Slivovice - výroba, účinky na zdraví

Slivovici je možné pít v jakoukoliv roční dobu, při jakékoliv příležitosti: vítání návštěv, velikonoce, svatba, vždy potěšíte tímto tradičním mokem. Slivovice by měla být jen jedna, na co ji dělat ve více variantách. Ta nejlepší je však domácí.

Slivovice je typický moravský destilát ze švestek a bez nadsázky český národní nápoj. V současné době je slivovice k dostání v několika variantách známých po celém světě. Milovníci destilátů najdou v sortimentu nejen klasickou bílou 45 % slivovice, ale také slivovici zlatou, zlatou slivovici kosher 10-ti letou, specialitou je limitovaná série výroční slivovice ročníku 1989 nebo jubilejní - ročníková slivovice uchovávající v sobě kus úrody každého jednotlivého roku od roku 1999.

Švestky - základ slivovice

Kdo by neznal modrofialové šťavnaté ovocné plody. Švestky jsou velmi chutné samotné, přidáváme je do ovocných knedlíků, vyrábíme z nich povidla, švestkové koláče, kompotujeme, dokonce lze z nich vyrobit i výborné cukroví. A samozřejmě se švestky používají k výrobě pálenky.

Nenechme se však mýlit, slivovice je možné vyrobit i z jiného ovoce - trnek, blum, plodů jeřábů, hrušek, jablek, meruněk, třešní, broskví, durancií aj. Slivovice z trnek je jemná s charakteristickou chutí a vůní s objemem alkoholu 50 %. Ovocný destilát vyrobený z durancie  má výraznější chuť, hořkomandlovou příchuť a ta, která je opravdu velmi dobrá musí být jemná.

Obliba slivovice u nás i v zahraničí

Slivovice patří bezesporu k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům v České a Slovenské republice. Slivovice si však našla příznivce i námi velmi navštěvovaném Chorvatsku, dále v Bulharsku, Srbsku. A jistě by se našli i další země, kde bychom byli překvapeni, že jim slivovice chutná.

Výroba slivovice

  • Výběr ovoce - prvním důležitým krokem je výběr švestek na slivovici. Do slivovice, jak by se mohlo možná zdát, nepatří žádné červivé či nahnilé, škaredé kousky švestek. Naopak, pro výrobu slivovice se používají pouze čisté, zdravé a zralé kusy, a to bez stopek a pecek.
  • Kvas - následuje fáze kvasu, kdy ovoce vložíme do speciální nádoby, kde je ponecháno ke kvašení, a to po dobu 100 dní. Naplněné nádoby přikryjte víkem nebo igelitovou folií a umístěte je do místnosti bez větších výkyvů teplot, nejlépe do 20 °C. Tuto dobu je možné urychlit, a to za pomocí speciálního duplikátoru, kterým se reguluje intenzita kvašení. Záleží na Vás, zda spěcháte a nemůžete se dočkat, až ochutnáte slivovičku. Ovoce před samotným kvašením se upravuje: třešně se odstopkují, meruňky se odpeckují, broskve se odpeckují, švestky se pomačkají, hrušky se podrtí, jablka se podrtí. Upravené ovoce uložte do kvasných nádob, které plníte pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné. Vždy je před tím vymyjeme a zbavíme případných zaschlých nečistot. Je samozřejmé, že nepoužíváme nádoby od chemikálií, barev atp. Nádoby by měly mít objem 50 a více litrů. Celý proces kvašení probíhá samovolně. Po několika dnech se na povrchu vytvoří tzv. deka, kterou nenarušujte, neboť tvoří přirozenou ochranu proti infekci a zabraňuje ztrátám alkoholu. Kvas průběžně kontrolujeme, a pokud se na povrchu vytvoří plíseň, odstraníme ji. Po celou dobu kvasem nemícháme a bečkou nehýbeme. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Deka se začíná propadat. Tuto je vhodné odstranit, než se propadne. V tomto momentě se objednáváme na pálení.
  • Destilace - po uplynutí doby kvasu, následuje samotná destilace, kdy se nakvašené švestky vaří při teplotě 100°C. Tento proces se opakuje. Výsledkem destilace je slivovice s vysokým obsahem alkoholu, který zastíní ovocnou chuť destilátu. Tekutina se proto ještě ředí čistou pramenitou vodou, aby byla dosažena určitá vyváženost nápoje, a tak, aby obsah alkoholu byl okolo zmiňovaných 50%. Do slivovice je možné ještě dát sušené švestky, které mok obohatí o vůni i nažloutlý nádech.
  • Uložení - ihned po destilaci a naředění, nemívá slivovice hned jemnou chuť. Je tedy lepší nechat vyrobenou slivovičku ještě několik měsíců uležet. Dokonce se můžete setkat s tím, že se nechává vyrobená slivovice odležet i po dobu několika let, a to proto, aby se slivovička zbavila nežádoucí ostrosti, a naopak získala svoji typickou jemnost.

Na čem závisí kvalita slivovice

Kvalita slivovice i pálenky, jako takové je závislá na kvalitě Vašeho kvasu. Různé pálenky se nazývají podle druhu ovoce, ze kterého byly vypáleny:

  • slivovice ze švestek,
  • třešňovice z třešní,
  • hruškovice z hrušek,
  • kalvados z jablek,
  • meruňkovice z meruněk apod.

Jak se pozná kvalitní slivovice

Kvalitní slivovici poznáte jednoduše. Při nalití do sklenky, prstýnkuje, tj. vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenky. Nebo můžete kvalitu slivovice zkontrolovat tím, že tekutinu promnete mezi palcem a ukazováčkem. Stupeň drhnutí, respektive odporu tekutiny mezi prsty charakterizuje ovocný obsah.

Kvalitní slivovice je jednoduše čirá, prstýnkuje, a ženskému pohlaví „nevoní".

Účinky slivovice na lidské zdraví

Pokud užíváme slivovici v přiměřeném množství, má tento nápoj pozitivní vliv na rozšíření cév, spalování tuků, pomáhá při nachlazeních, chřipce, na ušní i oční nemoci. Obklady ze slivovice tiší bolest kloubů.

Kde všude se slivovice vyrábí

Myslíte, že slivka se vyrábí jen u nás v České republice? Nenechte se mýlit. Slivovici, jak domácí, tak od průmyslového výrobce, najdete i ve Slovenské republice, Litvě, Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Chorvatsku, Hercegovině, Polsku, Bulharsku.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18228 (novesluzby.cz#20641)


Diskuze a zkušenosti

igor málek | 03.09.2010 08:21
dobra volba kvalita mě opravdu překvapila, není nad nápoj bez chem. konzervantů a kamarádi si ji taky pochvalovali, velke diky

Vitek | 05.09.2010 12:36
jedna ze nejlepsich moravskych slivovic na trhu Vynikajici chut ovoce a prijemna vune, to vse dela z piti slivovice z e-shopu naprosty pozitek. Nejdrive jsem byl skepticky kvuli obavam ze koupim neco co se neda pit ale ta kvalita me velice prekvapila a troufam si rict ze se jedna o jednu z nejlepsich moravskych slivovic na trhu pristupna kazdemu z pohodli domova (www.moravskaslivovice.eu). Take mi pratele kteri ochutnali si jiz objednali a jsou spokojeni jak s kvalitou tak i cenou, ktera je prijatelna.

Martina Válková | 10.09.2010 13:02
Překvapivě jemná slivovice Musím souhlasit s ostatními názory. Od přítele jsem dostala láhev slivovice ve tvaru srdce z e-shopu www.moravskaslivovice.eu a ač nedám dopustit na naši domácí, musím uznat, že tahle byla opravdu výborná a dlouho se nám doma "neohřála." Za pár dní mi domů dorazí višňovice a hruškovice, tak po ochutnání napíšu, jaká byla. Článek sám o sobě je zajímavý, jen bych doplnila,že u nás se švestky dávají do kvasu i s peckou, protože dodá slivovici zajímavou vůni. Například meruňkovice při zanechání pecek v kvasu nádherně voní po mandlích. Doporučuji vyzkoušet!

Eva s rodinou | 27.09.2010 16:00
doporučuji, nebudete zklamání Obávala jsem si objednat tuto slivovici na svatbu své dcery, ale můžu jen potvrdit výbornou kvalitu a skvělý servis. Děkuji za něco takového a doporučuji Eschopwww.moravskaslivovice.eu

Hanka z moravy | 29.11.2010 15:36
Slivovice vyléčí devatero nemocí Souhlasím se všemi názory. Slivovici jsem si objednala na přivítanou při podnikové akci. Měla jsem trošku obavy, ale nic lepšího jsem neochutnala. Tak výbornou slivovici včetně dodání můžu jen doporučit. To pořekadlo je skutečně pravda:"Slivovice vyléčí devatero nemocí" Vřele doporučuji .

nežve | 17.12.2010 10:35
Calvados Jen pro upřesnění: Calvados není pálenka z jablečného kvasu, nýbrž z jemně nakvašeného jablečného moštu. Z jablečného kvasu se pálí jablkovice, či po valašsku jablčkovica.

Vozničková Božena | 31.01.2011 14:39
Jak na Nový rok, tak po celý rok Slivovici jsme si objednali k Novému roku. Nezklamala - výborná chuť, doslova lék. Budu ji objednáva i nadále. Vřele doporučuji

huszik | 04.04.2011 11:41
slivka Slivovici jsem nikdy moc nemusel, ale změnil jsem názor. Je to kvalitní destilát, narozdíl například od whisky, nebo burbonu, který za často až dvojnásbnou cenu dosahuje průměrné kvality. V tomhle případě dostanete za své peníze opravdu kvalitní produkt.


Přidat komentář