Koblihy z celého světa - recepty

Koblihám se dá jen těžko odolat. Víte, že existují různé varianty koblih téměř po celém světě? To dokazuje jak jsou koblihy oblíbené. Následující článek Vás seznámí s pěti variantami koblih a jejich recepty.

Níže se dozvíte recepty na pět typů koblih, které snadno zvládnete i doma.

1. Loukoumades – řecké koblížky

  • Tyto řecké koblížky jsou vlastně velmi chutné smažené kuličky obalené v medu.

Budete potřebovat: droždí, 3 šálky teplé vody, hladkou mouku, 1 šálek mléka, 2 vejce, vanilkový prášek, med, olej, cukr a skořici.

Postup přípravy: Ve velké míse rozpustíme droždí ve 2 šálcích teplé vody a necháme minimálně 5 minut uležet. Poté přidáme 2 šálky mouky a vytvoříme kvásek, který necháme odpočinout v teple. Do kvásku poté přidáme mléko, vejce a další 2 šálky mouky. Těsto by mělo být řidší. Nechte těsto kynout asi 2 hodiny.

Nyní si můžete připravit sirup. V malém hrnci smícháme med, cukr a vodu a přivedeme k varu. Poté vaříme na mírném ohni dokud se všechna voda nevypaří a udržujeme sirup v teple.

Nyní v menším hrnci rozpálíme olej. Velkou lžící nabereme těsto a vložíme ho do vysoké vrstvy oleje. Těsto začne plavat na hladině. Jakmile bude mít koblížek zlatavou barvu po celém svém povrchu, vyjměte ho. Koblížky poté polijeme sirupem a posypeme skořicí. Podávejte teplé.

2. Sufganiyot – židovský dezert

Jde o plněné koblížky, které se tradičně podávají jako dezert při a v době před židovským svátkem zvaným Chanuka.

Budete potřebovat: droždí, 3 polévkové lžíce cukru, vlažnou vodu, hladkou mouku, ½ šálku vlažného mléka, 1 velké vejce a 1 velký žloutek, strouhanou kůru z 1 citrónu, 3 lžíce másla, olej na smažení.

Postup přípravy: Rozpusťte droždí a 1 lžíci cukru ve vlažné vodě a nechte tát po dobu 10 minut. Vložte 3 šálky mouky do mísy a přidejte rozpuštěné droždí, mléko, vejce, žloutek, sůl, citrónovou kůru a 2 lžíce cukru. Smíchejte dohromady. Poté přidejte máslo a utvořte z těsta lepkavou, ale pružnou hmotu. Těsto nechte kynout dokud dvojnásobně nezvýší svůj objem.

Poté těsto rozválíme. Vytvořte z těsta kuličky, poté je obalte ručníkem a nechte dokynout po dobu asi 30 minut.

Nyní rozpalte olej. Koblížky smažte po 4 – 5 kusech. Jakmile mají zlatavou barvu, vyjměte je. Nyní použijte injekční stříkačku a vstříkněte do koblih marmeládu. Nakonec koblihy posypeme cukrem a podáváme teplé.

3. Berliners – německé koblihy

Tyto koblihy nejsou kulaté, ale podélné a obvykle bývají plněné džemem nebo marmeládou a jsou obalené v cukru či polevě. Jak již jejich jméno napovídá, pocházejí z Berlína.

Budete potřebovat: hladkou mouku, 6 – 7 lžící másla, 5 lžící cukru, sůl, mandle, citron, nebo rum na ochucení, 1 – 2 vejce, 2 balení droždí, 2 šálky mléka,olej na smažení a cukr krystal.

Postup přípravy: Ve velké míse smícháme mouku, máslo a cukr spolu s mandlemi, citronem nebo rumem. Poté přidáme vejce, kvasnice a vlažné mléko a necháme těsto odpočinout po dobu 40 minut. Poté těsto rozválíme, ale tak aby zůstalo tlustější. Rozválené těsto tedy rozpulte a položte na sebe. Nyní ho nakrájejte na širší plátky. Koblihy poté obalte ručníkem a nechte odpočinout po dobu asi 30 minut.

Mezitím rozpalte olej. Koblihy poté smažte na rozpáleném oleji dokud nejsou zlatavé. Obalte je v krystalovém cukru dokud jsou ještě teplé. Můžete použít také dortovou polevu a sypání. Záleží na Vás. Podávejte teplé.

4. Beignets – americké koblížky z Louisiany

Jde o koblížky z podmáslového těsta ve tvaru čtverce potažené cukrem. Nejde tedy o typické americké doughnuty.

Budete potřebovat: 1 šálek plnotučného mléka, 1 šálek podmáslí, 4 lžíce kvasnic, 2 lžíce cukru, 3 šálky chlebové mouky, ½ lžičky jedlé sody, sůl, olej na smažení.

Postup přípravy: V míse smíchejte teplé mléko, podmáslí, droždí a cukr. Nechte směs odstát přibližně 5 minut. Přidejte mouku, jedlou sodu a sůl a pomalu smíchejte dohromady. Výsledné těsto by mělo být lepkavé, ale stále trochu mokré. Nyní nechte těsto kynout nejméně po dobu jedné hodiny.

Rozpalte olej. Těsto vyválejte, rozpulte a položte na sebe. Potom jej znovu rozpulte a položte na sebe. Poté jej nakrájejte na čtvercové koblihy. Koblihy zabalte do utěrky a nechte 30 minut odpočinout. Poté koblihy usmažte dozlatova. Můžete je posypat cukrem a podávejte teplé.

5. Kuih Keria – koblihy z Malajsie

Jde o koblihy ze sladkých brambor. Tyto koblihy jsou považovány za jednu z malajských specialit. Koblihy jsou velmi jemné, téměř se rozpouští na jazyku.

Budete potřebovat: 2 středně velké oloupané sladké brambory, 100 gramů hladké mouky, 30 gramů hladké rýžové mouky, sůl, cukr a olej.

Postup přípravy: Nejdříve uvařte sladké brambory. Měly by být měkké a nechte je vychladnout. Nastrouhejte je a smíchejte s hladkou moukou, rýžovou moukou a solí. Výsledné těsto vytvarujte do tvaru koblihy (typické malajské koblihy jsou kroužky, tzv. že mají uprostřed díru) a posypte je trochou mouky.

Koblihy smažte dozlatova a poté je obalte v cukru. Podávejte teplé.

Závěrem

Téměř po celém světě najdeme různé alternativy koblih. Všechny tyto koblihy mají společné to, že se smaží ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Někdy jsou plněné marmeládou nebo džemem, polité čokoládou či obalené v cukru.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18282 (novesluzby.cz#21492)


Přidat komentář