Kiwi - zelená zásobárna vitamínů

Sezóna čerstvých plodů kiwi začíná v květnu. Dopřejte si denně alespoň jeden plod kiwi. Upevníte Vaše zdraví, příznivě ovlivníte trávení, zamezíte únavě, posílíte imunitu a mnoho dalšího. Vydejte se s námi za tajemstvím ukryté v kiwi.

Historie ovoce kiwi

Kiwi je původem z Číny. V polovině 20. století se přes Japonsko rozšířilo na Nový Zéland a následně se začalo pěstovat a konzumovat po celé Evropě. Farmářsky se začalo kiwi pěstovat okolo roku 1940 a za dalších 30 let už rostly na 1200 hektarech. Brzy se začalo i s vývozem, který začátkem 80. let činil kolem 8000 tun ročně.

Kiwi dostalo své zvláštní jméno podle ptáka kivi, který žije právě na Novém Zélandu. Kiwi se k nám dováží z Itálie, dále se pěstuje v Japonsku, Francii, Americe, Chile.

Představení kiwi

Jedná se o teplomilnou subtropickou, bujně rostoucí popínavou rostlinu. Rostlina snese i mráz do -9°C. Kiwi vyžaduje dostatek světla, nesnáší sluneční úpal. Nejlépe se rostlině daří ve skleníku, kde se vysazuje podobně jako vinná réva. Další názvy kiwi: Čínský angrešt, angrešt Číňana (původní název), Zespri, opičí broskve, čnělkovec.

Tipy pro nákup kiwi

Kiwi seženete běžně v prodejnách, po celý rok. Plody se sklízejí před úplným dozráním, tvrdé. Pokud se nespotřebují ihned po sklizni, skladují se v chladírnách při teplotě 0,5 až 1°C a při 90% vlhkosti vzduchu. Při nákupu vybírejte tvrdší plody. Při pokojové teplotě kiwi rychle dojde a bude mnohem sladší, než kdybyste plod zkonzumovali hned. Pokud zakoupíte hodně tvrdé plody, vydrží Vám při nízké teplotě i dva měsíce. Kiwi doporučujeme skladovat v PE sáčcích a nechat je dozrávat pod vlivem etylénu, uvolňovaného z vloženého zralého jablka. Před spotřebou se chlupatá slupka kiwi stáhne. Dužina chuťově leží mezi melounem a angreštem.

Výživové složky kiwi

  • Kiwi je velkou zásobárnou vitamínu C. V jednom své gramu, kiwi obsahuje kolem 1 miligramu vitamínu C. Jeden plod kiwi pokryje běžnou denní dávku vitaminu C, pro dospělého člověka. Přezráním však obsah vitamínu C ztrácejí.
  • Kiwi obsahuje dále vitamín E, B1, B2, karoten.
  • Dále kiwi obsahuje minerální látky (hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor), bílkoviny.
  • 100 g kiwi obsahuje 2,7g vlákniny, 6,75g cukru.

Vliv kiwi na štíhlou linii

S konzumací kiwi se nemusíte omezovat. Jeden plod obsahuje kolem 256 kJ. Obsah tuku je vskutku zanedbatelný, 100 g kiwi obsahuje pouze 0,6 gramu tuku. Kiwi se tak řadí mezi velmi vhodné ovoce, které je součástí nejrůznějších redukčních diet.

Účinky kiwi na lidský organismus

Kiwi:

  • posiluje imunitu,
  • podporuje činnost srdce,
  • podporuje látkovou výměnu,
  • zvyšuje soustředění,
  • podporuje růst kostí,
  • vyrovnává krevní tlak,
  • stimuluje svalstvo,
  • pomáhá překonat stres,
  • zlepšuje vidění,
  • má tonizující účinky,
  • má stimulační účinky,
  • má příznivý vliv na trávení.
  • výborné při únavě,
  • léčivé při paradontóze,
  • účinné při astmatu,
  • účinné při plicní tuberkulóze,
  • zpevňuje cévy a vaziva,
  • pravidelná konzumace kiwi působí jako prevence proti rakovině.

Pro koho není kiwi vhodné

Kiwi obsahuje některé bílkoviny, které mohou na slabší jedince působit jako alergeny.

Využití kiwi v kosmetickém průmyslu

Kiwi se využívá na léčivé masti, které jsou vhodné na jizvičky, uzliny, bouličky různého původu, vyrážku apod.

Kiwi se dále přidává do šampónů na vlasy. Ovocné kyseliny obsažené v kiwi posilují přirozenou strukturu vlasu, zacelují jeho povrch. Vlasy jsou pružné, lesklé a jemné na dotyk.

Kiwi vyhlazuje, osvěžuje, dodává pružnost a dokáže odstranit barevné nerovnosti kůže. Kiwi umí regulovat produkci enzymu, který určuje zbarvení pokožky. Kiwi se používá i k odstranění tzv. stařeckých skrvn, tj. pigmentových skvrn.

Využití kiwi v kuchyni

Kiwi můžete konzumovat čerstvé i tepelně upravené. Dokonce i slupka kiwi je jedlá. Kiwi lze i sušit.

Kiwi je výborné do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, do jogurtu, jako náplň do palačinek, k vařené rýži apod. Velmi měkká kiwi můžete využít pro sladkou marmeládu.

Recepty s kiwi

  • Exotický ovocný salát

    4 kiwi, 4 mandarinky, 1 malý ananas. Veškeré ovoce oloupejte a nakrájejte, promíchejte. Rozdělte do misek a zalijte želatinou, smíchanou s jablečným moštem, nechte ztuhnout. Před podáváním můžete ozdobit pohár kopečkem šlehačky a drobně nakrájenými mandlemi nebo ořechy.

  • Osvěžující kiwi koktejl s mátou

    750 g kiwi, dvě hrsti lístků čerstvé máty, šťáva z jednoho citronu, ledová tříšť, cukr. Lístky máty rozmixujte v litru vody a přeceďte. Kiwi oloupejte a dejte do odšťavňovače. Do šťávy dejte rozmixované lístky máty, doplňte ledovou tříští, popřípadě dolijte vodou. Ihned podávejte.

  • Letní kiwi koláč s tvarohem

    4 kiwi, 3 tvarohy, 250 g hladké mouky, 120 g másla, 80 g cukru, 1 vejce, vanilkový prášek, lžička prášku do pečiva, citrónová kůra. Smíchejte máslo, vanilkový cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva, citrónovou kůru a vypracujte těsto, které dejte na chvíli do lednice. Připravte si tvarohovou náplň z tvarohů, cukrem, vanilkovým cukrem a šťávou z půlky citrónu. Kiwi nakrájejte na plátky. Připravte si drobenku ze 4 lžic hrubé mouky, 4 lžic cukru, 2 lžic másla a špetky skořice. Odpočinuté těsto vyválejte a vložte do koláčové formy. Rozetřete tvarohový krém, poklaďte povrch kiwi a posypte drobenkou. Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut.

  • Nadýchaný piškotový moučník s kiwi

    500 g kiwi, 4 vejce, 200 g moučkového cukru, vanilkový cukr, vanilkový pudink v prášku, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 250 ml sladké smetany, 200 ml zakysané smetany, 0,5 l vody, 6 lžic oleje, citrónový Tang v sáčku. Žloutky utřete s moučkovým cukrem do pěny, přidejte 6 lžic velmi vřelé vody, 6 lžic oleje, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše promíchejte. Nakonec vmíchejte do směsi tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě cca 30 minut. Na vychladlý piškot poklaďte na kolečka nakrájené kiwi. Připravte si krém ze sladké smetany, vyšlehané dotuha, přidejte zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Krém navrstvěte na kiwi a dejte moučník do chladu na cca 2 hodiny. Na závěr zalijte moučník vanilkovou polevou, připravenou ze svařené vody, cukru, pudinku a sáčku citrónového Tangu.

  • Marmeláda z kiwi

    800 g kiwi, 700 g želírovacího cukru, 100 g rozinek, šťáva z citronu, šťáva z pomeranče. Oloupané, nakrájené kiwi promíchejte s cukrem a šťávou z pomeranče a citronu. Nechte směs s kiwi odpočinout čtyři hodiny. Přiveďte k varu a jednu minutu povařte, přidejte rozinky. Horké nalijte do skleniček a dobře uzavřete.

  • Rolky se šunkou a kiwi

    1 kiwi, 150 g plátkové šunky, 100 g plátkového sýra, 100 g lučiny, 100 g taveného sýra, mletý pepř, sůl. Kiwi oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do lučiny, osolte a opepřete. Na každý plátek šunky dejte plátek sýra, krém a zabalte do ruličky. Dejte do chladničky ztuhnout. Můžete je podávat v celku nebo nakrájené.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18651 (novesluzby.cz#20512)


Diskuze a zkušenosti

Zdenda | 01.01.2014 19:20
Re: Kiwi - zelená zásobárna vitamínů jůů :) To jsem ani nevěděl :D


Přidat komentář