Letní ovoce - jahody, třešně, višně

Jahody, třešně a višně nejsou jen chutné letní ovoce, ale i pomocníci proti nemocem, dokonce Vám umožní shodit přebytečné kilogramy, a své uplatnění najdou také v kosmetice. Dopřávejte si lahodné ovoce klidně denně v různých úpravách.

Jahody

Jahody jsou prvním letním ovocem v našich končinách. Doba jahod netrvá dlouho, proto si jich užijte do sytosti během těch čtyř týdnů, kdy jsou k dostání.

** ** Z historie jahod

O jahodách se říká, že je to královské ovoce. Jejich historie je ale podstatně starší, protože již člověk doby kamenné mlsal plané jahody.** **

První dochované zprávy o jahodách i jejich léčebných účincích najdeme u řeckého lékaře Hippokrata.

Velkoplodé jahody vznikly křížením odrůd dovezených z Ameriky v 17. století díky mlsnému jazýčku krále Slunce Ludvíka XIV., který po svém zahradníkovi chtěl stále větší a chutnější plody.

V dnešní době se pěstuje mnoho set odrůd tohoto ovoce na plantážích po celém světě. O tom, zda je jahoda ovoce nebo květina, se páni botanikové přou. Z jejich pohledu je sladký šťavnatý plod pouze zbytnělá stopka a plodem jsou drobná zrníčka na jeho povrchu.

Léčebné účinky jahod

  • Z 87 % obsahují jahody vodu.** **
  • Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, A, E, vitaminů skupiny B a minerálních látek, hlavně draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a v menším množství takových, které nebývají v běžném ovoci běžné, jako jsou bor, fluor, kobalt a molybden.
  • Charakteristickou chuť a vůni jahodám dodávají organické kyseliny, které ale mohou za alergické reakce některých lidí. Někomu pomůže kopřivce předejít, když spolu s jahodami sní čerstvý mléčný výrobek - jogurt apod.
  • Jahody obsahují také hodně vlákniny, přes nízký počet kalorií jsou schopné zasytit, proto se doporučují jako součást redukčních diet.
  • Vyskytuje se v nich velmi vzácná kyselina ellagová, kterou najdeme pouze u třešní a hroznového vína a která brání karcinogenům změnit zdravé buňky v nádorové.
  • Dále obsahují látku podobnou acylpyrinu - kyselinu metylsalicylovou, proto snižují horečku a zlepšují revmatismus.
  • Jahody pročišťují organismus, pomáhají při chudokrevnosti, při kardiovaskulárních onemocněních, močových a žlučových kamenech, působí protizánětlivě, posilují metabolismus, snižují krevní tlak, odstraňují zácpu.
  • Jahody mají výrazné aromatické vlastnosti, čehož se využívá u celé škály výrobků. Jahodová příchuť je tak známá u žvýkaček, bonbonů, čokolády a sušenek.
  • Díky vysokému obsahu zinku v drobných zrníčkách na povrchu jahod se doporučují jako afrodiziakum.
  • Zinek ovlivňuje sexuální výkonnost u obou pohlaví, protože ovládá množství a sekreci testosteronu, který pomáhá ženám k rychlejšímu vzrušení a dosažení orgasmu a zároveň aktivuje spermie.

Jahody v kosmetice

Jahody se využívají také v kosmetice, jelikož obsahují velké množství manganu, který je prospěšný pro pevnost pokožky a růst vlasů. Dříve se jahody používaly i pro bělení zubů.*** ** ***

Jahodová maska na čištění pleti

 

100 g jahod, sníh z jednoho bílku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci medu. Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní suroviny a necháme 15 minut působit. Maska čistí pleť a ucpané póry.

** **Jahody v kuchyni

Nejsladší jsou menší a tmavě červené plody. Nejvoňavější zase lesní jahody. Možností zpracování je nekonečně mnoho.** **

Čerstvé jahody s cukrem, rozmačkané se smetanou, jogurtem nebo mlékem.

Děti milují jahody se šlehačkou. Skvěle chutnají v nesladkých pokrmech, například v salátu z kuřecího masa.

Jaké by bylo šampaňské bez jahod.

Dá se z nich připravit spousta moučníků - koláče, bublaniny, knedlíky, ovocné poháry a krémy, saláty, zmrzliny, také polévky.

Zavařujeme je na kompoty, džemy a marmelády, děláme z nich víno, mošty a zmrazujeme je.

Jahody myjeme těsně před použitím, stopku odtrhneme až potom. Plody ihned po nákupu sníme nebo zpracujeme, delší skladování nesnesou. Při nákupu vybírejte zralé čerstvé plody, nejlepší je využít možnosti, kterou nabízejí někteří pěstitelé, a natrhat si je přímo na plantáži.** **

Tvarohový dort s jahodami

1/2 balíčku dětských piškotů, 400 g měkkého tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany light, 150 g moučkového cukru, 15 g želatiny, 300 g jahod, 1/2 balíčku ovocného želé na dorty.** **

Želatinu rozpustíme podle návodu na sáčku. Tvaroh ušleháme se smetanou a cukrem a přidáme rozpuštěnou želatinu. Na dno dortové formy naskládáme piškoty, zalijeme je tvarohovou hmotou a dáme do lednice vychladit. Když tvaroh ztuhne, ozdobíme povrch dortu jahodami a přelijeme je dortovým želé připraveným podle návodu na sáčku. Dáme ztuhnout.

Třešně a višně

Na sever od Alp se třešně dostaly s Římany v 2. století n. l.** **

V Čechách se pěstují od 12. století.

Existuje víc jak tisíc odrůd třešní a višní. Nejranější druhy zrají již začátkem června, bývají to většinou plané třešně - ptáčnice, divoce rostoucí na okrajích luk a polí. Rané třešně také nebývají červivé, protože v době jejich zrání se ještě nevyskytuje jejich škůdce - vrtule třešňová. Později nastupují další kvalitnější druhy - sladké srdcovky tmavě červené barvy.

Na počátku prázdnin to jsou chrupky spolu s višněmi, které podle druhu zrají celé léto.

Višně jsou tmavé s navinulou chutí, rozdělujeme je na kyselky a amarelky.

Léčebné účinky třešní a višní

  • Třešně i višně obsahují z 80 % vodu, dále ovocné cukry, vitaminy C, B2,A a minerály, z nichž nejdůležitější je hořčík, železo, draslík, křemík a jod.** **
  • Vyšší množství těchto látek najdeme v tmavých třešních.
  • V lidovém léčitelství jsou zejména třešně používány pro své pročišťující schopnosti, podporují chuť k jídlu, vyměšování žaludečních šťáv a moči, jsou důležitými čisticími prostředky pro ledviny a játra.
  • Mají příznivý vliv na bolest páteře a na problémy se štítnou žlázou.
  • Chrání tělo proti různým zánětům.
  • Dietologové je doporučují při redukčních dietách.
  • Višně ocení každý, kdo trpí zácpou.
  • Nemocní dnou by si měli denně dopřát čtvrt kila čerstvých nebo zavařených třešní, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi.
  • V třešních i višních se vyskytují látky podobné barvivům - antokyany, které podle posledních výzkumů pomáhají proti oběma typům cukrovky. Antokyany mají i další blahodárné účinky - chrání srdce a cévy před poškozením, působí proti rakovinnému bujení, posilují imunitu.

Třešně a višně i v kosmetice

Použijte čerstvou třešňovou šťávu jako prostředek proti vráskám na obličeji. Vmasírujte ji jemně do pokožky a nechte zaschnout.

** ** Třešně a višně v kuchyni

Při nákupu vybíráme šťavnaté plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Rychle se kazí, proto je co nejdříve sníme nebo jinak zpracujeme. ** **

Pokud je potřebujeme skladovat, pak na tmavém a chladném místě a jen krátce. Při jejich kontaktu s vodou dochází k rychlému kvašení, což způsobuje nepříjemné zažívací problémy, jestliže se na ně napijeme.

Z obou druhů ovoce se dají připravit koláče, bublaniny, různé moučníky, ovocné poháry a sladké knedlíky. Uplatnění najdou jako součást zmrzlin.

Třešně se používají jak na výrobu nealkoholických nápojů (např. Cherry Cola, džusy apod.), tak alkoholických (třešňovice atd.).

Z višní vznikají vyhledávané likéry, destiláty, z odrůdy marasky rostoucí v Dalmácii se dělá známé maraskino.

Velmi oblíbené je kompotování, protože si tak ovoce uchováme na zimu, a dále džemy, výborný je višňový.** **

Recept - višňový džem

1kg višní, 1kg cukru, šťáva z 2 citronů.** **

Višně odpeckujeme, smícháme s cukrem a necháme 24 hodin přikryté v chladu odpočinout. Pak přidáme citronovou šťávu a směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 4 minuty, stále mícháme. Plníme do vymytých a horkou vodou vypláchnutých skleniček. Ihned uzavřeme víčkem, nejlépe šroubovacím, obrátíme a postavíme na víčko. Poznáme tak, zda džem neuniká. Když džem vychladne, skleničky obrátíme a uložíme do temna a chladna.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18730 (novesluzby.cz#20839)


Přidat komentář