Apiterapie

Ve starém Řecku lékaři používali medové kúry nejen na problémy s pletí, ale i jako prostředek na hojení ran a k zamezení tvorby jizev. Na účincích včelích produktů je založen celý terapeutický obor zvaný apiterapie.

Apiterapie využívá k léčení nejen med, ale i další včelí výměšky mateří kašičku, propolis, vosk nebo pyl.

Apiterapie může pomoci při** ** zánětech kloubů, dně, roztroušené mozkomíšní skleróze, únavě, nachlazení nebo depresích.

Včelí produkty používané v apiterapii

Med

Látky obsažené v medu

  • Pravý včelí med obsahuje okolo 30 % glukózy a až 40 % ovocného cukru, fruktózy
  • Minerály například vápník, železo, zinek, kobalt, fosfor a kyselinu křemičitou, stopové prvky a vitaminy
  • Inhybiny - usmrcují bakterie; znečištěné rány se medem vyčistí a lépe se hojí
  • Acetylcholin- reguluje krevní tlak, střevní peristaltiku a částečně i srdeční činnost

Výživné vlastnosti medu

Cukry koncentrované v medu jsou invertované, a proto je může lidské tělo velmi rychle využít. Právě tyto lehce stravitelné jednoduché cukry jsou zdrojem rychlé energie. Cukr přechází přímo do krve a zajišťuje rychlou výživu a náhradu spotřebované energie.

Léčivé vlastnosti medu

  • Med je účinné přírodní antibiotikum, které působí proti zánětům a urychluje hojení povrchových ran a spálenin. Zinek obsažený v medu totiž podporuje růst epitelových buněk.
  • 3 až 4 čajové lžičky medu denně upravují trávení, zvyšují imunitu a zlepšují spánek.
  • Při pravidelném podávání dětem byl zaznamenán snížený výskyt infekčních chorob.
  • Med léčí bodnutí, štípnutí od hmyzu a zklidňuje podrážděnou pokožku. Aplikuje se přímo na postižené místo (pozor: někteří lidé mohou trpět alergií na včelí produkty).
  • Je dobrým potravním doplňkem i pro diabetiky II. typu.

Krystalizace medu

Krystalizace ("cukernatění") medu je známkou jeho pravosti a kvality. Jedinou výjimkou je med akátový, který díky vysokému obsahu fruktózy nekrystalizuje vůbec. Zkrystalizovaný med, především květový, lze mechanicky napastovat tak, aby velikost krystalů byla chuťově jen stěží postižitelná. Pastový med se lehce roztírá, nestéká z namazaných ploch a uchovává si svoji vláčnou konzistenci po celou dobu trvanlivosti. Trvale tekutý med získáme jeho ohřátím na teplotu vyšší než 50 °C, takový med ale ztrácí velkou část své biologické hodnoty.

Jak med správně uskladňovat

Med uskladňujeme v nádobě ze skla, kameniny nebo smaltu, ve stínu a při teplotě do 15 °C. Takto uskladněný med si udrží svou kvalitu po dva roky.

Rady a doporučení

  • Pro snadné usínání a dobrý spánek: lžíce medu rozpuštěná ve sklenici vody uklidní nervy, působí jako uspávací prostředek, urychluje opětovné usínání po přerušeném spánku a ráno půjdete bez problémů na velkou.** **
  • Při horečce: do medové vody si přidejte čerstvou citronovou šťávu. Tento nápoj vás osvěží, vitaminy a další léčivé látky se nezničí jako v horkém čaji.** **
  • Proti kašli: smíchejte med se šťávou z ředkve. Podobné účinky má také med promíchaný s cibulovou šťávou.
  • Na průdušky: sklenici bílého vína rozmixujte se dvěma žloutky a dvěma lžícemi medu. Pijte teplé, ale ne horké.
  • Proti smutku, depresi a k posílení nervů: ve vodní lázni ohřejte sklenici černého piva, vmixujte 1 žloutek a 1 lžíci medu.
  • Při bolestech u prořezávání zoubků u dětí: uspějeme podáním lžičky medu. Med snižuje hladinu fosforu v krvi a tím otupuje vnímání bolestných pocitů

Mateří kašička

Mateří kašička je šťáva, která je výměškem hltanových žláz včel kojiček. Krmí se jí larva budoucí matky po celou dobu jejího vývoje, matička po dobu kladení vajíček a ostatní larvy (obyčejné dělnice a trubci) po krátkou dobu - první tři dny života. Obsahuje minerální soli, minerály, bílkoviny, cukry, tuky, aminokyseliny řadu enzymů a všechny známé vitaminy. Byly v ní prokázány biologicky velmi účinné látky, jako je acetylcholin, antibiotika a látky hormonální povahy.

Léčivé účinky mateří kašičky a její využití

Mateří kašička se stala významnou surovinou farmaceutického, potravinářského a kosmetického průmyslu. Příznivě působí na většinu forem bronchiálního astmatu, brzdí vývoj aterosklerózy a celkově zpomaluje stárnutí (zásluhou látky zvané biopterin, díky níž žije včelí královna 6 let, zatímco dělnice maximálně 6 měsíců). Zlepšuje chuť k jídlu, má pozitivní účinky na trávicí a imunitní systém a na kůži (proto se dobře uplatňuje v kosmetickém průmyslu). Užívání výrobků s mateří kašičkou ve formě roztoků nebo tablet udělá dobře především starším lidem a těm, kdo jsou oslabení infekční nemocí.

Upozornění: tyto výrobky nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy.  ** **

Propolis

Propolis je pryskyřičná substance žlutohnědé nebo červenohnědé barvy, která se skládá z pryskyřice, balzámů, včelího vosku, éterického oleje a pylu. Tento mnohoúčelový, tmelu podobný materiál včely používají k vyztužení plástů, k zalepení trhlin a také k obalení těl vetřelců, které usmrtily v úle a nemohou je dostat ven. Suroviny na výrobu propolisu včely získávají z rostlinných pryskyřic.

Léčivé účinky propolisu a jeho využití

Protože je propolis biologicky zcela neškodný, jde kromě medu o nejlépe využitelný včelí produkt. Zastavuje množení bakterií, virů a plísní a je možné ho kombinovat i s chemickými antibiotiky. Vlivem biologicky prospěšných látek má zřetelné fungicidní účinky, působí na celou řadu bakterií a je prokazatelně hojivý a antiseptický, zlepšuje imunitu organismu.

Upozornění: propolis je poměrně silný alergen. Z některých přípravků jsou ale alergotropní látky odstraněny.** **

Pyl

Pyl obsahuje bílkoviny, volné aminokyseliny, cukry, minerály, vitaminy, antibiotika, růstové látky, tuky a aromatické látky.

Reguluje činnost střev, podporuje vznik hemoglobinu u chudokrevných dětí. Urychluje přibývání hmotnosti a rekonvalescenci u starších či nemocných lidí. Zlepšuje celkový zdravotní stav a vyvolává příjemný pocit pohody a zlepšuje náladu. Ulehčuje také duševní práci, zvyšuje prokrvení mozku, zlepšuje zrak, podporuje růst a pomáhá při potížích s prostatou.

Včelí jed (apitoxin)

Včelí jed je průhledná, jako voda čirá tekutina, vyráběná jedovou žlázou v zadečku včely, zejména dělnice. Hromadí se v jedovém váčku, kde vytváří kapičku o hmotnosti asi 0,20-0,25 mg. Zajišťuje obranu včel. Chutná hořce, reaguje kysele a je bílkovinné povahy. Přesné složení včelího jedu se ještě nepodařilo analyzovat, i když většina dílčích částí je dobře známa. Patří sem zejména fosforečnan hořečnatý, síra, vápník, měď, histamin, dopamin, noradrenalin, složité proteiny a jiné, převážně vysokomolekulární látky. Pálení a otok v místě bodnutí žihadla způsobuje především mellitin, látka jež poškozuje krvinky a uvolňuje "alergický" hormon histamin. Po každém vbodnutí do kůže zůstává jedovatý aparát včely medonosné spojen se žihadlem a pumpuje dál jed do rány oběti, i když je již vytržen z těla včely. Nebezpečnou otravu způsobí teprve 200 až 250 žihadel. Při alergii na apitoxin ale může člověku způsobit vážné problémy i jediné žihadlo. Před bouřkou je včelí jed toxičtější a jeho dávky vyšší.

Léčivé účinky včelího jedu a jeho využití

Včelí jed je součástí mnoha léků, které se roztírají nebo aplikují nitrožilně. Příznivě působí na nemocné klouby, záněty nervů, revmatismus a při omrzlinách. Včelí jed se osvědčil také při léčbě dny. Při výskytu nesnášenlivosti je třeba používání přerušit. Nanáší se na pokožku v tenké vrstvě a pečlivě se vetře.

Upozornění: včelím jedem nesmějí být léčeni lidé trpící alergií na včelí bodnutí, dále pacienti s těžkou srdeční vadou a diabetici, kteří dostávají inzulin.** **

Terapie "in natura" - opravdovými žihadly

Po přesně určeném počtu žihadel může dojít ke zlepšení chronických chorob. Tato terapie by však měla probíhat pod lékařským dohledem.

 

Medovina

Správně vyrobená medovina má rovněž léčivé účinky. Historická Královská medovina se při výrobě nevaří, a proto se významné léčivé látky neničí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18806 (novesluzby.cz#21540)


Přidat komentář