Listové saláty - účinek na zdraví

Když se řekne listový salát, většina z nás si vybaví zelenou hlávku s křupavými lístky - hlávkový salát. Druhů salátů jsou ale desítky s jemnými chuťovými rozdíly. Poznejte s námi jednotlivé druhy a jejich výživové složky.

Účinky hlávkových salátů na zdraví

Hlávkový salát je oblíbený nejen pro jeho osvěžující chuť, ale také pro účinky na zdraví.

I když listové saláty nemají velkou výživovou hodnotu, to co je činí z hlediska jídelníčku důležitými, je vláknina, která při průchodu zažívacím ústrojím "masíruje" jeho stěny, a tak podporuje jeho činnost. Nahořklé látky výrazně ovlivňují proces trávení.

Jsou důležitým zdrojem vitaminu C, K, vitaminů skupiny B, provitaminu A, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Jejich množství se v jednotlivých druzích liší.

Vliv salátů na zdraví lidského organismu

  • Posilují imunitní systém
  • Zvyšují výkonnost svalů
  • Posilují srdce
  • Zvyšují přísun kyslíku do buněk
  • Zlepšují zužitkování bílkovin
  • Uvolňují zácpu
  • Jsou vhodné při dietách

Druhy listových salátů

  • Kadeřavý salát
  • Hlávkový salát
  • Čekanka
  • Endivie
  • Červená čekanka
  • Dubáček
  • Roketa
  • Rukola
  • Polníček
  • Ledový salát
  • Mangold
  • Římský salát
  • Kadeřavý salát - známý také jako lollo rosso (s červenými listy) a lllo biondo (se zelenými listy) pochází z Itálie. Je příbuzný čekanky, ale nemá nahořklou chuť. Tvoří volnou růžici jednotlivých listů, ne pevnou hlávku. Nejčastěji se jí jako klasický salát se zálivkou. Pro svou dekorativnost a tvarovou zvláštnost nachází často také uplatnění v nejrůznějších kulinářských aranžmá.** **
  • Hlávkový salát - u nás je nejoblíbenější a nejrozšířenější, má mnoho odrůd, které se liší velikostí i tvarem hlávek, barvou a zkadeřením listů, ale i dobou pěstování. Hlávky jsou více či méně uzavřené, s jemnými listy a světle žlutým srdíčkem. Někdy bývá k dostání červeně zbarvený hlávkový salát, který má více karotenu a jeho listy jsou pevnější. Nejvíc cenných látek je v zevních listech. V kuchyni se uplatní se zálivkami a jako obloha jídel.** **
  • Čekanka - salátová čekanka má podobu bílých křupavých puků se světle žlutou špičkou. Její chuť je rafinovaně nahořklá. Je třeba ji uchovávat ve tmě, na světle hořkne. Má močopudné účinky a vysoký obsah draslíku, fosforu, hořčíku, železa a vápníku. Hodí se syrová do míchaných i ovocných salátů. Lze ji také zapékat, vařit či smažit.** **
  • Endivie - je příbuzná čekanky s listy jako salát. Existuje několik druhů s různě zkadeřenými a zbarvenými listy. U nás je málo rozšířená, spíše mezi zahrádkáři, na rozdíl od západní Evropy, kde ji považují za léčivou rostlinu pro posílení jater. Obsahuje hodně draslíku. Používá se do salátů nebo se jí vařená a posypaná strouhaným sýrem.** **
  • Červená čekanka - neboli radicchio pochází z Itálie. Tvoří velmi pevné hlávky velikosti pěsti, lehce fialově červené až růžové křehké listy jsou prorostlé bílými žilkami. Chuť je jemně nahořklá. Červená čekanka je výborná do míchaných salátů, kde efektně vypadá a skvěle chutná.** **
  • Dubáček - tvoří růžici křehkých listů, které sklízíme podle potřeby. Jeho jméno je odvozené od tvaru a barvy listů, které mohou být tmavě zelené nebo hnědočervené. Má velmi lahodnou a jemnou ořechovou chuť. Je to ideální odrůda pro postupnou sklizeň. Používá se do míchaných salátů i samostatně se zálivkami.** **
  • Roketa - stejně jako rukola patří do čeledi brukvovitých. Má drobné lístky, oválnější než rukola a bez vykrajování. Chuť je podobná, ale méně výrazná. Dá se stejně jako rukola snadno vypěstovat, třeba i za oknem v truhlíku. Sklízíme už za měsíc od vysetí. Jí se syrová jako příloha k hlavnímu jídlu, do míchaných salátů či doplní studené večeře.** **
  • Rukola - zelené vykrajované listy, podobné listům pampelišky s pikantní ořechovou příchutí. Povzbuzuje chuť k jídlu, je silně močopudná a známá jako přírodní varianta detoxikace jater. Výborně se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto se často používá při přípravě italských jídel. Skvěle doplní každý salát, překvapivě i ovocné. Můžeme ji také orestovat na oleji a česneku a podávat jako příloha k masu. Často se plete s podobnou rostlinou - roketou.** **
  • Polníček - silně zelená řapíkatá rostlina s drobnými listy s oříškovou příchutí. Má vysoký obsah provitaminu A, nejvyšší obsah vitaminu C z tuzemských salátů (dokonce víc než citrony), hodně železa, provitaminu A, rutin proti křehkosti cév a další minerály. Do jídelníčku ho zařadíme jako salát s různými druhy zálivek, dá se připravit i jako špenát.** **
  • Ledový salát - je vlastně nejmladší odrůdou salátu hlávkového. Pojmenování získal podle lesklého povrchu hlávky, která vypadá, jako kdyby byla zkřehlá mrazem. Listy leží těsně na sobě, vnitřní se proto nemusí mýt. Je velmi oblíbený pro svou křehkost a lahodnou chuť. Je ideální do míchaných salátů.** **
  • Mangold - je blízký příbuzný řepy cukrovky, bulvu ale netvoří. Pěstují se dva různé druhy. Odrůdy listové, jež slouží podobně jako špenát a odrůdy řapíkové, ze kterých se řapíky používají jako chřest. Listy chutnají lehce nasládle, se slabou řepnou příchutí. Nejčastěji se z mangoldu dělá špenát, který zdravější než klasický, a to díky menšímu obsahu kyseliny šťavelové. Můžeme z něj připravit i polévky, nádivky do slaných koláčů a palačinek či krokety.** **
  • Římský salát - od klasického hlávkového salátu se liší hlavně tvarem, podobá se spíš čínskému zelí. Listy jsou vzpřímené, tvoří protáhlou, volnější hlávku, ale drží pohromadě. Může být mohutná, až tříkilová. Barva je od světle po tmavě zelenou až načervenalou. Je oblíbený v Itálii. Má více vlákniny a také hořčin, ale příjemnou chuť.** **

Toto jen malá část z velké rodiny listových salátů, která u nás bývá ke koupi. Na tržnicích například ve Středomoří se můžeme setkat s mnoha dalšími druhy. Zde se žádné jídlo neobejde bez mísy salátu, kterou kromě nálevu doplňují například krevety, sýry, olivy a další ingredience.

Jak správně postupovat při úpravě salátu

  • Vybíráme si vždy jen kvalitní a čerstvé rostliny.
  • Saláty rozdělíme na jednotlivé listy a odstraníme košťál.
  • Listy opatrně omyjeme v míse se studenou vodou, nemačkáme je.
  • Necháme je okapat na sítu nebo použijeme odstředivku na salát.
  • Lístky podle potřeby natrháme na menší kousky, nekrájíme je, protože při styku s železem se ničí vitaminy.
  • Salát doplníme dresinkem až těsně před podáváním, aby nezvadl a neztratil křehkost.

Zálivka na salát

Ideální zálivka na saláty je na bázi oleje a octa, doplněná bylinkami, které zvýrazňují jejich chuť a zlepší stravitelnost syrové zeleniny.

Olej je nejlepší použít olivový, protože obsahuje vitaminy a omega-3 mastné kyseliny, které působí jako prevence kardiovaskulárních chorob a snižují cholesterol. Olej je v zálivce důležitý i proto, že provitamin A je rozpustný v tucích a při jejich absenci ho organismus nevyužije.

Ocet můžeme použít lihový, ovocný, vinný nebo balsamiko, kterému se dává přednost pro jeho sladkou a aromatickou chuť.

Vinaigrette, klasika mezi zálivkami

4 lžíce oleje, 2 lžíce ovocného octa, 1 lžíce ostré hořčice, mořská sůl, mletý pepř, 2 lžíce nasekaných bylinek, a 1 malá cibulka podle chuti. Vše dobře promícháme, aby se ingredience spojily.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18753 (novesluzby.cz#21017)


Přidat komentář