Skotská whisky - to pravé pití pro jedinečné okamžiky

Skotsko je krásná, drsná a řídce osídlená země. Ačkoliv je politicky spojeno s Anglií, mělo vždy svůj jedinečný charakter a dlouhou historii nezávislosti. Skoti jsou známi svou pracovitostí a opravdovostí. Stáli u zrodu právě skotské whisky.

Akvavit živá voda

Destilovaný alkohol začali ve Skotsku poprvé vyrábět mniši pro lékařské účely. Měl prý působit proti kolice, neštovicím a dalším nemocem.

První písemnou zmínku o výrobě whisky najdeme v královských pokladních svitcích, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494. Praví se tam: „Osm bollú sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu"

Přípis skotského krále Jakuba IV., adresovaný s největší pravděpodobností představeným kláštera Saint Andrew´s (vedle whisky se zde prý zrodil i golf), přikazoval, aby bratr Cor připravil ze zaslané suroviny akvavit. Akvavit pak značil „živou vodu", z latinského aqua vitae, jak byl překládán keltský výraz Uisge beatha. Během staletí zůstalo z původního názvu uisge, jež se změnilo na usky a pak už byl jen krůček  k anglickému whisky.

Slovo whisky se poprvé objevilo ve slavném slovníku Dr. Johnsona v roce 1755 a postupně nahradilo keltské Uisge Beatha.


Výroba whisky

  • Dobře vyzrálý skotský ječmen se nejdříve několik dnů máčí ve vodě a poté se rozprostře na betonové ploše, kde vyklíčí.
  • Vzniklý zelený slad, se suší kouřem z místní rašeliny. Ta je jednou z nejdůležitějších ingrediencí, dodávající skotské nezaměnitelnou chuť.
  • V obrovských dřevěných kádích se rodí z natřikrát rozemletého sladu smíchaného s horkou vodou po důkladném vyluhování takzvaný před zákvas.
  • Po přidání kvasinek proběhne bouřlivý proces, na jehož konci je produkt připomínající hustou pěnou naše pivo.
  • První destilací, probíhající v obrovských měděných kotlích, vzniká tekutina s malým procentem alkoholu.
  • Výsledkem druhé, eventuálně třetí destilace je už 75% whisky, jež se vodou ředí na výsledných 64%.

Whisky se pak plní do dubových sudů a nastává zrání, které nesmí být, podle zákona schváleného skotským parlamentem, kratší než tři roky. Nejlepší druhy whisky však „stárnou" patnáct, dvacet, třicet let.

Zrání whisky

Buď v sudech starých, kde předtím přebývalo shery - právě ono dává nápoji typickou zlatohnědou barvu. Či v sudech dovážených ze Spojených států, ve kterých předtím zrál americký produkt Bourbon, který naopak zraje jen v nových sudech, jež se pak vyvezou za moře a po úpravě ve skotských bednářstvích slouží po léta pro skotskou.

Aby whisky mohla nést přívlastek skotská, musí se výše uvedený proces odehrávat právě jen v této zemi, v desítkách palíren, v nichž se po mnoho let dodržuje výše uvedený postup a používá a využívá se průzračná voda, místní rašelina a drsné klima, nezaměnitelné komponenty, jež ze skotské dělají skotskou.

Palírny

Rozvoj palírenství nezastavily ani daně, uvalené na alkohol nejprve skotským parlamentem (1644) a později Anglií. Whisky se vyráběla více než sto let ilegálně. Většina se jí vyráběla v odlehlých údolích nebo na ostrovech, kam se výběrčí daní nedostali. V roce 1777 bylo ve Skotsku více než 400 ilegálních palíren. Mnoho dnešních palíren začalo ilegální výrobou a pašováním whisky.

  • Strathisla - nejstarší fungující palírna ve Skotské vysočině - domov whisky Chivas Regal.
  • The Glenlivet - první povolená palírna, asi nejznámější palírna, kde se vyrábí jednodruhová sladová whisky stejného jména.

Míchání whisky

Unikátní a drahé sladové whisky představují jen zlomek produkce skotské.

Většina lahví s nápisem Scotch whisky v sobě skrývá směs desítek místních produktů. Výsledný efekt musí být vždy stejný.

V roce 1831 patentoval Ir Aeneas Coffey destilační kolonu pro kontinuální destilaci jiných zrnin než ječmene a položil tak počátky míchání skotské whisky. Většina whisky na našem trhu jsou právě whisky míchané, obsahující řadu sladových whisky ze Skotské vysočiny a whisky obilné ze Skotské nížiny. Sladové whisky dodají výraznější chuť, aróma a charakter, obilné whisky z pšenice nebo kukuřice pak celou směs zjemní.

Mistři míchači whisky

Největším bohatstvím každého výrobce whisky jsou sklady se zrajícím destilátem a mistr míchač, který ručí za stále stejnou kvalitu vyráběných značek.

Člověk se stane skutečným mistrem asi za třicet let. Požadavkem je dostatečně jemný čich, chuť není to nejdůležitější. Když pijete whisky, tvoří 95 % vašeho vjemu čich. Chuťové buňky dokážou rozlišit pouze čtyři základní chutě, vůní je však nespočet. Míchači ovšem nápoj nemíchají, jen stanovují jeho optimální složení. Neděje se tak každodenními ochutnávkami, ale pouze a výhradně čichem. Při jedné proceduře přiloží zkušený odborník k nosu až čtyři stovky vzorků, nalitých ve skleničkách, z nichž jsme zvyklí pít spíše koňak. Pro komerční účely je důležitá i barva výsledné směsi.

Druhy whisky

  • Passport Scotch

Je skotská whisky první třídy, vyráběná z nejjemnějších sladů z oblasti Skotské vysočiny. Vhodná pro moderní, městské spotřebitele, kteří hledají lehkou mírnou chuť.

  • 100 Pipers

Dudák /Piper/ je nejvýraznější postavou skotského folklóru. Žádná jiná značka skotské whisky není tak těsně spjata se skotským odkazem jako právě 100 Pipers. Je to výjimečná směs vysoce kvalitní whisky.

  • The Glenlivet

Nejjemnější a nejproslulejší skotská jednodruhová sladová whisky vyráběná v palírně na Skotské vysočině, které bylo uděleno oprávnění podle zákona z roku 1823.

  • Queen Anne

Základem Queen Anne je výběr jemných sladových whisky pro získání příznačné chuti a charakteru. Historie její výroby sahá až k roku 1793 a od roku 1838 má královské oprávnění. Tato vzácně charakteristická skotská whisky získává úspěch na celém světě díky své pověsti jakožto whisky vysoké jakosti.

  • Chivas Regal

Tato dvanáctiletá luxusní skotská whisky se vyrábí v palírně ve Strathisle, která je nejstarším fungujícím podnikem svého druhu v oblasti Skotské vysočiny / Highlands of Scotland/. Je vysoce uznávaná pro svou jemnou a bohatou chuť a požívá mezinárodní pověsti založené na jakosti, dokonalosti výroby a tradici. Chivas Regal je nejprodávanější výběrová vícedruhová whisky na světě.

  • Royal Salute

Jedenadvacetiletá vícedruhová jemná whisky, která byla vyrobena na počest korunovace královny Alžběty II. v roce 1952 (dvacet jedna let symbolizuje dvacet jedna salv z děl na počest korunovace královny), vítězí mezi skotskými whisky pro svou bezkonkurenční vyzrálost a jemnou chuť. Vyrábí se v palírně ve Strathisle, odkud pochází i Chivas Regal a dodává se v různých tónovaných lahvích od Wadea.

  • Talisker

Jedna z chuťově nejvýraznějších značek whisky, jež pochází z ostrova Skye. I když je tento ostrov oddělen od pevniny jen uzounkým průlivem, vše je tu ve srovnání s ostatními regiony ostřejší, tvrdší, jasnější. A taková je i místní whisky, jíž dodává výjimečné aroma a sílu především vydatný pramen. Už sama voda, jež z něj vytéká, na první pohled barvou i chutí whisky připomíná. Může za to rašelina. Dodává vodě natrpklou příchuť a zlatavou barvu. Whisky dospívá (na rozdíl od ostatních výroben, kde nápoj zraje ve sklepeních) pod širým nebem na mořském břehu. I moře, sůl, silný vítr a náhlé změny počasí mohou za to, že Talisker představuje unikátní základ, bez něhož se neobejde většina ze směsí.

Jak se whisky pije

Skotská whisky je všude ve světě, považována za jeden ze symbolů úspěšné kariéry a dobrého postavení a především za lahodné, kvalitní pití. S ledem i bez, se sodovkou, se zázvorovou limonádou či coca-colou, mlékem nebo vodou se pije na všech kontinentech.

Pravý Skot pije whisky úplně čistou

s tím, že první malý doušek dlouze poválí pod jazykem, kde se prý dá nejlépe vychutnat její síla a aroma. A pokud by se vám nápoj zdál příliš silný, přidejte trochu vlažné vody. Jedině ta prý whisky neruší a je schopna umocnit její kvality.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18199 (novesluzby.cz#20338)


Přidat komentář