Enzymy - druhy a výběr

Lidské tělo nepřetržitě ohrožují baktérie, viry, paraziti, plísně aj. Enzymy posilují a usměrňují obranyschopnost organismus. Hrají významnou roli při všech zánětlivých procesech, pečují o dobré prokrvení, bojují s viry, pomáhají při hojení ran.

Výskyt enzymů v našem těle

V našem těle působí neuvěřitelné množství různých enzymů, cca 100 000. Většinu enzymů si naše tělo nepřetržitě vyrábí v dostatečném množství samo. Některé enzymy však potřebují koenzym. Stavební materiál, který nám chybí k výrobě koenzymů, musíme našemu tělu dodávat potravinami. Pokud však našemu tělu nedodáváme, co potřebuje, může dojít k vychýlení celé naší enzymové soustavy z rovnováhy a onemocníme. Dlouhodobější narušení enzymové soustavy má v zásadě vždy za následek nějakou nemoc. Výroby koenzymů se účastní především vitamíny B1, B2, B6, B12, C. Enzymy nejsou při své činnost prakticky spotřebovávány, zatímco koenzymy ano.

Druhy enzymů

Abychom mohli bílkoviny, tuky a sacharidy přeměnit na zužitkovatelné živiny, potřebuje naše tělo tři skupiny enzymů:

  • proteázy, tj. proteolytické enzymy, štěpící bílkoviny. Jsou schopny odbourat během jedné hodiny až 300 gramů bílkovin.
  • lipázy, tj. lipolytické enzymy, štěpící tuky. Jsou schopny odbourat za hodinu až 175 gramů tuku.
  • amylázy, tj. glykolytické enzymy, štěpící sacharidy. Jsou schopny odbourat za hodinu až 300 gramů sacharidů.

Enzymy mají bílkovinnou povahu, kdy jejich bílkovina je tvořena řetězcem aminokyselin

Jednotlivé enzymy se navzájem liší počtem a pořadím jednotlivých aminokyselin v různě dlouhých řetězcích. Každý enzym vypadá trochu jinak.

Přestavba enzymů v našem těle

začíná již v okamžiku, kdy do úst vsuneme první sousto. Rozžvýkaná a se slinami promísená potrava putuje trávicí trubicí do žaludku. Čím lépe potravu rozžvýkáme, tím lépe pronikne do našeho žaludku. Žaludek dává signál žlučníku a slinivce břišní, aby připravily potřebnou zásobu dalších trávicích enzymů, které budou mít práci ve střevech.

Proetázy

musí být nejdříve aktivovány kyselinou solnou, která v žaludku navíc podněcuje produkci žádoucích hormonů.

Enzymy v naší stravě - výběr

Vedle bílkovin, tuků, sacharidů, přijímáme v potravě vitamíny, minerální látky, stopové prvky a enzymy. O které enzymy se sjedná, jaká jsou jejich množství, závisí na druhu potravy i stavu, v němž se potrava nachází. Například čerstvý ananas je velmi bohatý na enzym bromelain. Ananas v konzervě již žádný tento enzym nemá. Bohužel také vysokými teplotami, tedy tepelnou úpravou potravin, se prakticky všechny enzymy v potravě zničí. Sůl patří mezi jeden z blokátorů enzymů.

Enzymy jsou vysoce citlivé na teplo

Se zvyšující se teplotou se stávají aktivnější. Teplota kolem 40°C je pro enzymy, ale i náš organismus, velmi kritická.

Naše skladba jídelníčku

by měla být složena z 50 procent ze syrových potravin. Vařením se ničí aktivity enzymů, a je tím zhoršena biologická hodnota potravin. Doporučujeme nevařit potraviny, které můžete zkonzumovat syrové, tj. ovoce, zeleninu, některé obiloviny, luštěniny po jejich předklíčení. Obsah enzymů v rostlinných potravinách se zvyšuje s jejich vzrůstajícím energetickým obsahem.

Enzymy ukryté v potravinách

Nejvíce enzymů mají semena, a to především naklíčená, nebo 24 hodin máčená. Máčením se uvolňují inhibitory. Enzymy, obsažené v naklíčených rostlinkách, omlazují náš organismus. Naklíčená pšenice, čočka, fazole aj. mohou pomoci zamezit růstu rakovinových buněk. Ke klíčení můžete použít prakticky všechny druhy chemicky neošetřených semen. Nejrychleji klíčí obiloviny, luštěniny, řeřicha, vojtěška. Nejpomaleji klíčí sójové boby. Samotnou klíčivost však ovlivňuje i stáří semen. Kromě enzymů, klíčky obsahují velké procento hořčíku, který je nezbytný k udržení dobrého zdraví. Klíčky můžete jíst samotné, nebo přidat do těstovinových, zeleninových i rýžových salátů.

Vliv nedostatku enzymů na naše zdraví

Onemocní-li člověk jakoukoliv nemocí, znamená to, že enzymy v jeho těle nepracují optimálně. Nedostatek enzymů v potravě urychluje proces stárnutí, podporuje vývoj degenerativních chorob, jako je cukrovka, rakovina, obezita, artritida, arterioskleróza. Každý enzym pní jeden speciální úkol, hodí se k určité látce, substrátu.

Síla sebeobrany organismu - bakterie, paraziti, viry, plísně

Lidské tělo, které ohrožují bakterie, viry, paraziti, plísně aj. Nepřátelé pronikají do těla ústy, nosem, ranami, tělesnými otvory, každým pórem v kůži. Ukrývají se v organismu mezi buňkami, pronikají do buněk a vyvolávají nemoci. Nejdůležitějším úkolem našeho imunitního systému je rozpoznat, co je mu vlastní a co cizí.

Enzymové vady

Enzymové vady vznikají, jestliže syntéza enzymu v důsledku geneticky podmíněného defektu probíhá nedostatečně nebo zcela chybí. Důsledky enzymových vad se projevují většinou nahromaděním a ukládáním látek, které se našemu tělu nedaří zpracovat. Ty pak působí jako tělesné jedy.

Účinnost enzymů v boji proti rakovině

  • Enzymy působí regulačně na imunitní systém, jehož funkce je narušena vnějšími vlivy nebo dalšími faktory (infekce, záněty aj.), udržují ho v optimální rovnováze mezi příliš slabou a příliš silnou aktivitou.
  • Enzymy upravují rovnováhu tekutosti krve. Tímto snižují naději nádorových buněk, které plavou v krvi, že se uchytí na cévních stěnách a vytvoří tam metastázy.
  • Enzymy pomáhají lépe odhalovat nádorové buňky, které se maskují, rafinovaně tak unikají před likvidací.
  • Enzymy rozpouštějí látky, které mohou vznikat při boji mezi nádorovou a imunitní buňkou.
  • Enzymy zvyšují cizorodý charakter nádorové buňky na jedné straně a sílu imunitních buněk na straně druhé.

Farmaceutické dodání enzymů - prodej kvalitních enzymů

V případě, že Vaše strava neobsahuje dostatek syrové stravy v podobě zeleniny, ovoce, klíčků, nebo chcete mít jistotu, že máte dostatek enzymů, můžete si zakoupit v lékárnách tobolky s komplexem enzymů pro snadné zažívání. Tyto tobolky můžete užívat, i když nemáte žádné výrazné zdravotní potíže. Nesmíme zapomínat, že enzymy jsou nesmírně důležitou látkou, bez níž by nemohla v organismu probíhat řada biochemických procesů.

Posílení imunity - enzymy

Možnost, jak posílit imunitu, je více. Jedna z nich je tzv. detoxikace neboli očista organismu. Dále vhodná a střídmá strava. Velmi důležitá je očista tlustého střeva. Na stěnách tlustého střeva totiž ulpívají zbytky potravy, které neodcházejí ven. Tím se výrazně zhoršuje vyprazdňování, hrozí nám zácpa, až chronická zácpa, a následně dojde k narušení naší imunity.

Enzymová dieta

Během enzymové dietě oddělujte potraviny od sebe, a to především bílkoviny od sacharidů. Tuky považujeme za neutrální a můžeme je přidávat jak bílkovinám, tak sacharidům. Při enzymové dietě není zakázána žádná z potravin, kromě mléka, které totiž obsahuje bílkoviny i sacharidy (mléčný cukr). Pokud budeme potraviny jíst odděleně, výrazně ulehčíme našemu trávicímu traktu. Mezi jednotlivými jídly dělejte zhruba tři hodinové pauzy, a to u uhlovodanů. Jíme-li bílkoviny, je vhodné konzumovat uhlovodany až po 12 hodinách, a to z toho důvodu, že tak dlouho se tráví bílkoviny (maso, tučné sýry, vejce). Z toho důvodu konzumujeme bílkoviny spíše večer, protože přes noc je tělo v pohodě dokáže strávit.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18660 (novesluzby.cz#20532)


Diskuze a zkušenosti

Lisy | 24.06.2010 09:04
Wobenzym před operací? Ahojky. Chtěla bych se zeptat kdy je vhodné začít užívat Wobenzym?Může to být před operací?Nebo až po ní?Jakou dávku za den a jak dlouho?

pavla | 18.07.2010 10:53
enzymy ano Já enzymoterapii fandím, konkrétně s curenzymem mám zkušenost u svého malého syna, kterému pomohl posílit imunitu.


Přidat komentář