Goji (kustovnice čínská) - vliv na zdraví

Plody kustovnice čínské jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů, dále obsahují 21 stopových prvků, 18 aminokyselin a řadu vitamínů. Dopřejte si tyto jedinečné plody vynikající sladkokyselé chuti pro podporu Vaší dlouhověkosti, vitality a imunity.

Co víme o plodu zvaném Goji?

Goji – zázračný ovocný plod z Himalájí. Goji roste na středně velkých keřích. Plodí malé, červené bobule o velikosti cca 2,5 cm. Plody Goji - Lycium barbarum L. - patří do čeledi rostlin lilkovitých. V Číně existuje pouze 10 odrůd goji. Patří mezi ně sedm druhů, tři odrůdy a 35 plemenných kultur, nacházející se v celé severní Číně. Lycium barbarum L. je nejvýznamnější pro své léčivé vlastnosti a lékařské výzkumy ho mohou doporučit. Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody.

Jaké látky obsahuje Goji, kustovnice čínská?

Z hlediska obsahu vitamínů, nutričních látek patří Goji mezi nejhodnotnější ovoce na naší planetě.

  • Rostlinné bílkoviny – kustovnice čínská se může pochlubit všemi osmi esenciálními aminokyselinami, které si naše tělo nedokáže vyrobit. Proto jsou nezbytné pro život a nazýváme je esenciální. Pokud by v naší potravě chyběla jen jedna z nich, povede to postupem času k nemoci a smrti. Tyto esenciální aminokyseliny, spolu s 11 ti dalšími, které z nich tělo vyrábí, tvoří vzájemnými vazbami strukturované bílkoviny, jež jsou základním stavebním kamenem lidského organismu, a vytváří enzymy (globulární bílkoviny), které jsou spouštěčem všech základních životních procesů. Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu. Aminokyseliny se rozdělují na esenciální, které si naše tělo nemůže samo vyrobit a neesenciální, které naše tělo umí nahradit, a to vyrobením z jiných sloučenin. Esenciální jsou leucin, isoleucin, valin, (tzv. BCAA), lysin, methionin, threonin, phenylalanin a tryptofan (děti potřebují ještě arginin a hystidin). Neesenciální aminokyseliny - zvláště důležité je, si hlídat množství tří neesenciálních aminokyselin - glutamin, cystein a glycin, které v této kombinaci tvoří jeden z nejvýznačnějších antioxidantů v našem těle.
  • Lycium polysacharidy – jedná se o skupinu antioxidantů, které neutralizují volné radikály, čímž účinně pomáhají zabraňovat poškození buněk, stárnutí organismu.
  • Beta karoten - má značné terapeutické účinky, včetně schopnosti snižovat sérum cholesterolu a všudypřítomné rakoviny. Během posledních let provedly zdravotnické instituce zabývající se výzkumem rakoviny, kdy desítky studií dokazují, že beta karoten snižuje riziko veškerých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, plic, žaludku, jícnu, tlustého střeva, gastrointestinálního traktu a pochvy. Obsah beta karotenu v Goji je mnohem vydatnější, než například v mrkvi.
  • Zinek - je důležitý pro správný vývoj všech živých rostlinných i živočišných organismů. Nedostatek zinku se velmi brzy projeví, kdy dojde k oslabení imunitního systému a lidský organismus se rázem stává náchylnější k nemocem.  Problémy s příjmem zinku může nastat během těhotenství, pro dobrý vývoj plodu se doporučuje užívat zinek právě ve výživových doplňcích. Nedostatek zinku se dále projevuje vypadáváním vlasů, špatnou buněčnou imunitou, letargií. Zinek udržuje hladinu vitaminu A, působí jako antioxidant, stabilizuje buněčné stěny, má vliv na růst a vývoj. Zinek je velmi nezbytný pro správnou činnost imunitního systému, tlumí projevy artritidy, podporuje hojení ran i kožních zánětů.

  • Železo – je nezbytné pro vytváření hemoglobinu - červeného krevního barviva, které transportuje kyslík do tkání. Nedostatek železa znamená chudokrevnost, která se projevuje bledostí, krátkým dechem, slabostí a zimomřivostí, padáním vlasů, lámavostí nehtů, problémy s koncentrací a oslabenou imunitou.

  • Vitamin C – plní v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radiály. Působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci.
  • Vitamin B1 - pomáhá udržovat zdravé nervy, posiluje srdce, zklidňuje zažívací potíže.
  • Vitamin B2 - působí proti migréně, pomáhá při hojení ran, zpomaluje vývoj šedého zákalu. B2 neboli riboflavin je ve vodě rozpustný vitamín a snadno se vstřebává. Jako ostatní vitamíny tohoto typu se nemůže v těle hromadit, a proto se musí neustále dodávat.
  • Vitamin B6 - pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, mozkových příhod. Zmírňuje a léčí deprese, zmírňuje nespavost, zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.
  • Vitamín E - látka s vysokými antioxidačními účinky. Užitečný je i při srdečních onemocnění anebo rakoviny. Známý je také pod názvem tokoferol (alfa-tokoferol). Po přijetí se v těle uchovává poměrně dlouho. Vitamín E také pomáhá ulevit při poruchách krevního oběhu, nebo nervového systému. Zmírňuje bolesti při menstruaci a bolest v prsou.

Vliv Goji na lidský organismus

Goji má vliv na krásu, energii, sílu, vytrvalost, dlouhé mládí. Díky svým antioxidačním a imunostimulačním účinkům je Goji dlouhodobě využívána hlavně v tradiční čínské medicíně. Například pro čínské léčitele je kustovnice čínská národním ovocem. Tibeťané a Indové považují Goji za zdroj dlouhověkosti, věčného mládí. Většina těchto účinků Goji je připisována unikátní směsi polysacharidů a proteoglykanů – Lycium barbarum polysacharidy (LBP).

Kustovnice čínská:

  • přispívá ke zlepšení zraku,
  • působí proti bolestem hlavy,
  • posiluje játra, ledviny,
  • působí jako prevence proti degeneraci nervové soustavy,
  • chrání buňky před škodlivými vlivy vnějšího prostředí,
  • podporuje imunitní systém,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • snižuje hladinu cukru v krvi.

Kustovnice čínská a tradiční čínská medicína

V Číně bylo užívání plodů kustovnice čínské poprvé zaznamenáno již kolem roku 100 našeho letopočtu.

Podle tradiční medicíny mají kou-čchi sladkou chuť, neutrální povahu, působí na meridiány jater a ledvin, také vyživují krev, rozhojňují jin i jang, tonifikují játra a ledviny, zvlhčují plíce, navíc zlepšují zrak, kdy jeho ostrost podle tradiční čínské medicíny závisí právě na stavu jater. Plody podporují imunitní odezvu organismu a redukují počet antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními.

Tradiční čínská medicína využívá** plody kustovnice čínské** také v léčebných formulích, a to při léčbě nemocí z nedostatku jinu, které jsou doprovázeny například žízní, včetně tuberkulózy nebo cukrovky v jejich počátcích, dále při závratích, zhoršeném vidění a chronickém kašli. Tyto plody se doporučují i při léčbě lupénky či impotence.

Způsob konzumace kustovnice čínské

Sušené plody kustovnice čínské můžete konzumovat přímo, nebo také jako součást müsli, sladkých jídel, pečiva. Goji můžete vložit všude tam, kde běžně používáte rozinky. Chuťově lez přirovnat Goji k sušeným brusinkám, šípkům, jablkům. Pro změknutí sušených plodů, je stačí nechat chvíli nasáknout ve vodě, či vlažném čaji. Věděli jste, že v Číně se používají plody kustovnice čínské k přípravě čaje. Doporučená denní dávka je zhruba 30 gramů šťávy z plodů goji.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18847 (novesluzby.cz#21894)


Diskuze a zkušenosti

viki | 30.05.2014 08:12
Re: Goji (kustovnice čínská) - vliv na zdraví Koupila jsem si sušenou Kustovnicí, tak jsem zvědavá jestli mi upraví cukrovku, vysoký tlak a také mám tuky v krvi. Nechám se překvapit

Anonym | 27.06.2014 09:20
Re: Goji (kustovnice čínská) - vliv na zdraví slyšela jsem samou chválu, tak začínám a podělím se o účinky

Anonym | 26.08.2014 19:13
Re: Goji (kustovnice čínská) - vliv na zdraví taky jsem ji jedla sušenou,ale tedˇji mám jako štávičku a je prý 100krát účinějíší!


Přidat komentář