Káva - BIO, Fair Trade, bez kofeinu, instantní

Pro řadu lidí je káva neodmyslitelnou součástí života, především díky jejím povzbuzujícím účinkům. Za kolébku kávy se považuje Arábie. Podávání kávy je v těchto zemích dodnes známkou pohostinnosti.

Když se řekne káva

Pro řadu lidí je káva neodmyslitelnou součástí života, především díky jejím povzbuzujícím účinkům. Když se podíváme daleko do historie, byla káva považována na něco špatného, za nástroj ďábla. V dnešní době je káva celosvětovým nápojem, připravuje se na různé způsoby a je rozšířena po celé Zemi. Pěstování kávovníku a zpracování kávy je také mnohdy jediným zdrojem příjmů pro lidi v chudých oblastech.

Za kolébku kávy se považuje Arábie. Podávání kávy je v těchto zemích dodnes známkou pohostinnosti.

Pokud si potrpíte na skvělé aroma kávy, kupujte celá zrna a vždy si namelte potřebné množství kávy. Pravidlem je, že čím déle je káva namletá, tím více přichází o svou chuť a vůni. Pokud se vám tento postup zdá příliš pracný, namletou kávu skladujte v těsné nádobě, kde bude chráněna před vlhkostí, která ji znehodnocuje.

U charakteristiky kávy mluvíme mimo jiné i o její kyselosti, která je u kávy velmi důležitá.

Biopotraviny a biokáva

Biopotraviny se v posledních letech dostávají čím dál více do centra pozornosti. Biopotraviny bývají spojovány zejména se zdravým životním stylem. Biopotraviny jsou jedinečné především tím, že jejich produkce probíhá v souladu s přírodou. Existují ekologické farmy, kde se nevyužívají žádné chemické přípravky ani umělá hnojiva. Biopotraviny jsou šetrné k životnímu prostředí, neobsahují žádné zbytky hnojiv a jiných chemických prostředků.

Biopotraviny nemají tak dlouhou dobu trvanlivosti jako klasické potraviny. Biopotraviny jsou kontrolovány a kdo splní přísné podmínky, může používat logo BIO. Biopotraviny mají pozitivní vliv na životní prostředí i zdraví spotřebitelů. Důležitým kladem biopotravin je i to, že mají rozmanitou chuť a vůni.

Bio může být máslo, sýry, maso, ovoce a zelenina atd. Co jste však možná neslyšeli, je biokáva.

BIO je dražší, ale bez chemie

Od koupi biopotravin odrazuje lidi hlavně vyšší cena. Do ceny biopotravin se promítají vyšší náklady během pěstování, dále ruční práce a náklady v souvislosti s certifikací. Vliv mají nižší výnosy a pomalejší doba růstu potravin z důvodu nepoužívání umělých prostředků. Platí tedy skutečnost, že za bio si musíme připlatit. Možná vás napadne, že dříve, když neexistovala žádná umělá hnojiva a podobné chemické prostředky, se bio a nebio alespoň nemuselo řešit…

Pěstování biokávy

Biokáva se pěstuje na ověřených ekologických farmách. Domovinou kávy jsou vysokohorské oblasti mlžných pralesů, zejména v Jižní a Střední Americe a Africe. Za pravlast kávovníku se považuje Etiopie. Káva se pěstuje na vybraných plantážích a nepoužívají se žádné chemikálie. Sklízí se ta nejkvalitnější kávová zrna, provádí se ruční sběr a používají se co nejšetrnější metody.Biokáva, podobně jako všechny biopotraviny, musí splňovat různé požadavky na bezpečnost a nezávadnost. Při pěstování biokávy jsou v popředí přirozené přírodní podmínky.

Podobně jako biopotraviny, i káva BIO má jedinečnou chuť.

Biokáva může být mletá, nemletá nebo instantní. Nabídka biokávy se neomezuje pouze na určitý druh, nýbrž jsou k dispozici kávy jemné i tmavé silné. Kromě kávy se vyrábí i bio kapučíno. Při koupi biokávy bychom se měli soustředit na informaci o čerstvosti kávy. Nejkvalitnější a nejlepší biokáva je taková, která má datum pražení ne starší než 2 měsíce.

Káva - Fair Trade

Fair Trade znamená spravedlivý obchod. Popularita Fair Trade v poslední době značně vzrůstá. O co tedy jde? Fair Trade je označení pro pěstitele a produkty z rozvojových zemí a dává šanci chudým lidem. Celý projekt klade důraz na spravedlivé obchodní podmínky. Jsou vyzdvihovány oblasti jako pracovní právo, ochrana životního prostředí, etické aspekty, boj proti dětské práci a možnost „férového“ výdělku.

Lidé, kteří si zakoupí produkty s označením Fair Trade, dávají prostor pro řemeslníky z rozvojových zemí, podporují tyto pěstitele a podílí se na utváření lepších podmínek pro chudé lidi. Navíc kupují kvalitní výrobek.

Fair Trade má širokou nabídku produktů, například kakao, čaj, čokoláda, ovoce, třtinový cukr, med, ořechy, žvýkačky, nebo třeba kávu.

Známka Fair Trade je doplněna textem „Podpora výrobců v méně rozvinutých zemích“. Známka je udělována certifikační organizací FLO. Výrobky Fair Trade jsou k zakoupení jak ve specializovaných prodejnách, tak i v klasických obchodech.

Fair Trade organizace spolupracují se svými partnery v rozvojových zemích a přebírají od nich produkty. Jedná se například o družstva, ve kterých jsou sdruženy tisíce drobných pěstitelů určitých výrobků.

Fair Trade produkty jsou dražší. Důvodem je nejen vysoká kvalita, ale také šetrné výrobní postupy. Cena je však také ovlivněna přirážkou a obchodníci na tomto způsobu obchodování zajisté vydělávají…

Také u Fair Trade kávy je dobré se na obalu informovat o datu pražení kávy, protože stará kávy už není tak kvalitní.

Káva bez kofeinu

Produkce a spotřeba kávy bez kofeinu tvoří jen asi desetinu veškeré kávy. Skuteční milovníci kávy v ní postrádají charakteristickou chuť a aroma. Tím, že se odstraní kofein, vymizí i typické chuťové a aromatické složky. Je nutné upozornit na to, že káva bez kofeinu má obvykle větší množství chemických příměsí. V Etiopii se ale objevil divoce rostoucí kávovník, jehož zrna neobsahují kofein!

Jak vlastně vzniká káva bez kofeinu?

Kofein můžeme z kávy odstranit dvěmi způsoby. První způsob využívá organická rozpouštědla. Napařené zrno se rozevře, pak se namáčí do rozpouštědla a v důsledku toho dojde k vyluhování kofeinu.

Druhému způsobu se říká „švýcarská mokrá metoda“. Vodní lázeň odstraní všechny látky rozpustné ve vodě, za pomoci filtru z aktivního uhlí se kofein z vody vyloučí, kávová zrna se usuší, zbytková voda se odpaří a koncentrátem se postříká káva.

Údajně lze odstranit až 97 % kofeinu, takže určité (nepatrné) množství kofeinu v zrnech zůstává. Patent na výrobu kávy bez kofeinu získal v r. 1962 Zdeněk Žáček.

Instantní káva

Instantní káva vznikla na konci 19. století, ale její obliba vzrostla až v době první světové války v souvislosti s vojáky na frontě. Prodej se rozšířil v r. 1938, kdy se prosadila dodnes známá značka Nescafé. Kvalita instantních káv se pořád zvyšuje a instantní káva si získala oblibu mnoha lidí. Existují i země, ve kterých se hromadně preferuje instantní káva – například oblast Skandinávie či velké Británie.

Výhodou instantní kávy je její snadná příprava. Do prodejen se káva dostává ve formě granulí nebo prášku.

V nabídce je i nepravá instantní káva, ve které je příměs obilnin, fíků apod. samozřejmě musí být na obalu uvedeno, že se jedná o směs jednotlivých extraktů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18304 (novesluzby.cz#21659)


Přidat komentář