Hlíva ústřičná - prevence rakoviny

Hlívu ústřičnou zná dnes skoro každý. Vedle výtečné chuti má navíc i četné, významné léčivé vlastnosti a její konzumací si výrazně posílíte Vaše zdraví. Hlíva má nezanedbatelné místo v tradiční čínské a japonské medicíně.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Klobouky hlívy ústřičné svou barvou i tvarem připomínají větší ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování. Zbarvení je závislé na podmínkách růstu, vzdušné vlhkosti apod. Klobouky rostou nad sebou v trsech, řadách nebo vrstvách. Trsy plodnic mohou dosahovat hmotnosti i několika kilogramů.

Na těchto houbách si nejen pochutnáte, ale jejich pravidelnou konzumací posílíte i své zdraví. Můžete si také zakoupit několik druhů doplňků stravy připravených z hlívy ústřičné obsahující léčivé látky, zejména zmíněné glukany. Výrobek z hlívy ústřičné ve formě kapslí je 100 % přírodní produkt bez příměsí a je zároveň dostupný maminkám s malými dětmi i starým lidem. Při konkrétních potížích, ale i v případě preventivního užívání hlívy, je optimální ji užívat po dobu alespoň tří měsíců, při dávkování dvou kapslí denně.

Výživové složky hlívy ústřičné

  • 50% uhlovodanů
  • 25% bílkovin
  • 6-10 % minerálních látek
  • 1-2 % tuku
  • beta-1,3D- glukan (glukany zvyšují odolnost organismu, posilují imunitní systém a zachycují volné radikály)
  • terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou
  • vitaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, D, K, riboflavin, thiamin, niacin
  • stopové prvky (železo, jód, selen, draslík, bor, zinek, sodík, měď, chrom)
  • kyselinu folovou
  • spektrum esenciálních aminokyseliny
  • 18 mastných kyselin
  • proteiny, enzymy, steroly
  • nejrůznější cukry od monosacharidů až po polysacharidy rozpustné a nerozpustné ve vodě (nerozpustné - chitin a chitosan)
  • vláknina (pomáhá odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky)

Léčivé účinky hlívy ústřičné

  • Zvyšuje fyzickou kondici
  • Zvyšuje regeneračních schopnost buněk
  • Zvyšuje imunitu
  • Čistí střeva
  • Léčí kloubová onemocnění
  • Odstraňuje bradavice virového původu
  • Léčí ekzém
  • Pomáhá při léčení rakoviny, infarktu, mozkových příhod, chemoterapii
  • Potlačuje tvorbu hemoroidů
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, díky obsahu polysacharidickému beta 1,3D - glukanu
  • Snižuje hladinu cukru v krvi, obnovuje funkčnost buněk slinivky
  • Upravuje krevní tlak
  • Zpomaluje proces stárnutí
  • Zmírňuje únavu
  • Zlepšuje metabolismus
  • Zvyšuje odolnost proti infekcím
  • Zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň
  • Eliminuje stárnutí šlach a končetin
  • Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků.

Výskyt hlívy ústřičné

Roste od konce léta až do zimy, při mírné zimě často na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Hlíva ústřičná roste po celém světě, v mírném pásmu i subtropických lesích.

Způsoby pěstování hlívy ústřičné

Hlíva se pěstuje jak průmyslově, tak i v domácích podmínkách (na dřevě, na pařezech nebo na slámě).  

  • **Pěstování na dřevě**

    Pro tento způsob volíme čerstvé dřevo listnatých stromů (dub, buk, habr, olše, lípa, topol, bříza, ale také pařezy ovocných stromů) kácené v době vegetačního klidu. Dřevo jehličnatých stromů je nevhodné pro obsah pryskyřic.

    Dbáme na to, aby období mezi kácením a očkováním podhoubí nebylo příliš dlouhé a dřevo příliš nevyschlo.  Proto nejdéle do měsíce po kácení očkujeme nařezané špalky 25-40 cm dlouhé, o průměru 20-30 cm. Z boku navrtáme otvory o průměru 9 mm a do nich vkládáme sadbu houby na kolíčkách. Existuje ještě možnost očkování dřeva sadbou na pilinách, kterou vtlačujeme do vyvrtaných otvorů nebo na příčné řezné plochy špalků, takže mycelium v tom případě vrůstá do dřeva z obou konců špalků.

    K dispozici máme dnes pestrý výběr druhů hlív. Hlíva ústřičná plodí pozdě na podzim, hlíva plicní vytváří plodnice koncem léta a žlutá hlíva miskovitá plodí od léta do podzimu.

    Zaočkované špalky umístíme ve vlhké místnosti, případně je zabalíme do fólie, která chrání vlhké dřevo před vyschnutím. Koncem léta pozorujeme, že dřevo je obrostlé bílým myceliem. Tehdy jednotlivé špalky sázíme do půdy. Vybereme vlhké zastíněné místo na zahradě a špalky postavíme jednou třetinou do vyhloubené jamky. Zasypeme je zeminou, aby dřevo mělo kontakt s okolní půdou. Pro vytvoření plodnic je třeba špalky udržovat v trvalé vlhkosti. Na špalcích měkkého dřeva (bříza, topol, lípa) se plodnice objevují ještě v roce očkování, v případě tvrdého dřeva až v roce následujícím.

    Hlívu ústřičnou sklízíme pozdě na podzim a brzy na jaře. U teplomilných hlív plodí kultura po celé vegetační období, pokud má k dispozici dostatek vláhy. Špalky měkkého dřeva plodí po dobu 2-3 let a na tvrdém dřevě lze plodnice hlívy sklízet až 5 let. Výnos hub za celou dobu sklizně činí 40-50 % celkové hmotnosti dřeva.

  • **Pěstování hlívy na pařezech**

    Houby můžeme využít i k biologické likvidaci pařezů zmíněných listnatých stromů. Podmínkou je, že se jedná o čerstvě pokácené stromy, které nebyly napadeny jinými druhy dřevokazných hub například václavkou. Očkujeme v předjaří a zjara. Postupujeme tak, že z čelní strany pařezu navrtáme dle jeho velikosti 10-20 otvorů a ty zaplníme sadbou. Osázený pařez zakryjeme papírem a ten kryjeme mikrotenovou fólií. Pařez pak zasypeme zeminou, aby dřevo nevyschlo. Na podzim můžeme podhoubím prorostlý pařez odhalit a očekávat první sklizeň hub.

  • **Pěstování hlívy na slámě**

    Důležitým předpokladem úspěchu je kvalitní, v suchu skladovaná řezaná pšeničná nebo žitná sláma. Tou naplníme čistý polyetylenový pytel, který zalijeme vodou o teplotě 90-100 °C. Druhý den odstřihneme rohy pytle a po několika hodinách, kdy přebytečná voda z pytle odtekla, celý obsah pytle promícháme s 4-5 % zrnité sadby hlívy. Pytel s 10 proříznutými otvory po obvodu necháme prorůst v teplotě 20-25 °C. Po 14-21 dnech pozorujeme po celém obvodu pytle bílé mycelium. Tehdy snížíme teplotu na 16-18 °C, substrát umístíme v osvětleném prostoru (alespoň po dobu 12 hodin) a během dalších 14 dnů se všude tam, kde je proříznutá folie, objeví plodnice. Z jednoho pytle sklízíme houby 4-6 týdnů.

Použití hlívy ústřičné v kuchyni

  • Do hotových jídel (polévek, omáček, pod maso, do salátů, karbanátků, zapékání, s vejci a podobně)
  • Nakládání
  • Sušení
  • Konzervování v různých nálevech v kombinacích se zeleninou

Recepty z hlívy ústřičné pro inspiraci

  • **Hlíva jako vídeňský řízek**

    400g hlívy ústřičné, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 3 polévkové lžíce strouhanky, 2 vejce, olej na smažení a koření HOUBY  VEGI. Postup: použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.

  • **Hlíva ústřičná na italský způsob**

    400 g hlívy ústřičné- celou i včetně nožek, 150 g anglické slaniny, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 100 g libové šunky, 2 rajčata, cibule a česnek dle chuti, polohrubá mouka, pepř, majoránka, sůl. Postup:** ** do hrnce dáme nakrájenou cibulku a přidáme nakrájenou anglickou slaninu a osmahneme. Po té přidáme nakrájenou hlívu, krátce osmahneme, přidáme protlak, promícháme a dusíme pod pokličkou. Podléváme vodou. Až je hlíva měkká přidáme čerstvá nakrájená, oloupaná rajčata. Nakonec zaprášíme moukou a okořeníme dle chuti. Můžeme podávat s těstovinami.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18670 (novesluzby.cz#20562)


Přidat komentář