Makrobiotika - návrat k přírodě

Slovo makrobiotika je řeckého původu. Makro znamená velký a bio život. Základním principem makrobiotiky je žít v souladu s přírodou, usilovat o navrácení zdraví. Potrava má nejen pomáhat udržovat život, ale také by měla podporovat naše zdraví a štěstí.

Makrobiotika je návratem k přírodě, k pochopení sebe sama a svých potřeb. Znamená i osobní růst, změnu těla, myšlení a ducha. Makrobiotika vychází z tradiční orientální diety a jejích zásad a zároveň se vztahuje k západním vědeckým poznatkům z chemie, biologie a fyziologie.

Dva základní principy jin a jang

Pilířem makrobiotiky jsou podobně jako v tradiční čínské medicíně dva základní principy orientální filozofie jin a jang. Jin je podle této teorie síla odstředivá a jang dostředivá. Jedná se o dvě protikladné síly, které jsou zároveň ve shodě a v každé potravině jsou v určitém poměru zastoupeny.

  • Jin souvisí s chladem, rozšiřováním se, vodou, má tendenci stoupat vzhůru (zde je rozdíl oproti tradiční čínské medicíně).
  • Jang je opakem jin, tedy souvisí s horkem, smršťováním se, ohněm a má tendenci klesat dolů.
  • Všechno co roste v teplém podnebí, je podle makrobiotiky jin, a to co roste v chladu je jang. Jinové potraviny uvolňují, jangové stahují. Základním faktorem výživy je pak správný poměr mezi jinem a jangem, který by měl byt 5:1.

Z historie makrobiotiky

Zakladatelem makrobiotiky je Japonec George Oshawa. Vycházel ze zásad, které koncem 19. století stanovil japonský armádní lékař Sagen Ishizuka ve své teorii výživy, která byla založena na orientální dietě. Ishizuka doporučoval jíst celozrnnou potravu, nebroušenou rýži, zeleninu a mořské řasy. Za nevhodné považoval mléčné a živočišné výrobky. Tvrdil, že jídlo je základem zdraví a štěstí a základní potravinou člověka je obilí. Sodík a draslík jsou podle Ishizuki protikladné a doplňující se prvky, které výrazně určují charakter potravy jin a jang. Potrava podle něj nemá být upravovaná, ale celá, přírodní a má růst v místě, kde člověk žije. Měla by se jíst v sezoně, kdy roste. George Oshawa se s touto teorií výživy seznámil, když se podle jejích zásad vyléčil z těžké choroby. Poté začal psát články a knihy o výživě a založil vlastní organizaci. Název makrobiotika si Oshawa vypůjčil ze stejnojmenného díla německého učence Christophera Wilhema von Hufeland (1796, česky 1902). Oshawa přednášel o makrobiotice po celém světě.

Zásady makrobiotiky

Makrobiotika není jen způsob stravování, ale způsob života. Znamená pochopení rytmu a vlivu přírody a měla by vést k nalezení štěstí. Při dodržování zásad makrobiotiky by měl být člověk vitální, měl by mít chuť nejen k jídlu, ale i do života, měl by klidně a dobře spát, mít dobrou paměť a náladu Posle makrobiotiky by změna stravovacích zvyklostí měla přinést i změnu v našem životě.

  • Zpočátku se dělají pouze postupné změny v jídelníčku, na které je třeba si zvyknout. Omezuje se solení, cukr a sladkosti, potraviny z bílé mouky, výrobky z mléka a živočišné tuky, před smaženými a pečenými jídly se dává přednost vařeným.
  • Do jídelníčku se postupně přidává vařená zelenina, v menší míře čerstvá nebo kvašená, luštěniny (například fazole azuki), mořské řasy, maso drůbeže a ryby. Základem stravy by se po určité době mělo stát celozrnné obilí a nebroušená rýže. Z čajů se doporučuje především bamča.
  • Změny ve způsobu stravování se nesmí dělat převratně, přechod k nové dietě by měl být plynulý a postupný.

Malý makrobiotický slovníček

  • Azuki -malé, tmavě červené fazole
  • Banča - čaj, stonky a lístky z keřů tříletých čajovníků, podporuje trávení
  • Daikon - dlouhá bílá ředkev
  • Gomasio - kořenící směs z jednoho dílu mořské soli a asi 20 dílů sezamových semínek, která se na sucho opraží a natlučou v hmoždíři
  • Hokaido - kulatá, tmavě oranžová nebo zelená dýně
  • Miso - pasta z fermentovaných sójových bobů a mořské soli, která se používá jako přísada do polévek a k ochucení pokrmů
  • Natto - uvařené a fermentované sójové boby
  • Seitan - vegetariánské maso, pšeničný lepek vařený se sójovou omáčkou, mořskými řasami a zeleninou
  • Shoyu - sójová omáčka z fermentovaných sójových bobů s pšeničnou** ** moukou
  • Tamari - tradičně fermentovaná sójová omáčka
  • Tempeh - produkt z luštěnin, které byly naočkovány houbou Rhizopus oligosporus

Charakter potravin podle makrobiotických zásad

Každý, kdo se chce začít stravovat podle makrobiotických zásad, by měl nejdříve prostudovat charakter jednotlivých potravin a držet se určitého doporučeného jídelníčku. Později začne charakter potravin a poměr mezi jinem a jangem v nich sám vnímat a jídelníček si bude moci sestavit podle potřeb svého těla tak, aby byl zdravý. Vyvážená strava by se měla pozitivně odrazit i na jeho mysli a životě. Nejvyváženější potravina: celozrnná  rýže.

Jangové potraviny

Mírně jangový charakter mají některé druhy obilí, jako je pohanka, proso, pšenice. Jangové jsou ryby, sýry, hovězí maso, drůbež. Nejvíce jangové jsou vejce, omáčky a pasty připravené ze sóji (shoyu, tamari, miso) a kořenicí směs gomasio

Jinové potraviny

Mírně jinový charakter má obilí jako oves, ječmen a kukuřice.** ** Jinové je také vepřové maso, luštěniny, kořenová zelenina, dále semena, zelenina, mléko, ořechy, ovoce. Nejvíce jinové jsou cukr, sladké nápoje a potraviny, alkohol, drogy, léky, med.

Makrobiotický jídelníček

  • Při sestavování jídelníčku je třeba pamatovat na to, že extrémní potraviny poškozují, a proto se makrobiotici snaží vyloučit cukr, laktózu, fruktózu a med.
  • Ke slazení používají ječmenný slad, sladkou chuť má po delším žvýkání i obilí.
  • Nedoporučuje se používat ostré koření, uzeniny, ztužené pokrmové tuky, aromatické čaje, kávu, kolu, mátu, aromatické byliny, konzervační, aromatizující a barvicí přípravky.
  • Pokud osoba, která se makrobioticky stravuje, žije v mírném pásmu, měla by se vyhýbat tropickému a subtropickému ovoci a zelenině. To se tká i brambor, rajčat, paprik, lilku, pomerančů a banánů.
  • Nevhodné jsou rovněž konzervované potraviny, výrobky z vymýlané mouky a rafinované produkty. Mléko a mléčné výrobky makrobiotika rovněž nedoporučuje, protože zahleňují a mohou se stát příčinou některých chorob.

Makrobiotický talíř by mělo tvořit:

  • 50-60 % obilnin
  • 5-10 % luštěnin
  • 20-25 % tepelně upravené zeleniny
  • 5-10 % kvašené nebo čerstvé zeleniny
  • 5-10 % zeleninové nebo luštěninové polévky
  • 10 % ostatních potravin

Zásady jak správně jíst

Nezbytná je pravidelnost. Jídlu se má věnovat pozornost, proto bychom při něm neměli dělat nic jiného, ani mluvit ani číst nebo se dívat na televizi. Abychom se mohli na jídlo soustředit je třeba mít k tomu klid.

Je také nezbytné vše správně rozžvýkat, protože trávení začíná již v ústech. Doporučuje se každé sousto žvýkat 50-100krát, v případě choroby 150-200krát.Neměli bychom jíst alespoň dvě až tři hodiny před spaním ani brzy ráno. Mezi jídlem ani po něm by se nemělo pít, aby tekutiny nerozředily žaludeční šťávy a nenarušily tak správné trávení.

Další zásadou je, abychom nepřijímali více energie, než vydáme. Měli bychom se vyhýbat extrémním chutím, příliš slané, sladké, kyselé, hořké nebo ostré. Chuť makrobiotických pokrmů je jemná.

Jak vařit při makrobiotickém stravování

  • Potraviny se připravují především vařením buď ve vodě, nebo v páře. Nejlepší nádoby pro vaření jsou keramické, popř. smaltové, zcela nevhodný je hliník, teflon nebo železo.
  • Nejlepší je příprava na otevřeném ohni, makrobiotici nepoužívají mikrovlnnou troubu ani elektřinu. Při vaření je třeba chránit minerální látky. Používají se potraviny pokud možno organicky vypěstované, které nebyly hnojeny umělými hnojivy a chemicky ošetřeny.
  • Pokud vaříme obilí, je třeba z povrchu vody sbírat pěnu. Nevhodné jsou brambory, které obsahují velké množství vody a jsou silně jinové. Makrobiotika nedoporučuje jíst příliš chleba, týdně je možné dopřát si asi dva plátky kupovaného chleba. Při přípravě luštěnin je třeba pamatovat na to, že se mají namočit přes noc a pak vařit s jemným kořením, například saturejkou.
  • Mléko se nechá nahradit obilným mlékem. Místo mléčných výrobků se v makrobiotickém stravování uplatňují sójové: natto a tempeh, tvaroh, tofu, sójová pasta miso, omáčky tamari a shoyu.
  • Místo masa se používá vegetariánský seitan.

Používání zeleniny v makrobiotice

Princip používat potraviny, které vyrostly v oblasti, kde člověk žije, se týká i zeleniny. Z tohoto důvodu není pro makrobiotiky vhodná subtropická zelenina. Optimální je používat takovou, která odpovídá danému ročnímu období.

Zelenina, která roste na jaře a v létě, má charakter jin a podzimní a zimní charakter jang. Zeleninu je třeba střídat, protože každá má trochu jiný charakter.

Na makrobiotickém talíři by měla být zastoupena jak listová, tak kořenová. Pokud je biologicky vypěstovaná, neloupe se. Důležité je používat vždy celou zeleninu i s natí a kořeny. Vyhazují se jen poškozené a zavadnuté části. Například ředkvičky se použijí syrové nebo se mohou nechat zkvasit, jejich nať se upraví jako špenát, popřípadě se přidá do polévky.

Důležitá je i tepelná úprava zeleniny. V létě se jen spařuje nebo krátce povaří, v zimě se vaří delší dobu. Velmi vhodná je mléčně kvašená zelenina v množství 1-2 lžíce denně.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18661 (novesluzby.cz#20535)


Diskuze a zkušenosti

Jitka | 15.12.2010 12:36
pochvala Dobrý den, ráda bych pochválila zpracování tématu "makrobiotika". Pro začátečníka a toho, kdo se chce dozvědět o této formě stravování, je to dokonalé. Kdo chce jít dál, stejně se musí hodně učit a studovat, ale pro pochopení principu toto naprosto stačí. Děkuji Jitka


Přidat komentář