Hnědá rýže - zdravější než bílá rýže

Je hnědá rýže zdravější než ta bílá? Jaké minerální látky hnědá rýže obsahuje? A jak vlastně hnědá rýže vzniká? V následujícím článku se dozvíte odpovědi na tyto a mnohé další otázky týkající se hnědé rýže a jejích účinků na lidský organizmus.

Nedávná studie zabývající se hnědou rýží přišla se zajímavými výsledky. Výzkumníci zjistili, že hnědá rýže přispívá k lepšímu zdraví srdce, snižuje riziko onemocnění srdce a vysokého krevního tlaku. Všechny látky za to zodpovědné se nachází v hnědé vrstvě zrnka rýže – jde o vrstvu, která je odstraněna v průběhu výroby bílé rýže. Tato studie je jen dalším důvodem k tomu, proč jíst celozrnné potraviny. Mimo to, hnědá rýže bývá také spojována se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny a obsahuje více bílkovin a větší množství vlákniny, než bílá rýže, takže Vás i více zasytí.

Rýže patří mezi nejdůležitější potraviny na světě

Všechny odrůdy rýže jsou k dispozici během celého roku a dodávají až polovinu denního příjmu kalorií u poloviny světové populace. Po uvaření má tužší konzistenci než bílá rýže a chutná po oříšcích. Vaří se přibližně 30 – 45 minut.

Historie rýže

Teprve nedávné archeologické objevy zjistily primitivní osiva rýže spolu se starověkými zemědělskými nástroji z doby vzdálené 9 000 let. Po většinu své dlouhé historie byla rýže pěstována především v Asii. Arabové ji potom představili Starověkému Řecku, odkud ji Alexandr Veliký přivezl do Indie a postupně se rozšířila i do Španělska, Francie a v 17. století byla přivezena do Jižní Ameriky během španělské kolonizace. Většina světových zásob rýže je i dnes pěstována v Asii, kde také hraje velmi důležitou roli v asijské kultuře. Mezi největší vývozce rýže potom patří Thajsko, Vietnam a Čína.

Hnědá rýže versus bílá rýže – zpracování rýže

Nejdříve se zrno zbavuje klasu pomocí mlácení. Zrno se poté loupe, v této fázi se zrno zbaví 2 nestravitelných vrstev slupky. Tímto způsobem se získá celozrnná rýže. Poté se rýže bělí, při tomto procesu se obrousí další dvě vrstvy slupky i malá část klíčku. Právě tímto bělením se rýže ochudí o cenné živiny. Takto se získává polorafinovaná rýže. Poté následuje 2. bělení a obrušování slupek a získává se rafinovaná rýže 3.stupně. Při 3. bělení se rýže zbaví další vrstvy slupky a výsledkem je rafinovaná rýže 2. stupně. Při následném 4. bělení se potom zrno zbaví i klíčku. Poté dochází ještě k dalším úpravám zrna jako je leštění či olejování a výsledkem je bílá rýže.

Hnědá rýže, nikoli bílá jako jedna z nejzdravějších potravin

Rozdíl mezi hnědou a bílou rýží, jak je naznačeno výše, není jen v barvě. Celozrnná, neboli hnědá rýže má několik vrstev. Při výrobě hnědé rýže je odstraněna pouze vnější vrstva a tím je její výživová hodnota nejméně znehodnocena. Hnědá rýže je tak vynikajícím zdrojem manganu a dále minerálů jako je selen a hořčík. Jeden šálek hnědé rýže obsahuje 88 % denního přijmu manganu. Tento stopový minerální prvek pomáhá vyrábět energii z bílkovin a sacharidů a také se zapojuje do syntézy mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci nervového systému.

Hnědá rýže je bohatá na vlákninu a selen

Hnědá rýže obsahuje jak velké množství vlákniny, tak selen. Obě látky napomáhají ke snížení pravděpodobnosti onemocnění rakovinou. Šálek hnědé rýže obsahuje 14% denního příjmu vlákniny a 27, 3% selenu. Selen je dále základním prvkem při metabolismu hormonů štítné žlázy, působí také jako antioxidant a je také důležitou složku imunitního systému.

Kardiovaskulární systém

Jíst porci celozrnných potravin, mezi než patří právě hnědá rýže, nejméně 6 krát týdně je výhodné pro ty, kteří trpí jak vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, tak dalšími kardiovaskulárními chorobami. Olej obsažený v hnědé rýži také snižuje množství cholesterolu v krvi.

Hnědá rýže obsahuje hořčík

Hnědá rýže spolu s dalšími celozrnnými potravinami je bohatým zdrojem hořčíku. Hořčík, spolu s dalšími živinami obsaženými v hnědé rýži je užitečný pro snížení závažnosti astmatu a snížení frekvencí migrény. Hořčík totiž pomáhá vyrovnávat nervový a svalový tonus, protože vyvažuje účinky vápníku. Tím, že blokuje vstupu vápníku do nervů a svalů, udržuje je uvolněné. Pokud naše strava neobsahuje dostatečné množství hořčíku, vápník prostoupí do nervových a svalových buněk a způsobí jejich nadměrné kontrakce. Nedostatek hořčíku tedy způsobuje vysoký krevní tlak, svalové křeče, křeče dýchacích cest a migrénu. Hořčík je dále nezbytný pro zdravé kosti.

Vláknina obsažená v hnědé rýži

Hrnek hnědé rýže obsahuje 14% z doporučeného denního příjmu vlákniny. Nejen, že vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím předchází arteroskleróze, ale také udržuje stálou hladinu cukru v krvi, což je výhodné pro diabetiky. Jak je zmíněno výše, vláknina v hnědé rýži také snižuje pravděpodobnost onemocněním rakovinou tlustého střeva. Vláknina na sebe totiž váže rakovinu způsobující chemikálie a navíc pomáhá snižovat zácpu a tím dopomáhá k čištění střev.

Žlučové kameny

Konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny také může pomoci vyhnout se žlučovým kamenům. Vláknina totiž snižuje sekreci žlučových kyselin.

Další výhody hnědé rýže

Rýže neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Je tedy vhodná i jako strava při zažívacích problémech. Hrnek uvařené rýže má jen 150 kalorií, přesto díky obsahu vlákniny zasytí. Díky obsahu vitamínů a minerálů je ideální potravinou pro podporu zdravých vlasů, nehtů a kůže. Dále podporuje vylučování zplodin metabolismu přes ledviny. Škrob obsažený v rýži tělo tráví pomalu, čímž se postupně uvolňuje do krve glukóza, což pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi u diabetiků.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18607 (novesluzby.cz#20362)


Přidat komentář