Italská káva

Káva se stala součástí běžného dne. Popíjíte ji ráno, během oběda či odpoledne s přáteli. Umíte si ovšem připravit tu správnou lahodnou italskou kávu nebo si v restauraci objednat tu, která uspokojí vaši chuť, čich i zrak?

Káva - každodenní součást života

Mnoho z vás našlo jistě oblibu v pití lahodného nápoje zvaného káva. Káva se tak stala součástí vašeho jídelníčku, příjemných odpoledních posezení s přáteli nebo pochutinou, kterou si dopřejete jednou za čas. Podstata je ovšem stejná - zaujala vás její jedinečná chuť a příjemné aroma, které dokáže navodit odpočinkovou a bezstresovou atmosféru.

Najdou se ale také ti, kteří kávu požívají jako lék, jako podpůrnou látku pro udržení pozornosti a bdělosti. Pak se může stát, že je káva konzumována i několikrát denně v různých formách.

Kdy a jakou kávu pijeme?

Existuje řada kávových nápojů, které si můžete připravit každý den. V České republice sotva rozeznáváme, kdy si který nápoj připravit. Pijeme je dle nálady, chuti a příležitosti. Ale i kávové nápoje mají svou tradici a historii. Zejména v Itálii.

Espreso, klasická překapávaná káva nebo např. cappuccino - existuje řada postupů, jak připravit kávu, a řada příležitostí, kdy se daná káva pije. V Itálii si pro každou denní dobu, náladu či příležitost připravují konkrétní kávový nápoj. Cappuccino s koláčkem na snídani, ledová káva pro osvěžení po horkém letním dni, nebo espreso popíjené v průběhu dne.

Itálie - základy pití kávy

Káva a její pití nepochází z Itálie, ale Itálie je zemí, kde tato tradice silně zakořenila a vybudovala si své současné postavení. Většina současných kávových zrn pochází z Jižní Ameriky a Indonésie, ale její prapůvod najdete v Etiopii. Káva se do Evropy dostala až v průběhu 16. století.

Pití kávy se uchytilo v Istanbulu a bylo přijato islámským právem. Tak se káva postupně rozšířila do Afriky a východní Evropy. Benátky, které obchodovaly s islámským světem, měly první příležitost k ochutnání tohoto povzbuzujícího nápoje v 70. letech 15. století.

V 17. století byla v Benátkách otevřena první kavárna a poté bylo založeno dalších 200 poboček. Nakonec vznikla řada kaváren ve většině významných měst Itálie.

Čím je dána kvalita italské kávy?

Druh kávových zrn

Dobrá italská káva je založena na dobrých surovinách, na kávových zrnech. Důležité je míchání jednotlivých odrůd a pražení zrn. Italská káva využívá zejména zrn druhu Arabica, který je typický svou vůní a nízkou hodnotou kofeinu. Vše samozřejmě záleží na chutích spotřebitelů.

Z tohoto důvodu se využívá také zrn Robusty, která má vyšší podíl kofeinu a je více aromatická. Smíchává se se zrny Arabicy. Robusta dává kávě plnější aroma, silnější chuť a účinek.

Pražení zrn

Zrna pro italskou kávu se praží do tmavohnědé barvy a obsahují velmi málo oleje. Čas na pražení je individuální. Záleží na poměru Arabicy a Robusty ve směsi. Robusta potřebuje více času na pražení. Pražení nesmí probíhat příliš dlouho a nesmí být za příliš vysoké teploty. Tmavěji upražená zrna neznamenají, že získáte lepší a chutnější espreso. Kvalita pražení je vědou a vše se řídí zkušenostmi a pohledovou kontrolou. Správně upražená zrna jsou zchlazena vzduchem, což jim umožňuje si uchovat aroma pro další zpracování.

Mletí kávy

Chcete-li mít opravdu čerstvou aromatickou kávu, je nutné pomlít upražená zrnka těsně před přípravou nápoje. Tímto zachováte maximální intenzitu vůně. Mlýnky, kde se mlecí šneky otáčejí proti sobě, jsou nejvýhodnější, protože dokáží dokonale rozdrtit zrnko kávy.

Jak se připravuje správná italská káva?

Toto je nejčastěji a nejžhavěji diskutovaná otázka v Itálii. Je několik možností, jak si připravit dobrou italskou kávu. Mohou se využít plně automatizované espreso vařiče, které jsou běžně k dostání na pultech, kávovary s tlakovou pumpou nebo hliníkový kávovar na espreso zvaný kafetiéra (moka hrneček), který byl vynalezen ve 30. letech 19. století.

Kafetiéra a příprava kávy

Kafetiéra je jednoduchý vynález na přípravu pravé italské kávy v pohodlí domova. Skládá se ze dvou nádobek z lehkého hliníku, které jsou k sobě sešroubovány. V prostoru mezi těmito nádobkami je komora pro kávu. Spodní nádoba se naplní vodou, do prostřední části, komory, se nasype mletá káva a tato část se zasune do spodní nádoby. Nyní už jen sešroubujete k sobě horní a dolní nádobu a můžete kávu vařit.

Přes kávu proudí horká pára, která vzniká z vody ve spodní nádobě. Hotová káva se potom prodírá skrz úzké hrdlo do horní nádobky. Po použití se strojek umývá pouze teplou vodou, nepoužívají se žádné saponáty.

Kafetiéry můžete zakoupit v různých velikostech, zpravidla s objemem od jednoho do tří šálků. Šálky ovšem nepočítejte na velikost našich hrníčků. Z kafetiéry získáte malou velmi silnou kávu. Nejedná se ovšem o klasické espreso, protože tlak při průchodu kávou není dostatečně vysoký. Ale i s tímto přístrojkem si vyrobíte kávu s vynikající chutí a aroma.

Kafetiéra a příprava kávy Napoletana

Pro přípravu této kávy se opět využívá kafetiéra. Jakmile začne voda ve spodní nádobce vřít, kafetiéra se převrátí tak, aby voda překapávala přes komůrku s kávou. Získáte opět vynikající kávu, o něco slabší než vařenou klasickým způsobem v kafetiéře.

Espreso nebo expreso?

Plánujete-li výlet do Itálie za poznáním památek a také za tou nejlepší chutí káv, dávejte si dobrý pozor na to, jak budete při objednávání vyslovovat slovo espreso. Expreso je rychlík, ten sice taky zvýší vaši srdeční frekvenci, ale vy jsme měli zajisté na mysli espreso, výbornou kávu s jedinečnou chutí a aroma.

Espreso je káva, která je určena pro rychlou konzumaci. Nepředpokládá se, že se u této kávy bude sedět a vykládat a popíjet ji několik desítek minut. Objednáte-li si espreso, měli byste ji vypít během dvou až tří usrknutí. Většina káv v Itálii objednaných během poledne či večera je zpravidla bez mléka.

Víte, jaký kávový nápoj si objednáváte?

V kavárně si můžete objednat řadu lahodných nápojů, které uspokojí vaši chuť. Italové pijí kávu zásadně až po jídle, nikoliv s jídlem. Výjimkou je snídaně, kdy si dopřávají cappuccino s koláčkem. Pouze náhodný a neznalý turista si může objednat cappuccino po obědě nebo před večeří.

Pokud si přejete objednat kávu po večeři, nežádejte o espreso, stačí si objednat „un caffè, per favore".

Přehled káv:

  • caffè (espresso) -  velmi malý šálek hodně silné kávy
  • caffè Americano nebo lungo - jedná se o americký styl kávy, je slabší než espreso a je servírována ve velkém hrníčku, obsahuje více vody
  • caffè corretto - káva s trochou koňaku, grappy nebo jiného likéru
  • caffè doppio - dvojité espreso
  • caffè freddo - ledová káva
  • caffè Hag - káva bez kofeinu
  • caffè latte - horké mléko vyšlehané s kávou, káva se servíruje ve sklenici, pije se zpravidla při snídani
  • caffè macchiato - espreso na povrchu s trochou spařeného mléka, jedná se o menší verzi cappuccina
  • caffè marocchino - espreso, do kterého se vlije horké mléko, a posype kakaovým práškem
  • caffè ristretto - espreso s menším množstvím vody, jedná se o velmi silnou kávu
  • cappuccino - espreso mixované se spařeným mlékem a mléčnou pěnou, všechny tyto části jsou ve stejném poměru, pije se zásadně jen ráno
  • cappuccino scuro - cappuccino s menším obsahem mléka a tmavší barvy
  • cappuccino chiaro - cappuccino s větším obsahem mléka (ale menším než caffè latte), je světlejší barvy
  • granita di caffè con panna - mražený ledový nápoj se šlehačkou

Přejeme vám správný výběr a ojedinělý zážitek při vychutnávání kávy!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18231 (novesluzby.cz#20673)


Přidat komentář