Znáte dobře společenskou etiketu?

Pojďte na malou lekci správné etikety a stolování. Až budete v roli hostitele chystat nějakou oslavu či společenskou událost, jistě se vám informace a rady budou hodit...

Čekáte hosty a chcete, aby bylo vše perfektní?

Zde nabízíme rady, jak toho docílit!

Prostření večerní tabule

Pod ubrus patří tzv. molton, což je měkká podložka. Co se týká barvy ubrusu, nejlepší je bílý, nebo volíme jemné barvy. Ubrus má přesahovat 30 cm pod hranu stolu. Na ubrus se někdy dávají ještě tzv. naperony či podlouhlé ubrusy- zkrátka menší ubrusy nebo pruhy látky (důležité je, aby ladily).

Jak správně umístit příbory a skleničky

Umísťujeme nejvýše tři sety příborů. Odebírají se v pořadí od zevnějšku k talíři. Příbor na moučník patří nahoru. Skleničky se rovnají buď do řady, nebo do tvaru trojúhelníku. Při rovnání do řady se začíná od pravé strany- podle toho, jak budou náležet jednotlivé nápoje. Na pravé straně bude umístěna sklenička na vodu, potom číše na bílé víno a dále na červené. Pokud volíme uspořádání do trojúhelníku, začínáme pokládat od hosta a směřujeme dále do středu stolu. A kde přesně skleničky umístit? Špička nože hlavního příboru má směřovat na sklenici určenou pro červené víno.

Nezapomeňte na doplňky

Základem jsou párátka, protože je nepřípustné, abychom se prsty šťourali v ústech. Dále by na stole měla být k dispozici dochucovadla (sůl, pepř), malý talíř na pečivo a nůž s oblou špičkou. Vše skvěle doladí květiny, svíčky a různé ozdoby. Při zdobení si musíme dát pozor na to, aby dekorace nesahaly až do výšky tváří jednotlivých osob.

Důležité je správné sezení

Sedíme samozřejmě zpříma. Ženy by se měly usadit v první třetině židle. Nohy jsou volně ohnuté, nekřížíme je, ani nekroutíme pod židlí. Všichni by si měli navzájem vidět na ruce, není vhodné mít ruce schované pod stolem. Nepodpíráme se lokty, pouze ruce opřeme o hranu stolu.

Dbáme na to, abychom se nedotýkali ostatních, kteří sedí vedle nás. Při stolování je nutné mít lokty u těla. To je ale někdy obtížné a pozapomínáme na to.

Dříve se dětem dávaly pod paže knihy, aby je tomuto zvyku naučili. A jak správně odložit příbor? Buď jej zkřížíme, nebo ostřím nasměrujeme k sobě, nikoliv k ostatním.

Jak je to se zasedacím pořádkem

Pár, který hostí, se posadí doprostřed delších stran stolu a naproti sobě. Dále by měly sedět střídavě ženy a muži. Dětem je vhodné přichystat samostatný stůl, aby nedošlo ke vzniku volných míst v důsledku jejich neustálého pobíhání.

Víno, víno, víno…

Znáte jednotlivá vína?

Při koupi vína bychom se měli zajímat o jeho ročník, kategorii, obchodní název, zemi původu a výrobce. U těch lepších vín se pak vyhledává i výrobní šarže. Víno by mělo obsahovat informace, jako jsou jeho charakteristické znaky, k jakým pokrmům je vhodné a obsah alkoholu. Pokud jste si oblíbili jistou značku, měli byste vsadit na ni. Rozlišujeme vína stolní, zemská, jakostní, ledová, slámová, likérová, kořeněná, šumivá, perlivá.

Jaké víno vybrat

Pokud chystáme nějaké pohoštění, budeme se zabývat otázkou, jaké víno bude našim hostům chutnat. Je dobré se řídit tím, jak moc jsou hosté zkušení „vinaři“ a také musíme vzít v úvahu naše finanční možnosti. Při posezení s přáteli, kteří se ve vínech moc nevyznají, je nejlepší vsadit na klasické stolní nebo jakostní víno. V žádném případě ale nekupujme vína v plastových obalech a krabicích, které jsou pouhou „náhražkou“. Poněkud jiná situace nastane, když se naši hosté ve vínech vyznají. Zde se doporučují už jakostní vína s přívlastky, například pozdní sběr nebo výběr.

Dále vyvstává otázka, jestli raději nakoupit víno bílé, nebo červené. Pokud nevíme, který typ hostům chutná více, nezbývá nám, než nakoupit oboje.

Možná se budeme zabývat i otázkou, zda víno naše, nebo zahraniční. Nemusíme se bát, že tuzemská vína jsou méně kvalitní, protože za několik posledních let opravdu nabrala na kvalitě a mohou zahraničním konkurovat. **
**

Tip: nevyznáte se ve vínech, a chcete kvalitní víno? Nechte si ve vinotéce poradit!

Víno je důležité správně naservírovat

Víno, jakožto společenský nápoj, si vyžaduje dodržování patřičných pravidel jeho podávání. Měli bychom provést jeho degustaci- k tomuto kroku vyzveme někoho z nejvýznamnějších hostů. Skleničku nalijeme asi do třetiny a vyčkáme na vyjádření. Jakmile je víno odsouhlaseno, můžeme všem nalít.

Víno si vyžaduje i správnou skleničku. Jedná se o číši z bezbarvého tenkého skla, stopka by měla mít tvar kalichu. Zásadou je suchá a čistá sklenice. Jednotlivé skleničky se pak ještě trochu odlišují v závislosti na druhu vína (například šumivá vína mají mít vysoké sklenice).

Není radno podceňovat ani teplotu vína. U bílého vína má být teplota asi 7 až 12 stupňů, u červeného 15 až 18 stupňů a u šumivých 4 až 7 stupňů. Vínem nezaplníme nikdy celou sklenici, nýbrž necháme alespoň 1 cm místa.

Je víno vhodným dárkem?

Tady zase záleží na zkušenostech obdarovaného v oblasti vín. Nebudeme kupovat láhev vína za 1500 Kč někomu, kdo se ve vínech nevyzná a bude si myslet, že stálo třeba 100 Kč. Ten správný dojem vínu dodá i balení- například dárkové kazety, balení s vývrtkou, tašky na vína apod. Naprosto nevhodné je dávat víno v igelitce.

Víno a jeho kombinace s jídlem

Chuť pokrmu musí ladit s vhodným vínem.

Zde jsou obecná doporučení:

  • Bílé maso, lehké pokrmy- lehká bílá vína

  • Tmavé maso, těžká jídla- těžší červená vína

  • Lehké ryby- bílá vína (tučnější ryby, např. tuňák- hodí se i červená)

  • Tučné sýry- červená vína

  • Sladké dezerty- sladká, dezertní vína

  • Sladká vína se pijí vždy až po pokrmu, suchá vína předcházejí polosuchým a sladkým, lehká těžším, mladší starším.

Tip na závěr - dary

Víte, jak se správně zachovat, když dostanete dárek? Je vhodné je rozbalit, nebo počkat až budeme o samotě? A jak se tvářit při nevhodném dárku?

Z dárku bychom vždy měli projevit radost, a to i tehdy, když se nám vůbec nelíbí. Musíme přece ocenit, že si dotyčná osoba dala práci s jeho sháněním, nakupováním, balením apod. Co se týká rozbalování dárků, tak se rozbalují vždy, s výjimkou velké oslavy či svatby. Když nevíme, co na dárek říct, rozhodně se neuchylujme k prohlášení typu: „Neměli jste se utrácet“. Dotyčného potěší vaše radost a ne rozpačitost.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18465 (novesluzby.cz#20070)


Přidat komentář