Chřest, fenykl, řapíkatý celer - zelenina pro zdraví

Chřest, sladký fenykl, řapíkatý celer, konzumací této v našich krajích méně obvyklé zeleniny budete fit, v kondici a ještě si pochutnáte. Přinášíme Vám přehled jejich výživových složek a tipy, jak si na této zelenině pochutnat.

Chřest (Asparagus offincinalis)

V Čechách byl chřest známý už ve středověku, kdy také vznikl jeho název pocházející ze staroslověnštiny. Při bouřkách si naši předkové věšeli svazky chřestu na domovní dveře proti "chřástnutí hromu". Starými Řeky a Římany byl chřest považovaný za silné afrodiziakum. Hippokrates chřest užíval jako diuretikum. Julius César ho se zalíbením pojídal s rozpuštěným máslem. Stará pověst praví, že voják jménem Charles Depezay, který unikl z okupované Paříže pruskými vojsky v roce 1870, se ukrýval v chřestovém poli. Pozoroval proces pěstování chřestu a o pár let později chřest vysadil v Sologne, kde se od 20. století pěstuje pravidelně. Pro své skvělé chuťové vlastnosti si rostlina vysloužila název král zeleniny. Chřest podporuje srdeční činnost a má močopudné účinky. Působí blahodárně při revmatismu a bolesti zubů. Jelikož zvyšuje hladinu solí kyseliny močové v kloubech, nedoporučuje se konzumovat při onemocnění dnou.

Jaké existují druhy chřestu

  • Bílý - pro svou jemnou lahodnou chuť a silné stonky je nejvíce ceněný.** **
  • Fialový
  • Zelený - má nejvíce vitaminu C a je nejpoužívanější ve studené kuchyni.** **

Všechny druhy se ale mezi sebou kříží, a tak se i barvy prolínají.

Zdraví prospěšné látky obsažené v chřestu

  • Chřest obsahuje hodně vody (92,6 %), vlákninu, bílkoviny a minimum tuků a sacharidů.
  • Má málo kalorií (22 kcal/100 g)
  • Vitaminy skupiny B, C, kyselinu listovou a betakarotén
  • Z minerálů především draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek a železo

Jak nakupovat chřest

Hlavní** chřestová sezóna** je od poloviny dubna do konce června. Při nákupu je rozhodující kvalita. Chřest musí mít svěží barvu a uzavřené špičky. Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká šťáva a stonek nejde ohnout.

Kuchyňská úprava chřestu

Chřest lze upravit na mnoho způsobů: uvařený ve vodě nebo v páře a přelitý máslem, chřest s holandskou omáčkou, chřestová krémová polévka, zapečený se sýrem, v salátech, těstovinách i jako příloha k masu. Chřest se dá jíst i syrový.

Správná příprava chřestu

Výhonky omyjte a oloupejte škrabkou na brambory a odřízněte zdřevnatělé konce. Před vařením svažte křehké výhonky nití, aby se nepolámaly a hlavičkami vzhůru vložte do vroucí vody. Hlavičky nechte nad vodou a vařte 10 až 12 minut podle síly stonků.

Tip na zdravý oběd s chřestem

  • Tagliatelle s chřestem

500g těstovin, 400g chřestu, 200g choruza, 300 ml smetany, 150g zeleného hrášku, 100g strouhaného parmazánu, 30g másla, sůl, bílý pepř

Chřest oloupejte, uvařte a nakrájejte šikmo na kousky asi 5 cm dlouhé. Salám pokrájejte na nudličky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte salám a opečte ho. Pak vložte chřest s hráškem a zalijte smetanou, kterou nechte odpařit, aby omáčka zhoustla. Nakonec ji dochuťte solí a bílým pepřem. Mezitím uvařte tagliatelle nebo jiné těstoviny. Slijte je, nechte okapat a podávejte promíchané s omáčkou a posypané strouhaným parmazánem.

Zajímavosti o chřestu

V Ivančicích na Moravě, kde se chřest u nás tradičně pěstuje, každoročně pořádají slavnosti chřestu s ochutnávkou chřestových pochoutek a bohatým programem.

  • Francouzi říkají dlouhánům „přerostlý chřest“.
  • Němci říkají berlínské věži "telespargel".
  • V Anglii se slaví 1. května kromě Svátku práce také Svátek chřestu.

Fenykl (Foeniculum vulgare)

Tato vynikající zelenina se silnou anýzovou vůní a dužnatými bázemi řapíku se pěstuje po staletí jako okrasná zelenina. Podle dochovaných záznamů se fenykl sladký rozšířil ze zahrady kláštera sv. Gallena v Itálii už v 9. století. Je považován za italskou národní zeleninu. Italové si ho velmi oblíbili a právě od nich pochází řada skvělých receptů. Čerstvý fenykl má až 90 % obsah vody. Působí diureticky, odvádí z těla produkty látkové výměny, posiluje imunitu a pomáhá také při tvorbě krve.

Zdraví prospěšné látky obsažené ve fenyklu

  • Vitamin C, vitaminy skupiny B, betakarotén** **
  • Aminokyseliny
  • Minerály draslík, vápník, hořčík, železo
  • Charakteristickou intenzivní vůni dodává fenyklu dvouprocentní obsah silice.

Jak nakupovat fenykl

Při nákupu si vybírejte pouze hlízy světle zelené nebo bílé. Tmavé hlízy jsou staré. Fenykl můžete uchovat v lednici maximálně dva dny. Při delším skladování se stávají vrchní vrstvy řapíků tužší. Před kuchyňskou úpravou je odstraňte a použijte třeba do vývaru.

Kuchyňská úprava fenyklu

Fenykl lze použít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Lze jej grilovat (výborná příloha k rybám), zapékat či smažit. Rozebraný na řapíky jej můžete plnit různými masovými nebo sýrovými náplněmi. Syrový fenykl se uplatní v různých salátech. Tip: podušený na cibulce a posypaný kvalitním strouhaným sýrem.

  • Pečený fenykl

2 ks fenyklu, 2 lžíce mléka, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 4 kousky sušených rajčat, 50g másla, sůl

Fenykl očistěte a uvařte doměkka. Vyjměte ho, nechte okapat, rozkrojte podélně na čtvrtiny a dejte do zapékací misky vymazané máslem. Pokapejte mlékem, na každou čtvrtku položte půlku sušeného rajčete, posypte parmazánem a poklaďte kousky másla. Pečte v mírně vyhřáté troubě asi 20 minut, až zezlátne.

** ** Řapíkatý celer (Opium Graveloens dulce)

Kulturní formu řapíkatého celeru znali již staří Egypťané, Řekové a Římané. Římané jej však jedli pouze vařený. Ve středověku se řapíkatý celer používal jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal pravděpodobně ve Středomoří a do střední Evropy se dostal až v 17. a 18. století. U nás byla tato zelenina donedávna zcela neznámá. Pěstuje se pro své asi 30 cm dlouhé řapíky.

Zdraví prospěšné látky obsažené v řapíkatém celeru

  • Vitaminy C, B1, B2, niacinem (vitamin PP) a betakarotén** **
  • Z minerálních látek zejména fosfor, železo, vápník, hořčík a draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak
  • Éterické oleje
  • Bílkoviny

Jak vybírat a skladovat řapíkatý celer

Řapíkatý celer je choulostivá zelenina. Vybírejte si pouze neovadlé, nepoškozené kusy, které mají čerstvě zelenou barvu. Pro zachování křehkosti ho skladujte ve spodní části chladničky, kde vydrží zhruba 2 týdny.

Kuchyňská úprava řapíkatého celeru

Při kuchyňské úpravě kromě řapíků zužitkujte i lístky na jejich koncích. Řapíkatý celer se dá zapékat, dusit spolu s další zeleninou jako příloha k masu, použít do polévky, rizota apod. Jeho chuť však nejvíc vynikne v různých salátech.

  • Salát s řapíkatým celerem

4 řapíky celeru, 100g hrášku, 1 salátová okurka, 1 mrkev, 150g šunky, 4 rajčátka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, špetka cukru, sůl, 2 snítky dobromysli

Celerové řapíky, okurku a mrkev nakrájejte na proužky, rajčátka překrojte na půlky, šunku pokrájejte na kostičky. Dejte do salátové mísy a promíchejte s dresinkem. Ve skleničce se šroubovacím uzávěrem důkladně protřepejte olej, hořčici, ocet, cukr, sůl a nalijte na salát. Zamíchejte a podávejte vychlazené. Tip: nejjednodušší a nejchutnější je řapíky omýt, nakrájet na cca 10 cm dlouhé špalíčky a namáčet v různých dresincích.

Upozornění: řapíkatý celer obsahuje velké množství dusičnanů, proto ho nejezte dlouhodobě ve velkých dávkách.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18800 (novesluzby.cz#21480)


Diskuze a zkušenosti

Baron | 10.01.2013 15:55
Re: Chřest, fenykl, řapíkatý celer - zelenina pro zdraví Zkuste oloupané stonky řapíkatého celeru uvařit ve slané vodě a poté je upravit jako chřest - např. polít rozpuštěným máslem, holandskou omáčkou nebo promíchat s trochou tatarské omáčky. V době, kdy není na trhu chřest je to báječná a mnohem levnější náhrada!


Přidat komentář