Sommelier - someliér - znalec vína

Sommelier je často užívaný pojem v dnešní společnosti. Setkáte se s ním zejména v případě, kdy se hovoří o víně. Přečtěte si u sklenky vína, kdo je sommelier, jaké služby vám může nabídnout, kde všude se s ním setkáte nebo kdo je to master sommelier.

Pití vína není luxus, ale součást  každodenní kultury

 

Máte rádi víno?

Chutě každého z vás jsou jistě velmi specifické. Někdo má rád dobré jídlo, jiný zase dobré pití, jsou ti, kteří holdují pivu, jiní zase rádi ochutnávají a zkoušejí různé druhy čajů či káv a neméně významnou a velkou skupinu tvoří milovníci vína.

Každý, kdo rád hledá nové chutě a vůně a má rád tento nápoj, jistě hledá příležitosti, jak se dozvědět o vínu co nejvíce informací. Buď přímo vlastníte vinici a jste vynikající znalci, jiní zase v koutku svého domova ochutnávají zakoupené víno ve vinotékách a čerpají informace od přátel, z různých příruček a časopisů o víně.

A někteří uvítají možnost zajít si do společnosti, najít si prostředí, kde je široký výběr vín a kde se mohou setkat se sommelierem. A proč právě s tímto člověkem? Co je to za profesi a co vám může nabídnout?

Kdo je to sommelier?

V dnešní době se často setkáváme v oblasti vín se slovem sommelier. Sommelier je profese moderní gastronomie. Sommelier pracuje v restauračních zařízeních, může se jednat jak o restaurace, tak také různé vinné sklípky.

Je to tzv. „poradce v oblasti nabídky nápojů“. My se zaměříme zejména na oblast vín. Je zodpovědný za výběr vín, poradenství pří výběru vína, poskytuje zákazníkovi důležité a zajímavé informace ohledně chuti, vůně, či k jakým jídlům se dané víno hodí. Jeho funkce může být i širší, může zodpovídat např. také za skladování vína. Sommelier disponuje širokou škálou informací o víně, které vám běžný číšník v restauraci v žádném případě nepodá.

Rada při výběru vína

Jednou z nejdůležitějších pracovních náplní sommeliera je rada při výběru vína. Pokud navštívíte restauraci, kde si chcete pochutnat na vynikajícím jídle a dát si k němu láhev vína, je právě řada na sommelierovi, aby vám nabídnul svou pomoc.

Víno si zajisté jakožto odborníci a znalci můžete vybrat sami. Pokud ale váháte a nejste si jisti, využijte v každém případě jeho služeb.

Sommelier Vám poradí, jaké víno se bude hodit k jídlu, které jste si vybrali, a to tak, aby se nebily vůně a chutě jídla s nápojem. Zvolí víno vhodné pro příslušnou denní dobu, kdy kořeněná těžká vína jistě nejsou vhodná jako nápoj k obědu. Víno vám naservíruje dle přísných pravidel, abyste z něj měli ten největší požitek.

V průběhu jeho ochutnávání vás seznámí s původem vína, jeho složením, popíše vám jeho barvu, vůni, kterou byste měli cítit, chuť. Odborný výklad, ochutnávka a pak samotná konzumace vína, které je v souladu s vybraným jídlem vám jistě přinese příjemný zážitek a spokojenost. Ale odkud se vzal název této profese?

Vznik pojmenování sommelier

Pojmenování sommelier je francouzského původu. S největší pravděpodobností vzniklo z provensálského dialektu. Slovo sommelier se váže k lidem, kteří měli na starosti zásobování královského dvora jídlem. V době, kdy se jídlo dopravovalo na hřbetech zvířat, bylo nutné mít u nich člověka, který se o tato zvířata postaral a vedl je. „Saumalier“ ve původní starodávné provensálštině byl člověk, který tato zvířata řídil.

Na královské stoly se takto dovážela nejen spousta pokrmů a pochutin, ale také sudy s vínem, které se skladovaly v zámeckých sklepích. Postupem času se z těchto dodavatelů stávali správci sklepů s vínem, byli zodpovědní za udržování množství vína a jeho kvality.

Zlomovým obdobím pak bylo 19. století, kdy začaly vznikat hotely a restaurační zařízení. Lidé si začali považovat kvality tohoto nápoje a tímto se sommelier stal gastronomickou profesí.

Náplň práce sommeliera

S funkcí sommeliera se setkáte zajisté ve vinařských oblastech, ale také v renomovaných restauracích či hotelech, kde si potrpí na profesionální služby pro své zákazníky. Náplň práce sommeliera byla dříve velmi zúžená, byl to odborník na víno. Dnešní moderní doba vede ale tuto profesi mnohem dál, sommelier tak zasahuje mnohem více i do dalších oblastí, za které nese zodpovědnost a ve který se neustále vzdělává.

Činnosti sommeliera:

  • radí klientům při výběru vína a dalších nápojů
  • zajišťuje příslušný servis objednaných nápojů, servíruje je
  • je odborníkem přes víno ve všeobecnosti
  • poskytuje zákazníkovi všechny známé informace ohledně barvy vína, jeho chuti, vůně, složení, doporučení, k jakým jídlům se dané víno hodí, jestli se jedná o víno ke slavnostním příležitostem nebo pro běžnou konzumaci
  • sleduje trendy v oblasti vína, nové druhy
  • účastní se konferencí o víně, různých setkání, soutěží
  • stále se vzdělává
  • nabízí své služby při ochutnávkách vín
  • sestavuje vinný lístek
  • má zodpovědnost za vedení vinného sklípku, jeho doplňování, otáčení vín, aj.

Sestavení vinného lístku

Další neméně důležitou funkcí sommeliera je sestavování vinného lístku nebo doporučení příslušných vín k jednotlivým jídlům, specialitám. Je právě na sommelierovi, aby do vinného lístku zařadil různé druhy vín, které se setkají s vaší představou, s vaším výběrem.

Vinný lístek by měl být dostatečně pestrý s ohledem na zaměření dané restaurace. Jedná-li se o vinný sklípek, v tomto případě máte šanci ochutnávat vína z daného vinařství či z dané vinařské oblasti, která má zajisté svá specifika. Na vinném lístku se tak setkáte s bílými, růžovými a červenými víny, champagne, slámovými nebo ledovými, vše s ohledem na příslušnou oblast.


Zodpovědnost za vedení  vinného sklípku

Sommelier může být pověřen také vedením vinného sklípku. V tomto případě nese širokou zodpovědnost související s uskladněním vína, jeho pravidelným otáčením, doplňováním o jím doporučené značky.

V rámci jak České republiky tak také zahraničí vyhledává nová vína, zjišťuje o nich maximální informace a má na starosti jejich zařazení do nabídky vín. Zajišťuje tedy také jejich nákup a pravidelné zásobování.

Účast na soutěžích, ochutnávkách, konferencích

Zúčastnit se těchto akci je pro sommeliera nejen povinností, ale také motivací, jak získat další nové informace o vínech. Oblast vinařství se neustále vyvíjí. V rámci roku mohou vinaři vypěstovat nové odrůdy vína a tím získat nové víno s novou chutí, vůní, barvou.

Při těchto akcích si sommelier doplní své znalosti, získá nové kontakty, nové informace o právě vzniklých značkách, které může doplnit do vinného sklípku, který má na starosti. Účast na těchto akcích je také jeho prestiží, je viděn a stále si doplňuje nové informace.

Ochutnávky vín

Ochutnávky vín patří mezi velmi oblíbené akce, kterých se sommelier samozřejmě účastní. Jedná se o společenské akce, které si můžete objednat  soukromně pro větší skupinku lidí, často se jedná o setkání obchodních partnerů a firemní akce. Vinné sklípky nabízí možnost ochutnat víno i jednotlivcům, zde můžete dostat příslušný výklad od samotného majitele.

V rámci ochutnávek vín sommelier připraví vinný lístek, který se skládá z několika druhů bílého vína, následují růžová a pak červená vína. Ochutnávky mohou být pojaty formou společenské akce. V tomto případě je zajištěna příslušná hostina v podobě různých pokrmů z masa, na stole najdete bagetky a prkénka s různými druhy sýrů. Sommelier v průběhu akce zahájí ochutnávku, která se skládá z odborného výkladu a samotného ochutnání vína. V tomto případě se víno zpravidla pije, nevyplivává se do předem určených nádob.

Profesionální ochutnávky s hodnocením vína se dějí již na jiném poli. Ochutnává až 60 druhů vín, víno se nepije, hodnotí se jeho barva, vůně, chuť, hustota a jiné parametry.

Asociace sommelierů

V 19. století vznikly první pokusy o sjednocení sommelierů a o vznik sdružení. Začasly vznikat první spolky, ale významným mezníkem byl rok 1969, kdy byla v Paříži založena Mezinárodní asociace sommelierů (ASI – Association de la Sommellerie Internationale).

Funkce ASI:

  • spojit samostatné spolky či asociace vzniklé samostatně v různých zemích
  • podporovat vznik nových asociací
  • podporovat rozvoj a marketing
  • podporovat image sommeliera
  • stanovit etické a morální hodnoty profese sommeliera

V České republice vznikla asociace sommelierů v roce 1997, a to v hotelu Intercontinental v Praze. U jejího založení stálo cca 40 pracovníků vrcholové gastronomie.

Kdo je to master sommelier?

Sommelier je profese, ve které je nutné se dále vzdělávat. Vyšší vzdělání přináší vyšší a širší znalosti a špičkovou kvalitu pracovníka. Pokud se setkáte s master sommelierem, jedná se o profesionála, který prošel řadou zkoušek a testů.

Pro získání titulu master sommelier je zapotřebí složit tři úrovně zkoušek. Za prvé se musí absolvovat přípravný kurz sommeliera, dále navazuje kurz pro pokročilé a ve finále je zapotřebí složit zkoušky pro získání diplomu master sommeliera.

Mater sommelier je nejvyšší možné ocenění, neboli titul, který je možné v této profesi dosáhnout. Zkoušky zahrnují ochutnávání, teoretické znalosti, praktické znalosti při výběru vína a servírování, ale také zahrnuje znalost ostatních nápojů, piva, doutníků.

Příjemné chvíle u sklenky vína!

Jste-li tedy milovníci vína a máte rádi nové zážitky, neváhejte a naplánujte si výlet třeba na jižní Moravu, zajděte do sklípku a nechte se unášet příjemnými vůněmi a lahodnou chutí vybraných vín.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18235 (novesluzby.cz#20765)


Přidat komentář