Připravujeme koktejly doma - recepty

K zeleninovým polévkám se hodí suché aromatické nebo růžové víno. K ústřicím šampaňské a k tvrdým sýrům se podávají vína červená. Máte-li však doma návštěvu a zábava se slibně rozjíždí, tančíte a ještě tomu něco chybí - nabídněte hostům koktejl.

Připravujeme koktejly doma

Čekáte návštěvu a chcete oslnit nějakým zvláštním koktejlem, nebo ve vlastní vinárně toužíte nabízet ještě něco navíc? Dnes si povíme jaký nápoj do jaké sklenky patří, vybereme několik receptů a postupů jak připravit alkoholický i nealkoholický koktejl a seznámíme Vás s džusy na našem trhu.

 

Nealkoholické koktejly

Frappe Café de Paris - recept

  • Ingredience - silná káva 6 dl, skořice 2 ks, hřebíček 4 ks, nové koření 4, smetana 15 cl a cukr podle chuti
  • Příprava - uvaříme velmi silnou kávu = 2 x silnější než obvykle. Nalijeme ji do džbánu a přidáme skořici, hřebíček a nové koření. Džbán včetně obsahu postavíme alespoň na hodinu do lednice. Po ochlazení obsah džbánu nalijeme přes sítko do mixéru. Přidáme smetanu, kostky ledu a cukr. Mixujeme, dokud se přísady nespojí a nezpění. Nalijeme do vychlazených sklenic a posypeme hoblinkami nastrouhané čokolády. Servírujeme s brčkem dřív než opadne pěna.

Citrusový koktejl - recept

  • Ingredience - grapefruitový džus 3 cl, pomerančový džus 3 cl, citronová šťáva 1 cl a limetková limonáda na dolití
  • Příprava - uvedené suroviny kromě limetkové limonády promícháme v šejkru. Nalijeme do poháru a doplníme limetkovou limonádu.

Golfer - recept

  • Ingredience - grenadina 1 cl, grapefruitový džus 2 cl, pomerančový džus 2 cl a minerálka perlivá na dolití
  • Příprava - do tumbleru vložíme led a nalijeme grenadinu. V šejkru s ledem protřepeme džusy a pomalu nalijeme přes kostky ledu do sklenice. Nápoj doplníme minerálkou.

Konishiwa - recept

  • Ingredience - grapefruitový džus červený 3 cl, grapefruitový džus žlutý 3 cl, soda na dolití a červenorybízový džus nebo sirup 2 střiky
  • Příprava - sklenku naplníme do 2/3 drceným ledem. Nalijeme džus z červeného grepu, na to pomalu džus ze žlutého grepu, aby se džusy smíchaly co nejméně. Dolijeme sodovkou a přidáme džus z černého rybízu. Ozdobíme plátkem limetky a podáváme s brčkem.

Květ lásky - recept

  • Ingredience - banánový džus 6 cl, mangový džus 6 cl a ananasový džus 3 cl
  • Příprava - v šejkru s ledem protřepeme předepsané ingredience. Přes sítko přecedíme do tumbleru a ozdobíme plátkem banánu.

Mattoni Espaňol - recept

  • Ingredience - ananasový džus 10 cl, citronová šťáva 2 cl, grenadina 1 cl, Mattoni na dolití
  • Příprava - do tumbleru vložíme několik kostek ledu. Přidáme uvedené suroviny a zamícháme. Ozdobíme ovocem.

Rákosníček - recept

  • Ingredience - kiwi sirup 3 cl, citronová šťáva 1 cl, grepový sirup 1 cl a 7-UP na dolití
  • Příprava - do sklenice vložíme 3-4 kostky ledu, přidáme sirupy a šťávu a dolijeme 7-UP nebo Sprite. Můžeme ozdobit třeba kouskem ananasu, mandarinky apod.

Alice - recept

  • Ingredience - smetana 4 cl, pomerančový džus 2 cl, ananasový džus 2 cl a malinový sirup 2 cl
  • Příprava - šejkru s ledem promícháme předepsané suroviny a slijeme do koktejlky.

Uragán - recept

  • Ingredience - pomerančový džus červený 1,5 dl, pomerančový džus žlutý 1,5 dl, kiwi sirup 1,5 cl a malinový sirup 2 cl
  • Příprava - do vysoké sklenice vložíme 3 - 4 velké kostky ledu, nalijeme sirupy a pomalu po ledu přidáme žlutý a červený džus. Pokud se to povede, vznikne krásný barevný nápoj. Do alkoholické varianty můžeme přidat třeba i gin, vodku nebo bílý rum v množství cca 2 dl

Alkoholické koktejly

Pia Co lada - recept

  • Ingredience - rum světlý 4 cl, kokosový krém 2 cl a ananasový džus 6 cl
  • Příprava - všechny suroviny společně s drceným ledem namixujeme v mixéru. Přelijeme do tumbleru a ozdobíme kouskem ananasu a třešničkou. Tento koktejl připravíme v mixeru a patří do velké sklenice Tumajer = sklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míšených nápojů.

Kosmopolitan - recept

  • Ingredience - vodka 4 cl, Breakpointu 4 cl, brusinkový džus 2 cl a limetová šťáva 1 střik
  • Příprava - všechny suroviny protřepeme s drceným ledem v šejkru. Nápoj nalijeme do koktejly a ozdobíme kůrou z limetky. Koktejl nalijeme do koktejly a připravujeme jej v šejkru

Strasbourgy Daimlerův - recept

  • Ingredience - rum světlý 4 cl, limetová šťáva 2 cl a jahoda 4 kusy
  • Příprava - všechny přísady kromě jedné jahody dáme do mixéru, přidáme drcený led a mixujeme, až je nápoj hladký. Nalijeme do vychlazené sklenky a ozdobíme zbývající jahodou. Připravíme jej v mixéru a nalijeme do koktejly

Sex On The Beach - recept

  • Ingredience - Vodka 3 cl, Broskvový likér 2 cl, Grenadina 1 cl, Pomerančový džus 20 cl
  • Příprava - do velké sklenice nalijeme vše mimo džusu. Na hladinu položíme 2 - 4 kostky ledu a přes ně pomalu přelijeme džus. Sex on thet brach by neměl být při podávání promíchaný.

Jaké používáme míchací pomocníky

V míchací sklenici připravujeme většinou řidší, čiré nápoje. Nejprve přechladíme míchací sklenici ledem, nalijeme do ní potřebné ingredience a promícháme barovou lžičkou. Potom nápoj přes Strašnice přelijeme do přechlazené sklenky.

  • Mixér používáme u nápojů obsahujících zmrzlinu, kusové ovoce nebo pro výrobu většího počtu porcí.
  • Strašit wany znamená, že nápoj je připravován přímo ve sklence určené k servírování a většinou s několika kostkami ledu.
  • Šejkr se používá při přípravě nápojů, které je třeba dokonale promísit nebo silně zchladit. Ingredience spolu s ledem mícháme tak dlouho, dokud se šejkr neorosí. Nikdy nepřidáváme ingredience obsahující oxid uhličitý, protože hrozí nebezpečí úrazu.
  • Tepelně upravujeme nápoje jako grogy, punče a horká vína. K tomuto účelu používáme například džezy nebo termodynamiky.

Jaké sklenky používáme na jaké nápoje

  1. Koktejlová sklenka - do tohoto druhu sklenky se připravují hlavně míchané nápoje do obsahu 10 cl. Sklenka se vyznačuje sešikmenými otevřenými stěnami a poměrně vysokou nožkou - abychom drink za nožku drželi a nedotýkali se sklenky v horní části, kde se nachází nápoj – aby mám nápoj nezteplal.
  2. Sklenka Tumbler - je to sklenka bez nožky, má rovné stěny a dno má vyplněné vrstvou tzv. skleněného ledu. Tato sklenka má obsah 25 - 30 cl. Rozlišujeme malý a velký Tumbler pro
  3. Flétna - je to štíhlá sklenka na nožce. Používá se na šumivá vínaa další nápoje stejné bázi. Její obsah je 15 - 20 cl.
  4. Šampaňská miska - je jakási miska na poměrně vysoké nožce - abychom nápoj rukou neohřívali. Obsah sklenky je do 20 cl. Používá se k podávání tzv. Frozen drinků, což jsou nápoje s drceným nebo vločkovým ledem.
  5. Goblet - sklenka, která má tulipánovitý tvar s otevřenými okraji stejně jako u koktejlky. Obsah má 20 - 30 cl. Její nožka není příliš vysoká.
  6. Likérka - sklenka s nožkou, o obsahu 5 cl. Používá se na lihoviny a likéry
  7. Koňakovka - sklenka na velice nízké nožce, poměrně široká, okraje se uzavírají. Alkoholem se plní asi do 1/3 nebo 1/4. Využívá se na brandy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18340 (novesluzby.cz#21925)


Přidat komentář