Máta peprná

Máta peprná patří mezi naše nejznámější léčivky. Její využití najdete ve farmacii, pro domácí léčení, v kuchyni pro dochucení sladkých i slaných pokrmů. Čtěte dále a dozvíte se více o aromatických listech s výraznou peprmintovou chutí a vůní.

Máta perná má své příbuzné: máta dlouholistá, máta vodní. Máta je velmi odolná, jedná se o mrazuvzdornou trvalku. Máta dorůstá až do výšky osmdesáti centimetrů a neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé světle nachové listy vyrůstají v létě v koncových oválných květenstvích. Květy chutnají jako svěží peprmintový bonbon. Mátu si můžete pěstovat i doma, na okenním parapetu, a mít ji tak neustále při ruce.

Jak mátu poznáte

Je to vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem a podzemními i nadzemními výběžky (stolony) s četnými pupeny. Přímé čtyřhranné a v horní části rozvětvené chlupaté lodyhy jsou 30 až 100 cm vysoké. Vstřícné listy jsou vejčitě kopinaté, zašpičatělé a na okraji nepravidelně ostře pilovité. Jsou slabě chlupaté, mají žláznatě tečkovanou čepel a žilky na rubu jsou silně vyniklé, stejně jako lodyhy zpravidla nafialovělé. Květy mají pětizubý trubkovitý a na okraji řasnatý kalich; bledě nachová nebo narůžovělá koruna je čtyřcípá a téměř pravidelná. Máta kvete od června do srpna.

Kde se mátě daří

Máta se pěstuje na velkých plochách, velice často se vyskytuje i ve venkovských zahrádkách a na vlhčích loukách. Nejlépe se jí daří v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy a světla v teplejších chráněných polohách.

Jak si sami můžeme vypěstovat mátu

Mátu je nejlepší množit kořenovými řízky, a to na jaře či na podzim. Další možností množení vzrostlých rostlin je rozdělením kořenů. Aby měly listy co nejlepší chuť, aroma a nejvyšší obsah silice, vysazujte je na plné slunce a do dobře zavodněné a úrodné půdy. Svěží listy otrhávejte před květem nebo po seřezání, jakmile rostlina začíná obrůstat.

Jak sbírat a uchovávat mátu

U máty odřezáváme mladé kvetoucí vrcholky několikrát do roka vždy před rozkvetením, kdy rostliny dosáhnou asi 30 cm výšky. Sklízí se v červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy pouze za slunného počasí, a to nejlépe v poledních hodinách. Stejně jako u ostatních siličných drog závisí i zde kvalita drogy jak na půdních a klimatických podmínkách, tak i na správné době sklizně a přípravě drogy.

Máta se suší se ihned po sběru v tenkých vrstvách

na stinných a dobře větraných místech, nejlépe při teplotě 20 - 30 °C, při umělém sušení nesmí teplota překročit 35 °C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Při pomalém sušení listy hnědnou. Během sušení opatrně načechráváme. Listy balíme do papírových pytlů. Nať sušíme ve vrstvě do 10 cm, vždy ve stínu. Během sušení dostatečně větráme.

Rostliny, které jsou napadené rzí mátovou, se nesbírají. Droga má charakteristický mentholový pach a palčivě kořenitou, později příjemně chladivou chuť. Na závadu jsou zahnědlé části, listy napadené rzí.

**Sušenou mátu peprnou neskladujte déle než rok. **

Co máta ukrývá

Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je máta výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Máta je součástí mnoha čajových směsí, mentol pak mastí, kloktadel, inhalačních směsí, masážních roztoků, ale i žvýkaček, bonbónů apod.

Máta obsahuje 1 - 2 % silice, v níž je až 50 % mentolu, dále jeho estery s kyselinou octovou, přes 10 % menthonu a dalších asi 40 složek. Dále jsou v nati máty obsaženy třísloviny (5 - 10 %) a hořčiny.

Máta v kosmetice

Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, protože má osvěžující účinky.

Máta a její léčivé účinky

Máta patří mezi nejčastěji používané drogy v lékařství. Má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti, podporuje vylučování žluče, trávení, zabraňuje nadýmání, uvolňuje křeče a má i osvěžující a protizánětlivé účinky. Největší uplatnění u máty je při všech žaludečních potíží, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, zastavuje zvracení, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech, celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, má mírné afrodiziakální účinky.

Máta proti nechutenství, střevních kolikách, nadýmání

dvě čajové lžičky (asi 4,5 g) řezané drogy, 1 l vody. Připravený zápar vypije neslazený ve třech dávkách během dne.

Máta proti nadýmání

1 díl máty, 1 díl plodu anýzu, 1 díl fenyklu, 1 díl kmínu. Polévkovou lžíci směsi nechte přejít varem v 1 l vody. Odvar pijte v malých dávkách během dne. Odvar se používá též jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, zevně ke koupelím při revmatismu a kožních vyrážkách.

Máta proti žaludečním potížím

1 díl máty, 1 díl meduňky, 1 díl nati z řepíku, 1 díl nati z benediktu. Dvě lžíce směsi zalijte půl litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat v přikryté nádobě. Přeceďte a popíjejte tři krát denně půl hodiny před jídlem. Nálev si připravujte pro každý den čerstvý.

Máta proti impotenci a frigiditě

1 díl máty, 1 díl saturejky. Dvě lžíce směsi zalijte půl litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat v přikryté nádobě. Přeceďte a popíjejte tři krát denně půl hodiny před jídlem. Nálev si připravujte pro každý den čerstvý.

Máta pro tělesnou a duševní kondici

1 díl máty, 1 díl rozmarýnu. Dvě lžíce směsi zalijte půl litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat v přikryté nádobě. Přeceďte a popíjejte tři krát denně půl hodiny před jídlem. Nálev si připravujte pro každý den čerstvý.

Uplatnění máty v kuchyni

Silně aromatická máta peprná dobře chutná v moučnících, nápojích. Skvěle poslouží k ozdobení pokrmů.

Máta peprná mívala své slavné místo i ve staročeské kuchyni. Mátou voní především jídla Angličanů, ale považuje si ji arabská, francouzská, balkánská i italská kuchyně. Máta se přidává i do míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů. Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsi s ostatními bylinkami, nejčastěji se šalvějí, ale i s yzopem, saturejkou, libečkem, estragonem aj. Dáváme ji do nádivek, do sekaných mas (karbanátky, sekaná), přidává se také do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině (karotka, pór, mladá kapusta).

Exotická šťáva s mátou

750 g kiwi, 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v 1 l vody a přecezené), šťáva z 1 citronu, ledová tříšť, trocha cukru. Kiwi omyjte, oloupejte, zbavte malých jadérek a nakrájejte. Mátu pomačkejte a vložte do odšťavňovače. Čerstvou šťávu doplňte ledovou tříští, dle potřeby dolijte vodou a ihned podávejte. Ozdobte ovocem a lístky máty.

Osvěžující předkrm se salátovou okurkou

1 salátová okurka, 1 lžička soli, 1 bílý jogurt, 0,5 lžíce octu, 6 lístků máty, pepř. Oloupanou okurku rozkrájejte na tenké půlměsíčky. Promíchejte se solí, nechte okapat v cedníku na 30 minut. Smíchejte jogurt s octem a pepřem, jemně nakrájenou mátou a přimíchejte vymačkanou okurku. Nechte vychladnout.

Gratinované banány s mátou

2 banány i se slupkou, 10-12 lístků čerstvé máty, 8 lžic přírodního cukru, 50 g másla, šťáva z 1 citrónu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Banány rozkrojte a položte slupkou dolů na plech pokrytý pečícím papírem. V každé polovině udělejte 3 zářezy a vložte do nich po lístku máty. Posypte cukrem a 5-8 minut zapékejte v troubě. Před servírováním si připravte karamelovou omáčku tak, že v malém kastrůlku rozehřejte máslo se zbylým cukrem a citrónovou šťávou.

Aperitiv pro dospělé

6 cl bílého vína, 1 cl vodky, 3 cl sodovky, několik lístků máty, plátek limetky. Do sklenice nalijte víno, vodku a sodovku, zamíchejte. Přidejte plátek limetky a natrhané lístky máty.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18575 (novesluzby.cz#20262)


Přidat komentář