Čaj císařů - bílý čaj

Bílý čaj se nazývá čajem císařů. A to oprávněně. V Evropě je sice znám poměrně krátkou dobu, za to si velice rychle získal oblibu. Dělo se tak na základě jemné, lahodné chuti a skvělých zdravíprospěšných vlastností.

 

 

 

 

Bílý čaj

pochází z Číny, což není až tak překvapivé, jak fakt, že právě ve své kolébce má dlouholetou tradici. Podivná na tom je skutečnost, která ukazuje, že na světovém trhu má bílý čaj krátkou historii. Nyní je však velice oblíben a to jednak pro svoji libou, jemnou chuť a ještě více pro své hubnoucí účinky. Bílý čaj má však daleko větší počet skvělých vlastností. Více již v následujícím článku.

Původ a historie bílého čaje

Čaj císařů

Jak je nám již známo, původ bílého čaje bychom našli v Číně, a to již před naším letopočtem – zhruba v roce 2500 př. n. l. Proslavil se však o staletí později, konkrétně od roku 800 n. l., kdy se stal čajem císařským. Již tenkrát ho pokládali za velice výjimečný, vzácný a jedinečný. Uctívali jím velmi vzácné návštěvy na císařském dvoře. Kdo v té době ochutnal bílý čaj, byl přímo vyznamenán. Anebo jim císaři uctívali návštěvu na důkaz svého bohatství a velikosti vlastní říše.

Legenda vzniku čaje

Ještě však předtím musel někdo samotný čaj objevit. Legenda praví, že se tak stalo císaři Shen Nungovi. Ten na své cestě po čínském císařství byl nucen se jednoho dne utábořit a přenocovat v přírodě. Když si z hygienických důvodů převařoval vodu, zafoukal vítr a z okolních stromů spadlo pár lístků, které dopadly právě do vařené vody a dodaly ji jinou, velice osvěžující a příjemnou chuť a hlavně líbivou vůni. Císař pak pojmenoval tento nápoj te.

Je to však pouze legenda a o její pravdivosti můžeme vést debaty. Jisté však je, že největší rozmach pití čaje v Číně byl zaznamenán za vlády dynastie Tchang v období zhruba od desátého do sedmého století před naším letopočtem. V té době se sklizené lístky čaje napařily, lisovaly a při samotné přípravě rozdrtily v hmoždíři a zalily horkou vodou. A aby čaj získal tu správnou chuť, zamíchal se takto připravený nápoj bambusovou paličkou.

Čaj v Evropě

Do Evropy se pak čaj dostával po staletí, ale jen pomocí jednotlivých cestovatelů. Opravdový rozmach a tezi, že se do Evropy dostal čaj, pak můžeme označit rok 1610, kdy čaj začaly dovážet holandské lodě. V té době byl velice drahý, a proto si pití čaje mohli dovolit jen ti nejmajetnější, a pokud už někdo na čaj pozván byl, nemohl odmítnout i kdyby jej čekal vlastní pohřeb (samozřejmě jde pouze o humoristickou hyperbolu). Střední a nižší třídu pak skutečnost vedla k vytvoření pověr o čaji, jakože pije-li čaj muž, stává se pro ženy postupně méně a méně atraktivní.

Samotný bílý čaj se pak do Evropy dostal, hovoříme-li v obchodním měřítku, až zcela nedávno.

A z čeho je bílý čaj?

Sklízíme bílý čaj

Čaj jak ho známe z vlastního šálku, a nejen ten bílý, je hotovým produktem rostlin čajovníku. Konkrétní bílý čaj se pěstuje při mírném světle, nebo mírné tmě, jak se co komu více či méně líbí. Jde o křehké lístky rostliny Camellia sinesis, které se ještě ne zcela rozvinuté sbírají v určitém období, které nastává jen několikrát do roka. Nejvhodnější na sběr čajových lístků je období měsíců března a dubna. Důležité je, aby rostlinu, tedy čajové lístky byly posbírány dříve, než přijde deštivé období, čímž se lístky zcela otevřou a zmizí z nich typické bílo-čajové aroma a jemná chuť. Půjdete-li někdy lísky bílého čaje sbírat, připravte se na titěrnou práci, kvůli které musíte vstát brzy ráno.

Vzhled bílého čaje

Bílý čaj dostal své jméno právě podle čajových lístků, které jsou povleklé velice jemnými stříbřitě – bílými chloupky a dodávají lístkům svou typickou barvu. A navíc jsou lístky i tak bledě zelené, to protože, jak už je nám známo, nejsou při pěstování vystaveny vysokému slunečnímu záření, a tudíž neobsahují tolik chlorofylu, jako jiné rostliny. A pro ty méně znalé je nutno připomenout, že chlorofyl je zelené, rostlinné, a samozřejmě přírodní barvivo, které rostlina získává díky působení slunečních paprsků.

Zpracování čaje

Ale abychom se zpět dostali k samotnému zpracování čaje. Jakmile se lístky nasbírají, nechají se zvadnout a přirozeně uschnout. Tím, že se nepraží ani nijak nedopracovává, má bílý čaj svoji specifickou, velice jemnou a jedinečnou chuť.

Druhy čaje

Následně se takto připravené lístky dělí do tří skupin podle velikosti a podle množství idchlípených vrcholových listů – výhonků (můžeme se také setkat s názvem tipsy). A to:

  • Yin Zhen malé lísky stejné velikosti a s co nejmenším počtem výhonků
  • Pai Mu Tan – lísky s velkým obsahem výhonků
  • Shou Mee – jsou to ty nejtmavší lístky s menším množstvím výhonků.

Zdraví a štíhlá linie v šálku skvělého bílého čaje

Důvod, proč se i u nás stal bílý čaj velice oblíbeným, mají za následek nejspíš zprávy o jeho zdraví prospěšných vlastnostech, z nichž ta nejčastěji je právě hubnutí.

Ale zpět k tomu základu – bílý čaj obsahuje totiž mnoho antioxidantů, díky nimž je považován za univerzální lék. ***


Antioxidanty

Antioxidanty jsou totiž přírodními udržovateli mladého organismu. V praxi to vypadá tak, že naše tělo, ať již zvenčí, tak zevnitř, díky nim tak nestárne. Názorný příklad pak předvádějí několikaletí kuřáci. Kouření antioxidanty zabíjí, snižuje jejich počet a tak dlouholetý, silný kuřák vypadá starší, než skutečně je.

Trávicí soustava, srdce

Díky nim pomáhá bílý čaj trávící soustavě se dostat do správného režimu, tudíž odstraňuje zácpy, průjmy, nadýmání a jiné, nezvyklé projevy zdravého trávicího ústrojí.

Dále odbourává stres, napětí, bojuje proti nepotřebným a škodlivým bakteriím, tak virům. Jak již bylo naznačeno – snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, tím pomáhá správné činnosti srdce a je prevencí srdečních onemocnění. Pozitivní vliv také prý dokazuje v boji s rakovinou. Ať již jako prevencí, tak při její léčbě.

A konečně štíhlá linie

Dietáře a všechny ty, co se zajímají o svoji postavu, jistě potěší, že díky obsaženým látkám v bílém čaji je také skvělým pomocníkem při udržování a redukci tělesné váhy. Bez nějakých dlouhých vědeckých výkladů se dá konstatovat, že tento čaj zabraňuje růstu a množení tukových buněk.

Bílý čaj jako skvělý dárek

Bílým čajem můžeme mile obdarovat své blízké. Vyrábí totiž tzv. Kvetoucí bílé čaje, jež jsou výsledkem svázaných čajových lístků, které se vloží na dno šálku a následné zalití horkou vodou způsobí rozevření těchto lístků. Vypadá to, jako když vidíte rychle se rozvíjející poupátko.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18834 (novesluzby.cz#21830)


Přidat komentář