, určený pouze privilegovaným osobám. Nejstarším památníkem egyptské medicíny je papyrus Kniha přípravy léků na všechny části lidského těla. Tento dokument napsaný před 3 500 lety obsahuje mnoho receptů, v nichž je obsažen med jako lék. Med byl rovněž součástí egyptského pohřebního kultu. V mnoha dalších kulturách starověku byl med znamením plodnosti. Je také známo, že egyptská královna Kleopatra zdokonalovala svou pleť pomocí medových masek.

Med v Indii a Číně

Indická medicina AJUR VEDA (Kniha života) i zákony Manu praví, že pomocí elixíru a diety, která obsahuje med a mléko, je možné prodloužit život člověka na 500 i více let. Starověcí Indové připisovali medu důležité a mnohostranné léčivé, profylaktické a posilňující vlastnosti. Jimi pojmenovaný lék "alternacia", který dodával člověku radost a ochraňoval mládí, se připravoval hlavně z medu. Z hlubokého dávnověku pocházejí i informace o používání medu a vosku na léčebné účely v Číně.

Med v Řecku a Římě

Nejvyšší řecký bůh Zeus byl prý jako dítě živen medovou nymfou Melissou nektarem. Hippokrates aplikoval med jako lék proti horečce. I proslulí řečtí básníci Homér a Euripides doporučovali med pro jeho rozsáhlé léčivé účinky. Hippokrates, největší reformátor starověké medicíny, úspěšně používal včelí med při mnoha onemocněních a sám ho také jedl. Legenda dokonce říká, že na hrobě Hippokrata se usadil roj včel, které produkovaly zvláštní med, léčící dětská onemocnění. O chovu včel psal Marcus Terrentinus Varro a Vergilius. Včely a med také chválili Ovidius a Plinius starší. Římané dobře znali praktické využití medu a jeho konzervační účinky. Například čerstvě ulovené ryby nechávali nakládat do medu, aby se ryby při převozu nezkazily.

Med - středověk

Úspěšně používal produkty včelařství i významný učenec střední Asie Abu Ali Ibn - Sina zvaný též Avicena úspěšně používal med a včelí produkty, v jeho kánonu nacházíme desítky receptů, v nichž se používá včelí med nebo vosk. Legenda o milánském biskupovi Ambrožovi dokazuje, jaký význam měly včely a med pro staré křesťany. Když byl sv. Ambrož ještě malý chlapec, usedl mu jna obličej včelí roj. Včely mu vlétly do úst a krmily ho medem. Dokonce papež Urban VIII přijal včely do znaku svého rodu. Známí středověcí lékaři jako byl Paracelsus často předepisovali svým pacientům med. O účincích medu najdeme zmínky i v ruských pověstech. Z Čech se již v 11. a 12. století vyvážel med, vosk a medovina ve velkém do sousedních zemí a v Praze se konaly speciální medové trhy.

Med - současnost

Ve dvacátém století se hodně změnil životní styl i stravovací návyky. Přibylo pohodlí, ale svět zaznamenal nástup civilizačních chorob. Mimo jiné stoupla spotřeba bílého cukru, med upadal v zapomenutí. Na konci druhého milénia se lidé v přetechnizované společnosti začínají vracet kpřírodním produktům a k alternativní medicíně, založené na odvěké zkušenosti a praxi našich předků. Jedna z unikátních přírodních pomocí člověku, je med a včelí produkty.

Léčivé účinky včelího medu

  • posiluje imunitu
  • působí preventivně proti vzniku chorob
  • upravuje životní pochody v těle
  • napomáhá rekonvalescenci
  • udržuje optimální hladinu cholesterolu v těle
  • brání nástupu kornatění tepen a vzniku arteriosklerózy
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • pozitivně ovlivňuje pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny
  • je okamžitým zdrojem potřební energie a je snadno stravitelný

Malý zázrak - včelí med

Med obsahuje téměř 80% jednoduchých cukrů: cukr hroznový - glukóza a cukr ovocný - fruktóza. Dále malé množství sacharózy, 15 až 20% vody, organické kyseliny, bílkoviny a enzymy. Med také obsahuje minerální látky a stopové prvky. Celkem med obsahuje cca 180 různých látek a komponentů. Pro vysoký obsah glukózy a fruktózy se med hodí k rychlému posilnění a dodání energie. Je ideální pro sportovce a vyčerpané lidi. To věděl i Sir Edmund Hillary, který měl sebou při výstupu na Mount Everest 2 kg medu pro posilnění. Při nadbytku glukózy a fruktózy v krvi se tyto cukry ukládají ve svalech a játrech glykogeny. Toto je důležité zvláště pro játra, která v přítomnosti ovocného cukru - fruktózy dovedou zvýšit tvorbu glykogenu až o 18%. Med tak zlepšuje krevní oběh a prokrvení věnčitých cév.

Minerálni látky a stopové prvky v medu

Med obsahuje především soli draselné, vápenaté, hořečnaté a sodné. Ze stopových prvků je to železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a jiné látky, které mají velký význam pro zdraví člověka. Tyto minerální látky jsou většinou rozpuštěny vodou v půdě, ze kterí je rostliny „nasávají" a z rostlin se dostávají prostřednictvím včel do medu. Především medy smíšené a medovicové obsahují těchto látek mnohem více než medy květové.

Druhy včelího medu, druhové medy

Med dělíme podle původu na květový, luční, čili světlý, lesní, medovicový, čili tmavý. S postupným rozvojem včelařství vzniklo nepřeberné množství druhových medů - podle zdroje získání.**
**

Lipový med

je silně aromatický, barva je světle žlutá. Chuť je velmi výrazná až ostrá, zřetelná bývá mentolová příchuť. Působí uklidňujícím a uvolňujícím dojmem, podporuje duševní produktivitu a kreativitu. Lipový med usnadňuje vykašlávání, pocení, má protihorečkový a protizánětlivý účinek. Používá se při léčbě akutních i chronických oněmocněních horních cest dýchacích, zánětech krku, nosních dutin, průdušek a angíny. Díky vysoce účinným antibiotickým látkám se používá také k léčení močových cest, revmatických chorob a neurózy. V zimních měsících je ideální v prevenci a léčbě nachlazení, výborně se jeho aroma pojí s bylinnými čaji. Velmi chutný je také jako sladidlo do bílého jogurtu. Krystalizuje poměrně pomalu.**
**

Akátový med

je téměř bezbarvý a nekrystalizuje. Čistý akátový med má barvu bílého vína, někdy s nazelenalým odstínem. Příměs jiného nektaru se projeví nažloutlým nebo nahnědlým tónem. Chuť je jemná, velmi sladká, bez dalších chuťových složek. Vhodný jako sladidlo.

Řepkový med** - nejběžnější druh medu** u nás

Barva tekutého medu je světle žlutohnědá, v pastované podobě bílá. Chuť je výrazná, někdy až škrabavá, v pastované formě příjemná. Krystalizace je mimořádně jemná a rychlá.**
**

Javorový med

má světlejší barvu, lahodnou chuť s vysokým obsahem anorganických vitálních látek. Tento med je představitelem jarní probouzející se síly. Pro výlučný obsah pouze jednoduchých cukrů (glukóza a fruktóza) je nesmírně dobře lidským organismem zpracován a potřebná energie je okamžitě dodána do těla .Je vhodný zejména pro boj s alergickými nemocemi, protože obsahuje dostatek pylu, který působí jako antigeny. Obsahuje i některé éterické oleje. Pro svou rychlou stravitelnost a předání povzbuzující síly organismu je vhodný jak pro děti, tak i dospělé a hlavně starší populaci.**
**

Malinový med

včely ho sbírají** ** na lesních pasekách z květů lesních malin. Je velmi lahodné chuti a je přezdíván jako "přítel srdce " pro své rychlé povzbuzující a podpůrné účinky především proti chronické únavě a poklesům výkonnosti. Pro svou lehkou stravitelnost je zvláště vhodný pro děti. Výborný je také do čajů proti nachlazení a nebo jako přírodní náhrada řepného cukru.**
**

Slunečnicový med

dominantní sladká chuť je vyvážena mírně nakyslou "ovocnou" příchutí, takže se tento med zdá být méně sladký. Kombinace sladké a kyselé chuti připomíná jahodovou marmeládu. Barva je výrazně žlutá, vynikne v pastované formě medu. Krystalizuje středně rychle, takže je vhodný i k pastování.**
**

Pohankový med

tento med má typickou tmavou barvu. Obsahuje stejně jako med akátový mnoho fruktózy. Má jedinečnou chuť, většina včelařů tvrdí, že tento med ve spojení s pohankou** je jedním z nejzdravějších nejúčinnější medů** pro posílení kostí, kloubů, krvetvorby. Obsahuje dostatek dobře vstřebatelného hořčíku a také má vysoký obsah rutinu, který způsobuje rozšiřování a čištění cév. Rutin v medu je lidským organismem výborně vstřebáván. Osvědčil se také v léčbě křečových žil, kardio-vaskulárního systému, cévních chorob, nemocí jater a ledvid, oslabení zraku, sluchu a paměti. Doporučuje se i při léčbě rakoviny. Je chutný jako přírodní sladidlo do cereálních kaší nebo čistě jako jedna lžička navečer před spánkem. Ideální pro těhotné ženy.

Luční - pastovaný med

pochází z nektaru planě a divoce rostoucích bylin nesečených horských luk a trvalých travních porostů. Tento med má typickou světlejší barvu a je čistě květový. Pastovaný med vzniká úpravou medu za studena, řízenou krystalizací se speciálním dlouhým a delikátním mícháním. Zachovává si hodnotné biologicky cenné aktivní látky. Má pastovitou až krémovou konzistenci, je proto vhodný pro natírání na pečivo, protože se dobře nabírá a nestéká. Pro svou rychlou stravitelnost a dobrou chuť je velmi vhodný pro děti, ale i starší populaci.

Tip na medovou pochoutku pro děti

přidejte do pastovaného medu trochu našlehaného rostlinného másla, mleté oříšky a kakao.

Medovicový tmavý med

Medovici produkuje hmyz (např. mšice), sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Medovicový med vyniká tmavou barvou a lahodnou chutí. Obsahuje také více minerálních látek. Produkce medovicového medu silně kolísá, protože závisí na mnoha okolnostech, hlavněna cyklech přemnožení hmyzu a na počasí. Tzv. medovicové roky se opakují s přestávkou několika let. Bývá častou složkou smíšeného lesního medu, jen zřídka je sklízen čistý jednodruhový. Medovice vzniká na různých dřevinách. Některé medovicové medy (např. smrkový, jedlový, modřínový) bývají rozlišovány jako samostatné druhy.

Dnes seženeme i různé druhy ovoce, bylin a ořechů v medu, dokonce grilovací med, někteří včelaři vyrábí i velice lahodné medy s ovocnou složkou - obvykle 5%.

 

  • Produkty z medu a malá medová kuchařka

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18587 (novesluzby.cz#20301)


Přidat komentář