Kocovina - informace, rady, tipy

Bolest hlavy, sucho v krku, žízeň...takové nepříjemné příznaky po prohýřené noci zažil už asi každý z nás. V následujícím článku nabízíme některé rady a tipy, jak kocovině předcházet a jak následné projevy zmírnit.

Když se řekne kocovina...

Jako „kocovina“ se původně označovala výtržnost a vyvinula se ze slova kočičina. Výraz kocovina, tak jak jej chápeme dnes, se rozšířil asi ve 2. polovině 19. století.

Kocovina představuje soubor negativních příznaků, které vznikají v důsledku požití většího množství alkoholu. Příznaky mohou být žízeň, bolest hlavy, nevolnost, třes, pocit slabosti, člověk může být apatický, nebo naopak podrážděný, citlivý na světlo a hluk apod.

Na kocovině se podílí dehydratace organismu a účinky acetaldehydu. Úplná kocovina nastává až po vyprchání euforie či utlumení v důsledku alkoholu.

Co je to acetaldehyd?

Jeho chemická značka je CH3CHO. Vzniká v důsledku odpovědi jater a sliznice žaludku na etanol. Etanol je obsažen v alkoholu a je zodpovědný za příjemné pocity. Acetaldehyd má 30 krát větší toxicitu než zmíněný etanol. Acetaldehyd má neblahé účinky na mozek, svaly, játra, trávicí systém. Naše tělo proti němu bojuje enzymy, které ho rozkládají.

Játra si poradí asi s 99 procenty acetaldehydu, zbylé množství putuje do oběhu krve a výsledkem je kocovina. Játra jsou schopna odbourat přibližně 7- 10 gramů etanolu v průběhu jedné hodiny. Játra tedy mají co dělat, aby přes noc stihly odbourat litr vína.

Acetaldehydu však můžeme připsat i užitečnou vlastnost- kocovina odrazuje lidi od konzumace alkoholu, takže brání závislosti. Některým lidem to ale přesto nepomůže.

Přirozené množství acetaldehydu

V našem těle je určité normální množství acetaldehydu. Jeho „výrobcem“ jsou bakterie ve slinách, najdeme ho v kávě, ovoci, sýrech, jogurtech, chlebu, nakládané zelenině apod. Organismus dokáže toto malé množství zpracovat, avšak při zvýšeném množství (konzumaci alkoholu) už nastává problém v podobě kocoviny.

Zajímavost

Existují lidé, kteří mají odlišnosti v genetice a jejich organismus pak nedokáže odbourávat tolik acetaldehydu, jako je tomu u ostatních. Týká se to zejména Číňanů. Majitel takové genetické výbavy je ale na druhou stranu dobře chráněn před alkoholismem.

Kocovina výrazně ovlivňuje náš mozek

Z přehnané konzumace alkoholu se jen tak nevyspíme. Následkem je nesoustředěnost, zpomalenost reakcí, poruchy funkcí mozku aj., přičemž nezáleží na tom, jaký druh alkoholu pijeme- roli zde hraje to, že se jedná o alkohol. Náš mozek je značně utlumen, a to trvá ještě i v době, kdy už nemáme alkohol ani v krvi. To s sebou přináší i mnohá další rizika, například co se týká řízení auta. Lidé totiž nedokáží tak obezřetně řídit auto, i když si myslí, že ano. Po bujarém večírku bychom měli zkrátka patřičně dlouho počkat, než se vrhneme do nějaké aktivity, která vyžaduje dobrou kondici.

Nejlepší je kocovině předcházet

Úplně zaručeným způsobem, jak se kocovině vyhnout, je vůbec nepít, to je samozřejmé. Pokud tuto variantu vyloučíte, můžete se inspirovat dalšími tipy…

  • Pokud plánujete pití alkoholu, je důležité být ve formě. Alkoholu bychom se měli vyhnout, pokud jsme nemocní, po nemoci, v případě, že jsme výrazně zhubli, nebo bereme antibiotika.

  • Nadopujte se vitaminy a minerály. Jezte vitaminy, pijte vody bohaté na minerály, vyzkoušejte tablety aktivního uhlí.

  • Před plánovanou akcí si udělejte zásoby všeho, co hodláte na léčbu kocoviny použít.

  • Alkohol vzájemně nemíchejte, raději zůstaňte jen u jednoho druhu. Mezitím popíjejte nealko nápoje a stále zajídejte. Při konzumaci alkoholu bychom měli být i aktivní- bavit se, tančit, hrát nejrůznější soutěže apod.

  • Pamatujte, že** teplý alkohol** (například svařené víno) vám stoupne do hlavy rychleji, než jeho studená varianta (víno). Stejně tak působí nápoje, které obsahují kysličník uhličitý.

  • Během konzumace alkoholických nápojů bychom měli omezit kouření cigaret. Vůbec nejhorší je, když si při pití alkoholu zapálí nekuřák.

Tipy jak zahnat kocovinu

Párty byla skvělá, ale trochu jste to s pitím přehnali? Žaludek máte jako na vodě, hlavu jako „střep“, potřebujete klid a ticho? Zde je pár tipů, jak vyzrát na kocovinu…

  • Základ je voda. Ta je totiž pro tělo, trpící kocovinou, velmi důležitá. Nejlepší je studená voda. Doporučují se také bylinkové čaje, ovocné čaje, mátový, heřmánkový, nebo meduňkový čaj.

  • Vsaďte na zázvorový kořen. Zázvor má tlumící účinky. Poradí si s bolestí a uklidňuje střeva. Někomu může vadit jeho silné aroma a chuť- v tom případě jsou alternativou zázvorové výtažky, které lze pořídit například v lékárně.

  • Starý dobrý vývar. Alkohol dráždí žaludek a například takové bílé víno vyvolává pálení žáhy. První pomocí je vývar, rýže, či bílý chléb, které vám navíc dodají také energii.

  • Dopřejte si sladkosti. Spalování alkoholu pomůže konzumace potravin, které obsahují hodně fruktózy. Stačí třeba čaj s medem, nebo sladké pečivo! Doporučuje se také banán- zdroj vitaminu E.

  • Pročistěte si hlavu! Pokud to zvládnete, běžte se provětrat na vzduch. Procházka vám rozhodně prospěje, stejně jako sprcha (čím studenější, tím lépe).

  • Toast se slaninou? Ano! Britští vědci tvrdí, že na kocovinu pomáhá topinka se slaninou. Obsažené pečivo a tučné maso zásobí organismus potřebnými aminokyselinami a alkohol se snáze odbourá.

  • Důležité je pozitivní myšlení. Vliv na to, jak se cítíme, má i naše myšlení. Velkou roli hrají případné výčitky svědomí. Pokud si řekneme: „Dobře mi tak, neměl(a) jsem včera tak pít“, rozhodně nám to neprospěje. Zkusme raději: „Sice jsem to asi přehnal(a), ale všichni jsme se skvěle bavili.“ Dopad na psychiku nebude tak ničivý a budeme se cítit lépe!

  • Zůstaňte v posteli o něco déle. Kocoviny se nezbavíme bez potřebného množství spánku. Spánek dodá energii, ale na druhou stranu se nic nemá přehánět. Doporučuje se nezůstat v posteli déle než 10 hodin, v opačném případě bychom totiž mohli být ještě více unavení.

Rady typu: „Čím ses zkazil, to ti také pomůže.“

Tak podobné rady můžeme slýchávat od nenapravitelných pijanů. Pověstné „vyprošťováky“ nám více přitíží, než pomůžou. Přinesou zbytečnou zátěž pro už tak vyčerpaný organismus. Rovněž by se neměly pít kofeinové nápoje, které upevňují dehydrataci těla.

Recept na česnekovou polévku- dobrá na kocovinu

Budeme potřebovat litr vody, masox, sůl, pepř, majoránku, česnek, lžíci másla, pórek, sýr (tavený).

Postup: Prolisovaný česnek osmažíme na másle, pórek pokrájíme na kolečka a přidáme na pánev, necháme chvíli osmahnout a dolijeme vodu. Následně přidáme masox a chvíli vaříme. Sýr nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Přisypeme podle chuti sůl, pepř, majoránku. Konzumujeme třeba tradičně s opečenými kostkami chleba.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18724 (novesluzby.cz#20791)


Přidat komentář