Červené víno - recept na mládí i zdraví

Patříte mezi milovníky vína? Jste opravdovými znalci nebo ho jen tak popíjíte s přáteli? Víno, především pak červené, má mnoho příznivců. Víno italské, francouzské či moravské? Každé má jinou chuť a vůni, ale přesto stejný blahodárný vliv na naše zdraví.

Odkud k nám přišlo víno?

Víte, že víno znaly už starověké národy? Například ve starověkém Egyptě se víno objevilo před více než pěti tisíci lety! Zajímavostí jistě je, že odrůdy vína byly pojmenovávány po majitelích vinic a odrůda zvaná Chrupka, kterou v té době pěstovali, je známá v Egyptě dodnes. Další významnou zemí, kde pěstovali víno v hojném množství, je starověké Řecko. Zde začali do vína přidávat vonné látky, například skořici či med.

** **Kdy se objevilo víno v českých zemích?

Nejznámější vinařské oblasti jsou na jihu Moravy a Čech, jak se k nám ale víno dostalo? První vinná réva k nám byla nejspíše přivezena z jihu – ze starověkého Říma už ve 3.století. Velký rozvoj je pak zaznamenán ve 13.století, kdy vinnou révu začaly ve velkém pěstovat kláštery. Víte, že víno bylo oblíbeným nápojem i Karla IV.? Během 16. a 17.století zažilo pěstování vína velký rozvoj, začínají se používat nové postupy v pěstování a budují se vinné sklepy a nové vinice. Na dlouhou dobu pak obliba vína klesá, obrat nastal až v druhé polovině minulého století.

Červené víno jako recept na mládí?

Chcete se dožít vysokého věku? Dělejte to jako Francouzi! Vypijte skleničku nebo dvě červeného denně! Podle jednoho průzkumu se totiž Francouzi dožívají vyššího věku než ostatní Evropané. Tajemství tkví v popíjení červeného vína! Červené víno obsahuje nejen antioxidanty, ale i důležitou látku, která podporuje produkci „genů mládí“, které zpomalují stárnutí. I antioxidanty výrazně napomáhají v boji proti stáří – chrání naše tělo před toxiny a dalšími škodlivými látkami. Je dokázáno, že lidé vyššího věku mají ve svém těle vysokou hladinu antioxidantů.

S červeným vínem proti onemocněním srdce a cév!

Víte, že pokud popíjíte denně skleničku červeného vína, chráníte si tak vaše srdce a cévy a zároveň si udržujete dobrou kondici? Popíjení červeného vína v mírném množství podporuje funkci vašeho cévního systému a chrání vás před onemocněním srdce a cév. Podle průzkumu mají Francouzi překvapivě nižší počet srdečních onemocnění než Britové či Američané, a to i přesto, že do svého jídelníčku zahrnují jídla s vysokým obsahem tuku a často kouří.

Jak zní francouzský recept proti srdečním nemocem?

Jak víme, Francouzi mají v oblibě popíjet víno téměř každý den a to výrazně prospívá jejich srdci a cévám. Červené víno obsahuje antioxidant resveratrol, který ředí krev a tím snižuje riziko vzniku krevních sraženin, které ucpávají cévy a mohou vést i k infarktu a mozkové mrtvici.

Další blahodárné vlivy červeného vína na naše tělo

Chcete si zvýšit obranyschopnost vašeho organismu? Ano, i užíváním červeného vína si zlepšíte svou imunitu! Železo spolu s vitaminem C posiluje obranyschopnost organismu. Tyto látky obsažené ve víně pomáhají zejména proti viru obrny. Dále, červené víno obsahuje látku flavonoid, která má protizánětlivé a antioxidační účinky . Máte vysokou hladinu cholesterolu? Zkuste popíjet víno v malém množství! Červené víno také vstřebává cholesterol. Dalším příznivým účinkem tohoto vína je i to, že obsah vitaminů ve víně podporuje funkci střev.

Nemůžete večer usnout? Jde na vás chřipka?

Co takhle sklenku červeného vína? Je prokázáno, že sklenice mírně teplého červeného vína pomáhá při nespavosti. Zapomeňte na prášky na spaní a vyzkoušejte tento způsob! Červené víno pomáhá i při bolesti nebo při počátku chřipky a nachlazení. Jak je to možné? Obsahuje účinné látky stejně jako aspirin, který pomáhá od bolesti či nachlazení. Takže, pokud nesnášíte pilulky a chcete vyzkoušet nový způsob léčby, dejte si sklenku červeného!

Na co si dát pozor!

Červené víno má sice vyšší obsah vitamínů, antioxidantů a minerálních látek než bílé víno, ale na druhou stranu jakýkoliv** alkohol způsobuje vylučování některých vitaminů z těla.** Proto pokud jej často konzumujete, nezapomeňte na dostatečný přísun vitaminů, především těch, které jsou obsaženy v zelenině! Aby vám červené víno pomáhalo, užívejte ho pouze v doporučeném malém množství! To znamená u žen přibližně 100 ml za den a u mužů 200 ml za den.

Červené víno jako ústní voda?

Ano, červené víno má antibakteriální účinky! Při popíjení červeného vína během jídla a po jídle potěšíme nejen naše chuťové buňky ale také i naše zuby. Podle průzkumů prováděných v Itálii červené víno ničí bakterie- streptokoky- které způsobují zubní kaz. Proto se doporučuje užívat toto víno během konzumace jídla i abstinentům. Na druhou stranu je potřeba dbát na výběr vína, protože některá obsahují vysoké množství cukru a kyselin, a to naopak poškozuje zubní sklovinu. Můžeme připomenout, že bílé víno je pro tento účel naprosto nevhodné, protože obsahuje daleko více cukru a škodlivých látek pro naše zuby.

Kdy a k čemu podávat červené víno?

Po sklence vína obvykle saháme při vhodné společenské události, v restauraci, na oslavě nebo jen tak při večeři ve dvou. Znáte ale pravidla podávání červeného vína spolu s pokrmy? Víno vždy vybírejte podle jídla, ke kterému je chcete podávat. Platí, že chuť vína a jídla by neměla nad sebou převažovat. Měla by spolu ladit. Lehké červené víno podáváme k vydatným jídlům. Těžší neboli plné červené víno pak k červenému masu jako je vepřové, hovězí nebo zvěřina a také ke kořeněným pokrmům z masa. Sladké červené víno je vhodné k moučníkům či jiným sladkým pochoutkám.

Jak správně servírovat červené víno?

Základem správného servírování vína je nejen prostředí, ale i způsob, jakým víno podáváme. Pro dosažení co nejlepšího požitku vína podávejte červené víno v klidném prostředí, které není zaplaveno nějakými nepříjemnými vůněmi. Aby červené víno vyniklo co nejvíce, doporučuje se podávat na bílém ubruse v pohárech z tenkého průhledného skla. Tvar poháru není až tak důležitý, ale podstatné je, aby měl stopku, díky které držíme pohár v rukou. Vyhneme se tak oteplování vína při držení v dlani. Poháry plníme přibližně do poloviny, jedině tak si vychutnáte chuť a hlavně vůni vína.

Při jaké teplotě podávat víno?

Víno by se mělo podávat ve správné teplotě, obvykle je to 16-18°C , ale skladovat se má při teplotě 10-15°C. Máte rádi víno s kofolou? Podle znalců vína si naprosto ničíte pravý požitek z vína! Pouze samotné víno vám přinese to pravé potěšení. Jedině tak oceníte, jaké má víno přednosti. Nejprve se má proto vychutnat vůně, pak se napít, nechat chvíli „poválet“ na jazyku a polknout.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18534 (novesluzby.cz#20092)


Přidat komentář