Brokolice a její pozitivní vliv na lidský organismus

Pokud bychom mezi zeleninou hledali pověstnou miss, tedy zeleninu, jež se pyšní maximem pozitivních vlivů na lidský organismus, a zároveň takovou, která poskytuje báječný gastronomický zážitek, museli bychom své zraky nutně upnout k brokolici.

Původ brokolice

Brokolice vznikla z divoce rostoucích druhů v oblasti Středozemního moře. Vzhledem a vzrůstem připomíná přechodnou formu mezi květákem a ostatními košťálovinami. Jejím domovem je pravděpodobně Apeninský poloostrov.

Pěstovala se prý již ve středověku a do současné podoby ji vyšlechtili Italové. Do Francie se dostala na začátku 16. století v zavazadlech Kateřiny Medicejské pod názvem „italský chřest". Největší rozšíření zaznamenala až ve století dvacátém, kdy ve 30. letech, v období silné italské imigrace, pronikla až na americký kontinent. Název je latinského původu. Italské „brocco" (ve významu stonek či větvička) se v průběhu etymologického vývoje mění na „broccolo", v množném broccoli.

Pěstování brokolice

Ve Francii se brokolice pěstuje v Bretani, v Pikardii a jihozápadních regionech. Předpěstovaná zelenina se vysazuje na pole od půlky června do půlky července. Sklízí se ručně od srpna do listopadu. Každá hlávka je odříznuta, košťál a ostatní listy zůstávají na poli. Brokolice vyžaduje obdobné pěstitelské postupy jako květák, je však méně náročná, proto není problém ji pěstovat i v našich zahradách.

Účinek brokolice na zdraví

  • Brokolice je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. K jejím dobrým vlastnostem patří, že není náchylná k přijímání dusičnanů z půdy.
  • Má vysoký obsah antioxidačního beta karotenu, který napomáhá snižovat množství volných radikálů v organismu. Tím snižuje riziko cévních onemocnění, mrtvice, šedého zákalu a dokonce rakoviny.
  • Vědecké poznatky prokázaly, že pravidelná konzumace brokolice chrání náš organismus před vznikem plicních nádorů u kuřáků, před rakovinou tlustého střeva a děložního čípku. Kromě toho pomáhá organismu snášet ionizující záření.
  • Obsahuje hodně železa a kyseliny listové (vitaminu B9). Ta je velmi důležitá v těhotenství a v období před početím. Její dostatek redukuje riziko vzniku zdravotní vady období prenatálního vývoje - rozštěpu páteře plodu.
  • 100 g brokolice dodá našemu tělu až polovinu doporučené denní dávky. Železo a kyselina listová hrají také značnou roli při prevenci a léčbě anemie (chudokrevnosti).
  • Brokolice účinkuje proti překyselení organismu, pomáhá při léčbě osteoporózy, doporučuje se při onemocnění jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Dále obsahuje sulforafan, látku, která zabíjí bakterie vyvolávající rakovinu žaludku.
  • Studie z centra pro výzkum rakoviny v americkém Seattlu ukázala, že třikrát denně podávaná zelenina snižuje u mužů riziko rakoviny prostaty téměř o polovinu. Zelenina jako brokolice nebo také kapusta či zelí snižují prý riziko ještě více.
  • Preventivní vliv proti rakovině je podle názorů vědců způsoben přítomností chemických látek, které tyto rostliny vylučují. Tyto fytochemikálie v těle člověka vyvolávají produkci enzymů určených k likvidaci rakovinového bujení.

Vitaminy a minerály obsažené v brokolici

  • Brokolice je velmi bohatá na vitaminy a minerály. Z vitaminů je nejvíce zastoupen vitamin C. Jeho obsah je 110 mg na 100 g čerstvé brokolice, po povaření zůstává ještě celých 60 mg.
  • Dále jsou zastoupeny vitaminy skupiny B (výše zmíněný vitamin B9 je zastoupen v průměru 0,11 mg), provitamin A a vitamíny E a K.
  • Celkový obsah minerálů je 1100 mg na 100 g brokolice. Převládá draslík, dále vápník, železo, síra, zinek, fosfor, magnézium, měď, nikl, fluor, kobalt, stopy jódu a selenu.

Tipy pro nákup brokolice

Čerstvá brokolice z dovozu je k dostání po celý rok, z domácí sklizně v měsících červnu až listopadu.

Růžičky musí mít sametovou modrozelenou barvu. Celé hlávky musí být pevné a uzavřené, košťál na řezu suchý. V ledničce vydrží 2 dny, zabalená v mikrotenovém sáčku až jeden týden. Po celý rok také na trhu seženete zmrazené růžičky brokolice.

Využití brokolice v kuchyni

Brokolice je velice chutná přelitá rozpuštěným máslem nebo holandskou omáčkou. Přidává se do různých směsí, salátů a polévek, pěkná je i jako příloha k masu či rybě. Hodí se i k zapékání. Výborné jsou těstoviny z brokolicí se smetanovou omáčkou.

Recepty s brokolicí

Salát z brokolice a bílých fazolí

  • 2 šálky brokolice
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na půl centimetru tlusté půlměsíčky
  • 1 a ½ šálku vařených bílých fazolí
  • ½ středně veliké nadrobno nakrájené červené cibule
  • ½ nadrobno nakrájené červené papriky
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé bazalky
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 2 čajové lžičky medu
  • ½ čajové lžičky mořské soli

    Blanšírujte brokolici a mrkev odděleně v prudce se vařící osolené vodě, dokud nejsou skoro měkké, asi po dobu 1 minuty. Pak je vyjměte a ochlaďte pod studenou tekoucí vodou. Nechte okapat. Ve velké míse smíchejte bílé fazole, cibuli, červenou papriku a bazalku. Přidejte brokolici a mrkev. Smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, hořčici, med a mořskou sůl. Přelijte tím fazolovo-zeleninovou směs. Přidejte čerstvě umletý černý pepř a vše jemně promíchejte. Před podáváním nechte ještě nejméně 15 minut odstát a podle potřeby přidejte koření.

Tuňák s brokolicí a kapary

  • 400 g brokolice rozebrané na růžičky
  • 4-6 pol. lžic kaparů pokrájených nahrubo
  • šťáva a dužina z jednoho citrónu
  • 4 stonky řapíkatého celeru pokrájené nahrubo
  • 8-10 jarních cibulek pokrájených nahrubo
  • tři 200g konzervy tuňáka ve vlastní šťávě

    V kastrolku s osolenou vodou uvařte brokolici doměkka, zchlaďte ji studenou vodou a nechte okapat. Zatím v misce smíchejte ostatní potraviny, přidejte brokolici a okořeňte mletým černým pepřem. Jemně promíchejte. Pokud nemáte po ruce celer a cibulky, přidejte petržel.

Těstoviny penne s brokolicí a houbami

  • 225 g hub shiitake pokrájených na čtvrtky
  • 375 g těstovin penne (nebo jiných)
  • 375 g růžiček brokolice
  • 75 g rozsekaných vlašských ořechů
  • 250 g přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky nakrájeného česneku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

    Osmahněte česnek a houby na oleji doměkka asi 15 minut. Přidejte brokolici a ořechy a poduste dalších 5 minut. Zamíchejte jogurt a prohřejte. Osolte a opepřete. Uvařte těstoviny, zamíchejte do nich omáčku a ihned podávejte. Pro zvýraznění chuti a vůně: do vody přidat drůbeží vývar nebo koření.

Mozarella na brokolicovém salátě

  • 400 g očištěného kadeřavého salátu
  • 400 g brokolice
  • 400 g kuliček vykrájených z mozarelly
  • 2 lžíce nasekané dobromysly, sůl

    Kadeřavý salát omyjte, osušte a natrhejte na kousky. Brokolici rozdělte na růžičky a povařte cca 3 minuty v osolené vodě. Pak vodu slijte, brokolici opláchněte ve studené vodě a nechte okapat. Kadeřavý salát upravte na talířích s brokolicí a dobromysly. Do středu umístěte kuličky z mozarelly. Podávejte pokapané rajčatovým dressingem.

Rajčatový dressing

500 g rajčat, 4 lžíce octa balsamico, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce pomerančové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, cukr

Rajčata omyjte, rozkrojte a zbavte jader. Pak je v mixéru rozšlehejte na kaši. Ocet balsamico, olivový olej a pomerančovou šťávu vmíchejte do rajčat. Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte lisem do pyré. Směs ochuťte solí, pepřem a cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18645 (novesluzby.cz#20491)


Přidat komentář