Fenomén žvýkačky

Žvýkačka je sice malý produkt, ale získala si popularitu po celém světě. Pro mnoho lidí je žvýkačka nedílnou součástí jejich každodenního života. Navíc je hned několik důvodů, proč žvýkat.

Žvýkačka – pomocník pro zdraví

Bádání jde stále kupředu, a tak není divu, že lze zakoupit žvýkačky s vitaminy a minerály, které plní zástupnou funkci namísto polykání léků. Žvýkačka je tedy i prostředníkem, který umí do těla dostat žádoucí látky.

Žvýkačky – pohled do historie

Žvýkačka je pozoruhodným malým kouskem hmoty. Za dobu svého vývoje žvýkačka prošla různými obměnami a podobami, ale oblíbenost nikdy neztratila a zřejmě ani neztratí.

Při prozkoumávání historických pramenů se dozvíme, že už staří Řekové žvýkali – stromovou pryskyřici. Stejně tak i Mayové ve Střední Americe žvýkali tekutinu z gumovníku, a to před více než 1000 lety. Pro Indiány bylo zase typické žvýkat mízu ze smrků. Od původních obyvatel tento zvyk začali napodobovat i běloši – sbírali pryskyřici a do ní přidávali včelí vosk. Takto vyrobené žvýkačky však byly určeny jen pro osobní spotřebu.

Co se týká vůbec první žvýkačky, která sloužila k obchodu, vznikla v r. 1848. Patent na žvýkačku získal v r. 1869 W. F. Semple z Ohia. Tento muž se však nikdy nezabýval obchodní výrobou žvýkaček. Tentýž rok vynálezce Thomas Adams v podstatě omylem vyrobil žvýkací hmotu (snažil se o vulkanizaci kaučukové šťávy). Jakmile zjistil, že po této žvýkačce je poptávka, začal se žvýkačkou více zabývat a v r. 1871 získal patent na stroj na výrobu žvýkačky. Adams začal s výrobou prvních ochucených žvýkaček, tzv. Black Jack (příchuť lékořice). Protože se žvýkačky těšily velké popularitě, následně vyráběl i ovocné žvýkačky Tutti Frutti. V této době žvýkačky získaly i nový tvar – už to nebyly jen hrudky, ale tyčinky. Adamsovy žvýkačky se v r. 1888 dostaly i do prodejních automatů v New Yorku.

Rok 1892 je pro žvýkačky důležitým datem, protože se objevila dodnes fungující značka Wrigley (pět plátků žvýkaček v balíčku).

Pro svět žvýkaček bylo důležité zavedení žvýkaček bez cukru – v 50. letech minulého století. V minulosti se žvýkačky vyráběly z různých druhů pryskyřic. V dnešní době už se používá pryskyřice, která je uměle vyrobená, nebo směsice umělé a přírodní pryskyřice. Důležitou přísadou do žvýkačky je změkčovadlo, které zachovává hmotu pružnou a poddajnou.

Aby nám žvýkačka chutnala příjemně sladce, přidávají se do ní sladidla. V současnosti se preferují náhradní sladidla v podobě xylitolu či sorbitolu (šetří naše zuby a chrání je před zubním kazem).

Nejpopulárnější jsou žvýkačky s příchutí peppermintu a spearmintu, nicméně výrobci se snaží přicházet s různými novinkami – například skořicové, bylinkové žvýkačky apod.

Proč je dobré žvýkat

Žvýkání může být prospěšné hned z několika důvodů. Účinkuje dobře při stresu, protože snižuje psychické napětí. Z tohoto důvodu často žvýkají například studenti před zkouškou, trenéři při zápasech jejich mužstva atd.

Žvýkání má vliv na naši bdělost a koncentraci, obzvláště pokud jsme unavení, nebo musíme vykonávat nějakou monotónní činnost (je vhodné žvýkat třeba při řízení auta).

Žvýkačka je dobrým pomocníkem při zbavování se zlozvyků – typickým příkladem je kouření. Když člověk žvýká, tak nemá takovou nutkavou chuť na cigaretu, jako když nežvýká.

V souvislosti s tímto může žvýkačka pomoci i při dietě, kdy taktéž nebudeme mít nutkavou chuť pořád něco jíst. Žvýkačka navíc do jisté míry uspokojí i chuť na sladké, aniž bychom přitom zbytečně spořádali kalorie.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé sáhnou po žvýkačce, je dodání pocitu svěžesti v ústech a odstranění zápachu.

Pokud hovoříme o žvýkačkách bez cukru, které na trhu převládají a jsou preferovány, žvýkání lze brát i jako součást zubní hygieny. Žvýkání předchází vzniku zubního kazu, protože odstraňuje zbytky potravy a podporuje produkci slin, které zuby omývají. V důsledku toho je snížena tvorba a usazování zubního plaku, která je hlavní příčnou problémů se zuby.

Některé látky účinnost žvýkačky zvyšují. Jde o xylitol (přírodní cukr, přítomný například v ovoci a zelenině), jedlou sodu, nebo výtažky z přírodních bylin.

Žvýkačky bez cukru – pozitiva

  • Působí proti vzniku zubního kamene
  • Pomáhají odstraňovat zbytky jídla ze zubů
  • Neutralizují kyselé prostředí v ústech
  • Zajišťují svěží dech
  • Podporují produkci slin
  • Napomáhají větší soustředěnosti, pomáhají překonat únavu
  • Tlumí napětí a nervozitu

Existují nějaká negativa žvýkání?

Žvýkání je z mnoha důvodů prospěšné, ovšem je nutné poukázat také na záporné stránky této oblíbené aktivity. Polemizuje se totiž o tom, že v důsledku žvýkání dochází k vytváření vrásek kolem úst. Zdá se, že určitá souvislost mezi žvýkáním a tvorbou vrásek zde skutečně existuje, což by mohlo vadit hlavně ženám.

Při žvýkání dochází k opakovanému pohybu, jsou přetěžovány svaly kolem úst a mohou vzniknout vrásky a rýhy. Svaly vykazují při žvýkání nadměrnou aktivitu, a to může zapříčiňovat pokles elasticity pokožky a tvorbu vrásek. Značně znevýhodněny jsou zejména osoby, které mají za sebou kosmetický zákrok v obličeji – účinek těchto procedur totiž vlivem žvýkání vydrží mnohem kratší dobu.

Žvýkačka a etiketa ve společnosti

V minulosti bylo žvýkání experty na etiketu považováno za nevhodné, nicméně doba se mění a už to tak jednoznačně neplatí. V moderní době se naopak zdůrazňuje svěží dech, který nám může žvýkačka zajistit a nepříjemný pach z úst je vážným prohřeškem proti etiketě.

Existuje samozřejmě žvýkání a žvýkání. Opravdu výrazné žvýkání je právem odsuzováno a i při žvýkání je nutné dodržovat jistá pravidla (nemít otevřená ústa, nemlaskat apod.).

Zajímavosti ze světa žvýkaček

  • Vůbec největší vyrobený kus žvýkačky odpovídal velikosti 10 tisícům kouskům žvýkačky a datuje se do r. 1974.
  • Za rok se na světě vyrobí tolik žvýkaček, že při jejich přiložení k sobě by dokázali obepnout Zemi po obvodu až devatenáctkrát.
  • Nejvíce výrobních dílen na žvýkačky mají v Turecku (60).
  • Víte, co dělat, když se vám žvýkačka zamotá do vlasů? Na prsty si dejte burákové máslo a poté žvýkačku z vlasů pohodlně stáhnete.
  • Už jste slyšeli o tzv. náladové žvýkačce? Vynalezli ji vědci z Japonska a dokáže měnit svou barvu v závislosti na náladě.
  • Pamatujte na to, že žvýkání žvýkačky pomáhá ubránit se pláči, když už máte na krajíčku.

Jak se řekne žvýkačka…

V angličtině – chewing gum

V arabštině – elki

V čínštině - heung how chu

V řečtině – tsikles

V norštině – tyggegummi

Ve švédštině - tuggumi

V portugalštině - pastilka elastica

Ve španělštině - goma de mascar

V maďarštině - rágógumi

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18309 (novesluzby.cz#21683)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 15.11.2013 13:55
Re: Fenomén žvýkačky jojo žvejky jsou fajn


Přidat komentář