Banány - plody plné slunce

Banány patří po kávě mezi nejprodávanější plodiny. Banány se řadí mezi nejdůležitější tropické ovoce celosvětového významu. Dopřejte si je kdykoliv během dne, dodáte si tak potřebnou energii a další nepostradatelné látky pro Vaše tělo.

Historie banánu

V jihovýchodní Asii jsou banány užitkovými rostlinami nejméně 3500 let. Do Středozemí se dostaly zásluhou vracejících se vojsk Alexandra Velikého před rokem 300 př. n. l. Hlavní zásluhu na jejich rozšíření po Starém světě mají nejspíš Arabové. Do Ameriky přivezli banánové hlízy španělští korzáři, a to v roce 1516. Někteří historikové tvrdí, že Inkové pěstovali banánovníky již před Kolumbem. Střední Evropa se s banány seznámila poměrně pozdě.

Představení banánu

Z biologického hlediska je banánovník nejmohutnější bylina světa, pokud nepočítáme bambus. Jsou 3, ale i 15 metrů vysoké. Banánovníkovité rostliny jsou statné tropické byliny, jejichž kmen je tvořen hustě semknutými pochvami listů. Z květů vyrůstá vlastní stonek, nesoucí mnohatisícová květenství. Pouze malá část z těchto květů, kolem tisícovky, je oplodněna a z nich se na centrálním vřetenu vytvoří trs hustě seřazených plodů, banánů. Jedno zralé banánové plodenství má hmotnost kolem 50 kilogramů a odsekává se velkou mačetou. Z hlíznatého oddenku poté vyrůstá nová plodenství a celý cyklus se opakuje. Banánovníky sice nepřinášejí semena, přesto se snadno pěstují, protože se dobře vegetativně množí podzemními oddenky.

Skladování banánů

Banány v žádném případě neskladujeme v chladničce, tam nám nedozrají, naopak zhnědnou a změknou. Pokud zakoupíme větší množství banánů, které nestihneme spotřebovat, a banány nám zhnědnou, nevyhazujeme je, dají se totiž využít pro výborné i výživné dobroty. Banány pouze vyhodíme, pokud podlehl plísni nebo jeví vážné známky pokročilého věku.

Výživové složky banánu

  • Banán obsahuje vitamíny A, vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, E.
  • Banán vyniká především obsahem vitaminu B6, kdy tři banány pokryjí doporučenou denní dávku tohoto vitamínu pro dospělého člověka.
  • Banán obsahuje minerální látky (draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek). Především díky vysokému obsahu draslíku, patří banány mezi třetí nejlepší zdroj tohoto minerálu mezi čerstvým ovocem. Banány obsahují 400 g draslíku na 100 g jedlé části.
  • Banán obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro těhotné ženy.
  • V banánu je jen malé množství proteinů a tuků.
  • Banán obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Oba druhy vlákniny snižují hladinu lipidů, cholesterolu, zklidňují střeva.
  • Banány obsahují malé množství serotoninu, kdy tato látka zmírňuje bolesti míchy, má antidepresivní účinky.
  • Banán svým obsahem přírodních cukrů dokáže téměř okamžitě zvedat výkonnost a schopnost soustředění. Banán je lehce stravitelný druh ovoce s vysokým obsahem sacharidů. Sacharidy se v nezralých plodech vyskytují převážně ve formě škrobu. Během zrání se mění na jednodušší cukry: glukózu, fruktózu, sacharózu. Ve zralém banánu zůstává škrobu jen kolem 1%, které při trávení nevyvolává žádné těžkosti. Naproti tomu nezralé banány Vám mohou způsobit nadýmání, protože v nich je ještě vysoký obsah škrobu.
  • Banány jsou díky vysokému obsahu tryptofanu a pyridoxinových látek nejen vynikajícím uspávacím ovocem, ale dokonce pozitivně ovlivňují naši náladu.

Vliv banánů na lidský organismus

Banány:

  • působí proti zadržování tekutin v těle,
  • podporuje odvodňování,
  • snižují cholesterol,
  • zklidňují střeva,
  • alkalizují krev, což pomáhá neutralizovat i odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou, jež způsobuje dnu a dnovou artritidu,
  • mají antidepresivní účinky,
  • mají celkově příznivý vliv na srdeční činnost,
  • pomáhají předcházet hypertenzi,
  • stimuluje vylučování vody z těla,
  • je velice důležitý pro správnou funkci a zdraví svalů, nervů, tkání,
  • působí pozitivně na fyzické i mentální zdraví,
  • jsou výbornou dietou při potížích s trávením, jako jsou žaludeční potíže, průjem apod.,
  • představují optimální potravinu v době nemoci a rekonvalescence.
  • Banány se doporučují jíst při cirhóze, břišní vodnatelnosti, otocích, dále při dietě s nízkým obsahem sodíku.

Pro koho jsou banány vhodné

Banány jsou vhodné prakticky pro každého. Banány jsou například sportovci vyhledávaným zdrojem energie a stimulátorem výkonnosti. Sportovci jedí čerstvé i sušené banány. Banány jsou velmi vhodnou svačinkou i pro děti, a to nejen díky praktickému obalu, díky kterému, si děti mohou vzít banán prakticky kamkoliv. Díky všeobecně dobré snášenlivosti, výživnosti i téměř nulovému riziku alergie, jsou banány vhodné i pro velmi malé děti. Banán většinou představuje první tuhou stranu u malých dětí.

Banány jsou vhodné i pro diabetiky, protože obsažené cukry v banánu jsou absorbovány pomaleji a nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi.

Využití banánu v kosmetice

Banán patří mezi vyhledávané ovoce v kosmetice, a to díky jeho hydratačním účinkům, vitamínům, sacharidům. Banán má pozitivní vliv na kvalitu pleti, vlasů i nehtů. Banán můžete využít jako banánovou masku na pleť nebo vlasový zábal. Základ vlasového zábalu tvoří jeden zralý banán, vejce, 2-3 lžičky olivového oleje, popřípadě med.

Využití banánů v kuchyni

Banány jsou určeny k rychlé spotřebě, protože se rychle kazí. Nezralé banány se sklízejí pro přepravu do dnešní doby a dozrávají tak, až v cílové zemi ve speciálních dozrávárnách. Tyto dozrávárny jsou i v České republice. Někdy tak můžete dostat banány z dozrávárny, a to ještě teplé. Dovážené banány se konzumují čerstvé. Jen z malé části se z nich vyrábějí protlaky a suroviny pro cukrářské výrobky. Část úrody banánů se také kompotuje přímo v produkčních zemích, případně se vyrábí banánová moučka a banánový škrob. Například v Africe připravují ze zkvašených banánů dokonce alkoholický nápoj.

Banány vařením ztrácejí většinu vitamínů, ale uchovávají si sacharidy, minerály i další látky.

Recepty s banány

Banány nám nabízejí nespočet úprav. Banány jsou výborné především v nejrůznějších dezertech. Lze je přidávat do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, pečených i nepečených dortů. Banány se dají grilovat, flambovat, péct.

  • Banánové smažené noky

    2 banány, 2 vejce, 4 lžíce cukru, 8 lžic polohrubé mouky, citronová šťáva, lžička prášku do pečiva, špetka soli. Nastrouhejte nebo rozetřete banány na kašičku, přidejte veškeré další suroviny. Ze vzniklého těsta nabírejte lžící nočky, které ještě můžete zakulatit pomocí ruky a osmažte je na rozpáleném másle z obou stran.

  • Plněné banány

    2 banány, máslo, pikantní džem, žervé, sníh z bílků, sekané mandle. Banány rozřízněte podélně a na másle je z obou stran rychle opečte. Na řezu je namažte džemem nebo marmeládou, dále vrstvou oslazeného žervé. Poté banán přiklopte druhou půlkou banánu, povrch ozdobte sněhem z bílků a sekanými mandličkami, zapečte v předehřáté troubě.

  • Lahodný banánový mléčný koktejl

    2 banány, ¾ l mléka, 3 lžíce jemných ovesných vloček, špetka mletého kardamomu, skořice. Banány, namočené vločky v mléce, mléko a kardamom rozmixujte, než nápoj napění. Nalijte do sklenic, povrch můžete ozdobit mletou skořicí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18656 (novesluzby.cz#20519)


Přidat komentář