Artyčok - zelenina plná vitamínů a zdraví

Artyčok (Cynara scolymus) je lahůdková zelenina hořkosladké chuti, která je u nás poměrně málo známá. Artyčoky jsou chutnou jemnou dietní zeleninou s významnými léčivými účinky. Pojďme se na něj tedy podívat blíž.

Historie a původ artyčoku

Pravlastí artyčoku je Malá Asie. Byl znám i v Egyptě. Jeho kresby byly totiž objeveny na rozvalinách starých chrámů. Také ho používaly ve starověkém Řecku a Římu. Římané si nechávali dovážet artyčoky z Kartága a Španělska.

V Itálii je znám od 15. století, kdy se pěstoval v tamních zelinářských zahradách, především na Sicílii. Od této doby je jeho produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře.

Do Francie, Řecka, Španělska i Anglie se z Itálie rozšířilo jeho pěstování především díky Kateřině Medicejské. Do USA (do Luisiany) se dostal díky Francouzům a do Kalifornie díky Španělům. V Kalifornii se v současné době pěstuje celoročně. U nás se pěstoval ve čtyřicátých letech 20. století v pražských zelinářských zahradách. V současnosti se ve větším měřítku nepěstuje, ale celkem se mu daří ve vinařských oblastech (jižní Morava, Slovensko).

Pěstování artyčoku

Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.

Artyčok je citlivý na mráz, proto se může ve volné přírodě pěstovat pouze v nejteplejších oblastech, jinde jen v chráněných prostorách.

Artyčok se rozmnožuje buď odnožemi ze starších rostlin, nebo z běžně dostupných semínek. Předpěstované sazenice vysazujeme do hluboké půdy s dostatkem živin a vláhy. Na místě rostliny vydrží 3-4 roky. Na jedné rostlině ponecháme nejvíce 3 květní poupata. Jedlé úbory se sklízí zpravidla až druhým rokem, kdy jsou vyvinuté, ale ještě nerozkvetlé (jinak hořknou).

Je náročný na světlo a citlivý na hnojení. Během vegetace kypříme půdu, ničíme plevely a zaléváme.

Vzhled artyčoku

Existuje několik druhů artyčoků. Nejznámější je Camus de Bretagne, jehož hlavičky dorůstají až půlkilové váhy. Má sytě zelenou barvu a masité okvětní lístky. Druh Poivardes má hlávky podstatně menší, štíhlé s fialově zbarvenými okvětními lístky. Listy se nepodobají žádným jiným. Píchající štět na spodku artyčoku je umístěn tak, aby chránil křehké a všemi oceňované srdíčko.

Nutriční hodnoty artyčoku

  • Energetická hodnota artyčoku - 40 kcal (167 kJ)/ 100g (stejná jako u mrkve)
  • Artyčok obsahuje 85 % vody
  • Speciální sacharidy zejména inulin, který mu dodává charakteristickou lehce nasládlou chuť.
  • 2 % vlákniny (celulóza, hemicelulóza, stopy ligninu) - také složené z molekul složených sacharidů. Protože u vlákniny nenastává látková přeměna prostřednictvím trávicích šťáv, zůstává ve střevech a stimuluje jejich činnost.
  • Tuky jsou obsaženy jen ve stopovém množství.
  • Minerální látky (1,3 %) především draslík a fosfor. Obsah vápníku a hořčíku (důležitý pro dobré fungování svalů, jehož příjem je často nedostatečný) je vyšší než u většiny ostatních druhů zeleniny. Dále je přítomno železo, měď a další stopové prvky mangan, bór, jód.
  • Vitaminy rozpustné ve vodě, především vitamin C, B1, B3, B9 (kyselina listová), malé množství vitaminu E a provitaminu A (karotenu).
  • Hořčiny (cynarin) podporující trávení.
  • Bioflavonoidy, které chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů.
  • Enzymy
  • Třísloviny
  • Flavonoidy
  • Organické kyseliny
  • Sliz

Léčivé a dietetické účinky artyčoku

  • Artyčoky jsou chutnou jemnou dietní zeleninou s léčivými účinky, která snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a obsahuje účinné látky proti ateroskleróze, chorobám jater, ledvin a žlučníku.
  • Působí také proti zvracení a křečím v oblastech břicha.
  • Je vhodný pro revmatiky a lidi s vysokým krevním tlakem.
  • Nutriční kvalita artyčoku je mnohostranná. Jeho energetický přínos je především díky sacharidům mírný.
  • Protože naše strava většinou obsahuje nedostatečné množství sacharidů, může hrát artyčok v jejich příjmu vyrovnávající roli. Avšak konzumace velkého množství by mohla u některých jedinců způsobit nadýmání a trávicí obtíže.
  • Ve středověkých herbářích byl promíchaný s pepřem a solí doporučován jako účinné afrodiziakum.

Využití artyčoku v kuchyni

V zemích původu jde o docela běžnou zeleninu, srovnatelnou s mrkví v našich končinách. V pizzeriích celé Evropy jsou artyčoky hlavní součástí náplně pizzy, ve směsi s česnekem a bylinkami.

Kvalitní artyčok je šťavnatý, na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Na okrajích by měl být pružný. V chladničce vydrží zabalený do fólie až tři týdny. Využití artyčoku v kuchyni je mnohostranné. Při kuchyňské úpravě čerstvých artyčoků odstřihneme stonek, zatvrdlé a zaschlé části a hned potřeme citrónovou šťávou, aby neztmavly. Vaříme v osolené vodě s trochou octa (asi 20 minut). Můžeme je pojídat syrové jako salát (jen mladé artyčoky), péci, smažit, grilovat, vařit, dusit, plnit nádivkou (rybí či masovou), zapékat (jako květák), podávat s různými omáčkami, jogurtovou zálivkou, majonézou apod. Hodí se k hovězímu nebo jehněčímu masu, kapru, uzenému lososu, kachní paštice, cibuli, hrášku, do různých salátů, například s mrkví. Stonky artyčoku se přidávají do polévek a dušených jídel. Teplé se podávají polité rozpuštěným máslem. Používá se také jako chutný předkrm.

Mladé artyčoky se nakládají celé do octa nebo konzumují syrové s olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. U větších artyčoků se jemnější lůžko a vnitřní část (srdíčko) prodávají též konzervované a zmrazené. Chutí připomínají chřest. V našich obchodech najdeme především artyčoky sterilované, čerstvé jen zřídka.

Další využití artyčoku

Vzhledem k obsahu lehkých hořčin (cynarinu), které podporují trávení, se artyčok používá i k výrobě aperitivů.

Protože mají artyčokové výtažky čisticí a tonizující účinky, používá se artyčok též k výrobě pleťových masek, regeneračních krémů a pleťových vod.

Zajímavosti o artyčoku

  • Velkým ctitelem artyčoků byl anglický král Jindřich VIII, který si je nechal dovážet až z Kréty. Artyčok byl v té době velice drahou zeleninou, kterou si mohly dovolit jen královské dvory.
  • Kateřina Medicejská si nechávala připravovat artyčoky plněné paštikou z ledvin žlutého kohouta, což byla opravdová lahůdka, a proto byl po dlouhou dobu artyčok brán jako drahá a luxusní zelenina.
  • Dvorní doktoři však konzumaci tohoto afrodiziaka zakazovali, protože prý má velice neblahé následky na lidský rozum.
  • V Portugalsku je synonymem lásky. Mytologické příběhy vypráví, že Jupiter se bláznivě zamiloval do Cyrany, krásné dívky s popelavými blonďatými popelavými vlasy, která ho však odmítla. Aby ji potrestal, rozhodl se ji proměnit v Cynaru Scolymus.

Recepty s artyčokem pro zdraví

  • Artyčoky na másle (100 g artyčoků, 10 g másla) - energetický přínos 115 kcal; minerální látky a vláknina v artyčocích, nasycené mastné kyseliny v másle (pokud nahradíme máslo margarínem, máme nenasycené mastné kyseliny a vitamin E).
  • Artyčoky se zálivkou s olivovým oleje (100 g artyčoků, 15 g olivového oleje, citron) - energetický přínos 175 kcal; přínos lipidů (tuků) je vyšší, mononenasycené mastné kyseliny - ochrana cév; vitamin C v citronu zlepšuje využitelnost železa v artyčoku.
  • Artyčoky na bešamelu (100 g artyčoků, 150 ml bešamelu) - energetický přínos 215 kcal; vláknina a minerální látky v artyčoku jsou obohacené vápníkem z mléka, složenými sacharidy v mouce a tukem v másle nebo margarínu.
  • Artyčoky se zálivkou s citrusy (citron nebo grapefruit): minerální látky v artyčoku jsou doplněny vitaminem C v citrusech (antioxidant a látka podporující asimilaci železa), vitaminem E v oleji (olivový, slunečnicový, kukuřičný) pro optimální ochranu buněk.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18760 (novesluzby.cz#21095)


Přidat komentář