Topinkovač - výběr, funkce

Máte rádi ještě teplé toasty, vafle, které si ochutíte džemem, marmeládou, pomazánkou, sýrem? Nejste však příznivcem opékání pečiva na pánvi s olejem? Dopřejte si křupavý pokrm bez tuku, a to díky topinkovači, který se postará o rovnoměrné propečení.

Funkce topinkovače

  • Tlačítko Bagel - jednostranné opékání - hřejí pouze topná tělesa blíže k vnější straně topinkovače, který automaticky zkrátí nastavený čas na polovinu.
  • Tlačítko Defrost - rozmrazování - opékání zmraženého pečiva, kdy topinkovač prodlouží dobu opékání o čas potřebný k rozmrazení pečiva. Některé topinkovače mají dokonce větší otvor pro zasunutí rozmrazovaného pečiva tak, abychom mohli rozmrazit i větší housky a bagety.
  • Tlačítko Reheat - přihřívání - pokud Vám hotové toasty vychladnou, můžete je díky této funkci na 30 sekund přihřát.
  • Tlačítko Stop - přerušení opékání - využijete, budete-li chtít přerušit opékání před koncem Vámi nastaveného času.

Parametry, podle kterých vybírat topinkovač

  • Počet otvorů pro plátky pečiva k opékání
  • Šířka štěrbin na pečivo, užší pro toasty, vafle, širší pro bagetu
  • Vyjímatelná miska na drobky, umožňující Vám pohodlně vysypat veškeré zachycené drobky a vyčistit dno topinkovače.
  • Materiál topinkovače
  • Povrchová úprava - například z anodizovaného hliníku zaručuje trvanlivost a trvale lesklý vzhled
  • Volba opékání od nejsvětlejšího po nejtmavší propečení - počet stupňů rozpékání
  • Rozpékání staršího pečiva
  • Nástavec na pečivo - speciální nástavec na pečivo, díky kterému se rozšíří použitelnost topinkovače na různé druhy pečiva
  • Automatické vysunutí hotových toastů po skončení nastavené doby opékání
  • Manuální zdvih pro kontrolu toustování
  • Světelná nebo zvuková signalizace, upozorňující na konec pečení
  • Světelná kontrolka pro samotné či dvojité toustování
  • Pojistka vypínače
  • Rozměr
  • Hmotnost

 

Vychytávky topinkovače

  • Elektronický časovač
  • Elektronicky řízená konstanta stupně opékání
  • Plynulá regulace stupně opékání s integrovanou funkcí zahřívání
  • Prostor pro ukládání kabelu
  • Navinutí kabelu
  • Tepelně izolované opláštění topinkovače
  • Pojistka proti vzpříčení chleba
  • Neklouzavé nožičky

Umístění topinkovače při přípravě pokrmů

  • Topinkovač umístěte pouze na stabilní, tepelně odolný povrch, a to stranou od jiných zdrojů tepla, jako je například radiátor, trouba aj.
  • Topinkovač uskladněte mimo přímé sluneční záření a vlhkost.
  • Topinkovač nepoužívejte ve venkovním prostředí.

Bezpečné používání topinkovače

  • Topinkovač je během svého provozu, ale i po určitou dobu po vypnutí horký. Buďte opatrní a nedotýkejte se horkých povrchů topinkovače.
  • Nenechávejte topinkovač zapnutý bez dozoru, a to především, pokud máte děti.
  • Je-li topinkovač ještě horký, nepřenášejte ho, a to ani během provozu.
  • Při vypojování topinkovače ze zásuvky elektrického napětí, nikdy netahejte za přívodní kabel, uchopte zástrčku a tahem ji vypojte.
  • Tam, kde je prostředí s výskytem výbušných plynů i vznětlivých látek, jako jsou rozpouštědla, laky, lepidla, tam ho nepoužívejte.
  • Do topinkovače nepatří žádné kovové předměty, nepoužívejte vidličky, nože a jiné kovové kuchyňské nástroje k vyjímání toastů nebo drobků. Mohlo by dojít k elektrickému zkratu.
  • V topinkovači nepřipravujte pokrmy, které obsahují džem, zavařeniny apod.
  • V případě, že dojde k poškození přívodního kabelu, nepoužívejte topinkovač, pro svoji bezpečnost. Pokud je ještě v záruční době, doneste ho do příslušné prodejny, v případě, že je již po záruce, obraťte se na autorizovaný servis.

Péče o topinkovač

  • Topinkovač nečistěte, neukládejte, nijak nezakrývejte, dokud zcela nevychladne.
  • Před samotným čištěním topinkovač vypněte, vypojte ze zásuvky a nechte ho zcela vychladnout.
  • K čištění topinkovače nepoužívejte hrubé nebo chemicky agresivní látky.
  • K čištění použijte pouze vlhký hadřík, žádné čisticí prostředky nebo tvrdé předměty, které by mohly povrch topinkovače poškodit.
  • Přívodní kabel ani zástrčku, nebo přímo topinkovač, neponořujte do vody, či jiné kapaliny.
  • Když Vám zůstanou v topinkovači drobky z pečiva, stačí topinkovač jednoduše otočit dnem vzhůru, čím je vyklepete. Počkejte ovšem, dokud nebude topinkovač zcela vychladlý. V případě, že jste si vybrali topinkovač, který má vyjímatelnou nádobku na zachycené drobky, nemusíte topinkovač otáčet, stačí ji pouze vysunout.

 

Celozrnné pečivo pro naše zdraví

  • Celozrnný chléb neobsahuje žádný cholesterol. Naproti tomu podporuje odtransportování škodlivých látek z těla. Zhruba asi 80% cholesterinu obsahují žlučové kyseliny. Tím významně klesá hladina cholesterinu v krvi, a to nejpřirozenějším způsobem. Pravidelná spotřeba celozrnného chleba a pečiva, může výrazně snížit riziko infarktu. Za tímto stojí pozitivní vliv obsažených kyselin, vitamínů B6, B3, B1 a E, zinku, které chléb obsahuje.
  • Celozrnný chléb se svým obsahem vitamínu B1, má velkým význam pro překonání nervových impulzů vyvolávajících cestovní horečku. V pravý čas, tak může krajíček chleba nebo pečiva působit uklidňujícím účinkem na nervový systém. Dokonce nám chléb pomůže zmírnit nevolnosti z výšky i mořskou nemoc. Obsažený vitamín B3 je nepostradatelný pro proces látkové výměny v těle. Tím chléb nejenom snižuje obsah tuků v krvi, ale dokonce odbourává i obsah škodlivin v cévách.
  • Celozrnný chléb obsahuje významný stopový prvek zinek, kdy jeho nedostatek vede často  oslabení nehtů. Nehty se nám poté lámou, třepí a dochází i k vypadávání vlasů.
  • Celozrnný chléb není sice méně energetický než bílý, obsahuje však nečištěné obilné zrno, tzv. otruby, které jsou bohaté na vlákninu. Vláknina snižuje vysoký glykemický index chleba. Po snězení krajíčku celozrnného chleba, tak brzo nevyhládnete, jako po snězení krajíčku bílého chleba.

Z jakých obilovin se připravuje pečivo

  • Pšenice (obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Celosvětově nejdůležitější obilovina pro výrobu chleba. Bohatá na vitamín E, železo, zinek, vitamín B1, B2, B6, vitamíny řady A, betakaroten.
  • Žito (historicky nejmladší druh obiloviny. Obsahuje vitamín E, zinek, železo, fosfor, kyselinu křemičitou, fosfor, selen).
  • Ječmen (obsahuje draslík, železo, fosfor, vitamín B1, B2, B3, E).
  • Oves (jeho nutriční hodnota ho řadí ve srovnání s jinými druhy obilovin k velmi cenným. Obsahuje nejvíce bílkovin a tuků. Vykazuje také vysoké množství draslíku, železa, křemíku, zinku, manga, vitamínu B1, E).
  • Jáhly (obsahují vitamíny B1, B2, A, C. Dále draslík, vápník, magnézium, kyselinu křemičitou, sodík, fluor, železo. Jáhly jsou po ovsu nejbohatší na tuky a bílkoviny).
  • Pohanka (má velmi dobrou výživovou hodnotu. Obsahuje měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, B3, E, C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem).
  • Pohanka (je velmi cenná vysokým obsahem životně důležitých aminokyselin, například lysin, tryptofan. Dále obsahuje draslík, vápník, fosfor, magnézium, železo, flour).

Pomazánky na topinky

Drožďová pomazánka s jarní cibulkou

2 kostky droždí, 4 vejce, jarní cibulka, sůl, máslo, pažitka. Jemně nakrájenou cibulku nechte na másle zesklovatět, přidejte droždí. Průběžně míchejte, dokud se z droždí neodpaří voda. Přidejte vejce a míchejte. Na závěr osolte dle chuti a přidejte jemně pokrájenou pažitku.

Bylinková pomazánka s tvarohem

1 kostka měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, hrst čerstvých bylinek: bazalka, rozmarýn, pažitka, libeček aj., sůl, mletý pepř. Veškeré suroviny do hladka vymíchejte.

Sardinková pomazánka s houbami

250 g sardinek v oleji, 200 g naložených hříbků, nebo jiných hub, 150 g másla, citronová šťáva, sůl, pepř. Houby propláchněte ve studené vodě a společně s okapanými sardinkami pomelte, nebo rozmixujte. Přidejte máslo, citrónovou šťávu a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18262 (novesluzby.cz#21231)


Přidat komentář